5 Tips Maksimakan Manfaat e-Wallet

Trend penggunaan e-wallet di Malaysia semakin meriah. Dan bermula 15 Januari 2020 yang lalu, rakyat Malaysia bakal menikmati RM30 ‘percuma’ sempena kempen e-Tunai Rakyat menerusi 3 e-wallet yang terpilih: Touch & Go, Boost dan Grab.

Kalau diikutkan, sebesar-besar hypermarket sehinggalah ke gerai-gerai tepi jalan pun ada yang dah boleh terima bayaran dengan e-wallet. Mesti ada manfaat kenapa merchant nak mengadaptasi pengunaan e-wallet walaupun dikenakan fee. Di antaranya, terdapat marketing yang boleh disertakan dalam aplikasi e-wallet yang boleh bantu naikkan volume jualan.

Itu serba sedikit dari sudut pandang perniagaan. Macam mana pula dengan pengguna e-wallet? Nak bayar pun senang, tak payah buka wallet, buka handset, scan barcode dekat cashier, masuk amaun, done!

Jadi berikut adalah 5 tips untuk memaksimalkan manfaat e-wallet:

1. Gunakan Sebagai Alternatif Tunai Untuk Perbelanjaan Tetap

Sumber gambar : www.grab.com

Jika ada pilihan untuk gunakan e-wallet, jadikan ia cara pembayaran utama untuk perbelanjaan wajib seperti petrol, bil-bil dan sebagainya. Kedai-kedai serta restoran sekarang pun banyak dah sediakan kemudahan ni. Kalau bayar dengan wang tunai jarang sangat kita akan dapat apa-apa ganjaran.

Dengan e-wallet, banyak tawaran seperti diskaun, rebat tunai dan mata ganjaran yang boleh diterima. Ganjaran e-wallet juga rata-rata nilainya lebih tinggi dan tak ada had maksima macam ganjaran kad kredit.

2. ‘Promosi’ Tak Semestinya Berbaloi, Amalkan Self-Control Untuk Perbelanjaan Sampingan

E-wallet boleh dilihat seakan sama dengan kad kredit yang cuba galakkan kita berbelanja sebanyak mungkin. Ingat yang kita perlu ‘berjimat dalam berbelanja’, dan bukan ‘berbelanja untuk berjimat’.

Kita tidak dikira berjimat sekiranya membayar RM15 selepas diskaun untuk secawan kopi. Kalau bayar RM2.50 untuk secawan bubble tea itu masih boleh diterima.

3. Topup Nilai e-Wallet Dengan Kad Kredit

Kita akan dapat manfaat 2 dalam 1. Walaupun ada bank-bank yang mula nampak tergugat dan dah hentikan ganjaran untuk transaksi tambah nilai e-wallet, namun masih ada lagi yang memilih untuk ‘ride the trend’ terutama yang melibatkan ‘closed e-wallet’ (e-wallet yang tidak ada fungsi pengeluaran tunai).

Ganjaran daripada kad kredit pun dapat, manfaat daripada e-wallet pun dapat.

4. Jana Pendapatan Sampingan Ala ‘Gig Economy’

Lagi banyak belanja, lagi tinggi ganjaran tanpa had. Ambil peluang dengan tawarkan kepada keluarga dan kenalan untuk bayarkan bil-bil, hutang PTPTN, kredit prabayar, bayaran makan di restoran dan lain-lain yang kita boleh gunakan e-wallet.

Kita hanya perlu kutip jumlah yang dibayarkan dan tak perlu kenakan apa-apa caj tambahan. Cashback dan mata ganjaran yang diterima cukup untuk jadi pulangan yang berbaloi untuk usaha tersebut.

Nak jadi ejen top-up pun boleh. Atau lebih advance lagi, kita boleh jadi seorang ‘Personal Shopper’ dengan mengenakan sedikit caj perkhidmatan sebagai pendapatan tambahan selain daripada ganjaran menggunakan e-wallet.

5. Melabur Dalam Syarikat Berkaitan e-Wallet

Kita yang menetap di bandar-bandar utama mungkin merasakan trend penggunaan e-wallet sudah memuncak. Tapi apa yang kita nampak mungkin ialah suatu ‘breakout’ yang boleh mencetus gelombang ke tahap lebih tinggi. Cuba tanya apa pendapat sifu-sifu analisa teknikal di luar sana.

Realitinya, 80-90% transaksi jual beli di seluruh negara masih menggunakan wang tunai. Di antara sebab utama ialah adaptasi e-wallet majoritinya hanya dalam kelompok golongan muda dan mereka yang tinggal di bandar saja.

Maka potensi e-wallet akan semakin meningkat seiring dengan peralihan generasi dan penggunaan yang meluas di luar bandar.

Jika dibandingkan dengan kad kredit yang agak memakan masa untuk menjadi ‘mainstream’, e-wallet dilihat tidak menghadapi masalah yang sama kerana adaptasi e-wallet tidak memerlukan proses yang rumit seperti permohonan kad kredit. Sesiapa pun boleh install aplikasi e-wallet di dalam telefon pintar dan terus menggunakannya.

Sekarang dah timbul pula isu ‘patuh syariah’ membabitkan e-wallet. Tak perlu risau sebab isu macam ni biasanya ada kesan positif juga dengan beri publisiti pada subjek berkenaan. Bila resolusi berkaitan dicapai, pastinya penerimaan e-wallet akan jadi semakin baik.

Kesimpulannya, e-wallet adalah perniagaan masa hadapan!

Ditulis oleh Izzudeen Razali, penulis adalah penganalisis di sebuah firma pengurusan dana dan aset di Malaysia. Penulis adalah ahli Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/