6 CEO Yang Pernah Dipecat Oleh Syarikat Yang Mereka Sendiri Asaskan

Dibuang kerja merupakan sesuatu yang menyakitkan jika kita mempunyai komitmen bulanan yang wajib ditunaikan. Walaupun begitu, lebih menyakitkan hati apabila kita dibuang kerja daripada syarikat yang kita sendiri asaskan.

Ia boleh dibaratkan seperti kita membina sebuah rumah dengan bersusah-payah tetapi akhirnya kita kemudiannya dihalau daripada rumah tersebut. Begitulah peritnya apabila kita telah dibuang dari daripada syarikat yang kita bangunkan sendiri.

Di mana-mana syarikat korporat yang berstatus public, perkara membuang pengasas syarikat daripada jawatan CEO adalah perkara biasa. Ini kerana apabila pengasas asal telah membawa syarikat ke pasaran terbuka, pemegang saham majoriti mempunyai hak untuk memecat seseorang CEO walaupun beliau merupakan founder sekalipun.

Mari kita lihat beberapa pengasas syarikat terkenal yang pernah dibuang daripada syarikat yang diasaskan mereka sendiri.

1. Steve Jobs, Apple

Merupakan ikon paling berpengaruh di Silicon Valley. Beliau yang dipecat daripada Syarikat Apple pada tahun 1985 ketika usianya baru mencecah 30 tahun. Setahun kemudiannya, ibu angkat yang membesarkanya pula meninggal dunia dan ianya telah memberi impak yang besar kepada dirinya.

Steve Jobs menubuhkan sebuah syarikat komputer yang bernama NEXT yang kemudiannya dibeli oleh Syarikat Apple pada tahun 1997. Pada tahun tersebut juga, beliau dilantik semula menjadi CEO Apple buat kali kedua dan telah berjaya membawa Apple menjadi sebuah syarikat yang terkenal di dunia apabila syarikat tersebut hampir bankrap.

2. Travis Kalanick, Uber

Travis Kalanick bersama dengan rakannya Garrett Camp telah memperkenalkan cara moden untuk menempah dan menaiki teksi melalui aplikasi yang dicipta mereka berdua pada tahun 2009. Uber merupakan syarikat perintis yang berjaya menjadi ikutan kepada syarikat yang lain seperti Grab.

Beliau yang merupakan CEO kedua untuk Uber bagi menggantikan CEO yang pertama iaitu Ryan Graves. Travis Kalanick menjadi CEO Uber selama hampir 7 tahun dan akhirnya beliau dipaksa meletak jawatan.

Beliau telah mengundang banyak kontroversi semasa memegang jawatan sebagai CEO. Para pekerja Uber tidak suka bekerja di bawah pengurusannya dan dianggap sebagai toksik oleh pekerja Uber sendiri.

Beliau juga mempunyai skandal seks dengan pekerja dan pernah bertikam lidah dengan pemandu Uber yang tidak puas hati dengan polisi yang dikenakan oleh Uber.

Travis Kalanick akhirnya meletak jawatan pada tahun 2017 selepas desakan yang kuat, dan diganti dengan Dara Khosrowshahi.

3. Jack Dorsey, Twitter

Merupakan pengasas bersama syarikat media sosial yang popular iaitu Twitter. Jack Dorsey merupakan CEO pertama untuk Twitter dan telah dipecat kerana tidak mempunyai misi yang jelas untuk syarikat.

Beliau kemudannya menubuhkan sebuah syarikat startup pada tahun 2009 dan menjadi CEO untuk syarikat tersebut. Jack kemudian kembali menjadi CEO Twitter pada tahun 2015 sehingga ke hari ini.

Walaupun telah kembali menjadi CEO untuk kali kedua, pencapaian Twitter masih lagi tidak memberangsangkan dan ada pelabur mula bersuara untuk memecatnya daripada jawatan CEO untuk kali kedua.

4. Parker Conrad, Zenefits

Parker Conrad merupakan pengasas Zenefits iaitu sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan awan yang khusus kepada human resource terutamanya di dalam industri kesihatan (insurans).

Syarikat ini berkembang dengan pesat pada tahun pertama ianya ditubuhkan dan berjaya mendapat jualan sebanyak $20 juta. Pada tahun 2015 dan kemuncak kejayaanya, syarikat ini dinilai sebanyak $4.5 bilion, dengan jualan sebanyak $100 juta.

Kontroversi melanda Zenefits apabila syarikat ini didakwa menipu didalam proses penjualan insurans kesihatan kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan simpanan awam mereka.

Parker Conrad telah dipaksa untuk meletakkan jawatan disebabkan isu ini.

5. Andrew Mason, Groupon

Groupon merupakan sebuah aplikasi yang menyediakan transaksi untuk para penjual dan pembeli di sesuatu tempat atau kawasan terutamanya di kawasan bandar. Syarikat ini telah diasaskan oleh Andrew Mason pada tahun 2008 dan merupakan sebuah syarikat yang berkembang dengan pesat.

Aplikasi ini telah membantu banyak peniaga kecil menjual produk atau servis mereka kepada orang ramai dengan lebih murah tanpa melibatkan orang tengah. Nasib yang menimpa pengasas ini tidak baik apabila beliau dipaksa untuk meletak jawatan disebabkan gagal memenuhi jangkaan para pelabur pada tahun 2013.

Syarikat ini tidak membuat keuntungan yang sepatutnya, sehingga mengakibatkan beliau terpaksa meletak jawatan sebagai CEO.

6. Jerry Yang, Yahoo

Jerry Yang merupakan salah seorang pengasas Yahoo iaitu sebuah syarikat carian yang popular pada era 1990-an, sebelum Google mendominasi dunia. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1994 oleh Jerry Yang dan sahabatnya David Filo.

Yahoo telah berdepan dengan persaingan yang hebat daripada Google yang pada masa itu mula berkembang dengan pesat. Semasa Jerry Yang menjadi CEO pada tahun 2007, beliau telah melakukan kesilapan yang sangat besar apabila menolak tawaran yang dikemukan oleh Microsoft untuk membeli syarikat tersebut dengan harga $44.6 bilion.

Beliau dipaksa meletak jawatan pada tahun 2009 kerana dilihat tidak mampu membawa keuntungan kepada Yahoo. Akhirnya, Yahoo telah tewas di dalam persaingan mereka dengan Google di dalam dunia internet.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2017/06/22/ousted-founders-ubers-travis-kalanick-steve-jobs-and-jack-dorsey.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pembiayaan Kewangan PKS

Adakah seorang usahawan perlu mendapatkan pembiayaan bagi perniagaannya? Jawapannya adalah perlu sekiranya untuk membantu atau mengekalkan aktiviti perniagaan, terutamanya untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Selain daripada bank konvensional yang terdapat di Malaysia, usahawan boleh mencari institusi kewangan lain yang sesuai dengan perniagaan mereka. Antaranya ialah:

1. Institusi Kewangan Perbankan (Banking Financial Institutions)

Contoh institusi kewangan perbankan yang terdapat di Malaysia adalah seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agro Bank, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat), Bank Pembangunan dan lain-lain lagi.

2. Institusi Kewangan Bukan Perbankan (Non-Banking Financial Institutions)

Terdapat dua contoh institusi kewangan bukan perbankan di Malaysia iaitu Credit Guarantee Corporation Malaysia (CGC) dan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF). CGC berperanan untuk membantu usahawan mikro dan PKS yang tidak mempunyai cagaran/rekod yang mencukupi untuk mendapatkan kemudahan kredit daripada institusi kewangan dengan menyediakan perlindungan jaminan ke atas kemudahan tersebut manakala MIDF bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan kewangan dalam tiga (3) bidang teras perniagaan: perbankan pelaburan, pinjaman/pembiayaan pembangunan perniagaan dan pengurusan aset/dana.

3. Organisasi Pembangunan Usahawan (Entrepreneur Development Organisations)

Terdapat tiga organisasi di bawah Organisasi Pembangunan Usahawan yang terlibat dalam membantu usahawan dalam pembiayaan kewangan iaitu Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan TEKUN Nasional. Pernas bertanggungjawab dalam membangunkan industri francais dan menambah bilangan usahawan francais melalui kepakarannya dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti. Seterusnya, PUNB adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan PKS berdaya maju dalam bidang keusahawanan. Akhir sekali, TEKUN Nasional berperanan menyediakan kemudahan pinjaman/pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum anda membuat permohonan pinjaman/pembiayaan kewangan, pastikan anda mempertimbangkan perkara penting yang berikut. Dari manakah sumber pinjaman/pembiayaan anda? Pastikan pihak pemberi pinjaman/pembiayaan adalah yang berlesen dan berdaftar. Ini adalah kerana terdapat banyak laporan kes penipuan perkhidmatan pinjaman/pembiayaan kewangan, termasuklah yang menggunakan laman media sosial. Elakkan daripada menerima bantuan daripada ah long, iaitu syarikat atau individu yang tidak berlesen dan tidak berdaftar.

Sekiranya anda berhajat untuk membuat pinjaman dengan pihak bank, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira untuk persediaan anda. Kertas kerja pinjaman dan pembiayaan sudah dibuat kemas dan lengkap. Upah konsultan pula mencecah ribuan ringgit. Namun, permohonan pinjaman masih ditolak pihak bank. Jadi, apakah faktor pertimbangan oleh pihak bank yang sebenarnya? Ini 5C yang sering menjadi pertimbangan mereka:

1. Character – Karakter

Bank akan mengkaji sejarah atau skor kredit pemohon yang telah diselaraskan kepada skala umum oleh agensi laporan kredit – sejarah kredit masa lalu. Misalnya, laporan CCRIS anda menunjukkan adakah anda membayar balik pinjaman/pembiayaan mengikut masa yang ditetapkan atau dipersetujui.

2. Capacity – Keupayaan

Bank akan mengkaji penyata aliran tunai syarikat yang lepas untuk mengenal pasti jangkaan jumlah pendapatan yang akan diperolehi daripada operasi perniagaan. Contohnya adalah kiraan Debt Service Ratio (DSR). Formula untuk kiraan DSR ialah Jumlah komitmen pinjaman / Pendapatan bersih (selepas ditolak cukai, KWSP, PERKESO dan lain-lain) x 100. Jawapan anda mesti kurang daripada 50% untuk rekod yang baik manakala anda mendapat lebih daripada 50%, bermakna rekod anda adalah tidak baik.

3. Capital – Modal

Modal untuk permohonan pinjaman/pembiayaan perniagaan sebaiknya mengandungi pelaburan peribadi ke dalam syarikat, perolehan tertahan (retained earnings), dan aset-aset lain yang dikawal oleh pemilik perniagaan.

4. Conditions – Tujuan

Pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan mengkaji keadaan seperti kekuatan dan kelemahan keseluruhan ekonomi syarikat dan tujuan pinjaman/pembiayaan termasuklah pelan semasa, masa hadapan dan sandaran (backup) untuk mengekalkan perniagaan semasa jika menghadapi perubahan ekonomi dan sama ada sektor perniagaan anda berada di bawah industri Berisiko Tinggi, contohnya seperti sektor pembinaan, kedai telefon dan lain- lain.

5. Collateral – Cagaran

Peminjam perniagaan mungkin menggunakan peralatan atau akaun belum terima, sebagai contoh hasil jualan ansuran seperti melalui kad kredit sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan, sementara penghutang individu pula biasanya meletakkan simpanan, pengangkutan atau rumah sebagai cagaran. Oleh itu, pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan melihat jenis keselamatan aset yang menjamin pembayaran balik seperti harta, peralatan besar/aset tetap/mesin dan sebagainya.

Jadi, berapa banyakkah C yang anda ada setakat ini?

Sebagai seorang usahawan, ilmu untuk membuat pinjaman/pembiayaan sangat penting agar anda tahu apa yang dilihat oleh institusi kewangan untuk meluluskan pinjaman/pembiayaan anda. Malah, anda juga akan mengetahui punca mengapa dan kenapa pinjaman anda tidak diluluskan oleh pihak bank. Kesimpulannya, penyata kewangan adalah amat penting bagi memperlihatkan keadaan kewangan dan prestasi sesebuah perniagaan. Hal ini adalah kerana ia menentukan tahap kesihatan kewangan perniagaan tersebut, malah menjadi tunjang utama untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai institusi kewangan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan AKPK, pihak AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda