6 CEO Yang Pernah Dipecat Oleh Syarikat Yang Mereka Sendiri Asaskan

Dibuang kerja merupakan sesuatu yang menyakitkan jika kita mempunyai komitmen bulanan yang wajib ditunaikan. Walaupun begitu, lebih menyakitkan hati apabila kita dibuang kerja daripada syarikat yang kita sendiri asaskan.

Ia boleh dibaratkan seperti kita membina sebuah rumah dengan bersusah-payah tetapi akhirnya kita kemudiannya dihalau daripada rumah tersebut. Begitulah peritnya apabila kita telah dibuang dari daripada syarikat yang kita bangunkan sendiri.

Di mana-mana syarikat korporat yang berstatus public, perkara membuang pengasas syarikat daripada jawatan CEO adalah perkara biasa. Ini kerana apabila pengasas asal telah membawa syarikat ke pasaran terbuka, pemegang saham majoriti mempunyai hak untuk memecat seseorang CEO walaupun beliau merupakan founder sekalipun.

Mari kita lihat beberapa pengasas syarikat terkenal yang pernah dibuang daripada syarikat yang diasaskan mereka sendiri.

1. Steve Jobs, Apple

Merupakan ikon paling berpengaruh di Silicon Valley. Beliau yang dipecat daripada Syarikat Apple pada tahun 1985 ketika usianya baru mencecah 30 tahun. Setahun kemudiannya, ibu angkat yang membesarkanya pula meninggal dunia dan ianya telah memberi impak yang besar kepada dirinya.

Steve Jobs menubuhkan sebuah syarikat komputer yang bernama NEXT yang kemudiannya dibeli oleh Syarikat Apple pada tahun 1997. Pada tahun tersebut juga, beliau dilantik semula menjadi CEO Apple buat kali kedua dan telah berjaya membawa Apple menjadi sebuah syarikat yang terkenal di dunia apabila syarikat tersebut hampir bankrap.

2. Travis Kalanick, Uber

Travis Kalanick bersama dengan rakannya Garrett Camp telah memperkenalkan cara moden untuk menempah dan menaiki teksi melalui aplikasi yang dicipta mereka berdua pada tahun 2009. Uber merupakan syarikat perintis yang berjaya menjadi ikutan kepada syarikat yang lain seperti Grab.

Beliau yang merupakan CEO kedua untuk Uber bagi menggantikan CEO yang pertama iaitu Ryan Graves. Travis Kalanick menjadi CEO Uber selama hampir 7 tahun dan akhirnya beliau dipaksa meletak jawatan.

Beliau telah mengundang banyak kontroversi semasa memegang jawatan sebagai CEO. Para pekerja Uber tidak suka bekerja di bawah pengurusannya dan dianggap sebagai toksik oleh pekerja Uber sendiri.

Beliau juga mempunyai skandal seks dengan pekerja dan pernah bertikam lidah dengan pemandu Uber yang tidak puas hati dengan polisi yang dikenakan oleh Uber.

Travis Kalanick akhirnya meletak jawatan pada tahun 2017 selepas desakan yang kuat, dan diganti dengan Dara Khosrowshahi.

3. Jack Dorsey, Twitter

Merupakan pengasas bersama syarikat media sosial yang popular iaitu Twitter. Jack Dorsey merupakan CEO pertama untuk Twitter dan telah dipecat kerana tidak mempunyai misi yang jelas untuk syarikat.

Beliau kemudannya menubuhkan sebuah syarikat startup pada tahun 2009 dan menjadi CEO untuk syarikat tersebut. Jack kemudian kembali menjadi CEO Twitter pada tahun 2015 sehingga ke hari ini.

Walaupun telah kembali menjadi CEO untuk kali kedua, pencapaian Twitter masih lagi tidak memberangsangkan dan ada pelabur mula bersuara untuk memecatnya daripada jawatan CEO untuk kali kedua.

4. Parker Conrad, Zenefits

Parker Conrad merupakan pengasas Zenefits iaitu sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan awan yang khusus kepada human resource terutamanya di dalam industri kesihatan (insurans).

Syarikat ini berkembang dengan pesat pada tahun pertama ianya ditubuhkan dan berjaya mendapat jualan sebanyak $20 juta. Pada tahun 2015 dan kemuncak kejayaanya, syarikat ini dinilai sebanyak $4.5 bilion, dengan jualan sebanyak $100 juta.

Kontroversi melanda Zenefits apabila syarikat ini didakwa menipu didalam proses penjualan insurans kesihatan kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan simpanan awam mereka.

Parker Conrad telah dipaksa untuk meletakkan jawatan disebabkan isu ini.

5. Andrew Mason, Groupon

Groupon merupakan sebuah aplikasi yang menyediakan transaksi untuk para penjual dan pembeli di sesuatu tempat atau kawasan terutamanya di kawasan bandar. Syarikat ini telah diasaskan oleh Andrew Mason pada tahun 2008 dan merupakan sebuah syarikat yang berkembang dengan pesat.

Aplikasi ini telah membantu banyak peniaga kecil menjual produk atau servis mereka kepada orang ramai dengan lebih murah tanpa melibatkan orang tengah. Nasib yang menimpa pengasas ini tidak baik apabila beliau dipaksa untuk meletak jawatan disebabkan gagal memenuhi jangkaan para pelabur pada tahun 2013.

Syarikat ini tidak membuat keuntungan yang sepatutnya, sehingga mengakibatkan beliau terpaksa meletak jawatan sebagai CEO.

6. Jerry Yang, Yahoo

Jerry Yang merupakan salah seorang pengasas Yahoo iaitu sebuah syarikat carian yang popular pada era 1990-an, sebelum Google mendominasi dunia. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1994 oleh Jerry Yang dan sahabatnya David Filo.

Yahoo telah berdepan dengan persaingan yang hebat daripada Google yang pada masa itu mula berkembang dengan pesat. Semasa Jerry Yang menjadi CEO pada tahun 2007, beliau telah melakukan kesilapan yang sangat besar apabila menolak tawaran yang dikemukan oleh Microsoft untuk membeli syarikat tersebut dengan harga $44.6 bilion.

Beliau dipaksa meletak jawatan pada tahun 2009 kerana dilihat tidak mampu membawa keuntungan kepada Yahoo. Akhirnya, Yahoo telah tewas di dalam persaingan mereka dengan Google di dalam dunia internet.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2017/06/22/ousted-founders-ubers-travis-kalanick-steve-jobs-and-jack-dorsey.html

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hikmah COVID-19: Inilah Masanya Untuk Muhasabah Kewangan

Wabak COVID-19 yang melanda seantero dunia pada ketika ini memberi pelbagai implikasi ekonomi, sosial dan politik kepada penduduk dunia.  Kesan yang ketara akibat wabak ini ialah kesediaan anggota barisan hadapan bagi memerangi wabak ini hingga ke garisan penamat.  Dalam masa yang sama, kesan kewangan kepada pengguna tidak dapat dielakkan yang memungkin kita perlu bersedia untuk mendepani situasi kehidupan dengan normal baharu. 

COVID-19 merubah segalanya, wabak ini secara langsung telah merubah struktur kehidupan masyarakat dan memberi impak kepada landskap kewangan pengguna secara amat dramatik.  Walau bagaimanapun, setiap bencana itu pasti ada hikmahNYA.  Bagi mengatasi kesukaran masyarakat dalam menghadapi kesulitan ini, kerajaan Malaysia telah melancarkan pakej bantuan PRIHATIN dalam bentuk bantuan kewangan.  Antaranya memberikan pakej moratorium kewangan dengan penangguhan bayaran pinjaman di institusi kewangan yang diharap dapat mengurangkan tekanan ekonomi kepada masyarakat, khasnya pengguna. 

Tempoh moratorium kewangan yang diberikan selama 6 bulan dilihat berupaya mengimbangi tekanan kewangan yang dihadapi oleh rakyat jelata dalam suasana bencana ini.  Justeru itu, penstrukturan semula aliran tunai perlu dilakukan oleh pengguna dengan serta merta.  Peluang yang diberikan oleh pihak kerajaan dalam menangani isu kewangan perlu diuruskan dengan bijak agar tidak menyimpang daripada matlamat bantuan yang diberikan.  Dalam hal ini, pengguna perlu melakukan muhasabah kewangan dengan meneliti semula struktur pendapatan dan perbelanjaan yang sedia ada. 

Sesungguhnya Malaysia bumi bertuah, di sebalik bencana global COVID-19 yang melanda negara, kerajaan tampil dengan pakej kewangan prihatin bagi membantu pengguna menghadapi kesukaran kewangan pada masa kini. Di samping pakej ransangan ekonomi dan moratorium kewangan yang disediakan untuk manfaat pengguna, kerajaan Malaysia sebenarnya telah lama bersedia dalam menghadapi kegetiran masalah kewangan pengguna dengan menyediakan platform khidmat kaunseling kewangan yang diuruskan oleh pihak Agensi Kaunseling Pengurusan Kredit (AKPK).  AKPK memainkan peranan yang utama dalam memberi perkhidmatan kaunseling dan bimbingan kepada pengguna dalam mengamalkan pengurusan kewangan berhemat sebagai budaya hidup. 

AKPK yang beribu pejabat di Bangunan Maju Junction Kuala Lumpur mempunyai kakitangan yang berkepakaran dalam melaksanakan kaunseling kewangan kepada pengguna yang menghadapi masalah dalam pengurusan kewangan.  AKPK juga beroperasi hampir di kesemua cawangan seluruh negara termasuklah di Sabah dan Sarawak. Oleh itu, terpulanglah kepada pengguna untuk menentukan kesejahteraan kewangan masing-masing secara bijak demi manfaat masa hadapan yang lebih baik.  Kesemuanya telah disediakan oleh pihak kerajaan dan agensi yang berkaitan. Tepuk dada tanya minda! Bertindaklah sebelum terlambat bagi memastikan iklim kewangan pengguna berada ditahap yang paling kondusif seiring dengan tingkat pendapatan dan perbelanjaan yang direncanakan.

Dalam hal ini, pengguna dinasihatkan agar melakukan muhasabah kewangan terutama dalam penentuan ke atas objektif penggunan kewangan.  Objektif penggunaan ke atas pendapatan atau sumber kewangan yang ada perlu disusun semula bagi menyesuaikan bebanan hutang kewangan yang perlu ditanggung.  Oleh itu, manfaat moratorium kewangan perlu digunakan sebaik mungkin dengan menyusun semula struktur bebanan hutang yang perlu dilangsaikan oleh pengguna.  Sekurang-kurangnya selepas tamat tempoh moratorium kewangan pada bulan September nanti, bebanan hutang yang ditanggung pengguna hampir berkurangan ataupun telah selesai.   

Contohnya, penyelesaian hutang kad kredit boleh dilaksanakan dengan menggunakan peruntukan moratorium kewangan yang diberikan ke atas pinjaman kenderaan, pinjaman perumahan dan pinjaman peribadi yang ditanggung oleh pengguna. Kesempatan ini perlu dimanfaatkan dengan baik bagi memulihkan struktur kewangan pengguna.  Elemen muhasabah kewangan yang perlu dilakukan ialah dengan mengkaji semula bajet kewangan dengan sebaiknya.  Perbelanjaan secara berjimat perlu dilaksanakan berasaskan objektif keperluan dan bukannya untuk memenuhi tujuan kehendak semata-mata.  Senarai perbelanjaan yang berobjektif perlu disediakan sebelum sesuatu transaksi perbelanjaan dilaksanakan.  Langkah ini dapat mengelakkan masalah ketirisan dalam penggunaan kewangan. 

Pada masa kini, kehendak nafsu dalam berbelanja perlu dikawal dengan sepenuh jiwa.  Disiplin dan ketegasan dalam perbelanjaan perlu diterapkan dalam diri setiap pengguna.  Hal ini amat perlu bagi memastikan matlamat yang telah dirancang berjaya dilaksanakan dengan sebaiknya.  Sematkan ingatan dalam diri sendiri bahawa dalam setiap sesuatu perbelanjaan “kita yang mengawal wang! Bukannya wang yang mengawal diri kita!”

Dalam menghadapi situasi kewangan yang penuh mencabar ini, pengguna dinasihatkan agar sentiasa peka dengan status aliran tunai dari semasa ke semasa.  Memahami status aliran tunai diibaratkan seperti memeriksa tahap kesihatan diri setiap individu.  Aliran tunai merupakan suatu penanda aras kesihatan kewangan pengguna yang perlu dikenal pasti bagi memastikan tahap daya upaya kewangan berfungsi dengan sinergi yang luar biasa. 

Pendemik kewangan harus dikawal agar perbelanjaan yang dilakukan tidak melebihi jumlah kemampuan pendapatan yang ada.  Hal ini dapat mengelakkan virus defisit dalam kesihatan kewangan pengguna.  Defisit adalah kurangan dalam sumber kewangan yang menjadi bebanan kepada pengguna bagi menguruskan keperluan diri dan keluarga. 

Virus defisit kewangan boleh menyebabkan sintom jangkitan kewangan yang merebak dalam bentuk penciptaan hutang baharu. Oleh itu, bagi mengelakkan masalah defisit kewangan, amalan berbelanja secara berhemat perlulah diutamakan demi memastikan kesejateraan aliran tunai dapat berlangsung dengan cekap.

Dalam menghadapi wabak COVID-19, daya tahan kewangan pengguna perlu diperkasakan dengan melipat gandakan amalan tabungan yang lebih komprehensif. Terdapat pelbagai platform tabungan yang boleh dimanfaatkan oleh pengguna seperti tabungan pendidikan anak-anak, tabungan persaraan, tabungan Haji serta pelbagai lagi dana tabungan yang diiktiraf oleh kerajaan.  Hal ini penting agar masa depan kewangan pengguna sentiasa berada dalam keadaan bersedia dalam segala kemungkinan berbentuk kemelesetan ekonomi dan kewangan.

Bagi mengukuhkan daya tahan kewangan, dalam masa yang sama pengguna juga perlu memberi pertimbangan terhadap perlindungan risiko kewangan berbentuk takaful dan insuran.  Hal ini penting bagi meminimumkan risiko kewangan yang dihadapi dengan sistematik agar tidak menjadi bebanan yang lebih dramatik dalam menghadapi ketidaktentuan ekonomi di masa hadapan. 

Ringkasnya, COVID-19 yang sedang kita perangi kini perlulah dihadapi dengan positif melalui muhasabah kewangan yang penuh istiqamah dengan perbelanjaan yang paling berhemah.  Oleh itu, pengguna perlu mengelakkan hutang kewangan dengan meningkatkan tabungan, melakukan modifikasi kewangan demi masa depan ekonomi keluarga yang lebih mapan dan berwawasan.

Artikel ini adalah hasil tulisan dan pandangan daripada Dr. Azwan bin Abdullah, Pensyarah Kanan, Fakulti Keusahawan dan Perniagaan, Universiti Malaysia Kelantan dan Felo Penyelidik di Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (INSPEK), Universiti Malaysia Kelantan.

Sekiranya anda memerlukan khidmat AKPK yang boleh didapati secara percuma, layari laman web AKPK untuk maklumat lanjut.

Iklan

Ke Arah Belia Celik Kewangan, Elakkan Pelaburan Haram

Akhir-akhir ini, terpapar di dada berita mengenai beberapa individu iaitu anak muda yang mudah ditipu dengan skim kewangan yang juga dikenali sebagai “Skim Cepat Kaya”. Sudah menjadi lumrah bagi orang muda yang berhati panas untuk mendapatkan duit dengan cara mudah tanpa mengambil kira risiko yang bakal diterima.

Kononnya dengan buat pelaburan begini akan dapat begitu, duit pendahuluan akan bercanak-canak naiknya jika melabur di sini dan di situ, dan macam-macam lagi. Sudahnya, dengan senang-senang sahaja duit mereka ditipu sehingga kerugian beribu-ribu ringgit. Siapa yang susah? Mereka sendiri juga.

Sejak Disember 2015, lebih 500,000 orang di negara ini telah menjadi mangsa penipuan melibatkan pelaburan haram serta sindiket yang menawarkan pulangan tinggi. Kurangnya ilmu dalam pengurusan kewangan menyebabkan mereka mudah terpedaya dengan janji-janji palsu sindiket pelaburan haram. Jadi, membina keupayaan dan kecelikan kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia, terutama anak muda adalah penting untuk mengelak lebih ramai menjadi mangsa penipuan melibatkan pelaburan haram.

Dan sepanjang tahun 2017 pula,Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah dengan hampir sejuta rakyat Malaysia tertipu dengan pelaburan scam. Itu yang dilaporkan, yang tak dilaporkan pula?

Pelbagai usaha telah dibuat untuk mendidik golongan muda untuk menguruskan kewangan dengan baik. Bursa Malaysia antaranya, telah mengadakan program belia celik kewangan di kalangan belia, di samping mewuhudkan budaya melabur secara sihat, antaranya adalah Bull Hunt dan Fantasy Football, di bawah Bursa Marketplace untuk perniagaan dan menyebarkan lebih banyak maklumat mengenai kegiatan perniagaan di kalangan belia. Selain itu, Bursa Malaysia juga telah menganjurkan kelab pelabur di beberapa universiti yang mengetengahkan pemahaman yang mendalam mengenai aktiviti perniagaan dan pelaburan.

Selain daripada Bursa Malaysia, beberapa usaha juga telah dijalankan oleh organisasi kerajaan dan swasta untuk mendidik anak muda melabur untuk masa depan mereka. Antara program yang dijalankan termasuklan InvestSmart Fest, dan Kelab Pelabur Muda, dengan kerjasama Bank Negara Malaysia sendiri. Program-program seperti ini mampu memberi gambaran kepada masyarakat khususnya golongan belia untuk lebih bijak menguruskan kewangan dan membuat pelaburan di saluran yang betul.

Anak-anak muda perlulah bijak menguruskan kewangan sendiri dan bijak merebut peluang untuk belajar bagaiaman untuk melabur dan memilih produk pelaburan patuh Syariah.

Yang paling penting, laburlah di saluran yang betul. Belia celik kewangan dapat menjamin masa depan Negara.

Buat Semakan Sebelum Melabur

Sebelum nak melabur tu, buatlah due diligence atau kaji betul-betul latarbelakang syarikat dan skim pelaburan yang ditawarkan. Juga tengok senarai watchlist terbaru yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) seperti berikut:

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa. Bersama-sama kita ke arah belia celik kewangan dan elakkan daripada terjebak dengan pelaburan haram.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Ingin Tahu Cara 4 Kuadran (EBSI) Buat Duit?

Sebelum kita pergi lebih jauh, jom kita tengok dulu sedikit maklumat Survei Tenaga Buruh (STB). Kita ada seramai 14.99 juta pekerja di Malaysia, setakat Januari 2019. Bilangan penganggur mengikut Statistik Utama Tenaga Buruh Di Malaysia pada Januari 2019, adalah seramai 515.6 ribu orang.

Manakala seramai 7.10 juta rakyat Malaysia tidak bekerja yang berumur 15-64 tahun termasuklah suri rumah, pelajar, pesara dan mereka yang tidak minat untuk bekerja!

Tidak minat bekerja itu sebab apa ya? Musykil saya.

Baiklah,

Bagi mereka yang pernah membaca buku “Rich Dad’s Cashflow Quadrant” hasil idea daripada Robert Kiyosaki menyatakan ayah kawan beliau yang kaya  menceritakan perkara ini

Ada 4 kuadran aliran tunai seperti di atas.

Kebanyakan kita berada di kuadran pertama, iaitu:

1. E-Employee

Ramai di kalangak kita bekerja dengan majikan dan terikat dengan beberapa peraturan syarikat serta mendapat gaji di akhir bulan.

Di Malaysia, pada Januari 2019 seramai 14.99 juta yang bekerja. Mereka ini juga penyumbang kepada cukai negara dan pembeli aktif barangan secara offline dan online.

2. S-Self Employed

Seterusnya kita ada kuadran kedua iaitu mereka yang bekerja sendiri menggunakan skill yang dimiliki seperti konsultan, perniagaan jual beli online skala kecil, mengajar tuisyen, berniaga di pasar malam, dan secara perseorangan.

Jika sakit atau tidak bekerja, mereka tiada pendapatan. Ada yang membuka Enterprise mahu pun PLT kerana untuk mengasingkan wang berniaga tersebut. Ada yang suka bekerja sendiri kerana kebabasan masa dan potensi pendapatan yang lebih banyak jika rajin.

3. B-Business

Kuadran seterusnya pula bagi yang menubuhkan syarikat yang sudah ada sistem. Jika pemilik tidak bekerja, bisnes beliau masih mampu menjana pendapatan kerana ada orang yang dipercayai menguruskan perniagaannya.

Kebanyakan syarikat tahap Sdn Bhd, Berhad atau Holdings sudah ada sistem, pihak pengurusan dan pekerja untuk memastikan bisnes terus berjalan walaupun pemilik syarikat sudah tiada.

4. I-Investor

Bagi memastikan bisnes terus hidup, kita memerlukan pelabur iaitu mereka yang mempunyai lebihan wang atau wang yang diberi kepada bisnes untuk mendapat keuntungan dan meneruskan perjalanan bisnes.

Pelabur ini boleh jadi pelabur persendirian ke atas sesuatu bisnes atau pelabur secara berjemaah di pasaran saham Bursa Malaysia.

Berbalik kepada statistik tadi kepada mereka yang menganggur, apa alasan anda untuk tidak menjana pendapatan?

4 kuadran ini boleh dilakukan mengikut kemampuan masing-masing. Jika dahulu boleh dimaafkan kerana kurang kemudahan dari segi infrastruktur dan teknologi. Tetapi kini kita di tahun 2019, perkhidmatan internet sangat meluas dan hampir setiap orang mempunyai telefon kan?

Kajian dari pihak Hootsuite mendapati, 69% rakyat Malaysia mempunyai telefon dan 75% aktif menggunakan media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, Blog dan bermacam-macam lagi.

Gunakan peluang kuadran S-Self Employed untuk  jual sesuatu seperti skill dan jual barang secara trading. Ada juga saya juga jumpa yang terlibat dalam keempat-empat kuadran.

Masih di kuadran E-Employee, masih gigih buat perniagaan online iaitu S-Self Employed dan juga sebagai rakan niaga dalam B-Business dan juga sebagai I-Investor persendirian dan juga dalam pasaran saham.

Beliau menjana pendapatan secara aktif dan juga pasif.

Pendapatan aktif di kuadran E-Employee dan S-Self Employed.

Dan pendapatan pasif di kuadran B-Business dan I-Investor.

Anda yang membaca artikel ini juga boleh lakukan sesuatu yang hebat kan? Jom kita bersama-sama tingkatkan pendapatan sendiri dan keluarga.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

21 Bilion SST Tak Semudarat 44 Bilion GST

Melalui satu kenyataan media, YB Lim Guan Eng selaku Menteri Kewangan Malaysia telah mengeluarkan ‘counter-attack’ terhadap mereka yang memperlekehkan usaha kerajaan yang akan melaksanakan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan / Sales and Services Tax (SST) pada 1 September 2018.

Boleh baca kenyataan media tersebut di bawah:

Sumber: Facebook Kementerian Kewangan Malaysia

Kita perlu jelas bahawa cadangan sepuluh peratus (10%) cukai jualan dan enam peratus (6%) cukai perkhidmatan di bawah pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) tidak akan menjadikan keseluruhan cukai yang perlu ditanggung pengguna berada pada kadar enam belas peratus (16%).

  • Kedua-duanya adalah dikenakan cukai secara berasingan, dan bukan 10%+ 6% = 16%.
  • Cukai jualan (10%) akan dikenakan pada produk yang dibuat di kilang, dan bukan di semua peringkat sepertimana GST 6% sebelum ini
  • Cukai perkhidmatan (6%) pula akan dikenakan untuk perkhidmatan sahaja, dan bukan semua perkhidmatan akan dikenakan cukai

Terdapat juga contoh yang diberikan iaitu:

  • Pihak pembekal kenakan cukai jualan 10% ke atas air tin yang dikilangkan dengan kos RM1.00
  • Di bawah sistem cukai GST, air tin yang sama dijual kepada pengguna pada harga RM2.00, kadar 6% cukai GST (RM0.12) akan dikenakan
  • Jelas bahawa kadar GST 6% (RM0.12) adalah lebih tinggi berbanding kadar SST 10% (RM0.10)

Baca banyak-banyak pun, bukan faham kan? Tengok sajalah gambar perbandingan di bawah yang sering kita perolehi di media sosial, Facebook, WhatsApp dan sebagainya:

Apa-apa pun, kita tunggu dan lihat apa jadi 1 September 2018 nanti.

Sementara tu, jemput baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!