6 CEO Yang Pernah Dipecat Oleh Syarikat Yang Mereka Sendiri Asaskan

Dibuang kerja merupakan sesuatu yang menyakitkan jika kita mempunyai komitmen bulanan yang wajib ditunaikan. Walaupun begitu, lebih menyakitkan hati apabila kita dibuang kerja daripada syarikat yang kita sendiri asaskan.

Ia boleh dibaratkan seperti kita membina sebuah rumah dengan bersusah-payah tetapi akhirnya kita kemudiannya dihalau daripada rumah tersebut. Begitulah peritnya apabila kita telah dibuang dari daripada syarikat yang kita bangunkan sendiri.

Di mana-mana syarikat korporat yang berstatus public, perkara membuang pengasas syarikat daripada jawatan CEO adalah perkara biasa. Ini kerana apabila pengasas asal telah membawa syarikat ke pasaran terbuka, pemegang saham majoriti mempunyai hak untuk memecat seseorang CEO walaupun beliau merupakan founder sekalipun.

Mari kita lihat beberapa pengasas syarikat terkenal yang pernah dibuang daripada syarikat yang diasaskan mereka sendiri.

1. Steve Jobs, Apple

Merupakan ikon paling berpengaruh di Silicon Valley. Beliau yang dipecat daripada Syarikat Apple pada tahun 1985 ketika usianya baru mencecah 30 tahun. Setahun kemudiannya, ibu angkat yang membesarkanya pula meninggal dunia dan ianya telah memberi impak yang besar kepada dirinya.

Steve Jobs menubuhkan sebuah syarikat komputer yang bernama NEXT yang kemudiannya dibeli oleh Syarikat Apple pada tahun 1997. Pada tahun tersebut juga, beliau dilantik semula menjadi CEO Apple buat kali kedua dan telah berjaya membawa Apple menjadi sebuah syarikat yang terkenal di dunia apabila syarikat tersebut hampir bankrap.

2. Travis Kalanick, Uber

Travis Kalanick bersama dengan rakannya Garrett Camp telah memperkenalkan cara moden untuk menempah dan menaiki teksi melalui aplikasi yang dicipta mereka berdua pada tahun 2009. Uber merupakan syarikat perintis yang berjaya menjadi ikutan kepada syarikat yang lain seperti Grab.

Beliau yang merupakan CEO kedua untuk Uber bagi menggantikan CEO yang pertama iaitu Ryan Graves. Travis Kalanick menjadi CEO Uber selama hampir 7 tahun dan akhirnya beliau dipaksa meletak jawatan.

Beliau telah mengundang banyak kontroversi semasa memegang jawatan sebagai CEO. Para pekerja Uber tidak suka bekerja di bawah pengurusannya dan dianggap sebagai toksik oleh pekerja Uber sendiri.

Beliau juga mempunyai skandal seks dengan pekerja dan pernah bertikam lidah dengan pemandu Uber yang tidak puas hati dengan polisi yang dikenakan oleh Uber.

Travis Kalanick akhirnya meletak jawatan pada tahun 2017 selepas desakan yang kuat, dan diganti dengan Dara Khosrowshahi.

3. Jack Dorsey, Twitter

Merupakan pengasas bersama syarikat media sosial yang popular iaitu Twitter. Jack Dorsey merupakan CEO pertama untuk Twitter dan telah dipecat kerana tidak mempunyai misi yang jelas untuk syarikat.

Beliau kemudannya menubuhkan sebuah syarikat startup pada tahun 2009 dan menjadi CEO untuk syarikat tersebut. Jack kemudian kembali menjadi CEO Twitter pada tahun 2015 sehingga ke hari ini.

Walaupun telah kembali menjadi CEO untuk kali kedua, pencapaian Twitter masih lagi tidak memberangsangkan dan ada pelabur mula bersuara untuk memecatnya daripada jawatan CEO untuk kali kedua.

4. Parker Conrad, Zenefits

Parker Conrad merupakan pengasas Zenefits iaitu sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan awan yang khusus kepada human resource terutamanya di dalam industri kesihatan (insurans).

Syarikat ini berkembang dengan pesat pada tahun pertama ianya ditubuhkan dan berjaya mendapat jualan sebanyak $20 juta. Pada tahun 2015 dan kemuncak kejayaanya, syarikat ini dinilai sebanyak $4.5 bilion, dengan jualan sebanyak $100 juta.

Kontroversi melanda Zenefits apabila syarikat ini didakwa menipu didalam proses penjualan insurans kesihatan kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan simpanan awam mereka.

Parker Conrad telah dipaksa untuk meletakkan jawatan disebabkan isu ini.

5. Andrew Mason, Groupon

Groupon merupakan sebuah aplikasi yang menyediakan transaksi untuk para penjual dan pembeli di sesuatu tempat atau kawasan terutamanya di kawasan bandar. Syarikat ini telah diasaskan oleh Andrew Mason pada tahun 2008 dan merupakan sebuah syarikat yang berkembang dengan pesat.

Aplikasi ini telah membantu banyak peniaga kecil menjual produk atau servis mereka kepada orang ramai dengan lebih murah tanpa melibatkan orang tengah. Nasib yang menimpa pengasas ini tidak baik apabila beliau dipaksa untuk meletak jawatan disebabkan gagal memenuhi jangkaan para pelabur pada tahun 2013.

Syarikat ini tidak membuat keuntungan yang sepatutnya, sehingga mengakibatkan beliau terpaksa meletak jawatan sebagai CEO.

6. Jerry Yang, Yahoo

Jerry Yang merupakan salah seorang pengasas Yahoo iaitu sebuah syarikat carian yang popular pada era 1990-an, sebelum Google mendominasi dunia. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1994 oleh Jerry Yang dan sahabatnya David Filo.

Yahoo telah berdepan dengan persaingan yang hebat daripada Google yang pada masa itu mula berkembang dengan pesat. Semasa Jerry Yang menjadi CEO pada tahun 2007, beliau telah melakukan kesilapan yang sangat besar apabila menolak tawaran yang dikemukan oleh Microsoft untuk membeli syarikat tersebut dengan harga $44.6 bilion.

Beliau dipaksa meletak jawatan pada tahun 2009 kerana dilihat tidak mampu membawa keuntungan kepada Yahoo. Akhirnya, Yahoo telah tewas di dalam persaingan mereka dengan Google di dalam dunia internet.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2017/06/22/ousted-founders-ubers-travis-kalanick-steve-jobs-and-jack-dorsey.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA