Adakah Anak Yang Masih Dalam Kandungan Ibu Berhak Menerima Pusaka Bapanya?

Setiap anak kandung berhak menerima bahagian harta pusaka daripada ibu bapa mereka. Istimewanya syariat pembahagian harta pusaka adalah, Allah telah menjelaskan dengan terperinci bahagian-bahagian yang berhak diperoleh oleh setiap waris.

Pembahagian harta pusaka ini dipanggil faraid. Daripada sudut Bahasa, faraid mempunyai beberapa makna, di antaranya adalah menentukan, memastikan, menghalalkan dan mewajibkan.

Manakala daripada sudut istilah pula, faraid adalah pembahagian harta seorang Islam yang telah meninggal dunia sama ada beliau meninggalkan wasiat atau tidak sebelum kematiannya kepada warisnya menurut hukum Islam.

Oleh itu, Al-Quran telah memperincikan bahagian faraid yang berhak dimiliki oleh setiap ahli waris. Dan ayat 11 daripada Surah An-Nisa’ telah memperincikan bahagian faraid yang berhak diterima bagi anak lelaki dan anak perempuan.

“Allah perintahkan kamu mengenai (pembahagian harta pusaka untuk) anak-anak kamu, iaitu bahagian seorang anak lelaki menyamai bahagian dua orang anak perempuan. Tetapi jika anak-anak perempuan itu lebih daripada dua, maka bahagian mereka ialah dua pertiga daripada harta yang ditinggalkan oleh si mati.”

(Surah An-Nisa’ Ayat 11)

Daripada ayat ini jelas kita faham, bahagian faraid bagi anak-anak adalah seperti berikut.

  • Jika ibu atau bapa meninggal dunia dan meninggalkan anak lelaki dan anak perempuan, maka bahagian anak lelaki adalah 2 kali bahagian anak perempuan.
  • Jika ibu atau meninggal dunia dan meninggalkan dua atau lebih anak perempuan sahaja (tiada anak lelaki), maka bahagian mereka adalah dua pertiga (2/3) daripada nilai harta pusaka. (dibahagikan sama rata kepada semua anak perempuan yang terlibat)
  • Jika ibu atau bapa meninggal dunia dan meninggalkan seorang anak perempuan sahaja (tiada anak lelaki), maka bahagiannya adalah satu perdua (1/2) atau separuh.

Bagaimana kalau anak masih dalam kandungan ibu semasa bapanya meninggal dunia. Adakah masih dapat hak faraid?

Ya, anak yang masih dalam kandungan ibu semasa bapanya meninggal dunia masih mempunyai hak faraid dengan syarat anak itu hendaklah hidup (selepas dilahirkan) secara pasti sekalipun satu lahzhah (sebentar).

Ini adalah pendapat yang diutarakan oleh Mazhab As-Syafie yang menyatakan pewarisan itu ditetapkan bagi mereka yang hidup, maka tiada harta pusaka bagi waris yang mati.

Mudah kata, jika bernyawa saja, maka seseorang itu telah berhak menerima pusaka.

Cuma persoalan yang timbul adalah bagaimanakah yang dikatakan sebagai bernyawa atau hidup?

Maka ulama’ mazhab Syafie mengatakan hidup atau bernyawa seseorang itu ditentukan dengan dua cara; secara hakikat dan taqdiran (penetapan).

Maksud nak tahu anak dalam kandungan atau janin tu hidup secara hakikat adalah dengan buat scan, tengok pergerakan bayi dan doctor sahkan janin itu sihat (hidup).

Manakala maksud taqdiran (penetapan) pula adalah dengan penetapan wujudnya ruh janin yang dalam kandungan.

Sebab tu, bahagian pusaka bagi janin yang dalam kandungan itu perlu diasingkan awal-awal sebagai langkah berhati-hati dan hanya akan berkuatkuasa dengan syarat janin itu lahir hidup.

Ini berdalilkan hadis riwayat Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda:

إِذَا اسْتَهَلَّ الْمَوْلُودُ وُرِّثَ

 “Jika anak yang dilahirkan itu menangis keluar suara, maka sabit baginya harta pusaka.”

(Hadis Riwayat Abu Daud)

Kesimpulannya, anak yang masih dalam kandungan berhak menerima harta pusaka bapanya yang meninggal dunia. Walaubagaimanapun, hak pusaka tersebut hanya terlaksana setelah dipastikan anak tersebut hidup selepas dilahirkan. 

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 Bilion SST Tak Semudarat 44 Bilion GST

Melalui satu kenyataan media, YB Lim Guan Eng selaku Menteri Kewangan Malaysia telah mengeluarkan ‘counter-attack’ terhadap mereka yang memperlekehkan usaha kerajaan yang akan melaksanakan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan / Sales and Services Tax (SST) pada 1 September 2018.

Boleh baca kenyataan media tersebut di bawah:

Sumber: Facebook Kementerian Kewangan Malaysia

Kita perlu jelas bahawa cadangan sepuluh peratus (10%) cukai jualan dan enam peratus (6%) cukai perkhidmatan di bawah pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) tidak akan menjadikan keseluruhan cukai yang perlu ditanggung pengguna berada pada kadar enam belas peratus (16%).

  • Kedua-duanya adalah dikenakan cukai secara berasingan, dan bukan 10%+ 6% = 16%.
  • Cukai jualan (10%) akan dikenakan pada produk yang dibuat di kilang, dan bukan di semua peringkat sepertimana GST 6% sebelum ini
  • Cukai perkhidmatan (6%) pula akan dikenakan untuk perkhidmatan sahaja, dan bukan semua perkhidmatan akan dikenakan cukai

Terdapat juga contoh yang diberikan iaitu:

  • Pihak pembekal kenakan cukai jualan 10% ke atas air tin yang dikilangkan dengan kos RM1.00
  • Di bawah sistem cukai GST, air tin yang sama dijual kepada pengguna pada harga RM2.00, kadar 6% cukai GST (RM0.12) akan dikenakan
  • Jelas bahawa kadar GST 6% (RM0.12) adalah lebih tinggi berbanding kadar SST 10% (RM0.10)

Baca banyak-banyak pun, bukan faham kan? Tengok sajalah gambar perbandingan di bawah yang sering kita perolehi di media sosial, Facebook, WhatsApp dan sebagainya:

Apa-apa pun, kita tunggu dan lihat apa jadi 1 September 2018 nanti.

Sementara tu, jemput baca:

Iklan

Tips Mengurus Kewangan Dalam Jangkamasa Pendek Semasa Krisis Covid-19

COVID-19 @ SARS 2.0 sememangnya memberi impak yang amat dalam kepada semua umat manusia. Isu ini menjadi krisis global yang amat teruk melebihi krisis kewangan global pada tahun 2008 dengan kejatuhan indeks-indeks saham dunia tak terkecuali Bursa Malaysia.

Ditambah pula dengan katalis sedia ada sebelum ini seperti isu perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, serta kejatuhan harga minyak global kepada $27 USD setong dari $72 USD setong.

Dengan arahan drastik kerajaan yang melaksanakan pergerakan terhad, dijangka lebih banyak perniagaan & seterusnya pekerja yang akan terjejas, terutamanya dalam sektor swasta. Notis cuti tanpa atau separuh gaji memburukkan lagi keadaan kerana ramai mempunyai tanggungan yang perlu diberi makan.

Pada saat ini, ramai orang baru sedar tentang kepentingan mempunyai simpanan kecemasan. Sudah lambat untuk memulakan kerana pada saat ini, simpanan inilah yang akan menentukan berapa lama kita boleh ‘survive’ dalam situasi gawat ini.

Namun, kita masih boleh berbuat sesuatu.

Sebagai perancang kewangan professional & berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM) yang aktif membuat konsultasi kewangan tanpa bias, saya akan kongsikan garis panduan dan langkah-langkah yang boleh diambil untuk membantu anda dalam menghadapi situasi genting seperti ini dalam aspek perancangan kewangan peribadi.

LANGKAH PERTAMA: SEMAK

1. ASET CAIR

  • Tunai dalam tangan
  • Akaun simpanan / Semasa ( Jumlahkan semua )
  • ASB / ASN/ AHB
  • Tabung Haji

Instrumen di atas adalah tempat di mana simpanan kecemasan perlu berada.

Kenapa? Akses mudah & segera, nilai tetap, tiada caj, risiko rendah.

2. ASET PELABURAN CAIR

  • Deposit Tetap ( FD )
  • Unit Amanah
  • Saham
  • Emas
  • Nilai tunai takaful ( berkaitan pelaburan )

Aset di atas perlu digunakan jika simpanan kecemasan di bahagian A sudah habis digunakan. Pada tahap ini, anda perlu tahu instrumen ini ada susut nilai jika digadaikan seperti emas dan mungkin perlu dijual pada harga pasaran dengan risiko rugi ( unit amanah, saham ) dan ada caj tambahan keranan melanggar tempoh tertentu ( Deposit tetap ).

Walaubagaimanapun, keseluruhan aset ini masih cair walaupun mengambil masa lebih sedikit untuk dicairkan berbanding aset cair ( 2-5 hari bekerja )

3. PERBELANJAAN SEMASA

Dengan kelebihan tinggal di rumah selama 2 minggu dan kemungkinan dipanjangkan, anda sebenarnya sudah automatik mengurangkan perbelanjaan dengan memasak sendiri. Tetapi, apabila membeli keperluan dapur, pastikan beli yang perlu sahaja.

Jangan membazir dan menurut kemahuan. Pastikan anda bawa ‘shopping list’ apabila keluar membeli supaya tidak terlebih belanja. Turut berhati-hati dengan perbelanjaan tidak perlu seperti online shopping. Saya sarankan uninstall sahaja aplikasi tersebut.

Berikut merupakan senarai perbelanjaan yang perlu disemak semula:

LANGKAH KEDUA: LAKSANA

1. Kurangkan perbelanjaan

Buat bajet yang ketat. Yakin boleh anda mampu lakukan. Bezakan keperluan dan kemahuan.

Berikut merupakan ‘adjustment’ yang boleh dibuat dalam mengawal aliran tunai anda selain mengurangkan perbelanjaan semasa di atas ( C )

Jika langkah-langkah di atas dapat dilaksanakan, anda sebenarnya mampu mempunyai lebihan aliran tunai dalam sekurang-kurangnya 20-50%.

2. Cairkan Aset

Dengan memulakan langkah pengurangan perbelanjaan, anda sebenarnya telah memanjangkan jangka hayat simpanan kecemasan yang ada.

Sampai masa, mulakan dengan mencairkan simpanan kecemasan ( A )dan diikuti dengan asset pelaburan cair ( B )

3. Cari pendapatan tambahan

Ikhtiar mencari pendapatan tambahan sementara mengambil langkah 1 & 2 demi kelangsungan hidup.

JANGAN

1. Berhenti bayar takaful / insurans

Cuba sedaya-upaya untuk sambung mencarum Takaful nyawa & perubatan. Pelan perlindungan amat penting pada waktu sebegini seandainya anda & keluarga tiba-tiba jatuh sakit.

Sudahlah tiada perlindungan manfaat dari syarikat, ada kemungkinan anda akan menghadapi beban kewangan yang lebih teruk jika tiba-tiba anda ditimpa kemalangan atau jatuh sakit tanpa simpanan kecemasan.

Tetapi, anda mungkin mahu menyemak semula pelan yang sedia ada jika ianya berkaitan pelaburan kerana nilai tunai yang anda mungkin mampu menampung komitmen bulanan untuk beberapa tempoh tertentu.

2. Berhenti bayar pinjaman

Untuk pinjaman rumah, anda boleh mengeluarkan simpanan akaun 2 KWSP untuk menampung bayaran bulanan buat sementara waktu.

Pembayaran kredit kad boleh dibuat secara minimum. Walaupun ini bukanlah tindakan yang bijak, tetapi dalam jangkamasa pendek ( 3-6 bulan ) langkah ini terpaksa dilakukan.

Untuk pinjaman kereta, tiada alternatif buat masa ini selain ‘downgrade’ kereta di kemudian hari.

Jika kesemua langkah di atas tidak mampu dilakukan dan simpanan kecemasan anda sudah habis digunakan, anda boleh memilih  untuk berbincang dengan pihak bank atau membuat penstrukturan semula pinjaman dengan mengunjungi pejabat AKPK.

Pilih untuk ‘URUS’

Jangan biarkan diri anda diisytihar Muflis!

Saya harap kita semua mampu menghadapi krisis ini bersama-sama.

Marilah kita berdoa agar wabak ini akan reda tidak lama lagi dan kita akan menjalani hidup semula seperti biasa. Mari bersatu perangi COVID-19 dengan ‘social distancing’ & tinggal dengan selamat di rumah.

Nota : Tips di atas adalah berkaitan kawalan aliran tunai dalam jangka masa pendek ( 1-6 bulan ) bukan teknik lupus hutang dengan mengambil kira faktor kehilangan pendapatan.

Untuk nasihat yang lebih tepat, dapatkan khidmat kewangan professional.

Ditulis oleh:

INAZ HASHIM
MB BCH BAO, FAR, FPR, ShRFP
Perancang Kewangan Berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti & Bank Negara Malaysia.
www.inazhashim.com

Di saat suram ini, masih ada jalan keluar untuk semua orang. Bagi mereka yang terjejas, Pembayaran Balik Pinjaman Rumah Boleh Ditangguhkan Dengan Adanya ‘Moratorium’.

Semoga kita semua dapat bertahan dan diberikan jalan keluar daripada musibah yang menimpa.

Iklan

Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Industri automotif merupakan industri yang terjejas teruk akibat daripada pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Banyak syarikat automotif dunia yang mengalami penurunan jualan yang sangat ketara disebabkan oleh keadaan semasa.

Hanya Tesla yang fokus kepada pengeluaran kenderaan elektrik sahaja yang meningkat market capitalization mereka, disebabkan kenderaan elektrik bakal menjadi satu fenomena pada masa hadapan.

Volkswagen juga terkesan dengan kegawatan ekonomi dunia yang sedang berlaku. Kalau nak tahu, syarikat ini merupakan pengeluar kenderaan terbesar di dunia pada hari ini.

Kredit Gambar: Prezi

Volkswagen mempunyai beberapa buah anak syarikat yang bernaung di bawah pengurusan mereka. Di antara syarikat yang terkenal yang merupakan anak syarikat Volkswagen adalah Bugatti, Lamborghini, Porsche, Audi dan Ducati yang dikategorikan sebagaian kenderaan mewah manakala Seat dan Skoda pula merupakan anak syarikat sebagai kenderaan untuk rakyat marhaen.

Volkswagen juga mempunyai anak syarikat kenderaan berat seperti Scania dan juga MAN.

Ferdinand Piëch, Kredit Gambar: CarMagazine.UK

Orang yang bertanggungjawab yang membawa perkembangan luar biasa kepada Volkswagen ini adalah Ferdinand Piëch yang merupakan cucu kepada pengasas Porsche. Beliau yang membawa masuk jenama kenderaan popular ke dalam Volkswagen pada awal tahun 2000-an yang lalu.

Percaturan yang dilakukannya itu berhasil kerana Volkswagen telah berjaya memintas Toyota untuk menjadi pengeluar kenderaan terbesar di dunia sejak tahun 2016.

Kini syarikat tersebut terpaksa akur dengan perubahan trend semasa yang mana kenderaan elektrik bakal mendominasi  pasaran dunia pada masa hadapan. CEO Volkswagen sendiri telah mengakui bahawa kenderaan elektrik akan menguasai dunia dan kenderaan berdasarkan petrol bakal lenyap dalam masa yang terdekat.

Ini kerana, kebanyakan negara di dunia bakal mengaharamkan kenderaan yang berasaskan combustion engine memasuki negara mereka dalam tempoh dua dekad dari sekarang.

Di antara langkah yang drastik diambil oleh Volkswagen untuk bersaing di dalam pasaran kenderaan elektrik adalah mengecilkan syarikat mereka dan fokus kepada kenderaan yang mampu dijual pada skala yang besar. Volkswagen akan menjual anak syarikatnya iaitu Bugatti kepada Rimac, sebuah syarikat dari Croatia yang merupakan syarikat kenderaan elektrik yang fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik supercar.

Kredit Gambar: CNBC

Volkswagen juga dikatakan sedang mencari pembeli untuk Lamborghini. Walaupun Lamborghini dikatakan mempunyai rekod jualan yang memberangsangkan sejak kebelakangan ini dengan pengenalan model Urus, namun Volkswagen ingin menjualnya bagi membolehkan mereka fokus kepada kenderaan elektrik yang mampu milik.

Volkswagen sedar bahawa ianya adalah sukar untuk menghasilkan kenderaan elektrik di dalam kategori supercar. Ini kerana jualan kenderaan ini hanya beratus unit sahaja setiap tahun dan kos menghasilkan enjin elektrik ini memerlukan pelaburan yang sangat tinggi.

Volkswagen terpaksa mengikut kehendak pasaran dan mengakui bahawa mereka ketinggalan 10 tahun berbanding dengan Tesla di dalam menghasilkan kenderaan elektrik dan terpaksa melabur sebanyak USD66.3 bilion untuk penyelidikan bagi mendominasi pasaran kenderaan elektrik.

Volkswagen dijangka akan menghasilkan sejuta buah kenderaan elektrik pada akhir tahun 2023  dan tindakan untuk menjual sebahagian kecil anak syarikat kepunyaan mereka kepada pelabur luar merupakan satu tindakan yang dilihat tepat.

Tak lama lagi, kita akan lihat kenderaan elektrik keluaran Volkswagen ini akan bersaing dengan Tesla di peringkat antarabangsa.

Sumber Rujukan: https://www.reuters.com/article/volkswagen-lamborghini/exclusive-volkswagen-draws-up-plans-to-carve-out-lamborghini-sources-idUSL8N2GS38S

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Keluarga Rothschild Yang Paling Berkuasa Di Dunia, Siapakah Mereka Sebenarnya?

Sekiranya kita suka membaca perkara-perkara berkaitan hal dunia dan kewangan, sudah pasti kita pernah mendengar nama Rothschild. Mereka merupakan sebuah keluarga yang amat berkuasa dan di antara yang terkaya di dunia.

Dengar sahaja nama Rothschild, sudah pasti kita terbayangkan lambang kekayaan. Namun, di sebalik kekayaan dan kekuasaan keluarga ini, terdapat beberapa konspirasi yang sering digembar-gemburkan.

Di antara konspirasi yang dimaksudkan adalah mereka mengawal sistem kewangan antarabangsa, menjadi ketua organisasi rahsia seperti Illuminati dan juga kemungkinan besar terlibat dalam kehilangan pesawat MH370. 

Sejarah Keluarga Rothschild

Pada abad ke-18, seorang lelaki Jerman Yahudi bernama Mayer Amchel Rothschild yang bekerja sebagai ‘Court Jew’ merupakan seorang yang berkedudukan tinggi dalam institusi perbankan. Beliau menguruskan kewangan dan pinjaman dalam kalangan bangsawan pada ketika itu.

Biarpun riba adalah haram menurut Bible, beliau tiada sekatan untuk melakukan transaksi kerjayanya dengan menggunakan konsep riba. Oleh itu, dengan pantas beliau dapat mengumpul kekayaan yang amat luar biasa.

Mayer Rothschild telah berkahwin dengan anak perempuan Court Jew yang lain dan mereka dikurniakan 5 anak. Dengan keluarga yang bertambah besar, mereka menikahkan anak-anak mereka dengan sepupu sepapat sahaja demi melindungi kekayaan keluarga.

5 anak lelaki mereka kemudian menguruskan industri perbankan yang telah mereka tubuhkan di negara utama Eropah iaitu Itali, Jerman, Australia, Britain dan Perancis.

Dengan adanya keluarga dan harta kekayaan yang luas ini, ahli keluarga Rothschild ini mula mengorak langkah dengan berkhidmat sebagai banker di negara-negara Eropah.

Mereka juga menyalurkan dana untuk konflik besar seperti Revolusi Perancis, Perang Napoleon, Pembinaan Terusan Suez, menyelamatkan Bank England daripada bankrap dan banyak lagi.

7 Fakta Menarik Rothschild Family

1. Rothschild dikatakan terlibat dalam konflik ‘New World Order’, salah satu konspirasi Yahudi seperti yang dipercayai ramai.

2. Rothschild Group adalah sebuah institusi bank pelaburan yang menekankan konsep pinjaman kepada bangsawan, bank serta menjalankan transaksi berasaskan riba.

3. Keseluruhan wang milik mereka dianggarkan $1 – $2 quadrilion, namun ianya dibahagi-bahagikan di kalangan keluarga mereka, sebab itulah nama Rothschild tidak ditemui di dalam senarai orang terkaya Forbes.

4. Mereka adalah generasi yahudi yang telah wujud sejak dahulu lagi di mana telah menyalurkan wang untuk bank-bank di negara barat.

5. Kes konspirasi yang dikaitkan dengan mereka masih tidak mempunyai bukti kukuh, tetapi kebanyakannya mempunyai kaitan dengan mereka.

6. Rothschild juga membantu pembinaan negara baru seperti Belgium.

7. Ahli keluarga Rothschild yang paling berjaya kini adalah Benjamin De Rothschild yang menduduki tangga ke-1349 orang terkaya 2019 mengikut rekod Forbes.

Sumber Rujukan:

Ada Pejabat Di Kuala Lumpur Dan Negara Asean Lain

Sumber: Rotshchild & Co

Nampaknya mereka mempunyai pejabat di Kuala Lumpur dan beberapa negara Asean yang lain seperti Singapura, Indonesia, Vietnam dan Filipina.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!