Apa Ada Dengan Vivy Yusof, FashionValet dan Rugi RM10 Juta?

Pada tahun lepas, kami ada siarkan artikel bertajuk FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi? Syarikat yang semakin maju dan meningkat pendapatannya saban tahun, tapi semakin besar pula kerugian yang ditanggung.

Dalam laporan kewangan terkini bagi tahun 2017, Fashion Valet telah melaporkan kerugian sebanyak RM10 juta pula. Jom kita ikuti kupasan Faridzul Asyraf Mat Arifin berkenaan tajuk sensasi ini.

Laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Tersebar

Jadinya kecoh selepas akses SSM Fashion Valet yang mencatatkan kerugian 10juta didebatkan umum. Yang kondem, siap ungkit duit rakyat pun ada, Vivvy tak pandai meniaga, investor bodoh dan pelbagai lagi.

Yang kondem still kondem, buta mata jika tak nak belajar.

FV adalah salah satu start up yang bermula pada tahun 2010 lagi. Memberi focus kepada jualan ecommerce (antara terawal di Malaysia) dan juga mempunyai in house jenama sendiri iaitu dUck. Sekarang ini dikatakan sudah mempunyai 500 pereka popular bernaung di bawah platform ini dan berkembang ke 15 buah negara.

Rugi RM10 Juta

Saya pernah ulas beza start up dengan bisnes. Kena scroll kat bawah2. Model bisnes kedua ini adalah berbeza.

Mungkin penulis yang kutuk Vivvy tu tak faham atau sengaja taknak faham, meh saya bagi contoh. Dah nak promosi, saya bagi promosi.

Saya ada satu service, boleh cek history kereta dengan memasukkan no chasis engine sahaja. RM10 je murah. Start up, bermula dengan modal 10k je. Upah orang buat website, beli in bulk no no tu semua dan lain-lain.

6 bulan terawal, nampak ok, daripada 10 orang user sekarang dah 1,000 orang user. Sehinggalah cecah 5,000 user dengan keuntungan RM50,000 sebulan, dah tak boleh nak grow sebab kekurangan budget marketing. Free cost je sekarang ni.

Pergi pitch kepada Proton, diaorang berminat untuk invest RM500, 000 dengan beberapa pegangan ekuiti.

Bermodalkan duit itu, mulalah besarkan operasi. Hire staff, open new office, marketing kaw kaw punya dan pelbagai lagi.

Masa tu syarikat ok revenue berkembang tapi kerugian juga bertambah. Normallah dah tambah semua benda mana tak berkurangnya kos operasi.

Lepas tu adalah sorang mamat mana ntah beli company profail kat SSM dan bagitau Proton invest kepada company yang rugi. Habis viral Proton yang takde duit tu boleh pulak invest yang kebetulan abang saya antara top manager Proton.

Padahal masa tu walaupun rugi, tapi pengguna saya dah cecah 50,000 orang dengan revenue RM500,000 sebulan dan ada negara jiran lain berminat nak menjadi partner.

Nampak?

Market Share

Investor start-up tak pandang sangat berapa profit yang buat, mereka pandang berapa cepat boleh berkembang dan market share yang boleh pegang.

Ecommerce sebagai contoh di ASEAN pada tahun 2010 adalah 1 Bilion, dan meningkat ke 6 Bilion pada tahun 2015 dan dijangka meningkat ke 22 Bilion pada tahun 2020 dan finally pada tahun 2025 mencecah 88 Bilion.

Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.

Berbalik kepada FV pula, syarikat ini berada dalam fasa growth. Setelah menerima funding sebanyak lebih RM24 juta melalui pelbagai pihak, normal jika mereka berada dalam kerugian sekarang sebab nak rebut market share dalam ecommerce.

Kalau mereka untung itu yang abnormal, investor akan tanya “u pakai tak duit i bagi tu?” Lebih kuranglah

Agak low class bincang pakai duit rakyat (tak sampai sejuta pun), tapi kita tak nak rungkai investment lain yang dia dapat yang juta-juta tu.

Bukanlah nak back up Vivvy, cuma nak kongsi the fact kita sekarang berada di dunia macam tu. 

Sumber: FB Faridzul Asyraf Mat Arifin

Kalau nak tahu, Vivy Yusof ni merupakan salah seorang daripada 11 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Bawah 30 Asia. Memang bukan calang-calang orang boleh masuk dalam list ni tau.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Salam bosku… Maaf, sy nak mohon penjelasan daripada ayat2 bos dibawah

    “Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.”

    Ikut yg sy faham drpd ayat diatas, PE/VC akan melabur bedasarkan perkembangan perniagaan sesuatu syarikat baru (contoh FV) .

    Soalan sy :

    Apakah exit plan pelabur dalam syarikat baru?

    Adakah kiranya pelaburan mengalami kerugian akan di jelaskan sebagai NPL?

    Bagaimana kah kemandirian pelabur dalam perniagaan sekiranya 9 daripada 10 pelaburan yang dibuat mengalami kerugian?

    Dan sekiranya selera pelabur adalah sedemikian rupa, apakah pelabur tidak mempunya nisbah P&L ?

    Dan dari sumber wang manakah yang memungkin kan pelabur melonjak pasaran melalui pelaburan kepada syarikat2 baru dengan menabur wang sedemikian rupa (contoh sequioa capital)

    Nizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.