Apa Ada Dengan Vivy Yusof, FashionValet dan Rugi RM10 Juta?

Pada tahun lepas, kami ada siarkan artikel bertajuk FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi? Syarikat yang semakin maju dan meningkat pendapatannya saban tahun, tapi semakin besar pula kerugian yang ditanggung.

Dalam laporan kewangan terkini bagi tahun 2017, Fashion Valet telah melaporkan kerugian sebanyak RM10 juta pula. Jom kita ikuti kupasan Faridzul Asyraf Mat Arifin berkenaan tajuk sensasi ini.

Laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Tersebar

Jadinya kecoh selepas akses SSM Fashion Valet yang mencatatkan kerugian 10juta didebatkan umum. Yang kondem, siap ungkit duit rakyat pun ada, Vivvy tak pandai meniaga, investor bodoh dan pelbagai lagi.

Yang kondem still kondem, buta mata jika tak nak belajar.

FV adalah salah satu start up yang bermula pada tahun 2010 lagi. Memberi focus kepada jualan ecommerce (antara terawal di Malaysia) dan juga mempunyai in house jenama sendiri iaitu dUck. Sekarang ini dikatakan sudah mempunyai 500 pereka popular bernaung di bawah platform ini dan berkembang ke 15 buah negara.

Rugi RM10 Juta

Saya pernah ulas beza start up dengan bisnes. Kena scroll kat bawah2. Model bisnes kedua ini adalah berbeza.

Mungkin penulis yang kutuk Vivvy tu tak faham atau sengaja taknak faham, meh saya bagi contoh. Dah nak promosi, saya bagi promosi.

Saya ada satu service, boleh cek history kereta dengan memasukkan no chasis engine sahaja. RM10 je murah. Start up, bermula dengan modal 10k je. Upah orang buat website, beli in bulk no no tu semua dan lain-lain.

6 bulan terawal, nampak ok, daripada 10 orang user sekarang dah 1,000 orang user. Sehinggalah cecah 5,000 user dengan keuntungan RM50,000 sebulan, dah tak boleh nak grow sebab kekurangan budget marketing. Free cost je sekarang ni.

Pergi pitch kepada Proton, diaorang berminat untuk invest RM500, 000 dengan beberapa pegangan ekuiti.

Bermodalkan duit itu, mulalah besarkan operasi. Hire staff, open new office, marketing kaw kaw punya dan pelbagai lagi.

Masa tu syarikat ok revenue berkembang tapi kerugian juga bertambah. Normallah dah tambah semua benda mana tak berkurangnya kos operasi.

Lepas tu adalah sorang mamat mana ntah beli company profail kat SSM dan bagitau Proton invest kepada company yang rugi. Habis viral Proton yang takde duit tu boleh pulak invest yang kebetulan abang saya antara top manager Proton.

Padahal masa tu walaupun rugi, tapi pengguna saya dah cecah 50,000 orang dengan revenue RM500,000 sebulan dan ada negara jiran lain berminat nak menjadi partner.

Nampak?

Market Share

Investor start-up tak pandang sangat berapa profit yang buat, mereka pandang berapa cepat boleh berkembang dan market share yang boleh pegang.

Ecommerce sebagai contoh di ASEAN pada tahun 2010 adalah 1 Bilion, dan meningkat ke 6 Bilion pada tahun 2015 dan dijangka meningkat ke 22 Bilion pada tahun 2020 dan finally pada tahun 2025 mencecah 88 Bilion.

Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.

Berbalik kepada FV pula, syarikat ini berada dalam fasa growth. Setelah menerima funding sebanyak lebih RM24 juta melalui pelbagai pihak, normal jika mereka berada dalam kerugian sekarang sebab nak rebut market share dalam ecommerce.

Kalau mereka untung itu yang abnormal, investor akan tanya “u pakai tak duit i bagi tu?” Lebih kuranglah

Agak low class bincang pakai duit rakyat (tak sampai sejuta pun), tapi kita tak nak rungkai investment lain yang dia dapat yang juta-juta tu.

Bukanlah nak back up Vivvy, cuma nak kongsi the fact kita sekarang berada di dunia macam tu. 

Sumber: FB Faridzul Asyraf Mat Arifin

Kalau nak tahu, Vivy Yusof ni merupakan salah seorang daripada 11 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Bawah 30 Asia. Memang bukan calang-calang orang boleh masuk dalam list ni tau.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Salam bosku… Maaf, sy nak mohon penjelasan daripada ayat2 bos dibawah

    “Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.”

    Ikut yg sy faham drpd ayat diatas, PE/VC akan melabur bedasarkan perkembangan perniagaan sesuatu syarikat baru (contoh FV) .

    Soalan sy :

    Apakah exit plan pelabur dalam syarikat baru?

    Adakah kiranya pelaburan mengalami kerugian akan di jelaskan sebagai NPL?

    Bagaimana kah kemandirian pelabur dalam perniagaan sekiranya 9 daripada 10 pelaburan yang dibuat mengalami kerugian?

    Dan sekiranya selera pelabur adalah sedemikian rupa, apakah pelabur tidak mempunya nisbah P&L ?

    Dan dari sumber wang manakah yang memungkin kan pelabur melonjak pasaran melalui pelaburan kepada syarikat2 baru dengan menabur wang sedemikian rupa (contoh sequioa capital)

    Nizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Muda, Buat 6 Perkara Ini Untuk Urus Kewangan Peribadi Dengan Lebih Bijak

Bagi anak-anak muda zaman sekarang ini, kebanyakan mereka agak boros berbelanja dan ‘tak sayang duit’ masing-masing. Sehinggakan ada di antara mereka yang telah diisytiharkan muflis oleh pihak bank di usia muda.

Bagaimana cara untuk menguruskan kewangan secara bijak? Mari kita lihat antara tips yang berguna untuk anak-anak muda bijak mengurus kewangan peribadi masing-masing.

1. Bagi yang baru mula bekerja, jangan terlalu gembira apabila mendapat gaji pertama anda.

Pastikan anda mempunyai perancangan kewangan yang baik untuk menguruskan wang gaji anda. Contohnya 50% untuk simpanan, 20% untuk ibu bapa (bagi yang masih ada), 20% simpanan dan 10% untuk kegunaan sendiri.

Anda juga perlu asingkan pendapatan anda untuk kegunaan kecemasan untuk persediaan. Wang untuk simpanan boleh diasingkan kepada kategori-kategori tertentu mengikut kemahuan anda sendiri.

2. Jangan terlalu gopoh berbelanja.

Duit yang anda dapat bukanlah untuk digunakan pada satu ketika sahaja, tetapi untuk perancangan masa depan anda sendiri. Sentiasa beringat apabila berbelanja.

Jangan boros, kerana orang yang boros akan selalu rugi.  

3. Bagi anda yang masih muda dan belum berumahtangga, apalah salahnya jika anda merajinkan diri untuk membuat kerja lebih masa.

Di samping mendapat lebih pendapatan, anda juga boleh menimba lebih pengalaman berbanding yang lain. Tapi, janganlah pula sampai memudaratkan diri sendiri.

Buat sekadar mampu dan pastikan tidur mencukupi setiap hari.

4. Rancang dana persaraan daripada hari pertama bekerja.

Ini sangat perlu supaya anda boleh merancang kewangan anda untuk masa hadapan nanti. Jangan hanya pergantung kepada simpanan KWSP semata-mata.

Pastikan perancangan kewangan anda betul-betul kukuh untuk kegunaan jangka panjang.

5. Rancang untuk pembelian rumah terlebih dahulu.

Pastikan anda membuat simpanan untuk membeli rumah sebagai aset, tidak kiralah sama ada rumah yang murah ataupun yang mahal. Semuanya bergantung kepada bajet yang anda ada.

Ramai anak muda hari ini lebih cenderung untuk membeli kereta sebelum memikirkan untuk mempunyai rumah sendiri. Pemikiran ini adalah tidak tepat sama sekali.

Banyak kemudahan pengangkutan awam ada di Malaysia, jadi tidak menjadi masalah untuk anda bergerak ke mana-mana dengan pengangkutan awam.

6. Jika anda ada pinjaman pelajaran, buatlah bayaran balik pinjaman secepat mungkin.

Ini kerana tunggakan pinjaman akan semakin meningkat jika dilewatkan.

Selain itu, elakkan pembelian secara kredit, kerana anda hanya akan menambahkan bebanan hutang anda. Sebaiknya, buatlah pembelian secara tunai kerana itu lebih selamat.

Sebagai anak muda yang berjaya, anda haruslah bijak menguruskan kewangan anda. Ini kerana wang yang anda perolehi hasil daripada kerja keras itu adalah untuk kegunaan jangka masa panjang.

Jangan mudah terpengaruh dengan gaya hidup mewah tetapi dibebani hutang yang melangit.

Sumber Rujukan: Jom Urus Duit

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur