Apa Ada Dengan Vivy Yusof, FashionValet dan Rugi RM10 Juta?

Pada tahun lepas, kami ada siarkan artikel bertajuk FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi? Syarikat yang semakin maju dan meningkat pendapatannya saban tahun, tapi semakin besar pula kerugian yang ditanggung.

Dalam laporan kewangan terkini bagi tahun 2017, Fashion Valet telah melaporkan kerugian sebanyak RM10 juta pula. Jom kita ikuti kupasan Faridzul Asyraf Mat Arifin berkenaan tajuk sensasi ini.

Laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Tersebar

Jadinya kecoh selepas akses SSM Fashion Valet yang mencatatkan kerugian 10juta didebatkan umum. Yang kondem, siap ungkit duit rakyat pun ada, Vivvy tak pandai meniaga, investor bodoh dan pelbagai lagi.

Yang kondem still kondem, buta mata jika tak nak belajar.

FV adalah salah satu start up yang bermula pada tahun 2010 lagi. Memberi focus kepada jualan ecommerce (antara terawal di Malaysia) dan juga mempunyai in house jenama sendiri iaitu dUck. Sekarang ini dikatakan sudah mempunyai 500 pereka popular bernaung di bawah platform ini dan berkembang ke 15 buah negara.

Rugi RM10 Juta

Saya pernah ulas beza start up dengan bisnes. Kena scroll kat bawah2. Model bisnes kedua ini adalah berbeza.

Mungkin penulis yang kutuk Vivvy tu tak faham atau sengaja taknak faham, meh saya bagi contoh. Dah nak promosi, saya bagi promosi.

Saya ada satu service, boleh cek history kereta dengan memasukkan no chasis engine sahaja. RM10 je murah. Start up, bermula dengan modal 10k je. Upah orang buat website, beli in bulk no no tu semua dan lain-lain.

6 bulan terawal, nampak ok, daripada 10 orang user sekarang dah 1,000 orang user. Sehinggalah cecah 5,000 user dengan keuntungan RM50,000 sebulan, dah tak boleh nak grow sebab kekurangan budget marketing. Free cost je sekarang ni.

Pergi pitch kepada Proton, diaorang berminat untuk invest RM500, 000 dengan beberapa pegangan ekuiti.

Bermodalkan duit itu, mulalah besarkan operasi. Hire staff, open new office, marketing kaw kaw punya dan pelbagai lagi.

Masa tu syarikat ok revenue berkembang tapi kerugian juga bertambah. Normallah dah tambah semua benda mana tak berkurangnya kos operasi.

Lepas tu adalah sorang mamat mana ntah beli company profail kat SSM dan bagitau Proton invest kepada company yang rugi. Habis viral Proton yang takde duit tu boleh pulak invest yang kebetulan abang saya antara top manager Proton.

Padahal masa tu walaupun rugi, tapi pengguna saya dah cecah 50,000 orang dengan revenue RM500,000 sebulan dan ada negara jiran lain berminat nak menjadi partner.

Nampak?

Market Share

Investor start-up tak pandang sangat berapa profit yang buat, mereka pandang berapa cepat boleh berkembang dan market share yang boleh pegang.

Ecommerce sebagai contoh di ASEAN pada tahun 2010 adalah 1 Bilion, dan meningkat ke 6 Bilion pada tahun 2015 dan dijangka meningkat ke 22 Bilion pada tahun 2020 dan finally pada tahun 2025 mencecah 88 Bilion.

Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.

Berbalik kepada FV pula, syarikat ini berada dalam fasa growth. Setelah menerima funding sebanyak lebih RM24 juta melalui pelbagai pihak, normal jika mereka berada dalam kerugian sekarang sebab nak rebut market share dalam ecommerce.

Kalau mereka untung itu yang abnormal, investor akan tanya “u pakai tak duit i bagi tu?” Lebih kuranglah

Agak low class bincang pakai duit rakyat (tak sampai sejuta pun), tapi kita tak nak rungkai investment lain yang dia dapat yang juta-juta tu.

Bukanlah nak back up Vivvy, cuma nak kongsi the fact kita sekarang berada di dunia macam tu. 

Sumber: FB Faridzul Asyraf Mat Arifin

Kalau nak tahu, Vivy Yusof ni merupakan salah seorang daripada 11 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Bawah 30 Asia. Memang bukan calang-calang orang boleh masuk dalam list ni tau.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Salam bosku… Maaf, sy nak mohon penjelasan daripada ayat2 bos dibawah

    “Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.”

    Ikut yg sy faham drpd ayat diatas, PE/VC akan melabur bedasarkan perkembangan perniagaan sesuatu syarikat baru (contoh FV) .

    Soalan sy :

    Apakah exit plan pelabur dalam syarikat baru?

    Adakah kiranya pelaburan mengalami kerugian akan di jelaskan sebagai NPL?

    Bagaimana kah kemandirian pelabur dalam perniagaan sekiranya 9 daripada 10 pelaburan yang dibuat mengalami kerugian?

    Dan sekiranya selera pelabur adalah sedemikian rupa, apakah pelabur tidak mempunya nisbah P&L ?

    Dan dari sumber wang manakah yang memungkin kan pelabur melonjak pasaran melalui pelaburan kepada syarikat2 baru dengan menabur wang sedemikian rupa (contoh sequioa capital)

    Nizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA