Bank Muamalat Lancar Akaun Berjangka Tetap Sijil Simpanan Islamik (SSI), Tawar Hadiah Hebat

Pelanggan kini berpeluang menjadi Jutawan dengan meningkatkan simpanan dan memenangi hadiah menarik berjumlah lebih daripada RM3.0 juta

KUALA LUMPUR, 8 Ogos (Bernama) — Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini memperkenalkan Sijil Simpanan Islamik (SSi), sebuah produk terbaharu di bawah Akaun Berjangka Tetap-i berkonsepkan Tawarruq yang ditambah baik dan bertujuan untuk menggalakkan orang ramai untuk menyimpan dan pada masa yang sama memberi ganjaran kepada pelanggan.

Produk ini menawarkan pelbagai hadiah menarik yang berjumlah lebih daripada RM3.0 juta dengan memberi dua (2) kali peluang untuk pelanggan memenangi RM1 juta pada bulan November 2023 dan Februari 2024. Sijil Simpanan Islamik (SSi) turut memperkenalkan satu cabutan tambahan buat para pelanggan yang layak, untuk berpeluang menjadi Jutawan SSi serta memenangi hadiah lumayan dalam sembilan (9) kategori lain iaitu cabutan Superb ‘Million’, Superb ‘Bergaya’, Superb ‘Travel‘, Superb ‘Salary’, Superb ‘Newgen’, Superb ‘Pensioner’, Superb ‘Cash100k’, Superb State’, dan Superb ‘Cash1000’.

Sijil Simpanan Islamik (SSi) terbuka untuk semua pelanggan baharu atau sedia ada yang berusia 12 tahun dan ke atas. Selain itu, bagi memastikan kepuasan pengalaman pelanggan, Bank Muamalat komited untuk memudahkan proses pendaftaran bagi penyertaan produk ini. Kini, orang ramai boleh melanggan Sijil Simpanan Islamik (SSi) dengan membuka akaun SSi melalui pelbagai saluran seperti Platform Aplikasi Muamalat (MAP), Perbankan Internet Runcit i-Muamalat (RIB), atau dengan mengunjungi mana-mana cawangan Bank Muamalat yang berhampiran.

Bagi pelanggan sedia ada, Bank Muamalat masih meneruskan kempen Super Saver 2023 pada tahun ini yang bermula dari 1 Mac 2023 sehingga 29 Februari 2024 untuk Akaun Simpanan-i Tawarruq dan Akaun Pelaburan Tidak Terhad Mudarabah (SURIA). Namun, produk Sijil Simpanan Islamik (SSi) yang diperkenalkan merupakan kempen utama, memberikan pelanggan akses kepada ciri-ciri dan faedah yang baharu, termasuk peluang memenangi 754 hadiah, dengan hadiah utama berupa wang tunai RM1 juta, kereta mewah (Mercedes C200 dan Mercedes A200), baucar perjalanan, iPad, dan hadiah tunai yang lain.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin, berkata, “Bank Muamalat komited dalam menjamin masa depan kewangan yang sejahtera untuk pelanggan yang dihargai. Hari ini, kami teruja untuk memperkenalkan Sijil Simpanan Islamik (SSi) yang menyediakan penyelesaian simpanan inovatif, patuh Syariah, menggabungkan kadar keuntungan yang lebih menarik dan pilihan tempoh yang fleksibel. Misi kami adalah jelas, untuk memperkasa setiap individu dalam memperkukuh simpanan serta memastikan kewangan yang berdaya tahan dan, akhirnya, mencipta “Kehidupan lebih baik, bersama.”

Untuk maklumat lanjut mengenai Sijil Simpanan Islamik (SSi), sila layari www.muamalat.com.my atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan Bank Muamalat di talian 03-2600 5500, atau kunjungi cawangan Bank Muamalat yang berhampiran.

Previous ArticleNext Article

Belanjawan 2024: Pakar Cadang Pelepasan Cukai Ke Atas Perancangan Kewangan

KUALA LUMPUR, 27 Sept (Bernama) — Kerajaan perlu memperkenalkan pelepasan cukai ke atas fi perancangan kewangan dalam Belanjawan 2024, yang boleh membantu meningkat pengetahuan dan kesedaran mengenai kemampanan kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia.

 Pengarah Perkhidmatan Pelaburan Perbendaharaan Korporat, Wealth Vantage Advisory Sdn Bhd, Idham Idris berkata insentif seperti itu akan menyokong hasrat kerajaan untuk memastikan setiap orang bersedia dari segi kewangan untuk masa depan.

Langkah untuk memastikan rakyat Malaysia mendapatkan penasihat kewangan yang betul dan berkelayakan berdasarkan keperluan mereka juga penting, katanya semasa taklimat media mengenai harapan Belanjawan 2024 oleh Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (PPKM) di sini, pada Rabu.

Beliau berkata perkara itu meliputi aspek pengurusan kewangan seperti persaraan, simpanan, penyelesaian hutang dan matlamat kekayaan, sekal gus menghindari daripada ditipu.

Sementara itu, Pengarah Alpine Advisory Sdn Bhd, Rozanna Rashid turut bersetuju dengan cadangan itu dengan berkata ia boleh menangani kekurangan pengurusan kewangan terutama kalangan rayat dalam kumpulan berpendapatan B40 dan M40.

Beliau yakin celik kewangan perlu bermula pada usia yang masih muda terutama menerusi pendidikan di sekolah, memandangkan pemegang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan yang berkelulusan lebih rendah kini membentuk lebih separuh daripada tenaga kerja.

Syarikat juga perlu meneliti cara untuk memperkenalkan program celik kewangan bagi membantu pekerja mereka memperkukuh kedudukan kewangan, katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif UNO Advisers Sdn Bhd, Ian Wong berkata menumpukan celik pengurusan risiko juga penting supaya rakyat Malaysia menyedari keperluan masing-masing.

Beliau berkata selain itu ramai yang diinsuranskan secara tidak wajar.

“Jadi, ia mungkin diwajibkan apabila anda membeli polisi, anda diberi pilihan lain yang lebih murah daripada sebaliknya.

“Saya berpandangan penting untuk mereka memahami bahawa insurans perubatan ialah alat pengurusan risiko, dan melihat cara untuk harus menggunakannya dan memikirkannya sebagai kos,” katanya.

Wong berkata pelepasan ke atas fi kewangan juga akan menggalakkan penyertaan aktif dalam kalangan penasihat sekali gus mewujudkan lebih banyak pekerjaan.

Terdapat 1,500 hingga 2,000 perancang kewangan berlesen di Malaysia, namun jumlah mereka yang berkhidmat dan aktif adalah rendah, katanya.

— BERNAMA