Belum Ada Azam Tahun Baru? Boleh Ambil 10 Idea Ini

Tahun 2019 hampir melabuhkan tirainya. Sudah 10 tahun berlalu sejak krisis kewangan global atau Global Financial Crisis (GFC) berakhir. Wawasan 2020, yang dirasakan seperti amat jauh pada suatu masa dahulu, kini sudah pun digantikan dengan Wawasan 2025.

Begitulah pantasnya masa berlalu!

Seperti biasa, tradisi yang tidak ditinggalkan oleh masyarakat umum menjelang tahun baru ialah menetapkan azam-azam yang ingin dicapai pada tahun tersebut. Sebagai seorang yang bernama Azam, penulis memang tak lepas daripada dijadikan bahan jenaka setiap kali menjelang tahun baru.

Sengih sahajalah.

Walaubagaimanapun, syabas kepada mereka yang sudah pun menetapkan azam untuk tahun 2020. Walaupun belum melaksanakannya lagi, langkah perancangan ini masih penting kerana ia menunjukkan kita ada semangat untuk menjadi seseorang yang lebih baik.

Kepada yang belum memikirkan atau menetapkan lagi azam, jangan risau kerana masih ada masa untuk fikir masak-masak. Azam-azam tersebut tidak perlu besar. Sekecil-kecil azam pun masih baik kerana yang penting ialah kita menjadi insan lebih baik dari sebelumnya.

Di sini penulis ingin berkongsi beberapa azam yang kita boleh ambil atau sesuaikan dengan situasi kita:

1. Belajar Skil Baru

Kalau kita asyik layan Netflix, kita tak akan maju. Lebih baik masa lapang tersebut digunakan untuk perkara yang lebih berfaedah seperti mempelajari skil atau kemahiran baru. Tak kiralah belajar coding, menulis, bertukang, memasak atau berkebun contohnya.

Selain dapat ilmu, manalah tau hobi baru kita boleh buat income sampingan kan? Banyak kursus online yang boleh didapati secara percuma atau dengan harga yang murah, contohnya Udemy.

2. Memperbaharui Pelan Perbelanjaan

Mungkin pelan perbelanjaan kita sebelum ini tersasar atau sudah banyak berubah. Memang normal perbelanjaan berubah setiap tahun kerana beberapa faktor. Contohnya kita baru mendirikan keluarga, beli rumah, beli kereta, dapat anak, dan sebagainya.

Jadi eloklah kita refresh perbelanjaan bulanan untuk tahun 2020 berdasarkan situasi semasa kita sekarang. Banyak template yang boleh didapati secara online, seperti di sini.

3. ‘Nego’ Kenaikan Gaji

Ini merupakan lagi satu aktiviti wajib apabila setiap kali masuknya tahun baru. Kalau kita buat sedikit kajian, mungkin kita akan dapati bahawa kita layak menerima gaji yang lebih tinggi.

Salah satu rujukan yang kita boleh guna ialah Michael Page 2020 Salary Benchmark. Sekiranya kita sudah lama bekerja di situ dan syarikat enggan memenuhi permintaan kenaikan gaji, mungkin sudah tiba masanya kita move on dan cari pengalaman di tempat baru.

Jangan lupa bayar zakat, semoga dipermudahkan semua urusan kita.

4. Memperbaiki Kualiti Kesihatan

Sebenarnya ramai yang tak sedar bahawa nak memperbaiki kualiti kesihatan taklah susah sangat. Walaupun idealnya kita patut sertakan rutin senaman seperti berjoging dalam jadual mingguan, kita masih boleh lakukan beberapa perkara mudah ini untuk menjadi lebih sihat:

 • Dapatkan tidur yang cukup
 • Kurangkan stres
 • Kurangkan makanan berminyak dan gula
 • Minum air masak secukupnya
 • Banyakkan berpuasa
 • Banyakkan berjalan kaki atau menaiki tangga
 • Menyertai aktiviti setempat seperti gotong-royong atau kerja amal

5. Mengubah Gaya Pemikiran Atau Mentaliti

Gaya pemikiran lebih sukar untuk diubah kerana ia adalah sesuatu yang dipengaruhi oleh cara kita dibesarkan dan juga persekitaran kita. Namun, ia bukanlah alasan untuk kita mengelak dari sentiasa “mengemaskini” gaya pemikiran kita.

Perubahan mentaliti mesti berlaku dahulu sebelum perubahan sikap dan karakter kita berlaku. Di antara mentaliti yang boleh dicontohi:

 • Berhenti mengharap ihsan pihak lain untuk menaikkan tahap kualiti kehidupan kita.
 • Kebersihan sesuatu kawasan adalah tanggungjawab semua orang, bukan hanya tukang bersih.
 • Meneliti pandangan dan pendapat orang lain, bukan memikirkan hanya kita sahaja yang betul.
 • Memeriksa sumber sesuatu perkara atau berita sebelum menyebarkannya.
 • Berfikir sebelum bercakap, dan lebih baik diam dan belajar dahulu sekiranya kita tiada ilmu mengenainya.
 • Jika sesuatu masalah itu boleh diselesaikan, maka selesaikannya. Jika mustahil, maka ia adalah di luar kawalan kita dan kita tidak perlu bimbang atau stres.
 • Sentiasa menimba ilmu pengetahuan walaupun sudah meninggalkan sekolah dan universiti.
 • Buang victim mentality dan berhenti merungut! Kalau tidak suka sesuatu, ambil tindakan untuk mengubah keadaan.

6. Meluangkan Lebih Banyak Masa Dengan Keluarga

Masa yang diluangkan bersama keluarga adalah sangat penting, kerana ia adalah faktor yang menguatkan hubungan kekeluargaan. Keluarga merupakan tulang belakang kita yang membantu kita mengatasi masalah, berkongsi suka dan duka, dan tempat memberi dan menerima kasih sayang.

Di antara cara untuk meluangkan lebih masa dengan keluarga adalah dengan makan bersama sekurang-kurangnya sekali sehari, bersenam bersama, bersiar-siar bersama, kurangkan penggunaan telefon pintar ketika bersama, dan membuat kerja rumah bersama.

7. Pergi Bercuti

Ramai di kalangan kita yang sudah banyak kali bercuti di luar negara tapi tidak pernah menjejakkan kaki ke negeri-negeri lain di Malaysia.

Negeri-negeri di Malaysia juga banyak tarikan yang menarik, terutamanya pulau-pulau indah seperti Pulau Tioman, Pulau Redang, Sipadan dan banyak lagi. Selain harga yang murah dan berbaloi berbanding percutian luar negara, kita juga dapat menyumbang kepada industri pelancongan Malaysia.

Kalau nak juga melancong ke luar negara tanpa menghabiskan duit yang banyak, kita boleh ke Indonesia, Thailand, Vietnam, dan Filipina.

8. Banyakkan Membaca

Membaca adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan, mudah, murah, dan bermanfaat. Carilah masa lapang untuk membaca buku, tak kiralah untuk hiburan atau menimba ilmu. Banyak jenis genre yang kita boleh pilih dalam Fiksyen dan Bukan Fiksyen.

Tips: Selangkan satu genre dengan genre yang lain supaya kita terus berminat untuk membaca. Sekiranya kita tidak ada duit untuk beli buku, pinjamlah dari kawan atau perpustakaan. Setakat ini penulis tak pernah dengar lagi orang menolak untuk meminjamkan buku.

Tahukah anda bahawa UNESCO telah menamakan Kuala Lumpur sebagai Kota Buku Dunia 2020?

9. Buang Tabiat Buruk

Manusia memang tak pernah sempurna. Tetapi, ini bukanlah alasan untuk kita tidak memperbaiki diri. Di antara tabiat buruk yang boleh dibuang ialah:

 • Tidak menepati masa
 • Merokok
 • Merokok
 • Merokok
 • Pengotor
 • Melengahkan kerja
 • Malas
 • Mencarut
 • Mengumpat
 • Solat pada akhir waktu

10. Memperbanyakkan Derma Dan Amal Ibadah

Sekiranya kita berjaya melakukan perkara #3 di atas, tidak ada alasan untuk kita tidak lakukan perkara #10 ini. Sepatutnya kita bersyukur apabila diberikan rezeki lebih, dan caranya adalah dengan memperbanyakkan derma dan sentiasa memperbaiki amal ibadah kita.

Selamat berazam!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Yang Best Sangat Dengan Kad Kredit Islamik?

“Alah, semua kad kredit sama je bro…”

Serius, betul ke sama?

Kad kredit berlandaskan shariah atau Islamik berbeza dengan kad kredit konvensional dari segi penggunaan, manfaat, faedah dan lain-lain lagi. Walaupun terdapat kad kredit Islamik yang tidak jauh bezanya dengan kad kredit konvensional, tetapi konsep kad kredit Islamik lebih jelas dan teratur.

Jom kita tengok 7 ciri-ciri kad kredit Islamik:

#1 Tiada Yuran Tahunan

Amat sukar mencari kad kredit Islamik yang mempunyai yuran tahunan, sememangnya tidak ada. Kebanyakan kad kredit Islamik pasti akan tertulis ‘No Annual Fee’ dan bukannya untuk satu tahun sahaja, tetapi untuk seumur hidup.

#2 Tiada Cas Tambahan

Adakalanya kad kredit konvensional mempunyai cas tambahan untuk sebarang transaksi ataupun pertukaran.  Ciri-ciri kad kredit Islamik pula tidak mempunyai cas tambahan seperti yang telah diberitahu pada awalnya. Pengguna hanya perlu membayar sejumlah yang mereka gunakan pada bulan itu sahaja.

#3 Tiada Faedah Dan Riba

Kad kredit Islamik tidak akan cas anda berulang kali biarpun tidak membayar sejumlah wang yang telah anda gunakan. Faedah dan riba sememangnya dilarang dalam Islam.

Bagi pengguna kad kredit Islamik, mereka akan dikenakan ‘caj keuntungan’ sekiranya akan hanya dikenakan sekiranya ada jumlah tertunggak yang tidak dibayar dalam tempoh yang ditentukan.

#4 Mematuhi Syariah

Ciri-ciri kad kredit Islamik adalah mematuhi shariah dari segi kiraan dan penggunaannya.  Tiada konsep gharar dan riba yang diterapkan kerana ia haram sama sekali.  Oleh itu, kad kredit Islamik tidak mengenakan caj kompaun dan sentiasa mematuhi peraturan shariah.

#5 Hanya Digunakan Untuk Urus Niaga Halal

Menggunakan kad kredit Islamik hanya untuk urusan niaga yang halal sahaja adalah ciri-ciri kad kredit Islamik. Sekiranya pengguna menggunakan kad ini untuk urusan yang tidak halal seperti membeli alkohol, berjudi, melakukan aktiviti atau ke tempat yang tidak dibenarkan dalam Islam, pihak bank (pengeluar kad) akan menyekat transaksi tersebut dan ia tidak dapat digunakan di situ.

#6 Perlindungan Takaful

Kad kredit Islamik akan menawarkan perlindungan Takaful percuma ke atas baki tertunggak bulanan dan manfaat khairat kematian. Maksudnya, syarikat takaful akan bantu menjelaskan keseluruhan jumlah baki yang diguna pelanggan, tidak kira sama ada pelanggan Islam atau bukan Islam.

Nak lagi best, ada produk yang turut menawarkan Travel Takaful kepada pelanggan mereka seperti :

Bank Islam Platinum-i,
Ambank Islamic Al-Taslif,
CIMB Platinum-i dan Affin Islamic Mastercard-i

#7 Menggunakan Konsep Shariah

Konsep shariah digunapakai dalam setiap transaksi kad kredit Islamik.  Ia umpama peraturan dan panduan untuk kegunaan kad tersebut tetapi pengguna juga mendapat banyak manfaat dalam masa yang sama. Jom lihat antara konsep shariah yang digunakan.

Tawarruq:  Tawarruq ialah ialah membeli barangan (komoditi) secara pembayaran tangguh (kos + untung) dan menjualnya secara tunai dengan harga yang lebih rendah kepada pihak selain daripada penjual asal.

Ujrah:  Pertukaran pembayaran dalam bentuk perkhidmatan, keistimewaan dan manfaat (pernah dengar ujrah PTPTN?). Ada formula diterangkan awal-awal dalam Terma & Syarat (T&C). Pelanggan biasanya tak baca. Terma ini diluluskan oleh penasihat shariah bank tersebut dan Bank Negara Malaysia.

Contoh:

Swipe kad kredit RM1,000. Lambat bayar, dikenakan Ujrah sebanyak 1%, jadi hutang akan bertambah RM1,010. Apabila tak bayar bulan berikutnya, Ujrah masih 1% tetapi dikenakan pada baki hutang awal-awal dulu dan bukan baki hutang semasa, maka RM1,000 x 1% lagi dan bukan RM1,010 x 1%.

Bal’Al Inah:  Akad atau kontrak yang melibatkan urusniaga jualan dan pembeli semula aset oleh si penjual.

Orang Islam Ada Pilihan

“Saya guna kad kredit konvensional tapi bila guna, saya bayar habis. Jadi tidak tercalit najis riba pun kan? Jadi tak perlulah saya tukar ke kad kredit Islamik?”

Logiknya bila kita guna fasiliti kad kredit konvensional, bank itu dapat mencipta pendapatan hasil penggunaan kad tersebut.

Tak perlu bersubahat tuan-tuan.

Institusi kewangan yang menawarkan kad kredit berlandaskan shariah ada banyak. Mereka perlu dipuji kerana berjaya memberikan alternatif kepada pelanggan Islam untuk mendapatkan produk yang patuh shariah.

Bunyi di-Arabkan. Konsep sama, kata si polan

Bukan sekadar tukar istilah, kemudahan dan peraturan berkonsepkan Islam pastinya mempunyai manfaat dan hikmah yang tersendiri. Yang halal itu jelas, yang haram itu juga jelas.

Disclaimer : Ini bukan promosi untuk sertai mana-mana produk kad kredit.

Sumber Rujukan:

Iklan

5 Senarai Semak Kewangan Seseorang Yang Bergelar Suami

Seorang suami dan bapa merupakan tunjang kepada institusi kekeluargaan. Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk MENJAGA dan MELINDUNGI isteri serta anak-anak.

Berikut merupakan perkara ASAS yang perlu dilakukan oleh sang suami dan bapa ketika masih hidup bagi melindungi isteri dan anak-anak jika ditakdirkan beliau pergi dahulu.

1. Pastikan Anda Tidak Mewariskan Hutang Kepada Keluarga

Hutang yang biasa adaalah seperti :

 • Hutang Rumah
 • Hutang Kereta
 • Hutang Pelaburan (ASB)
 • Hutang Peribadi
 • Hutang kad kredit

Penyelesaian: Beli sekali takaful semasa ambil pembiayaan tersebut untuk cover baki hutang.

 (Contoh: MRTA/MRTT, HPRTT/HPRTA dan lain-lain)

Jika pembiayaan telah pun dibuat tanpa perlindungan takaful, masih ada penyelesaian iaitu #2 di bawah.

2. Ambil Hibah Takaful

 • Tujuan pertama:  Penyelesaian segala hutang piutang yang ada di dunia
 • Tujuan kedua: Memastikan isteri dan anak tidak meminta-minta

Pastikan anda meninggalkan mereka DUIT YANG CUKUP  untuk hidup sekurang-kurangnya setahun tanpa kita, sebaik-baiknya 10 tahun.

Diriwayatkan daripada Nabi Muhammad SAW dalam Sahih Bukhari :

“Sesungguhnya jika engkau meninggalkan waris engkau dalam keadaan kaya itu lebih baik daripada engkau tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta kepada manusia”

3. Tulis Wasiat

Jangan lantik isteri sebagai wasi. Kasihan nanti isteri terpinga-pinga uruskan harta peninggalan anda.

Bukan mudah urusan ini, percayalah. Nak jaga anak lagi, bila masa nak uruskan tuntutan pusaka anda ke sana kemari.

Bahagian isteri pula hanya 1/8 dari bahagian Faraid. Kasihan.

Lantiklah Syarikat  Trustee. Biar mereka yang uruskan. InsyaAllah urusannya cepat, mudah buat waris kerana mereka memang pakar.

Jimat masa & tenaga isteri dan ahli keluarga anda. Caj yang dikenakan pun berpatutan dan tidak keterlaluan.

LANTIK ISTERI sebagai PENJAGA HARTA ANAK-ANAK dalam Wasiat

Jika tidak, bapa anda (atuk sebelah bapa) secara automatik akan menjadi penjaga harta anak-anak yang di bawah umur. Kasihan isteri kena tuntut pula dari bapa mertua.

BUAT DOKUMEN HIBAH (jika perlu)

Jika kita ingin hadiahkan rumah, kereta atau apa jua harta untuk keperluan keluarga, pastikan buat hibah kepada isteri kerana bahagian isteri hanya 1/8 sahaja.

Jika kita hanya tulis wasiat, masih ada bahagian ibu dan bapa (jika mereka masih hidup) menurut faraid.              

Jika tidak mahu dan tidak mampu, usaha lebihkan sikit amaun hibah takaful kepada isteri untuk” “tebus” bahagian faraid ibu dan ayah sekiranya berlaku perbalahan yang tidak diingini nanti.

5. Pilihan Untuk Membuat Deklarasi Harta Sepencarian

Jika tidak mahu membuat hibah, boleh juga memilih untuk membuat dokumen harta sepencarian supaya memudahkan isteri untuk menuntut bahagiannya ketika kita tiada nanti.

Tidaklah isteri terpinga-pinga mencari bukti, resit, dokumen yang perlu untuk menuntut hak mereka, demi menampung bahagian faraid mereka 1/8 itu.

Jangan ambil mudah tanggungjawab suami. Bahagiakan isteri di dunia dan akhirat. InsyaAllah berkat.

Nota: Setiap orang mempunyai keperluan kewangan yang berbeza-beza, ini hanya merupakan PANDUAN UMUM & ASAS kita sebagai ketua keluarga bagi melindungi isteri dan anak-anak apabila kita sudah meninggalkan dunia suatu hari nanti.

Inaz Hashim
Security Commission Malaysia Licensed Financial Planner
Bank Negara Malaysia Licensed Financial Adviser
Financial Planning Specialist
www.inazhashim.com

Iklan

Microsoft Dan JP Morgan Bekerjasama Membina Rangkaian Blockchain

Blockchain merupakan teknologi yang berkembang dengan pesat sejak diperkenalkan hampir sedekad yang lalu. Semakin ramai pengguna yang celik di dalam teknologi maklumat berminat untuk menggunakan perkhidmatan yang menggunakan teknologi Blockchain.

Blockchain merupakan sebuah teknologi yang menyimpan data individu atau syarikat di dalam sebuah block (sistem rangkain komputer) dan maklumat itu bersambung dengan blok yang lain. Maklumat yang berada blokchain ini tidak dapat diubah setelah maklumat dimasukan ke dalam blockchain ini.

Blockchan ini berfungsi dengan 4 mekanisma utama. 4 mekanisma ini wajib ada untuk menjadikan maklumat itu sebagai Blockchain.

 • Yang pertama Blockchain adalah transaksi yang wajib berlaku (sebagai contoh pihak A mahu menghantar duit kepada pihak B) sebelum terjadinya bolckchain
 • Kedua transaksi itu mestilah disahkan oleh pengguna Blockchain yang lain, yang menyatakan bahawa pihak A telah melakukan transaksi kepada pihak B
 • Selepas transaksi telah disahkan dengan tepat, transaksi tersebut perlulah disimpan di dalam block dengan maklumat yang betul
 • Akhir sekali setelah block disahkan tepat dengan maklumat yang diberikan, block tersebut dimasukan bersama block yang lain yang untuk membentuk rangkaian maklumat yang dikenali sebagai Blockchain

Di antara kelebihan yang terdapat pada teknologi Blockchain ini adalah dapat menjimatkan wang para penggunya dan prosesnya adalah lebih cepat berbanding dengan kaedah konvensional.

Sebagai contoh, jika kita ingin menggunakan Blockchain dalam transaksi wang, prosesnya sangat pantas kerana tidak memerlukan orang ketiga dalam transaksi tersebut. Pihak ketiga yang tidak terlibat dalam tersebut adalah pihak bank. Dengan tidak melibatkan pihak ketiga, proses pemindahan transaksi seperti duit sangat pantas dan caj perkhidmatan dapat dijimatkan.

Bitcoin merupakan wang cryptocurrency yang menggunakan teknologi Blockchain dalam setiap urusniaga

Penggunaan terkenal yang melibatkan teknologi Blockchain adalah Bitcoin. Bitcoin merupakan wang digital yang menggunakan teknologi ini sepenuhnya. Walaupun Bitcoin ini mempunyai isu yang hangat diperkatakan seperti tidak mempunyai intrinsic value, tetapi teknologi penggunaan yang melibatkan Bitcoin in telah mendapat tempat di kalangan pelabur generasi baru.

Bagi pelabur yang terkenal seperti Warren Buffet, Charlie Munger dan Ray Dalio malahan CEO JP Morgan sendiri iiatu Jamie Dimon turut tidak mempercayai Bitcoin yang hanya dianggap sebagai bubble dalam pasaran saham.

Blockchain ini mula digunapakai oleh Bank JP Morgan pada 4 tahun lepas. Bank JP Morgan telah membangunkan Blockchain utntuk menyimpan maklumat pelanggan yang menggunakan perkhidmatan bank tersebut. Bank JP Morgan yang mempunyai rangkain Blockchain mereka sendiri yang diberi nama Quorum, adalah bagi memudahkan urusan pelanggan mereka.

Syarikat Louis Vutton memanfaatkan pengunaan Blockchain dalam perniagaan mereka

Di antara syarikat yang menggunakan perkhidmatan Quorum ialah syarikat pengeluar barangan mewah dunia iaitu Loius Vuitton. Syarikat ini menggunakan perkhidmatan Quorum dalam menyimpan maklumat barangan keluaran syarikat mereka. Pelanggan mereka boleh mengakses Blockchain yang mereka sediakan untuk memastikan barangan yang dibeli oleh pelanggan mereka barangan asli. Ini bagi memastikan pelanggan mereka tidak tertipu dengan lambakan beg palsu terutamanya dari negara China.

Dengan kerjasama yang dimenterai oleh dua syarikat gergasi itu, di mana JP Morgan yang merupakan bank terbesar di Amerika Syarikat yang mempunyai nilai asset pengurusan sebanyak $2 trilion dan  Syarikat Microsoft yang merupakan syarikat terbesar dunia dalam menyediakan perisian, ia memberi impak yang positif.

Bank JP Morgan akan menggunakan teknologi peyimpanan awam yang dimilki oleh Syarikat Microsoft iaitu Azure, yang akan diintegrasi bersama Quorum. Azure merupakan teknologi yang sedang berkembang pesat dan telah memberi pulangan perniagaan kepada Syarikat Microsoft sebanyak $30 billion sejak diperkenalkan. Dengan teknologi Azure dan Quorum bergabung, urusan pelanggan mereka kini dipermudahkan.

Sumber RujukanPMorgan, Microsoft Team Up on Blockchain

Iklan

6 Krisis Kewangan Yang Perlu Kita Tahu (Yang Terkini Covid-19)

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri melalui perutusan khas telah mengumumkan tempoh perintah kawalan pergerakan bermula 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020. Pengumuman ini adalah sebagai satu langkah pencegahan dari menularnya kes Covid 19.

Menularnya wabak Covid 19 ini juga secara langsung menyebabkan gangguan aktiviti ekonomi bukan sahaja di dalam negara, tetapi di seluruh dunia.

Jom kita tengok 6 krisis kewangan dan ekonomi (termasuk Covid-19) yang pernah dan sedang melanda dunia.

1. Krisis Kredit 1777

Ini adalah antara krisis kewangan yang terawal di dunia. Pada masa itu, pihak British mengaut keuntungan yang besar hasil daripada dasar imperalisme iaitu mengaut keuntungan daripada sumber asli di tanah jajahan mereka. Situasi ini menyebabkan bank mudah memberikan pinjaman kredit.

Krisis bermula pada 1777 apabila Alexander Fordyce, iaitu salah seorang rakan kongsi bank utama di British telah melarikan diri ke Perancis untuk mengelak diri dari pembayaran hutang. Ia telah menyebabkan situasi panik di mana pendeposit telah mengeluarkan wang mereka dari bank secara pukal dan bank telah kekurangan tunai.

Krisis ini kemudiannya telah merebak ke beberapa negara Eropah yang lain.

2. Great Depression 1929-1939

Ia bermula dengan kejatuhan Wall Street pada 1929 dan merebak dengan cepat ke seluruh dunia. Kejatuhan pasaran saham menyebabkan bermulanya pengangguran dan kemiskinan. Ditambah pula dengan kesilapan Kerajaan Amerika Syarikat membuat polisi ekonomi.

Untuk rekod, kadar pengangguran telah meningkat dari 14.3% pada tahun 1937 kepada 19% pada 1938. Krisis ini telah menyebabkan banyak negara hilang sumber pendapatan dan ianya mengambil masa 10 tahun untuk kembali pulih.

3. Perubahan Harga Minyak OPEC 1973

OPEC atau nama penuhnya Organisasi Pengeksport Petroleum telah menghentikan eksportnya ke Amerika Syarikat dan Negara Bersekutu. Ini adalah sebagai tanda bantahan di atas bantuan ketenteraan Amerika Syarikat kepada Israel.

Untuk makluman, majoriti ahli OPEC adalah terdiri dari negara-negara Islam seperti Iran, Kuwait, Arab Saudi, dan Iraq. Situasi ini menyebabkan pengurangan bekalan minyak dan menyebabkan harga minyak melonjak secara mendadak.

Ia telah mengakibatkan krisis ekonomi di Amerika Syarikat dan Negara sekutunya.

4. Krisis Ekonomi Asia 1997

Krisis pada tahun 1997 ini telah bermula di Thailand sebelum merebak ke negara lain seperti Malaysia dan Indonesia. Spekulasi aliran modal telah menyebabkan pertambahan pemberian kredit secara drastik dan pengumpulan hutang.

Kerajaan Thailand telah menukar kadar pertukaran mata wang terhadap Amerika Syarikat menyebabkan situasi panik berlaku di mana banyak negara menarik pelaburan di Asia.

Malaysia yang turut terkesan dengan situasi ini adalah antara negara terpantas yang berjaya memulihkan ekonominya. Malaysia telah menolak bantuan IMF (International Monetary Fund) tetapi telah menambat ringgit dan Perdana Menteri pada masa itu telah memperkenalkan dasar kawalan modal.

5. Krisis Ekonomi 2008

Pasaran harga rumah telah jatuh mendadak sehingga menyebabkan kejatuhan Lehman Brothers, iaitu bank pelaburan keempat terbesar di Amerika Syarikat. Ini menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa memberikan bantuan kepada Lehman Brothers dan mempengaruhi perdagangan import dan eksport Amerika Syarikat.

Situasi ini telah menyebabkan krisis kewangan di seluruh dunia. Kesan daripada krisis ini menyebabkan keyakinan pelabur berkurangan dan kadar pengangguran meningkat.

6. Covid-19 (terkini)

Kes pertama virus ini berlaku di sebuah pasar di Wilayah Wuhan, China pada November 2019. Virus ini begitu cepat merebak menyebabkan China mengambil langkah membina hospital sementara bagi menempatkan pesakit yang dijangkiti.

Ia kemudiannya merebak ke negara-negara lain seperti Jepun, Korea Selatan, Itali, Iran dan Amerika Syarikat. Kes pertama yang berlaku di Malaysia adalah melibatkan tiga warga China yang masuk ke Malaysia melalui Johor yang telah dikesan pada 25 Januari 2020.

Covid-19 telah menjadi pandemik di serata dunia dan menyebabkan banyak aktiviti ekonomi terjejas seperti industri pelancongan dan penerbangan. Pada Januari dan Februari sahaja, kerugian sektor pelancongan di Malaysia dianggarkan sebanyak RM3.37 bilion akibat wabak ini. Kerugian tahunan sektor pelancongan pula dijangka mencecah RM51 bilion.

Ramai pekerja diberi cuti tanpa gaji kerana syarikat tidak mempunyai pendapatan dengan aliran tunai yang tidak menentu. Sebagai contoh, Malaysia Aviation Group telah menawarkan cuti tanpa gaji kepada 13,000 pekerja berkuatkuasa pada bulan April.

Jika kita lihat semua krisis ekonomi yang dinyatakan di atas, apabila berlaku sesuatu krisis di sesebuah negara, ianya turut melibatkan negara lain. Ini kerana setiap negara bergantung di antara satu dengan yang lain melalui perdagangan import eksport, pasaran modal, dan pasaran mata wang.

Covid-19 ini pula telah melanda seluruh dunia dan dijangka kemelesetan ekonomi bakal berlaku jika wabak ini berterusan disebabkan ramai pekerja yang bercuti tanpa gaji manakala syarikat pula tidak mempunyai bisnes.

Semoga Allah SWT melindungi Malaysia yang terrcinta dan seluruh dunia.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!