Anak Muda Dan Pelaburan

Golongan muda perlu lebih cakna ketika merancang kewangan dengan melakukan pelaburan kerana ia dapat menjadikan diri mereka lebih yakin sekali gus mempunyai matlamat yang jelas pada masa hadapan. Namun begitu, golongan muda harus sentiasa berhati-hati dalam urusan pemilihan pelaburan agar tidak mudah terpedaya dengan janji-janii manis seperti skim cepat kaya yang acap kali dilakukan oleh scammer pada masa kini.

Sepatutnya pada usia muda inilah mereka perlu berusaha seperti peribahasa sehari selembar benang, lama-lama menjadi kain. Hal ini dikatakan demikian kerana, usaha tidak akan mengkhianati hasil dan kesabaran dalam melakukan sesuatu sehingga mendatangkan ganjaran. Setiap usaha yang dilakukan pasti akan memberikan kesenangan suatu hari nanti. Pelaburan yang dilakukan juga mampu menjadi sumber pendapatan sampingan demi meneruskan kelangsungan hidup.

Seterusnya, golongan muda yang mula memasuki usia 20 tahun perlulah bijak membuat keputusan sendiri dalam usaha untuk mengurus kewangan peribadi. Terdapat beberapa tips berguna kepada golongan muda antaranya ialah anak muda hendaklah mula membuat simpanan awal dan tiada istilah harus bekerja dahulu barulah boleh menyimpan. Amalan ini perlu diterapkan sejak kecil agar mereka terbiasa menyimpan bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Tips yang ketiga dan perlu disematkan dalam minda ialah kad kredit merupakan satu hutang dan bukanlah lambang kemewahan atau satu perkara yang perlu dimegahkan kerana risiko kad kredit amat bahaya jika mereka tidak mampu membayar dengan kadar bunga yang ditetapkan maka mereka boleh berhadapan risiko muflis. Harus diingat, usia muda sangatlah berharga kerana dan apa yang dibuat oleh anak muda pada masa sekarang akan memberi impak di usia tua kelak. Oleh itu, setiap aktiviti dan perkara yang dilakukan perlulah berpada-pada kerana penyesalan tidak mengenal umur. 

Tips seterusnya ialah janganlah memegang prinsip menunggu kaya untuk memulakan pelaburan. Hal ini kerana, masyarakat kita mempunyai stigma bahawa pelaburan hanyalah untuk mereka yang kaya sahaja. Sekarang ada banyak produk pelaburan yang boleh dimulakan dengan modal yang sangat minima malah pelajar juga boleh menceburkan diri dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, perlu diingat bahawa melaburlah dengan duit lebihan dan pastikan kita mempunyai simpanan kecemasan sebanyak 3 hingga 6 bulan gaji kita. Penasihat Kewangan, Shamsuddin Abdul Kadir berkata “pelaburan yang menawarkan pulangan besar dalam tempoh singkat biasanya tidak boleh dipercayai dan lebih menjurus kepada skim cepat kaya”. Terdapat enam jenis pelaburan yang dibenarkan oleh Bank Negara Malaysia iaitu dalam bank atau institusi kewangan, anak syarikat bank, insurans atau takaful, pelaburan dalam unit amanah dan koperasi. Walaupun begitu, umat Islam digalakkan memilih pelaburan yang patuh Syariah dan berteraskan prinsip serta hukum Islam. Pelaburan patuh syariah mengikut garis panduan kewangan Islam ialah melarang aktiviti tertentu seperti transaksi berasaskan faedah (riba), spekulasi (gharar), dan pelaburan dalam perniagaan yang dianggap haram (dilarang) dalam Islam.

Apabila membuat pelaburan patuh Syariah ini, banyak faktor penting mesti dipertimbangkan, termasuk tapisan pematuhan Syariah, perkongsian untung rugi, dana bersama Islam dan ekuiti Islam. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ulama atau lembaga penasihat yang berbeza mungkin mempunyai tafsiran dan kriteria penapisan yang sedikit berbeza untuk pematuhan Syariah. Perkara yang lebih kritikal ialah kita sering melibatkan diri dalam pelaburan konvensional dan mengambil riba tanpa disedari. Oleh itu, pelabur harus memastikan mereka memilih pelaburan yang diperakui oleh ulama atau institusi Syariah yang berwibawa. Sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan, individu yang berminat dalam pelaburan patuh Syariah harus menjalankan penyelidikan secara menyeluruh, mendapatkan nasihat daripada profesional yang berkelayakan, dan mempertimbangkan matlamat kewangan mereka sendiri, toleransi risiko dan kepercayaan agama.

Artikel sumbangan: SITI NUR NAJIHAH BINTI ABDUL RASHID (285597)

BIFS3013 ISLAMIC INVESTMENT, Universiti Utara Malaysia (UUM)

Emel: [email protected]

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA