“Harta Saya Tak Banyak, Jadi Tak Perlu Buat Perancangan Perwarisan..”

Rupanya masih ramai yang belum faham fungsi kita merancang harta. Kebanyakan daripada kita masih bersangka bahawa tiada keperluan merancang harta kerana harta yang ada pun tak banyak.

“Takpa la, nanti aku mati, pandai-pandailah waris ikut faraid agihkan harta pusaka.”

Kefahaman ini yang menjadi punca semakin banyak harta umat Islam di Malaysia terus terbeku dan tidak boleh dimanfaatkan oleh waris. Ini kerana Tiada Kesedaran Dan Kefahaman, Punca Aset RM70 Bilion Beku Dan Tidak Dituntut.

Saya bawakan satu contoh persoalan yang sering bermain dalam kebanyakan masyarakat kita.

Soalan

Harta saya tak banyak. Ada sebiji rumah ini saja. Dalam Tabung Haji dan akaun bank, ada la sikit duit.

Jadi perlu ke saya buat perancangan pewarisan harta; seperti wasiat dan hibah?

Rumah dan duit saya ni kalau saya meninggal dunia nanti memang akan dapat ke isteri dan anak-anak kan?

Jawapan

Apabila diajukan soalan sebegini, saya sering minta si penanya untuk menyenaraikan secara ringkas harta-harta yang dimiliki. Ini kerana, banyak atau sikit harta itu, nilainya adalah relatif.

Pernah sekali, saya dihubungi oleh seorang pemuda 30-an, mahu membuat perancangan perwarisan. Apabila ditanya mengenai hartanya, beliau jawab sikit saja.

Bila saya minta beliau senaraikan, baru saya faham sikit bagi beliau tu boleh jadi sangat banyak bagi orang lain.

Ada tiga buah rumah, 4 tanah lot di kampung, duit tunai dalam Tabung Haji, ASB dan beberapa akaun bank lain.

Jadi sekali lagi, sikit atau banyak ianya adalah relatif.

Berbalik kepada persoalan adakah perlu perancangan perwarisan sekiranya harta kita tidak banyak, ada dua perkara yang perlu difahami dan diperhatikan.

1. Isu Pentadbiran

Harta sikit atau banyak, pusaka yang hendak dicairkan dan diagihkan kepada waris memerlukan surat kuasa yang waris perlu mohon sama ada di Pejabat Pusaka Kecil, Mahkamah Tinggi Sivil atau Amanah Raya.

Ini kerana selepas kita meninggal dunia, semua harta yang kita miliki semasa hidup akan terbeku dahulu sebelum proses pencairan berlaku.

Proses pencairan aset bermula dengan permohonan tuntutan pusaka oleh salah seorang daripada waris si mati di salah satu daripada tiga tempat yang telah dinyatakan.

Masalah timbul apabila waris-waris si mati tidak bersepakat dalam melantik wakil yang akan membuat tuntutan.

Ada dua punca kenapa waris tidak sepakat dalam hal ini;

  1. Harta si mati terlalu banyak, sehingga semua waris berebut-rebut ingin menjadi wakil untuk membuat tuntutan seterusnya menjadi pentadbir harta si mati dengan harapan, dia mendapat bahagian lebih daripada waris lain.
  2. Harta si mati sedikit atau tiada pusaka yang berbentuk wang tunai yang ditinggalkan, menyebabkan tiada waris yang ingin membuat tuntutan kerana tidak mahu mengeluarkan duit sendiri untuk urusan tuntutan.

Oleh yang demikian penting untuk memastikan kita yang masih hidup ini melantik pentadbir bagi menguruskan harta pusaka kita nanti.

Jika tidak proses tuntutan akan lebih rumit.

Dan seperti mana yang telah dinyatakan, terdapat kos-kos pentadbiran pusaka yang perlu di ambil kira.

Bukan percuma.

Kebanyakkan kes, waris terbeban dengan kos tersebut sehingga gagal membuat proses pentadbiran.

Itu yang menyebabkan betapa banyak kes urus pusaka yang terbengkalai bertahun-tahun.

Oleh itu penting juga kita memastikan kita ada menyediakan tunai pantas untuk memudahkan waris mentadbir harta pusaka kita nanti.

2. Isu Pembahagian

Ramai hanya pesan mulut nak beri harta pada anak-anak dan isteri.

Pesanan in juga dikenali sebagai wasiat.

Namun tahukah anda pesanan ini boleh terbatal apabila waris faraid lain tidak bersetuju?

Lebih membimbangkan jika struktur waris faraid kita kritikal seperti tidak mempunyai anak dan bapa.

Mereka ada hak dan boleh menuntut bahagian mereka. (Walaupun hakikatnya mereka perlu bertanggungjawab juga ke atas keluarga si mati).

Sebab itu, jika anda ada niat tertentu, nak berikan sekian-sekian harta kepada waris atau sesiapa sahaja, pastikan dokumen perwarisan yang anda sediakan itu lengkap dan mengikut spesifikasi perundangan.

Kesimpulannya, sikit atau banyak harta kita, setiap orang perlu membuat perancangan pewarisan harta kerana, ada dua isu perlu di selesaikan iaitu isu pentadbiran dan isu pembahagian.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Beliau mengendalikan laman web fakhrurradzi.com. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Baca juga:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Ada Dengan Vivy Yusof, FashionValet dan Rugi RM10 Juta?

Pada tahun lepas, kami ada siarkan artikel bertajuk FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi? Syarikat yang semakin maju dan meningkat pendapatannya saban tahun, tapi semakin besar pula kerugian yang ditanggung.

Dalam laporan kewangan terkini bagi tahun 2017, Fashion Valet telah melaporkan kerugian sebanyak RM10 juta pula. Jom kita ikuti kupasan Faridzul Asyraf Mat Arifin berkenaan tajuk sensasi ini.

Laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Tersebar

Jadinya kecoh selepas akses SSM Fashion Valet yang mencatatkan kerugian 10juta didebatkan umum. Yang kondem, siap ungkit duit rakyat pun ada, Vivvy tak pandai meniaga, investor bodoh dan pelbagai lagi.

Yang kondem still kondem, buta mata jika tak nak belajar.

FV adalah salah satu start up yang bermula pada tahun 2010 lagi. Memberi focus kepada jualan ecommerce (antara terawal di Malaysia) dan juga mempunyai in house jenama sendiri iaitu dUck. Sekarang ini dikatakan sudah mempunyai 500 pereka popular bernaung di bawah platform ini dan berkembang ke 15 buah negara.

Rugi RM10 Juta

Saya pernah ulas beza start up dengan bisnes. Kena scroll kat bawah2. Model bisnes kedua ini adalah berbeza.

Mungkin penulis yang kutuk Vivvy tu tak faham atau sengaja taknak faham, meh saya bagi contoh. Dah nak promosi, saya bagi promosi.

Saya ada satu service, boleh cek history kereta dengan memasukkan no chasis engine sahaja. RM10 je murah. Start up, bermula dengan modal 10k je. Upah orang buat website, beli in bulk no no tu semua dan lain-lain.

6 bulan terawal, nampak ok, daripada 10 orang user sekarang dah 1,000 orang user. Sehinggalah cecah 5,000 user dengan keuntungan RM50,000 sebulan, dah tak boleh nak grow sebab kekurangan budget marketing. Free cost je sekarang ni.

Pergi pitch kepada Proton, diaorang berminat untuk invest RM500, 000 dengan beberapa pegangan ekuiti.

Bermodalkan duit itu, mulalah besarkan operasi. Hire staff, open new office, marketing kaw kaw punya dan pelbagai lagi.

Masa tu syarikat ok revenue berkembang tapi kerugian juga bertambah. Normallah dah tambah semua benda mana tak berkurangnya kos operasi.

Lepas tu adalah sorang mamat mana ntah beli company profail kat SSM dan bagitau Proton invest kepada company yang rugi. Habis viral Proton yang takde duit tu boleh pulak invest yang kebetulan abang saya antara top manager Proton.

Padahal masa tu walaupun rugi, tapi pengguna saya dah cecah 50,000 orang dengan revenue RM500,000 sebulan dan ada negara jiran lain berminat nak menjadi partner.

Nampak?

Market Share

Investor start-up tak pandang sangat berapa profit yang buat, mereka pandang berapa cepat boleh berkembang dan market share yang boleh pegang.

Ecommerce sebagai contoh di ASEAN pada tahun 2010 adalah 1 Bilion, dan meningkat ke 6 Bilion pada tahun 2015 dan dijangka meningkat ke 22 Bilion pada tahun 2020 dan finally pada tahun 2025 mencecah 88 Bilion.

Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.

Berbalik kepada FV pula, syarikat ini berada dalam fasa growth. Setelah menerima funding sebanyak lebih RM24 juta melalui pelbagai pihak, normal jika mereka berada dalam kerugian sekarang sebab nak rebut market share dalam ecommerce.

Kalau mereka untung itu yang abnormal, investor akan tanya “u pakai tak duit i bagi tu?” Lebih kuranglah

Agak low class bincang pakai duit rakyat (tak sampai sejuta pun), tapi kita tak nak rungkai investment lain yang dia dapat yang juta-juta tu.

Bukanlah nak back up Vivvy, cuma nak kongsi the fact kita sekarang berada di dunia macam tu. 

Sumber: FB Faridzul Asyraf Mat Arifin

Kalau nak tahu, Vivy Yusof ni merupakan salah seorang daripada 11 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Bawah 30 Asia. Memang bukan calang-calang orang boleh masuk dalam list ni tau.

Iklan

Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita

Ekonomi ini bak roda, ada naik dan turunnya. Sesetengah tahun kita berdepan dengan krisis, dan sesetengah tahun ia melambung tinggi. Sebagus mana pun pengurusan sesebuah kerajaan terhadap ekonomi sesebuah negara, ia takkan terlepas dari kitaran ini.

Kadang-kadang ia datang dari sumber yang tidak disangka-sangka, contohnya cetusan peperangan dan penularan wabak. Seorang pelabur yang baik akan membina sebuah portfolio yang boleh bertahan dalam mana-mana keadaan ekonomi.

Hanya portfolio yang diversified mampu outperform pasaran dalam pelbagai situasi.

Sebagai tambahan kepada aset-aset yang menarik dan berpotensi tinggi seperti saham dalam industri IT, kenderaan elektrik, small cap, mahu pun matawang kripto; kita perlu juga kadangkala melabur ke dalam aset yang ‘selamat’ atau pun apa yang dinamakan sebagai aset safe haven.

Di antara ciri aset safe haven yang paling penting ialah apabila harga pasaran saham jatuh, harga aset-aset ini akan naik atau pun tidak jatuh banyak berbanding pasaran.

Sebab itulah mereka ini penting untuk dijadikan sebahagian dari strategi anda!

Berminat nak tahu? Teruskan membaca.

1. Komoditi: Emas

Emas ataupun gold adalah komoditi yang mempunyai pelbagai kegunaan seperti dalam peralatan elektronik, aeroangkasa, perubatan, dan semestinya barang perhiasan seperti rantai, cincin, dan gelang emas.

Emas menjadi salah satu aset ‘selamat’ kerana dianggap sebagai penyimpan nilai atau store of value. Berlainan dengan wang tunai, emas tidak boleh dicetak kerana pengeluarannya agak terkawal dan tindakan bank pusat tidak mempengaruhi nilai emas.

Tambahan lagi, emas dianggap sebagai pelindung dari inflasi atau kenaikan harga barang kerana pelabur percaya bahawa apabila inflasi meningkat; nilai matawang menurun maka mereka lebih rela memegang aset dalam bentuk emas dari bentuk tunai.

2. Matawang: US Dolar

Matawang US dolar telah menjadi semakin popular sejak sekitar tahun 2018 sebagai aset selamat, walaupun negara tersebut mempunyai defisit bajet dan current account yang kurang baik. Sesetengah pengkaji berpendapat bahawa semakin ramai yang memilih US dolar kerana ia banyak digunakan dalam perdagangan antarabangsa, dan menerima banyak permintaan sejak krisis global yang berlaku pada tahun 2008.

Selain daripada itu, sekitar 60-70% hutang di seluruh dunia adalah dalam denominasi US dollar. Ketika krisis, aset-aset banyak yang akan dijual dan syarikat akan menggunakan wang itu untuk membeli US dolar untuk membayar hutang-hutang tersebut.

Aga juga pelabur yang berpendapat bahawa kekuatan ekonomi US dalam jangka masa pendek ini merupakan di antara sebab mengapa pelabur merasa selamat memegang matawang tersebut.

3. Matawang: Swiss Franc

Switzerland franc juga merupakan satu lagi matawang yang menjadi tempat persembunyian para pelabur. Negara Switzerland mempunyai lanskap politik yang amat stabil, dan ekonomi Switzerland mengalami kadar inflasi yang rendah membuatkannya ideal untuk menyimpan wang di situ.

Selain daripada itu, pelabur juga mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap pengurusan sistem kewangan oleh bank pusat Switzerland.

Kajian oleh bank pusat Jerman menunjukkan nilai franc kebiasaannya naik ketika nilai pasaran saham global turun. Kajian ini dibuat untuk tempoh meliputi 1986 sehingga 2012.

Contohnya, ketika krisis kewangan global pada tahun 2008 dan krisis hutang Eropah pada tahun 2011, nilai franc telah naik kerana pelabur telah membeli dan menyimpan matawang tersebut sehingga krisis reda.

4. Matawang – Japanese Yen

Sumber gambar : www.businessinsider.com

Jepun mempunyai sifat ekonomi yang hampir sama dengan Switzerland. Begitu juga dengan matawangnya iaitu Yen.

Yen menjadi antara pilihan pelabur untuk lari daripada aset yang terumbang-ambing. Antara sebabnya ialah Jepun merupakan di antara pemiutang terbesar di dunia, di mana mereka memiliki lebih USD3 trilion aset di negara asing.

Apabila digabungkan dengan lebihan akaun semasa (current account surplus) yang besar, ia membuatkan pelabur yakin bahawa apabila berlakunya perkara yang tidak diingini.

Yen adalah tempat yang selamat untuk bersembunyi, dan kadar inflasi Jepun adalah rendah dan stabil.

5. Bon: Bon Kerajaan Bergred Pelaburan

Bon bergred pelaburan atau pun investment-grade bond adalah bon berkualiti yang mempunyai risiko rendah. Contohnya, Standard & Poor’s meletakkan gred BBB- dan ke atas sebagai gred pelaburan.

Selebihnya digelar bon sampah atau junk bond. Malaysia berada dalam gred pelaburan, iaitu A-. Jadi, bon bergred pelaburan tidak sukar dicari di Malaysia.

Bon dianggap selamat kerana memberikan pemegangnya pendapatan yang tetap secara berjadual, terutamanya jika pengeluar bon tersebut adalah syarikat atau negara yang kukuh dari segi kewangan.

Kerana itulah bon kebiasaannya outperform pasaran aset lain ketika ekonomi global jatuh atau tidak menentu, lebih-lebih lagi bon kerajaan.

Baca lagi Apa Itu Bon atau Sukuk?

6. Bonus: Wang Tunai

Penulis faham, tak semua daripada kita ada masa untuk menganalisa aset-aset di atas untuk menentukan sama ada patut melabur atau pun tidak. Pilihan juga agak terhad kepada kita selaku pelabur runcit kerana sesetengah aset hanya untuk pelabur yang mempunyai modal yang tinggi.

Jika tiada pilihan lain, pegang lah wang tunai ataupun cash. Ini yang paling mudah.

Dengan kata lain, jual sebahagian portfolio pelaburan anda dan simpan dalam bentuk cash atau fixed deposit. Nilai cash tidak akan menurun (tidak mengambil kira inflasi), kecuali kita simpan dalam bentuk matawang asing di mana anda akan mengalami kenaikan atau kesusutan nilai akibat tukaran matawang semasa.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

6 Perkara Yang Saya Dapat Daripada Business Foresight Forum (BFF) 2019

Alhamdulillah, kami di Majalah Labur berpeluang untuk menyertai acara yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC), iaitu Business Foresight Forum (BFF) 2019. Bertemakan ‘New Business Directions 2025 – Catalysts for Change’, ianya telah berlangsung pada 19 September 2019 yang lalu bertempat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara.

Banyak sebenarnya pengalaman yang ingin dikongsikan, banyak juga orang penting dan terkenal yang dapat kami jumpa. Berikut merupakan 6 perkara yang kami dapat sepanjang kami di BFF 2019.

1. Ekonomi Malaysia Berada Di Landasan Yang Betul

Ada orang kata ekonomi Malaysia lemah, ekonomi Malaysia sedang jatuh. Namun selepas kami dengar sendiri penjelasan dan data-data yang dibentangkan oleh YB Dr. Ong Kian Ming, Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI); kami rasa amat bersyukur.

Ini kerana Malaysia tidaklah seteruk negara serantau yang lain, malah Malaysia berada dalam kedudukan yang sangat baik. Samada daripada segi pertumbuhan negara, eksport, import dan bermacam-macam lagi.

Malaysia juga mempunyai asas ekonomi yang kukuh, dan mampu untuk berdepan dengan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, serta krisis ekonomi yang dikatakan bakal tiba.

2. Banyak Projek Mega Yang Dirancang Untuk Negara

Profesor Edmund Terence Gomez menerusi presentation beliau, telah membuat kajian yang mendalam mengenai projek-projek mega yang sedang dan akan berjalan di Malaysia. Kalau sebelum ini, banyak projek melibatkan kerajaan Malaysia dan kerajaan China secara langsung yang melibatkan kos yang besar – namun kebanyakannya telah dibuat rundingan semula agar tidak membebankan negara.

Memang tidak dinafikan bahawa Malaysia merupakan sebuah negara membangun yang memerlukan projek mega terutamanya dalam bidang infrastruktur dan pembangunan, namun kita juga perlu beri tumpuan kepada industri teknologi dan automasi; yang bakal menjadi tunjang pada masa akan datang.

3. Isu Luar Negara Tak Beri Kesan Besar Kepada Negara

Kita dengar sendiri daripada Pesuruhjaya Tinggi Britain, H.E. Charles Hay dan Ketua Ekonomi Bank Dunia (Malaysia), Richard Record memberikan pandangan mereka berkenaan isu Brexit, perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, dan bermacam-macam lagi.

Namun, kedua-dua pakar ini bersetuju bahawa isu-isu luar negara ini tidak memberi kesan yang besar kepada Malaysia. Kalau ada pun hanya sedikit, dan kita di antara negara serantau yang lebih bernasib baik.

4. Lebih Berhati-Hari Di Ruang Siber dan Sesi Hacking Secara ‘Live’

Di zaman internet ni, kita perlu lebih berhati-hati apabila menggunakan perkhidmatan atas talian. Orang boleh buat apa saja jika kita tidak berhati-hati. Nak akses emel kita? Nak godam akaun media sosial kita? Nak korek kata laluan kita?

Semuanya boleh…jika kita tidak ambil langkah yang sewajarnya.

Kami juga dapat tengok depan mata, bagaimana penggodam antarabangsa, Magda Lilia Chelly daripada Responsible Cyber Singapore yang menunjukkan aksi hacking beliau secara langsung di atas pentas. Memang ‘seram’ tengok.

5. Dapat Dengar Kisah Inspirasi, Ada Yang Menyayat Hati

Ramai betul tokoh-tokoh yang berkongsi kisah mereka, dapat dengar sendiri daripada Boost E-Wallet, Time dot Com, Fave dan empat anak muda yang tersenarai dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’; iaitu Melvin Poh, Cheong Jin Xi, Kendrick Wong dan Alex Patel.

Ada suka, ada duka, semuanya boleh dijadikan inspirasi dan pedoman dalam hidup kita. Semua ini sangat berharga, dan sesungguhnya pengalaman tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Kita kena lalui sendiri cabaran dan liku-liku kehidupan, baru dapat menjadi orang yang berjaya satu hari nanti.

6. Networking Dengan Lebih Daripada 300 Orang Delegasi

Yang terakhir sekali, kami berpeluang untuk berjumpa dengan ramai delegasi yang hadir. Rata-rata mereka yang hadir ke BFF 2019 adalah mereka yang dahagakan ilmu dan mencari sumber inspirasi.

Bukan calang-calang orang akan datang ke acara seperti ini, jadi rebut peluang untuk berkenalan dengan seramai yang mungkin.

Akhir sekali, tahniah diucapkan kepada pihak SIDC yang menganjurkan BFF 2019 dengan jayanya. Panjang umur, kita jumpa lagi tahun depan.

Bagi mereka yang terlepas untuk menghadirkan diri ke BFF 2019 tempoh hari, jangan risau. Anda masih berpeluang untuk bersama-sama mereka dengan melanggan Video on Demand serendah RM90.

Langgan sekarang di https://www.ticket2u.com.my/event/14790/business-foresight-forum-(bff)-2019-(live-streaming).

Langgan segera, kena promosi ini akan tamat pada 3 Oktober 2019.

Iklan

Gaji RM3,500 – Logik Ke Boleh Simpan RM1,500?

Baru-baru ini, kami ada terbaca satu posting yang memaparkan realiti kehidupan anak muda pada hari ini. Artikel bertajuk Gaji RM3,500 Untuk Fresh Grad Sudah Tidak Relevan Lagi?

Kami simpulkan artikel tersebut seperti di bawah:

Belanjawan Bulanan

Gaji: RM3,500

KWSP: RM350

Kereta: RM1,077

Sewa Bilik: RM400

Makan Minum: RM1,000

Telefon Bimbit: RM100

Bersuka-ria hujung minggu: RM200

Keperluan Peribadi: RM100

Jumlah Perbelanjaan: RM 3,227

Baki Perbelanjaan: RM273

Ini saya belum agihkan duit gaji saya untuk takaful diri, takaful kereta, duit belanja untuk mak ayah, duit percutian, duit nak balik kampung dan paling penting duit simpanan kahwin. Eh, lepas kahwin nak kena beli rumah kan?

Nampak sesuatu tak di atas? Macam ada benda yang tak kena je kan?

Perbelanjaan yang paling besar adalah kereta, iaitu 30% daripada gaji kasar. Jom kita perhalusi yang ini dulu:

Penulis berkata bahawa beliau memilih untuk membeli kereta Myvi 1.3 Std G Metallic yang berharga sekitar RM 44,000 sahaja. Diambil pula skim graduan loan 100% dengan berhutang selama 9 tahun, cuma perlu bayar RM527 setiap bulan. Ditambah pula duit tol untuk sebulan RM50, duit minyak dalam RM200, kos penyelenggaraan kereta sekitar RM 00 dan bayar parking sebulan dalam RM 200.

Pertama sekali, kos pemilikan kereta memang sangat besar dan memerlukan komitmen selama 9 tahun pula tu. Biasalah, baru saja mula kerja mesti nak bergaya dengan kereta baru. Tapi tabiat buruk inilah yang akan menyusahkan kehidupan anda pada masa akan datang.

Ada beberapa cara lain untuk tidak membeli kereta seawal fresh grad:

1. Tinggal Berdekatan Dengan Tempat Kerja

Cuba cari kediaman yang berdekatan dengan tempat kerja. Dengan kadar sewa RM400 yang sama, banyak pilihan untuk anda menyewa bilik di apartmen sekitar Lembah Klang (jika anda bekerja di Lembah Klang). Mungkin anda perlu bayar sewa sedikit tinggi, tapi anda dapat jimat banyak dari segi pengangkutan.

2. Ambil Pengangkutan Awam

Dengan adanya MRT yang baru siap, pilihan anda untuk mengambil pengangkutan awam lebih mudah. Dan pilihan kediaman juga lebih mudah, kerana lebih banyak apartmen yang terletak berhampiran dengan LRT, MRT, Komuter dan seangkatan dengannya.

3. Berkongsi Kereta Ke Tempat Kerja

Beberapa tahun dahulu, banyak kempen dijalakkan untuk menggalakkan perkongsian kereta dengan beberapa kempen kesedaran. Namun, ianya tidak bertahan lama kerana anda perlu berusaha sendiri untuk mencari pemandu yang anda boleh berkongsi kereta dengan mereka.

Dengan kemudahan teknologi yang ada kini, aplikasi-aplikasi seperti Wunder, Droupr dan Carpool World Malaysia; telah memudahkan anda untuk mencari pemandu untuk ke tempat kerja. Cubalah.

Daripada membelanjakan 1/3 daripada gaji kepada sesuatu yang susut nilainya, mengapa tidak gunakan 1/3 gaji tersebut untuk membeli rumah? Kan lebih elok tu?

Perbelanjaan kedua terbesar pula merupakan Makan & Minum iaitu sebanyak RM1,000 sebulan. Berikut merupakan hujah penulis:

Makanan di kawasan Kuala Lumpur mahal. Sekali makan boleh cecah RM 10. Tu kalau makan dekat foodcourt. Kalau makan Nandos, Kenny Rogers, Chicken Rice Shop mesti dah lebih RM 10.

Sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Belum campur lagi kalau kawan ajak lepak kedai mamak waktu malam. Kalau sehari belanja makan RM 30 sebulan dah cecah RM 900. Kalau terlebih … ? Hm…

Tidak dinafikan makanan & minuman adalah sangat penting dan tidak sewajarnya dipotong. Namun anda boleh mengubah tabiat dengan hanya order air kosong atau air suam setiap kali hendak makan. Malah ianya lebih sihat jika diamalkan selalu.

Tak salah untuk reward diri sendiri untuk makan di tempat yang mahal sekali-sekala. Nak makan Nandos ke Kenny Rogers ke Chicken Rice Shop ke boleh, tapi cuba hadkannya sekali seminggu sahaja.

Cara yang lain, cuba anda cari tips untuk menyediakan sarapan atau makan tengah hari yang ringkas, ada yang boleh siap dalam masa 5 minit; tak kurang juga yang ambil masa 10 minit untuk siap. Lepas tu, makan bersama-sama dengan rakan-rakan lain di pejabat pada waktu rehat.

Kenapa perlu membazir waktu 10 minit untuk pergi ke tempat makan untuk berbelanja lebih, dan juga untuk melepak bersama rakan sepejabat yang anda jumpa hari-hari di tempat kerja?

Percayalah, kalau anda dapat tackle dua perbelanjaan besar ini; banyak perubahan yang anda akan alami. Apa guna gaji RM3,500 sebulan, kalau tak dapat menyimpan RM1,500 setiap bulan. Anda hanya perlu edjas perbelanjaan anda, insyaAllah dah boleh.

Rujukan: FB Savwee Investment

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!