Keuntungan Pengiklanan Facebook Dan Google Merosot Akibat Persaingan Dengan Syarikat Media Sosial Yang Lebih Kecil

Pengiklanan merupakan satu bentuk perniagaan yang telah bertapak lebih dari seratus tahun. Pengiklanan merupakan nadi utama dalam mana-mana perniagaan.Jika dahulu pengiklanan dilakukan dalam akhbar cetak dan merupakan salah satu punca pendapatan bagi akhbar-akhbar cetak.

Syarikat pencetakan suratkhabar dapat membuat keuntungan melalui pengiklanan yang dijalankan di dalam akhbar selain daripada penjualan suratkhabar itu sendiri.

Contoh pengiklanan oleh media cetak pada suatu ketika dahulu. Iklan sebegini amat berkesan sebelum lahirnya media sosial

Zaman sekarang bergerak begitu pantas. Pengiklanan bercetak kini tidak lagi memdominasi sektor pengiklanan di dalam perniagaan era digital. Syarikat Facebook dan Google merupakan jaguh dalam pengiklanan pada era digital.

Hampir keseluruhan  pendapatan yang dijana oleh syarikat tersebut adalah melalui perkhidmatan iklan yang mereka jalankan. Kedua syarikat itu saling bersaing di antara satu sama lain melalui periklanan tetapi meggunakan pendekatan yang berbeza dalam menyediakan perkhidmatan pengiklanan untuk pelanggan mereka.

Pengiklanan Facebook amat digemari oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang menjalankan perniagaan online

Syarikat Facebook yang menjalankan perkhidmatan pengiklanan melalui media sosialnya berdasarkan demografi dan data pengguna syarikat mereka. Iklan yang dijalankan oleh Facebook adalah lebih tepat kepada golongan sasaran kerana mereka mempunyai bilangan data pengguna yang menggunakan media sosial mereka yang disimpan dalam pengkalan data mereka.

Syarikat Facebook menjana keuntungan berbilion dollar daripada perkhidmatan pegiklanan mereka. Pada tahun lepas, hampir 89% pendapatan yang dijana oleh Facebook adalah bagi perkhidmatan pengiklanan mereka.

Pegiklanan Google juga popular di kalangan rakyat Malaysia

Bagi Syarikat Google pula, mereka menjalankan iklan mereka melalui carian internet melalui AdWords. Seperti yang kita tahu Google merupakan syarikat yang paling menonjol dalam carian di internet.

Iklan mereka jalankan adalah berdasarkan carian yang digunakan oleh pengguna internet. Kata kunci yang digunapakai dalam carian internet merupakan alat yang digunakan untuk menjalankan iklan mereka.

Selain daripada pengiklanan melalui carian internet, Syarikat Google juga  menjalankan iklan melalui media sosial yang terkenal mereka iaitu YouTube. Kebanyakan iklan yang dijalankan melalui YouTube adalah dalam bentuk video.

Pendapatan hasil daripada pengiklan bagi syarikat Google mencecah 84% punca pendapatan syarikat.

Kehadiran media sosial yang lebih kecil telah mencabar pasaran pegangan yang dimiliki oleh syarikat Google dan Facebook

Kini dominasi kedua syarikat itu tergugat dengan kehadiran media sosial yang lebih kecil yang semakin mendapat tempat dikalangan pengguna  baru. Syarikat media sosial yang baru ini semakin berjaya dalam perkhidmatan iklan mereka yang mana telah mengurangkan sedikit penguasaan syarikat gergasi Google dan Facebook dalam pengiklanan digital.

Syarikat media sosial yang baru meningkat naik seperti Snapchat, Pintrest, Amazon dan Twitter.

Syarikat Pinterest yang paling menonjol dengan pendapatan suku tahun ketiga mencatatkan peningkatan sebanyak 62% daripada pendapatan syarikat. Dalam platform mereka, Pinterest merupakan sebuah laman sosial yang melibatkan perkongsian gambar di media sosial.

Apa yang menarik mengenai syarikat Pinterest ini adalah, pengasas syarikat tersebut adalah bekas pekerja di Facebook dan juga Google.

Tempat kedua pula dikuti oleh laman sosial Snapchat yang mendapat keuntungan sebanyak 48% dan dikuti oleh Syarikat Amazon yang mendominasi sebanyak 37%.

Syarikat Amazon merupakan syarikat yang mempunyai sumber pendapatan melalui pelbagai sumber dan terakhir sekali adalah Twitter yang memperolehi pendapatan sebanyak $727 juta.

Pengiklanan yang melibatkan dunia digital ini mempunyai pasaran yang sangat luas sehingga  mencecah sebanyak $333.25 bilion untuk tahun ini sahaja. Pasaran yang begitu luas membuatkan syarikat media sosial berlumba-lumba untuk  memberi perkhidmatan yang terbaik keppada pelanggan mereka.

Penguasaan terhadap pengiklanan digital untuk suku tahun ketiga bagi Syarikat Facebook hanyalah 28% pasaran dan Google menguasai pasaran pengiklanan sebanyak 15%.

Jika perkara ini tidak dipandang serius oleh Syarikat Google dan Facebook, tidak mustahil suatu hari nanti pasaran pengiklanan mereka akan diambil oleh syarikat media sosial yang sedang meningkat naik ini.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2019/08/02/facebook-and-googles-ad-dominance-is-showing-more-cracks.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA