10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas

Ramai tak tahu yang setiap bank mempunyai cara pengiraan dan penilaian yang tersendiri untuk menapis permohonan pembiayaan/pinjaman seseorang. Tiada garis panduan yang standard untuk semua bank. Tapi kalau anda bernasib baik kenal rapat dengan CEO bank, confirm senang lulus!

Sebaiknya, sebelum membuat permohonan anda semak dulu 10 kriteria penting ini agar kebarangkalian untuk bank luluskan lebih cerah. Jangan risau, tips ini diberikan oleh orang dalam industri bank sendiri iaitu Bella Leana. Baik baca dan fahamkan betul-betul. Sebab korang pun tak nak loan rumah tak lepas, kan?

Jom baca perkongsian beliau.


Ada banyak sebab loan kita boleh declined.. korang nak tahu tak sebabnya?
Ok Bella share sikit..

1. CCRIS history – Dalam tempoh setahun ni, kita pernah ada tunggakan bayaran 2 bulan dan berlarutan selama 3 bulan berturut-turut. Maksudnya dekat CCRIS kita tu ada nombor “2” sebanyak 3x. Walaupun dah “0” sekarang, tapi “sejarah” tu masih terlihat jelas. Kadang-kadang kalau kita tak justify kenapa kita ada sejarah tertunggak pun akan menyumbang ke arah loan “declined”.

2. Special Attention Acc (SAA) – Ada a few record SAA yang baru di selesaikan. Ada a few tu means lebih daripada 1 ok dan hutang tu baru sangat diselesaikan. Walaupun kita hantar sekali dengan Settlement Letter, tapi tetap effect juga. Case to case basis.

3. Baki Duit dalam Akaun Gaji – Ramai yang tanya Bella,

Berapa RM kena ada dalam akaun gaji?

Soalan ni terlalu “General” susah nak justify sebab setiap orang berbeza-beza. Cuma suka bella nak ingatkan, kalau baki dalam akaun gaji kita tinggal RM4.56 dan 15 hari sebelum next gaji, berat sikit lah. Lagi berat kalau tak ada justification.. tengok pulak ada “advance” gaji tapi tetap habis juga.

4. Property yang di beli – Selain daripada rekod kita, property yang kita beli tu pun mainkan peranan. Mungkin kita “terbeli” property di kawasan banjir. Atau market kawasan tu tak pernah naik walaupun dah lebih 10 tahun. Atau mungkin juga ada isu dengan status geran. Pendek kata, kena study sikit status hartanah yang kita nak beli tu. Jangan aci main hentam kromo saja.

5. Property yang dibeli melalui ahli keluarga terdekat. Mak ayah, adik beradik, mertua dan dan sebagainya. Bukan tak boleh, boleh. Tapi ada kes yang tak lepas di sebabkan status pembelian daripada ahli keluarga terdekat. Again, case to case basis.

6. Employment status – Mungkin jawatan kita sekarang ini berstatus kontrak dan syarikat tempat kita bekerja kita pula jenis “liat” nak bayar EPF. Jenis yang contribution bulan 1 tapi bayar pada bulan 5. Atau mungkin kita baru sangat pindah kerja, payslip baru hanya ada 1 bulan. Atau kita hanya ada Letter Offer kerja sahaja.

7. DSR + Cost of living – Lepas tolak segala komitmen, baki duit hanya ada a few hundred. Memang susah sikit lah nak lepas. Ye lah, kalau dah 80% gaji duk bayar hutang, nak hidup macam mana? Makan minum, utilities, mileage etc etc etc.

8. Dokumentasi – Dokumen tak lengkap. Bank statement takde, atau ada OT tapi bagi payslip cuma 4 bulan, sedangkan bank perlukan 6 bulan. Atau mungkin juga hanya bagi dokumen “basic” sahaja. Malas lah tu nak hantar banyak-banyak 😜

9. Tiada Saving – Dah lah gaji cun-cun jer, DSR exceed minimal percentage, baki akaun gaji pun kurang dari RM10, tapi saving sikit pun takde.. What? Simpan bawah bantal? Errr, ok!

10. Ada saving tapi baru minggu lepas bank in – Baki buku TH or ASB, baki ada 5 angka. Tapi tempoh simpan baru 5 hari. Then, tiada bukti duit tu dari mana. Pun masalah juga. Laaa, tadi takde saving nak saving, ni dah ada saving kenapa tak terima pula? Bukan tak nak terima, kalau tiada justification dan bukti transaksi, susah sikit lah.. sebab apa? Bank boleh fikir mungkin duit tu nak tumpang “parking” sekejap sebab nak bagi saving nampak “cun”. Kena faham lagi ni apa maksud saving.

Kredit: Bella Leana

OPR Naik, Pembiayaan Jadi Lebih Mahal Dan Mungkin Lebih Sukar Untuk Diluluskan

Pada 25 Januari yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) baru saja mengumumkan Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) telah naik sebanyak 25 mata asas kepada 3.25 peratus. Bahasa mudahnya, kadar pembiayaan menjadi lebih mahal kerana BNM mahu menggalakkan rakyat untuk menyimpan. Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Adakah kriteria bank untuk meluluskan permohonan kita yang minta pembiayaan semakin ketat? Barangkali juga, kerana mereka mahu calon yang betul-betul layak sahaja diberikan pembiayaan.

Oleh itu, jangan putus asa dan berusaha dengan lebih kuat lagi untuk memperbaiki tahap kewangan anda.

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.