Pengeluaran KWSP Secara Bersasar Atau Terbuka Akan Burukkan Lagi Isu Ketidakcukupan Simpanan Persaraan

KUALA LUMPUR, 23 Nov (Bernama) — Sebarang pengeluaran pra-persaraan tambahan baharu sama ada secara bersasar atau terbuka akan memburukkan lagi isu ketidakcukupan simpanan persaraan yang kini telahpun berada pada tahap yang amat membimbangkan, menurut Kementerian Kewangan.

Katanya langkah itu juga bukanlah penyelesaian kepada punca beban kewangan rakyat yang semakin meningkat.

“Setakat 30 Sept 2023, bagi ahli berumur bawah 55 tahun, seramai 6.3 juta ahli atau 48 peratus mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000 dalam akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berbanding 4.7 juta ahli atau 37 peratus yang dicatatkan pada April 2020 iaitu sebelum pengeluaran khas berkaitan COVID-19 diperkenalkan.

“Dengan simpanan kurang daripada RM10,000, ahli dijangka hanya mempunyai pendapatan persaraan yang kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini.

Ia menjawab soalan Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) yang meminta Menteri Kewangan menyatakan sama ada kerajaan sedang mengkaji tuntutan rakyat yang mengalami kesusahan hidup sekarang yang memohon supaya kerajaan membenarkan pengeluaran wang KWSP mereka secara bersasar dan ingin tahu pendirian kerajaan tentang tuntutan pengeluaran KWSP secara bersasar itu.

Menurut Kementerian Kewangan, ekonomi Malaysia kini bukan lagi berada dalam fasa pemulihan, malah nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah melepasi paras prapandemik.

“Aktiviti ekonomi semakin rancak apabila banyak perniagaan telah beroperasi sepenuhnya dan sebahagian besar pekerja telah kembali bekerja untuk menjana pendapatan.

“Hal ini dibuktikan apabila jumlah ahli aktif KWSP juga telah mencecah paras tertinggi dalam sejarah iaitu 8.5 juta setakat September 2023, dengan peningkatan sebanyak 910,000 ahli atau 12 peratus berbanding 7.6 juta yang dicatatkan pada September 2021,” katanya. 

Menjawab soalan Kalam Salan (PN-Sabak Bernam), katanya pada masa ini, kerajaan belum bercadang untuk mengembalikan semula GST.

“Sebarang perubahan polisi berkaitan cukai akan mengambil kira kesan terhadap ekonomi dan kos sara hidup rakyat.

“Sehubungan itu, kerajaan sentiasa mengawasi kedudukan ekonomi semasa dan mempertimbangkan langkah-langkah fiskal yang bersesuaian dengan keperluan jangka pendek dan sederhana.” katanya. 

Kalam meminta Menteri Kewangan menyatakan sejauh manakah kajian kebolehlaksanaan telah dijalankan berhubung Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) mengambil kira situasi ekonomi semasa dalam pembaharuan fiskal negara serta implikasinya terhadap rakyat.

Dalam pada itu, Kementerian Kewangan berkata antara 2021 dan Jun 2023, Malaysia telah menyumbang sebanyak RM10.93 juta kepada negara-negara yang telah ditimpa musibah.

Jumlah tersebut merangkumi RM1.68 juta bagi tahun 2021, RM3.64 juta bagi tahun 2022 dan RM5.61 juta bagi tempoh Januari hingga Jun 2023.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pendedahan Kredit BNPL Berada Pada RM1.42 Bilion Pada Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Industri Beli Sekarang Bayar Kemudian (BNPL) mencatatkan pendedahan kredit atau baki jumlah tertunggak sebanyak RM1.42 bilion pada akhir suku pertama 2024 (S1 2024), meningkat sebanyak 34 peratus dari akhir tahun 2023.

BNPL menyumbang sebanyak 0.07 peratus daripada jumlah keseluruhan hutang isi rumah pada akhir 2023.

“Sebanyak 3.8 peratus pemegang akaun BNPL yang aktif terlepas pembayaran mereka dan direkodkan sebagai tertunggak pada akhir S1 2024 berbanding 5.8 peratus pada akhir S1 2023,” kata Pasukan Petugas Lembaga Pemantauan Kredit Pengguna (CCOB) dalam laporannya hari ini.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa majoriti daripada 3.7 juta pemegang akaun BNPL adalah mereka yang bekerja, berusia di antara 21 dan 45 tahun.

Lebih daripada 700,000 peniaga menggunakan perkhidmatan BNPL, dengan diguna pakai terutamanya dalam tiga sektor iaitu makanan dan restoran, runcit dan pengangkutan.

“Kebanyakan peniaga yang menggunakan BNPL beroperasi dalam talian tetapi kini peniaga fizikal atau kedai telah meningkat, mencapai 12 peratus pada S1 2024,” tambahnya.

— BERNAMA