Softbank, Syarikat Pelaburan Terbesar Dalam Sektor Teknologi Dunia

Softbank merupakan salah sebuah syarikat konglomerat terbesar di dunia yang berasal dari Jepun. Ianya merupakan syarikat yang melakukan pelaburan terhadap pelbagai sektor teknologi dunia terutamanya yang berada di Lembah Silikon (Silicon Valley).

Ramai orang yang terkeliru dengan status nama syarikat ini dan kebanyakan dari mereka menyangka Softbank ini adalah sebuah bank yang menyediakan pinjaman seperti bank yang lain tetapi hakikatnya, ia merupakan sebuah syarikat penjualan software pada awal tahun 1980-an.

Syarikat ini diasaskan oleh Masayoshi Son yang mana kini merupakan lelaki kedua terkaya di Jepun. Beliau merupakan seorang anak imigran yang berasal dari Korea Selatan dan menetap di Jepun.

Ketika usia remaja, beliau mendapat nasihat sangat berguna yang mana telah merubah hala tuju dirinya sehingga dia berada di tempatnya sekarang.

Nasihat tersebut datangnya dari seorang yang dia sangat kagumi iaitu, Den Fujita yang merupakan pengasas McDonald’s di Jepun yang merupakan idolanya ketika usia remaja. Beliau begitu tertarik dengan buku tulisan yang ditulis oleh Den Fujita menyebabkannya bergegas ke pejabat Den Fujita untuk bertentang mata bagi mendapat nasihat bernas dari Den Fujita yang menyuruhnya menceburi bidang berkaitan komputer.

Beliau kemudianya menyambung pelajaranya ke Universiti Berkeley California untuk mengambil jurusan sains komputer dan ekonomi. Pada usia 20 tahun, beliau telah berjaya mencipta elektronik transistor yang mana kemudianya dia menjual kepada Sharp dengan harga $1.7 juta.

Pada tahun 1981, beliau telah mengasaskan syarikat Softbank yang menjual perisian komputer terutamanya kepada Syarikat NEC dan juga Sharp. Masayoshi Son kemudianya mengembangkan syarikat tersebut dengan mengapungkan saham syarikat Softbank pada tahun 1994.

Di antara kejayaan yang paling besar dalam sejarah syarikat syarikat tersebut adalah dengan membuat pelaburan terhadap Alibaba dengan merupakan syarikat terawal yang melabur sebanyak $20 juta kepada Jack Ma pada tahun 2000. Pada tahun ini, pelaburan yang dilakukannya itu bernilai $100 bllion hasil daripada pelaburan yang dibuat pada awal abad ke-20 itu.

Tidak semua pelaburan yang dibuat oleh Masayoshi Son ini berjaya. Oleh kerana syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang melabur dalam  syarikat kebanyakanya start-up, Softbank terdedah kepada pelbagai kemungkinan yang tidak menentu di pasaran.

Di antara peristiwa yang paling diingati oleh beliau adalah ketika berlakunya krisis dot-com bubble yang menyaksikan hampir keseluruhan kekayaan yang dimilikinya lesap sekelip mata.

Peristiwa dot-com bubble tidak sedikit pun mematahkan semangat beliau untuk terus melabur ke dalam syarikat start-up. Selain itu juga, di antara pelaburan yang paling kontroversi yang dilakukan oleh Masayoshi Son adalah pelaburan yang dibuat ke atas syarikat WeWork.

Pelaburan ini dikatakan melebihi apa yang sepatutnya dilaburkan kerana syarikat WeWork tidak membuat sebarang keuntungan seperti yang diharapkan. Para pengaalisis percaya bahawa syarikat WeWork merupakan punca utama syarikat Softbank dibelenggu hutang.

Di antara pelabur terbesar yang melabur ke dalam Softbank adalah putera Arab Saudi Mohamad bin Salman.

Sama seperti syarikat teknologi yang lain, Softbank tidak terlepas dengan wabak Covid-19 yang mana syarikat tersebut mengalami kerugian sebanyak $18 bilion. Di antara langkah yang terpaksa diambil oleh syarikat tersebut bagi mengurangkan bebanan hutang adalah menjual sebanyak $41 bilion aset mereka dan aset yang terbesar adalah T Mobile bagi menstruktur semula syarikat tersebut.

Pengajaran yang boleh kita ambil dari Masayoshi Son ini adalah beliau merupakan seorang yang sangat suka mengambil risiko dan tidak berputus asa untuk berjaya. Dalam tempoh 40 tahun sahaja, Softbank telah berjaya menempatkan diri mereka sebaris dengan syarikat gergasi lain yang telah berusia ratusan tahun di Jepun.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/masayoshi-son-softbank-net-worth-lifestyle-silicon-valley-estate-photos-2019-6

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA