Softbank, Syarikat Pelaburan Terbesar Dalam Sektor Teknologi Dunia

Softbank merupakan salah sebuah syarikat konglomerat terbesar di dunia yang berasal dari Jepun. Ianya merupakan syarikat yang melakukan pelaburan terhadap pelbagai sektor teknologi dunia terutamanya yang berada di Lembah Silikon (Silicon Valley).

Ramai orang yang terkeliru dengan status nama syarikat ini dan kebanyakan dari mereka menyangka Softbank ini adalah sebuah bank yang menyediakan pinjaman seperti bank yang lain tetapi hakikatnya, ia merupakan sebuah syarikat penjualan software pada awal tahun 1980-an.

Syarikat ini diasaskan oleh Masayoshi Son yang mana kini merupakan lelaki kedua terkaya di Jepun. Beliau merupakan seorang anak imigran yang berasal dari Korea Selatan dan menetap di Jepun.

Ketika usia remaja, beliau mendapat nasihat sangat berguna yang mana telah merubah hala tuju dirinya sehingga dia berada di tempatnya sekarang.

Nasihat tersebut datangnya dari seorang yang dia sangat kagumi iaitu, Den Fujita yang merupakan pengasas McDonald’s di Jepun yang merupakan idolanya ketika usia remaja. Beliau begitu tertarik dengan buku tulisan yang ditulis oleh Den Fujita menyebabkannya bergegas ke pejabat Den Fujita untuk bertentang mata bagi mendapat nasihat bernas dari Den Fujita yang menyuruhnya menceburi bidang berkaitan komputer.

Beliau kemudianya menyambung pelajaranya ke Universiti Berkeley California untuk mengambil jurusan sains komputer dan ekonomi. Pada usia 20 tahun, beliau telah berjaya mencipta elektronik transistor yang mana kemudianya dia menjual kepada Sharp dengan harga $1.7 juta.

Pada tahun 1981, beliau telah mengasaskan syarikat Softbank yang menjual perisian komputer terutamanya kepada Syarikat NEC dan juga Sharp. Masayoshi Son kemudianya mengembangkan syarikat tersebut dengan mengapungkan saham syarikat Softbank pada tahun 1994.

Di antara kejayaan yang paling besar dalam sejarah syarikat syarikat tersebut adalah dengan membuat pelaburan terhadap Alibaba dengan merupakan syarikat terawal yang melabur sebanyak $20 juta kepada Jack Ma pada tahun 2000. Pada tahun ini, pelaburan yang dilakukannya itu bernilai $100 bllion hasil daripada pelaburan yang dibuat pada awal abad ke-20 itu.

Tidak semua pelaburan yang dibuat oleh Masayoshi Son ini berjaya. Oleh kerana syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang melabur dalam  syarikat kebanyakanya start-up, Softbank terdedah kepada pelbagai kemungkinan yang tidak menentu di pasaran.

Di antara peristiwa yang paling diingati oleh beliau adalah ketika berlakunya krisis dot-com bubble yang menyaksikan hampir keseluruhan kekayaan yang dimilikinya lesap sekelip mata.

Peristiwa dot-com bubble tidak sedikit pun mematahkan semangat beliau untuk terus melabur ke dalam syarikat start-up. Selain itu juga, di antara pelaburan yang paling kontroversi yang dilakukan oleh Masayoshi Son adalah pelaburan yang dibuat ke atas syarikat WeWork.

Pelaburan ini dikatakan melebihi apa yang sepatutnya dilaburkan kerana syarikat WeWork tidak membuat sebarang keuntungan seperti yang diharapkan. Para pengaalisis percaya bahawa syarikat WeWork merupakan punca utama syarikat Softbank dibelenggu hutang.

Di antara pelabur terbesar yang melabur ke dalam Softbank adalah putera Arab Saudi Mohamad bin Salman.

Sama seperti syarikat teknologi yang lain, Softbank tidak terlepas dengan wabak Covid-19 yang mana syarikat tersebut mengalami kerugian sebanyak $18 bilion. Di antara langkah yang terpaksa diambil oleh syarikat tersebut bagi mengurangkan bebanan hutang adalah menjual sebanyak $41 bilion aset mereka dan aset yang terbesar adalah T Mobile bagi menstruktur semula syarikat tersebut.

Pengajaran yang boleh kita ambil dari Masayoshi Son ini adalah beliau merupakan seorang yang sangat suka mengambil risiko dan tidak berputus asa untuk berjaya. Dalam tempoh 40 tahun sahaja, Softbank telah berjaya menempatkan diri mereka sebaris dengan syarikat gergasi lain yang telah berusia ratusan tahun di Jepun.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/masayoshi-son-softbank-net-worth-lifestyle-silicon-valley-estate-photos-2019-6

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.