Dari Lombong Ke Rostrum: Sotheby’s Melelong Salah Satu Penemuan Terhebat Abad Ini

 • Dengan berat 55.22 karat, batu permata nadir ini merupakan batu delima terbesar & paling bernilai yang pernah muncul di acara lelongan
 • Dijangka mencecah melebihi $30 juta yang ditemui di Mozambique dan dipotong daripada 101 karat kasar
 • Batu delima berkualiti permata terbesar di dunia yang pernah wujud – Esterla de Fura 55.22 akan menyerlahkan acara lelongan Sotheby’s Magnificent Jewels pada Jun ini

Telah berada dalam keadaan kasar, Estrela de Fura menunjukkan ciri kualitinya yang luar biasa dengan potensi untuk menjadi batu permata yang unik. Pemotong menyedari potensi ini dan mencipta batu delima bermuka dengan berat 55.22 karat yang mengagumkan, memaparkan warna merah tepu dan homogen, digabungkan dengan tahap kejelasan yang tidak kelihatan dalam mana-mana batu delima tidak dipanaskan lain yang mempunyai saiz yang setanding. Untuk melihat batu delima semula jadi bersaiz ini, dengan gabungan ciri kualiti tanpa perawatan dianggap hampir tidak dapat dibayangkan. Batu delima asli 55.22 karat ini mencatatkan rekod baharu bukan sahaja untuk batu delima Mozambique, tetapi juga untuk batu delima secara umumnya.” 

The Gübelin Gem Lab

NEW YORK, 10 April (Bernama) — Apabila FURA Gems mengumumkan penemuan bersejarahnya tentang batu delima berkualiti permata terbesar di dunia yang ditemui pada September 2022, berita itu mendominasi tajuk utama di seluruh dunia, mendorong keterujaan yang luar biasa dan mengejutkan pasaran batu permata. Ditemui di lombong batu delima FURA di Montepuez, Mozambique pada Julai 2022, batu permata itu – dengan berat luar biasa 101 karat – kemudiannya dinamakan Estrela de FURA (Bintang FURA dalam bahasa Portugis), sebagai tanda kepada kedalaman warna dan saiznya yang luar biasa, serta untuk menyerlahkan perhatian di Mozambique sebagai sumber yang kaya dengan batu delima berkualiti premium. Walaupun dalam keadaan kasar dan tidak disentuh, Estrela de FURA dianggap oleh pakar sebagai khazanah alam semula jadi yang luar biasa kerana cirinya yang pendarfluor, kejelasan yang luar biasa dan rona merah terang, yang dikenali sebagai ‘darah merpati’ – warna yang dikaitkan secara tradisi hanya dengan delima Burma.

Kini tujuh bulan selepas penampilan pertamanya, pada penghujung masa lot terakhir di The Exceptional Luxury Evening Auction di Hong Kong, spekulasi mengenai keberadaan batu delima ini akhirnya dihentikan apabila pelelong Sotheby’s, Uni Kim, secara rasminya mempamerkan Estrela de FURA 55.22 kepada dunia. Dengan berat yang cukup besar iaitu 55.22 karat, permata Mozambique yang sangat penting dan jarang ditemui ini menjadi batu delima berkualiti permata terbesar yang pernah muncul di acara lelongan. Gabungan warna tepu yang kaya, tidak terjejas oleh perawatan haba, penampilan yang sangat hablur dan saiz yang tiada tandingan – dengan anggaran melebihi $30 juta – meletakkan Estrela de FURA 55.22 sebagai batu delima yang paling berharga dan penting yang pernah muncul dalam pasaran.

Berikutan siri kajian awal kristal kasar 101 karat untuk menentukan pilihan pemotongan pada awal tahun, Estrela de FURA telah dipotong dengan mahir dan dibuat oleh sekumpulan tukang – dengan batu kasar diubah menjadi batu berbentuk kusyen yang cantik, yang menurut laporan daripada Swiss Gemmological Institute (SSEF), “menghasilkan warna merah terang disebabkan oleh berbilang pantulan dalaman.” Laporan itu selanjutnya menyatakan, “batu delima semula jadi dari Mozambique dengan saiz dan kualiti ini boleh dianggap sangat nadir dan oleh itu merupakan khazanah alam semula jadi yang luar biasa.” Permata ini sangat kaya dengan kromium yang, apabila terdedah kepada cahaya ultraungu – seperti yang terdapat dalam cahaya matahari – menyebabkan batu ini memancarkan warna pendarfluor merah menyala, meningkatkan lagi kecerahan warna batu, seolah-olah dinyalakan dari dalam.

Batu delima ini telah menjadi salah satu batu permata berwarna yang paling dicari pada masa warna menguasai dunia permata dan keunikan memacu pasaran. Batu delima dengan kepentingan dan magnitud ini sangat jarang ditemui, dengan hanya dua contoh yang pernah memecahkan rekod harga $15 juta pada acara lelongan, menjadikan penampilan permata kini sebagai peristiwa penting. Gübelin Gem Lab menyatakan lebih lanjut bahawa batu delima ini “sedang menetapkan rekod baharu bukan sahaja untuk batu delima Mozambique, tetapi juga untuk batu delima secara umumnya.” Estrela de FURA 55.22 bersedia untuk mencipta sejarah kerana ia akan mengatasi The Sunrise Ruby, batu delima seberat 25.59 karat yang berasal dari Burma dan dijual pada harga $30.3 juta ($1,185,451 setiap karat) di Sotheby’s Geneva pada 2015, serta masih memegang rekod lelongan dunia untuk batu delima*.

Perjalanan baharu batu ini bermula hari ini di Sotheby’s Hong Kong, yang kemudiannya akan memulakan lawatan ke seluruh dunia, dengan pameran yang dijadualkan di Taipei, China, Singapura, Geneva dan Dubai (tarikh penuh akan dikeluarkan dalam masa terdekat) sebelum ia membintangi Sotheby’s Magnificent Jewels di New York pada 8 Jun.


Penemuan ajaib Estrela de FURA 101 karat pada tahun lalu di lombong FURA di Mozambique adalah sangat penting, yang mengejutkan semua orang dalam dunia perhiasan. Kini, dalam keadaan 55.22 karat yang baru diubah, Estrela de FURA 55.22, adalah keajaiban alam semula jadi yang sebenar dan batu sensasi dengan warna sempurna dan kejelasan luar biasa, digabungkan dengan bentuk kusyen yang hebat. Tidak dinafikan ia berkedudukan untuk menjadi pemegang piawai untuk batu delima Afrika – dan batu permata secara umumnya, membawa kesedaran global kepada keupayaan batu delima untuk setanding, bahkan mengatasi batu delima dari Burma, yang secara tradisinya menjadi sumber yang paling diingini dan dikenali untuk batu delima,” ujar Quig Bruning, Ketua Barang Kemas Sotheby’s, Amerika.

Kami, di FURA, amat berbangga dengan penemuan Estrela de FURA pada bahagian awal perjalanan Mozambique kami. Batu permata yang penting, seperti Estrela de FURA, adalah sangat jarang ditemui dan batu delima berkualiti permata yang cantik dengan berat 55.22 karat hampir tidak pernah didengari. Daripada analisis dan kajian mendalam terhadap batu ini – melalui proses pemotongan dan penggilapan – kami telah bekerja dengan penuh berhati-hati dan hormat untuk Batu Delima, menyedari kepentingan dan kedudukannya. Menyaksikan penyiapan Estrela de FURA 55.22 merupakan pencapaian yang monumental bagi kami semua, serta kami teruja kerana halaman baharu dalam kisah permata yang luar biasa ini dan batu delima Mozambique akan ditulis dengan Sotheby’s,” ujar Dev Shetty, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif FURA Gems.


Perlombongan Batu Delima Di Mozambique

Perlombongan batu delima di Mozambique menyaksikan sejarah yang panjang dan kaya, dengan penemuan penting pertama deposit delima di negara tersebut sejak tahun 1960-an. Walau bagaimanapun, hanya pada awal 2000-an perlombongan batu delima di Mozambique mendapat momentum sebenar, dengan penemuan deposit delima Montepuez di bahagian utara negara, di tempat kristal kasar Estrela de FURA pada asalnya ditemui. Batu delima terbaik dari Mozambique ini dicirikan oleh ketelusan yang luar biasa dan warna yang kaya, menghasilkan kualiti keseluruhan yang luar biasa. Deposit batu delima Montepuez adalah salah satu deposit delima yang terbesar di dunia, menarik minat yang ketara daripada syarikat perlombongan antarabangsa. 


Rekod Dunia

*Rekod dunia semasa untuk batu delima yang dijual di acara lelongan dipegang oleh ‘Sunrise Ruby,’ batu permata Burma seberat 25.59 karat, yang telah dilelong di Sotheby’s Geneva pada Mei 2015 dengan harga $30.3 juta. Harga ini juga mencipta rekod baharu untuk mana-mana batu delima bagi setiap karat ($1,185,451 setiap karat), pada masa itu

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama