Industri Dron Negara Dijangka Capai Nilai Pasaran RM12.13 Bilion Pada 2023

BANGI, 13 Feb (Bernama) — Industri dron Malaysia dijangka mencecah nilai pasaran berjumlah sehingga RM12.13 bilion atau 4.3 peratus daripada keseluruhan bahagian pasaran global pada tahun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Beliau berkata berdasarkan kajian pasaran pada 2021, industri dron global dijangka menjana nilai pasaran sejumlah US$41.3 bilion (US$1=RM4.36) dan Malaysia berazam untuk terlibat secara aktif dalam industri yang sedang berkembang ini. 

Katanya kerajaan komited untuk membangunkan industri berteknologi tinggi seperti industri dron supaya lebih ramai golongan muda dapat memanfaatkan teknologi baharu yang memberi impak tinggi terhadap ekonomi negara. 

“Perkara melibatkan penyelidikan dan pembangunan teknologi baharu adalah antara komponen tumpuan utama kerajaan hari ini dan perkara itu akan turut diberi perhatian dalam pembentangan Belanjawan 2023 akan datang,” katanya kepada media hari ini. 

Terdahulu, Ahmad melancarkan program inkubator sukan dron – Dronecubator di Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini. 

Program dengan kerjasama Kementerian Kewangan (MoF) itu akan dikendalikan oleh Persekutuan Sukan Udara Malaysia (MSAF) dan Futurise, anak syarikat milik penuh Cyberview Sdn Bhd di bawah MoF.

Program Dronecubator yang dibangunkan UKM turut bekerjasama dengan Akademi Kecemerlangan Sukan Dron Negara (Aksadron), bertujuan melatih bakat baharu dan memberi pendedahan tentang teknologi sukan dron dengan memberi fokus kepada penggunaan teknologi terkini. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA