Industri Penerbangan Yang Menggunakan Tenaga Hijau Bakal Mendominasi

Pada ketika ini, selain daripada mencari jalan penyelesaian terhadap krisis pandemik dunia, negara kuasa besar dunia giat melaksanakan undang-undang bagi mengurangkan kesan perubahan iklim cuaca dunia.

Antara negara yang paling ke depan dalam mengambil berat tentang permasalahan ini adalah Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan juga China.

Negara-negara ini mengenakan undang-undang yang ketat bagi sesetengah sektor perindustrian bagi mengurangkan pencemaran udara yang menyumbang kepada perubahan iklim dunia.

Antara langkah popular diambil negara ini adalah dengan menggalakkan rakyat mereka menggunakan kenderaan elektrik dan juga menggunakan pegangkutan awam bagi bergerak ke sesuatu destinasi.

Banyak inisiatif yang diberikan kepada mereka yang menggunakan kenderaan elektrik termasuk daripada segi subsidi.

Kini kenderaan elektrik telah mendapat perhatian ramai dan kempen ke arah itu semakin berjaya menarik minat orang ramai menggunakan teknologi hijau tersebut.

Selain daripada asap yang dikeluarkan oleh kilang dan kenderaan, ramai orang terlepas pandang mengenai asap yang dikeluarkan oleh industri penerbangan komersial dan persendirian yang telah menyumbang sebanyak 2.5% asap ke atmosfera pada tahun 2018.

Pengeluaran Gas Karbon Oleh Industri Penerbangan

This image has an empty alt attribute; its file name is Industri-Penerbangan-Yang-Menggunakan-Tenaga-Hijau-Bakal-Mendominasi2-700x500.jpg
Kredit Gambar: Global Possibilities

Pengeluaran gas karbon melalui enjin kapal terbang telah menarik minat aktivis alam sekitar yang sekiranya tidak dicegah dengan betul, ia akan menyumbang kepada isu perubahan iklim dunia.

Industri penerbangan merupakan salah satu industri pengangkutan yang terbesar di dunia sebelum kedatangan Covid-19 pada tahun lepas.

Pada tahun 2018, industri penerbangan komersial dunia telah membawa seramai 4.2 bilion penumpang dan merupakan industri yang banyak mengeluarkan gas karbon ke atmosfera bumi. Para aktivis alam sekitar mula membuat kempen supaya mengurangkan jumlah penerbangan komersial bagi mengurangkan pencemaran alam sekitar.

Penyelesaian yang terbaik untuk masalah ini adalah dengan membina enjin kapal terbang yang menggunakan tenaga elektrik sama seperti yang dilakukan dalam industri automotif.

Masalah Yang Dihadapi Oleh Teknologi Hijau Dalam Penerbangan

Walaupun nampak senang di atas kertas, pembinaan enjin kapal terbang menggunakan tenaga elektrik perlu berdepan dengan beberapa kekangan.

Industri penerbangan merupakan satu industri yang sangat kompleks dan teknologi yang digunakan oleh industri ini memerlukan kajian yang lama dan menelan kos yang sangat tinggi demi keselamatan pengguna mereka.

Untuk menghasilkan enjin kapal terbang berkuasa elektrik dilihat sangat sukar kerana kekangan kuasa elektrik itu sendiri.

Kredit Gambar: Global-Aero

Bateri yang diperlukan oleh kapal terbang untuk membuat satu penerbangan juga adalah sangat besar yang boleh menambahkan berat badan kapal terbang itu sendiri berbanding dengan minyak.

Ruangan kargo yang sepatutnya digunakan untuk mengisi barang akan menjadi penuh untuk mengisi bateri kapal terbang.

Masa Hadapan Teknologi Hijau Dalam Penerbangan

Walaupun dilihat sukar, pengeluar kapal terbang terbesar di dunia iaitu Boeing dan Airbus sedang berusaha ke arah itu.

Disebabkan Covid -19 melanda dunia, kedua syarikat tersebut mempunyai lebihan masa untuk membangunkan teknologi enjin kuasa elektrik.

Setakat ini, kedua-duanya sedang membangunkan enjin yang menggunakan biodiesel di dalam kapal terbang yang terpilih dan hanya 0.1% saja yang menggunakan teknologi ini kerana kos penerbangan yang sangat mahal.

Kredit Gambar: Airbus

Industri penerbangan akan dijangka menggunakan teknologi penerbangan elektrik bermula pada tahun 2050 di mana pada waktu itu, dunia dijangka menggunakan kuasa ini sepenuhnya bagi mengurangkan pencemaran alam sekitar dan juga menangani perubahan iklim dunia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Emas Bangkok Kesukaan Ramai, Tapi Ada Nilai Tak?

Sudah menjadi lumrah, emas merupakan salah satu barang perhiasan yang menjadi kegilaan para wanita di luar sana. Ramai yang memilih emas Bangkok sebagai perhiasan kerana harganya yang sangat murah.

Mari kami kongsikan tentang emas Bangkok ada nilai tak sebenarnya? Ramai yang nak, asal ada dan cantik sahaja. Mungkin ada di kalangan kita yang tahu tentang emas Bangkok ini namun tidak mengetahui secara lebih mendalam mengenainya.

Tahukah anda, Emas Bangkok merupakan emas sadur yang berkualiti tinggi yang dihasilkan di Bangkok, Thailand. Sebab itulah ia dipanggil dengan nama emas Bangkok.

Kualiti

Emas Bangkok ini disadur dengan sangat persis dengan emas 916 atau emas 999. Apabila kita memandangnya dengan sekilas pandang, kita tidak akan menyangka ia adalah emas Bangkok.

Reka bentuknya telah ditiru atau ‘copy ori’ daripada segi reka bentuk dan warnanya. Daripada segi kualiti, ia lebih cantik dan berkualiti daripada emas Korea.

Bahan Asas

Bahan asas dalam pembuatan emas ini adalah daripada aloi tembaga dan saduran syiling emas 999 yang juga dikenali dengan emas sadur 18k. Ia juga dikenali dengan nama emas sadur 18k Bangkok.

Daripada segi kelasakannya, ia mampu bertahan lebih daripada 5 tahun bergantung dengan ketebalan saduran emas, cara penjagaan dan pemakaian emas tersebut.

Ramai pelanggan yang mengatakan bahawa emas Bangkok ini lebih tumpat, berkualiti dan sukar dibezakan dengan emas 916 seperti yang kita perkatakan tadi. Apabila emas ini pudar, ianya boleh dicelup atau disadur kembali untuk mengembalikan kilauannya.

Emas ini juga dikatakan tidak membuatkan si pemakai terasa gatal seperti emas saduran yang lain.

Nilai

Daripada segi nilai pula, emas Bangkok ini tidak mempunyai harga berbanding dengan emas 916 dan emas 999. Tetapi bagi kebanyakan para wanita, emas ini sesuai untuk dijadikan sebagai barangan perhiasan mereka.

Kesimpulannya, emas Bangkok ini murah dan mampu dimiliki oleh semua orang. Namun, ia tidak boleh dijadikan sebagai simpanan atau pelaburan.

Jadi, ianya sesuai untuk mereka yang suka memakai barangan kemas dengan bajet yang rendah.

Sumber Rujukan:

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM67.50 (berdasarkan harga emas RM270 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold1-700x390.jpg

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Majalah Labur