Kerajaan Tidak Campur Tangan Penetapan Harga Tiket MAS – Loke

KUALA LUMPUR, 19 Sept (Bernama) — Kerajaan tidak campur tangan dalam penetapan harga tiket perjalanan Malaysia Airlines Bhd (MAS) kerana perkara itu adalah keputusan syarikat penerbangan itu berdasarkan pelbagai pertimbangan untuk mengenakan harganya, kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

Beliau berkata MAS, yang sedang memulihkan perkhidmatan hidangan makanan lengkap dalam penerbangan, tidak boleh dikaitkan dengan mana-mana syarikat penerbangan kos rendah memandangkan imejnya sebagai syarikat penerbangan nasional.

“Saya ada memberi cadangan kepada MAS supaya penumpang terjejas perlulah diberikan sedikit layanan tambahan, dan contohnya ada point tambahan diberikan.

“Saya pasti servis dan makanan yang dibekalkan oleh pihak Malaysia Airlines mesti ditambah baik, ini bukan sesuatu yang kita nafi. Bagi harga, (perkara) itu pihak pengurusan Malaysia Airlines kena lihat,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Pengangkutan di Dewan Rakyat, pada Selasa.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee (PN-Beluran) yang bangun mencelah meminta penjelasan mengenai cadangan untuk merendahkan tambang penerbangan MAS ketika syarikat tersebut menguruskan masalah katering dalam penerbangannya.

Loke berkata MAS akan memulihkan perkhidmatan hidangan makanan dalam penerbangannya secara beransur-ansur.

“Memang betul ada sektor yang diberikan pack food (makanan yang dipek) tetapi ada laluan yang pulih sepenuhnya. Umpamanya, minggu lepas saya menggunakan pesawat MAS bagi laluan ke Kuching yang perkhidmatan hidangan (makanan dalam penerbangan) telah dipulihkan.

“Kita tidak nafikan perlu ada penambahbaikan bagi harga. Itu pihak pengurusan MAS kena lihat,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia Airlines Lancar Penerbangan Terus Baharu Ke Kertajati Indonesia

JAKARTA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia Airlines memperluaskan rangkaiannya di Indonesia dengan memperkenalkan penerbangan terus baharu terus dari Kuala Lumpur ke Kertajati bermula 30 Oktober ini.

Penerbangan dua kali seminggu itu akan menggunakan pesawat Boeing 737-800NG bagi memudahkan lagi pelancong untuk meneroka Bandung dan lebih banyak bandar lain di Jawa Barat.

Syarikat penerbangan tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata rangkaian baharu itu akan menawarkan penerbangan terus ke tujuh bandar di Indonesia termasuk Jakarta, Denpasar, Medan, Yogyakarta, Pekanbaru dan Surabaya.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata sebagai satu daripada lima pasaran terbesar bagi Malaysia Airlines, penambahan Kertajati ke dalam rangkaiannya akan memberi keselesaan kepada pelancong, meningkatkan pelancongan dan mengukuhkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

“Ketika permintaan perjalanan global terus mengukuh, kami melihat sambutan positif bagi laluan Indonesia kami setakat ini dengan purata faktor muatan pada 80 peratus,” katanya.

Syarikat penerbangan itu menawarkan tambang pengenalan untuk masa terhad bermula hari ini hingga 8 Okt bagi perjalanan bermula 3 Okt hingga 29 Mac tahun depan dengan tambang bermula daripada RM519 pergi balik melalui Kelas Ekonomi dan daripada RM1,969 pergi balik menerusi Kelas Perniagaan.

— BERNAMA