Malaysia Jadi Lokasi Sesuai Bagi Nippon Designers School Jepun Lebarkan Sayap

KUALA LUMPUR, 1 Okt (Bernama) — Malaysia, sebagai wadah tumpuan pelbagai agama dan bangsa, menjadi lokasi yang sesuai bagi Nippon Designers School (NDS) Jepun yang menawarkan kursus ilustrasi Manga dan animasi 3D untuk membuka cawangan pertamanya di luar daripada negara matahari terbit itu.

Ketua Pegawai Eksekutif IRFIGO Sdn Bhd Song Songryol berkata penting untuk menyampaikan ilmu pengetahuan dari sudut perspektif antarabangsa kepada pelajar pusat pengajian ini, sekali gus menyifatkan Malaysia sebagai lokasi ideal berikutan kepelbagaiannya, yang menjadi elemen penting dalam industri kreatif.

“Ini adalah pusat pengajian vokasional Jepun yang pertama dan satu-satunya di Malaysia. Kami berhasrat untuk menjadi penghubung antara Malaysia dan Jepun. Inilah sebabnya kami mempunyai ‘Plus Japan’ dalam silibus kami di Malaysia, begitu juga sebaliknya di Jepun,” katanya dalam temu bual eksklusif dengan Bernama baru-baru ini.

Pusat pengajian ini yang ditubuhkan di Shibuya, Tokyo pada 1965 mempunyai pengalaman lebih 50 tahun dalam bidang kreatif. Cawangan keduanya dibuka di Fukuoka, Jepun pada 1968, manakala NDS Malaysia yang dikendalikan oleh IRFIGO adalah cawangan ketiganya yang memulakan operasi pada 2022.

Song berkata, hubungan bilateral yang baik antara Putrajaya dengan negara-negara lain turut memberikan kelebihan tambahan yang seterusnya menjadikan Malaysia sebagai hab bagi rangkaian pusat pengajiannya.

“Selain itu, banyak syarikat hiburan dan berorientasikan kreatif di Jepun turut memburu peluang di Malaysia,” katanya sambil memaklumkan antara syarikat itu adalah OLM Asia Sdn Bhd yang menghasilkan siri animasi terkenal, Pokémon.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan langkah membuka pusat pengajian di Malaysia sebagai keputusan perniagaan yang baik dan mewujudkan spektrum yang menyeluruh terhadap industri kreatif.

Memanfaatkan pasaran anime bernilai US$400 bilion 

Pengurus Besar IRFIGO, Takanori Tomita berkata NDS telah melabur kira-kira RM10.5 juta untuk menubuhkan pusat pengajiannya di Malaysia yang ketika ini menawarkan dua kursus pada peringkat diploma iaitu Diploma Ilustrasi Manga dan Diploma Animasi 3D.

Beliau berkata pengambilan pertama pelajar bagi Diploma Ilustrasi Manga dilaksanakan pada September 2022 dan mempunyai 90 pelajar, manakala Diploma Animasi 3D yang dimulakan pada Jun 2023 mempunyai 10 pelajar.

Kursus ini diadakan untuk merebut peluang dalam pasaran anime global yang dianggarkan bernilai US$400 bilion dan dijangka berkembang kepada US$550 bilion pada 2030, yang meliputi jualan kandungan anime dan barang niaga, katanya.

Menurut Takanori, sejak lebih 10 tahun lepas, karya lebih daripada 3,850 graduan pusat pengajian itu di Tokyo, telah diterbitkan dalam majalah dan memenangi pelbagai pertandingan.

“Oleh itu, di luar, terdapat pasaran yang baik untuk pelajar kami,” katanya.

Daripada kolej ke universiti 

Song berkata terdapat permintaan dan pertanyaan dari seluruh rantau ini, malah dari India, untuk belajar di NDS Malaysia.

“Kami juga menerima pertanyaan daripada rakyat Jepun dan Korea yang menetap di Malaysia untuk belajar di pusat pengajian kami. 

“Bagaimanapun, peraturan di Malaysia masih belum membenarkan kami untuk menerima pelajar asing. Kami perlu beroperasi sekurang-kurangnya tiga tahun dan melahirkan graduan kumpulan pertama sebelum membuka peluang kepada warga asing,” katanya.

Beliau berkata, NDS Malaysia berhasrat untuk menjadi sebuah universiti pada masa akan datang dan menawarkan kursus pada peringkat ijazah.

Buat masa ini, pelajar di Malaysia yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian mereka boleh berbuat demikian di kedua-dua NDS di Jepun berikutan mereka boleh berkongsi kredit, kata Song.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Harga Minyak Tinggi Bawa Impak Berbeza – Pakar Ekonomi

PUTRAJAYA, 16 April (Bernama) — Ketegangan di Timur Tengah yang berterusan sejak beberapa bulan lepas dan dilihat semakin memuncak dijangka meningkatkan lagi harga minyak mentah, yang mana boleh memberi manfaat besar kepada negara pengeluar minyak yang merupakan pengeksport bersih, kata pakar ekonomi.

Ketua ahli ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata sektor minyak dan gas negara dijangka mencatatkan prestasi memberangsangkan kerana harga dijangka terus kekal tinggi. 

“Saya rasa harga yang lebih tinggi juga akan mendorong syarikat minyak utama untuk melakukan eksplorasi dan pengeluaran,” katanya kepada Bernama ketika ditanya mengenai serangan Iran ke atas Israel baru-baru ini.

Hari ini, minyak mentah West Texas Intermediate diniagakan pada US$89.98 (US$1 = RM4.77) setong dan Moody’s menjangka harga minyak menokok US$5 setong lagi terhadap premium risiko dan melonjakkan harga minyak kepada lingkungan US$90 hingga US$95 setong.

“Terdapat dua senario di sini dengan yang paling ketara adalah tindak balas terancang serta bertahan dari Israel yang akan meredakan ketegangan, seiring dengan tekanan daripada pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden serta komuniti global.

“Ini akan menyaksikan premium risiko US$10 setong itu akan lenyap dalam tempoh beberapa minggu akan datang. Kedua, risiko lebih menjejaskan yang akan menyaksikan konflik semakin memburuk apabila Israel bertindak balas dan jika itu berlaku, harga minyak boleh melonjak kepada lebih daripada US$100 setong,” kata firma penyelidikan itu.

Berkongsi pandangan yang sama dengan Mohd Afzanizam, bekas ketua eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) Profesor Emeritus Datuk Dr Zakariah Abdul Rashid berkata kerajaan Persekutuan dijangka meraih kenaikan hasil dari segi nilai eksport.

“Saya tidak pasti sama ada Israel akan mengambil tindakan ke atas Iran seperti apa yang ia telah lakukan terhadap Gaza (Palestine), mungkin juga ia akan melakukan terhadap Iran, Syria yang membuat serangan balas itu. Jadi harga minyak mentah akan naik dan ini akan memberikan satu dimensi yang bukanlah pengalaman baharu bagi kita. 

“Kita akan merasai kenaikan ataupun peningkatan harga minyak dan apabila ia berlaku maka eksport kita akan meningkat dan juga hasil kerajaan persekutuan akan meningkat.. kerana nilai eksport yang lebih tinggi dan harga minyak mentah yang naik,” katanya.

Namun, pada masa yang sama, Zakariah berkata, Malaysia juga merupakan pengimport bersih barangan petroleum, iaitu bahan api untuk tujuan kegunaan kereta, kapal terbang, dan juga semua jenis produk berasaskan petroleum.

“Oleh yang demikian, orang ramai (pelanggan runcit) juga akan turut merasai kenaikan harga minyak yang lebih mahal tidak kira RON 95 mahupun RON 97.

“Jadi, dalam situasi inilah subsidi akan digunakan sebagai instrumen iaitu bagaimana pemberian subsidi itu boleh  disusun kembali supaya kesan negatif ke atas orang ramai tidaklah menjadi teruk sangat. 

“Kita dapat menampung dengan lebihan hasil kerajaan persekutuan,” katanya dalam satu temu bual di program Astro Awani.

Mohd Afzanizam berkata pelaksanaan subsidi bersasar merupakan satu jalan penyelesaian.

“Sistem sedia ada banyak memberi kelebihan kepada golongan berpendapatan tinggi dan isu seperti penyeludupan juga harus ditangani,” katanya dan menambah kerajaan berada di landasan yang tepat dalam melaksanakan pembaharuan itu.

Mengulas lanjut, beliau berkata rasionalisasi subsidi bagaimanapun akan melonjakkan harga minyak buat seketika.

“Namun, bagi mengurangkan lonjakan tersebut (kerajaan akan melaksanakan) pemindahan tunai.  Bagaimanapun, saya rasa semua penjimatan daripada rasionalisasi subsidi tidak akan disalurkan kepada pemberian tunai secara eksklusif, tetapi sebahagian daripadanya akan disalurkan kepada pendidikan, penjagaan kesihatan dan pembinaan kapasiti,” katanya.

Beliau berkata hab Pangkalan Data Pusat (PADU) akan mengupayakan kerajaan menyediakan liputan menyeluruh kepada golongan memerlukan sambil membiarkan pasaran menentukan harga dalam jangka panjang.

Bagi pertumbuhan negara pada suku kedua, beliau berkata ia dijangka stabil, disokong oleh pasaran buruh yang kukuh.

“Kita telah mencapai status pekerjaan penuh, yang menyaksikan pekerja memperoleh gaji dan mereka mampu untuk berbelanja, sekali gus ini meningkatkan pertumbuhan dalam ekonomi kita,” katanya.

Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengumumkan pertumbuhan suku pertama pada 17 Mei 2024.

Sementara itu, beliau berkata hasil daripada peruntukan perbelanjaan pembangunan sebanyak RM90 bilion oleh kerajaan Perpaduan, lebih banyak pekerjaan akan diwujudkan dalam sektor infrastruktur dan luar, dan Malaysia, sebagai pengeksport semikonduktor kelima terbesar di dunia, juga akan mendapat manfaat daripada jualan yang lebih tinggi pada tahun ini.

— BERNAMA