MYAirline Optimis Dapat Pelabur Baharu Untuk Beroperasi Semula

KUALA LUMPUR, 7 Nov (Bernama) — MYAirline Sdn Bhd yang baru-baru ini digantung perkhidmatannya, masih berharap untuk mendapatkan bantuan ‘sayap’ baharu iaitu pelabur berpotensi bagi membolehkannya mengatasi kemelut dan kembali beroperasi. 

Pada 12 Oktober lepas, syarikat penerbangan tambang rendah itu patah sayap apabila tidak mampu meneruskan operasi atas alasan “menghadapi cabaran kewangan yang serius.”

Berikutan itu, pihak berkuasa terpaksa bertindak menggantung lesen syarikat itu dan pada masa sama melancarkan siasatan membabitkan penggubahan wang haram terhadap individu-individu yang ada kaitan dengan MYAirline.

“Kami benar-benar berharap dapat menyelamatkan MYAirline kerana masih perlu membayar gaji serta bayaran balik kepada penumpang.

“Lebih penting lagi, MYAirline adalah satu produk yang bagus dan kami sedar telah mencatat pencapaian berbeza di pasaran,” kata Pengarah merangkap Eksekutif Bertanggungjawab MYAirline Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman kepada Bernama.

Beliau optimis dalam usaha mendapatkan pelabur baharu bagi memastikan kebajikan lebih 900 pekerja terbela selain membuat bayaran balik kepada 117,000 penumpang yang terjejas.

“Daripada 15 pelabur yang berpotensi, dua kini di peringkat rundingan lebih lanjut. Pelabur-pelabur ini merupakan syarikat aeroangkasa berpangkalan di luar negara serta terbabit dalam operasi perniagaan lain di Malaysia.

“Tiada satu pun daripada pelabur berpotensi serta dua yang di peringkat akhir rundingan itu mempunyai kaitan dengan mana-mana penggiat tempatan,” katanya.

Jelas beliau, sebaik halangan itu dapat diatasi, tumpuan akan diberikan kepada usaha menyambung semula perkhidmatan dan membuat bayaran balik kepada penumpang terjejas.

“Proses bagi menyambung semula operasi itu akan memakan masa beberapa bulan kerana pemeriksaan terhadap pesawat perlu dibuat selain menyelesaikan isu berkaitan lesen,” katanya.

Untuk rekod, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) telah bertindak menggantung Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) MYAirline pada 1 November lepas.

Mavcom turut menegaskan bahawa MYAirline bertanggungjawab untuk membayar balik penumpang yang terjejas sebagaimana ditetapkan mengikut Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016, walaupun lesen berkenaan telah digantung.

Biarpun berdepan kesukaran isu terbabit, Azharuddin menegaskan bahawa tugas yang perlu ditangani adalah jelas.

Ini termasuk dalam keadaan yang mana kehidupan para pekerja dan reputasi syarikat itu menjadi keutamaan.

“Saya dan pasukan sedang berusaha gigih untuk memastikan kami berupaya mendapat pelabur baharu untuk MYAirline.

“Di sebalik keadaan yang dihadapi ini, kami terus menerima pesanan daripada penumpang serta pihak berkepentingan yang mengharapkan agar kami dapat beroperasi semula. Ini memadai sebagai penguat semangat untuk memastikan kami dapat mencapai matlamat itu,” katanya.

Terlalu awal untuk gagal  

Azharuddin turut mengakui faktor-faktor seperti gabungan kos tinggi, kemerosotan modal serta pelan pengembangan yang agresif menjadi antara sebab yang membawa kepada nasib dialami syarikat penerbangan itu. 

Harapan untuk melihat MYAirline mampu terbang semula, berakhir selepas usaha memuktamadkan perjanjian dengan satu pelabur berpotensi bertukar buntu di saat-saat akhir pada 11 Oktober lepas.

“Kami tahu perlu mendarat, tetapi tidaklah menyangka pendaratan itu sebegitu sukar,” katanya ketika berkongsi analogi syarikat itu ibarat sebuah pesawat yang dalam proses mendarat.

Lebih-lebih lagi, faktor beban muatan bukanlah isu utama bagi MYAirline.

Sejak memulakan penerbangan sulung pada 1 Dis, 2022, MYAirline mencatatkan faktor muatan pada purata 91 peratus selain menerbangkan lapan pesawat Airbus A320-200 sehingga 12 Oktober lepas dengan prestasi ketepatan masanya melebihi 90 peratus.

Mengorak langkah dengan hanya dua pesawat, ia mempunyai kekuatan sembilan pesawat dalam tempoh operasi selama 11 bulan.

Sewaktu operasinya digantung, MYAirline menerima kehadiran pesawat ke-10 dan ke-11 selain mempunyai barisan juruterbang dan pembantu juruterbang yang mencukupi bagi mengendalikan kesemua pesawat berkenaan.

Apakah mudah memulakan perniagaan syarikat penerbangan?

Azharuddin sebelum ini merupakan pengerusi Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia, berkata undang-undang menetapkan bahawa syarikat penerbangan boleh mula beroperasi dengan minimum dua pesawat.

Mengikut Arahan Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam 6004 — syarat pengeluaran dan pembaharuan Sijil Pengendali Udara (AOC) bagi satu-satu kumpulan atau armada perlu merangkumi sekurang-kurangnya dua pesawat atau helikopter untuk operasi berjadual.

Bagaimanapun, spesifikasi itu boleh dikurangkan kepada satu pesawat atau helikopter bagi operasi bukan jadual.

Beliau berkata, bagi mendapatkan satu AOC antara lainnya memerlukan kumpulan pesawat itu mengandungi pesawat yang berdaftar di Malaysia selain jenis pesawat, kakitangan berkelayakan yang mencukupi, destinasi penerbangan dan saiz modal dengan dokumentasi yang sewajarnya.

Realiti di sebalik persaingan sihat

Sementara itu, Ketua Penganalisis Pusat Penerbangan Asia Pasifik, Adrian Schofield pula menyifatkan persaingan terlalu sengit atau berlebihan boleh melemahkan kedudukan syarikat penerbangan selain mengancam aspek daya maju — realiti yang sebaliknya tidak sihat untuk penumpang, industri penerbangan atau pun ekonomi negara.

“Malaysia misalnya mempunyai bilangan syarikat penerbangan yang bagus dengan tawaran jumlah jaringan antarabangsa yang meluas. Pada masa sama, ini memberi pilihan baik untuk penumpang bagi syarikat penerbangan dengan perkhidmatan sepenuhnya dan penerbangan tambang rendah dengan banyak pilihan menerusi syarikat penerbangan yang berpangkalan di luar negara.

“Berikutan itu, sukar sebenarnya untuk melihat keperluan sebenar bagi penambahan syarikat penerbangan di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, ini disukarkan lagi dengan syarikat penerbangan Malaysia berdepan isu kenaikan harga bahan api, inflasi serta kadar tukaran mata wang asing yang tidak menarik.

Justeru, peningkatan permintaan dan pendapatan dapat membantu mengimbangi cabaran ini dengan banyak syarikat penerbangan berupaya mengurangkan kos menerusi usaha penstrukturan semula sewaktu tempoh pandemik, katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Laporan Scam 2024: Rakyat Malaysia Masih Mudah Terperdaya Dengan Scam Walaupun Kesedarannya Tinggi  

CelcomDigi National Scam Awareness Survey 2024 dedahkan trend yang membimbangkan dan mencadangkan tindakan segera

PETALING JAYA, 22 JULAI 2024 – Laporan National Scam Awareness Survey 2024 (Kaji Selidik Kesedaran Scam Kebangsaan 2024) yang disiarkan oleh CelcomDigi Berhad (“CelcomDigi”) baru-baru ini mengenalpasti naratif yang menarik perhatian, menunjukkan rakyat masih mudah ditipu dan mencadangkan tindakan proaktif untuk memerangi aktiviti scam atau penipuan. Hasil kajian menunjukkan bahawa Malaysia semakin berkembang sebagai negara digital, dengan 91% responden sering melawat pusat internet komuniti untuk menggunakan pelbagai jenis perkhidmatan digital. Memandangkan penggunaan internet yang tinggi ini, rakyat Malaysia mudah terdedah kepada ancaman scam. Keadaan ini memerlukan tindakan segera dalam mempertingkatkan langkah-langkah keselamatan digital untuk mewujudkan masyarakat digital yang selamat dan boleh dipercayai.

Ketua Pegawai Eksekutif CelcomDigi Datuk Idham Nawawi berkata, “Hari ini, dalam kita menikmati manfaat kesalinghubungan digital, kita berhadapan dengan realiti di mana scam merupakan salah satu epidemik sosial yang amat membimbangkan kini. Laporan pertama National Scam Awareness Survey 2024 oleh CelcomDigi ini menyediakan data dan maklumat yang boleh membantu dalam mengambil tindakan yang lebih strategik dan bersasar untuk menangani aktiviti scam. Dengan panduan daripada laporan ini, kita dapat merapatkan jurang yang ada dalam menangani epidemik ini serta mengukuhkan keyakinan dan meningkatkan persekitaran digital yang lebih selamat untukrakyat Malaysia.”

Antara 10,893 responden yang dikaji di seluruh negara, sebanyak 87% telah menjadi lebih peka kepada scam sejak setahun yang lalu, dan mereka boleh menjelaskan pengalaman mereka secara terperinci dan menyatakan jenis scam yang mereka hadapi. Responden juga menyedari bahawa pendedahan data peribadi boleh membahayakan diri mereka serta tindakan mengklik pautan yang tidak disahkan adalah berisiko. Laporan mendapati:

 • 73% responden peka kepada risiko perkongsian sosial dan pendedahan data peribadi; 
 • 65% responden menunjukkan mereka akan mengesahkan mana-mana pautan yang diterima sebelum mengkliknya; manakala 
 • 52% responden akan menapis data peribadi mereka sebelum melakukan sebarang perkongsian. 

Ini menunjukkan bahawa kebanyakan responden melakukan amalan asas untuk melindungi data peribadi mereka. 

Walaubagaimanapun, dua pertiga (66%) daripada mereka pernah mengalami cubaan atau situasi scam. Cubaan scam ini, yang berjumlah 17,912, menunjukkan bahawa seseorang individu boleh menghadapi lebih daripada satu jenis scam melalui pelbagai saluran. Scam yang paling banyak atau umum adalah panggilan telefon (76%), di mana scammer berpura-pura menjadi wakil atau pegawai dari bank, syarikat telekomunikasi atau jabatan kerajaan. Senario cubaan scam ini melibatkan individu palsu:

 • Bertanya responden tentang maklumat peribadi mereka (31%);
 • Menakut-nakutkan responden bahawa akaun bank mereka mempunyai masalah dan mengugut responden untuk membuat sejumlah pembayaran (23%); 
 • Menawarkan bantuan kerajaan dan bertanya tentang maklumat peribadi atau perbankan (23%) mereka.

Laporan ini juga menunjukkan trend scammer menyasarkan mangsa yang berpendidikan dan pendapatan tinggi. Perbandingan merentasi pembolehubah demografi menunjukkan bahawa responden yang mempunyai tahap pendidikan lebih tinggi mengalami insiden cubaan scam yang lebih banyak daripada mereka yang hanya berpendidikan sekolah rendah atau menengah, dan mereka yang berpendapatan bulanan RM1,000 atau kurang.

Selain daripada kesedaran awam mengenai jenis dan taktik scam, kajiselidik ini juga menilai kesedaran rakyat Malaysia mengenai talian hotline 997 Pusat Respon Scam Kebangsaan (NSRC) bagi melaporkan scam. Didapati 64% daripada responden tidak tahu bahawa mereka boleh melaporkan scam melalui talian hotline NSRC. Selain itu, kesedaran adalah amat rendah dalam kalangan responden yang dilaporkan menghadapi masalah kewangan, di mana 67% responden yang menyatakan pendapatan tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan mereka, juga tidak mempunyai pengetahuan tentang talian hotline NSRC sebagai mekanisme untuk melaporkan aktivitiscam.

Langkah penting bagi mangsa scam adalah mengambil tindakan pembetulan yang pantas. Walaubagaimanapun, laporan ini menunjukkan bahawa responden mungkin mempunyai daya bingkas yang rendah terhadap scam, terutamanya dari segi mengambiltindakan pencegahan dan pengurangan:

 • 52% responden menyekat nombor telefon scammer atau yang disuspek sebagai scammer;
 • 32% responden memberitahu keluarga atau rakan; manakala
 • 19% responden sama ada menutup akaun bank, menamatkan kad kredit atau tidak melakukan apa-apa.  

Berikutan penemuan ini, laporan menunjukkan keperluan segera untuk pendekatan yang melibatkan seluruh masyarakat demimenangani epidemik sosial ini secara proaktif. Cadangannya termasuklah:

 • Di tahap kebangsaan – Meningkatkan kesedaran scam di pelbagai saluran, dan mengukuhkan peranan NSRC untuk meliputi perkhidmatan yang lebih meluas kepada orang awam bagi membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada perkhidmatannya; 
 • Bagi sektor swasta – Membangunkan infrastruktur yang lebih inovatif untuk melindungi kepentingan pelanggan di samping mewujudkan pengurusan risiko scam di dalam strategi perniagaan;
 • Kerjasama sektor awam dan swasta untuk mengambil pendekatan pelbagai kaedah demi mewujudkan ekosistem bagi tindakan yang lebih strategik dan menyeluruh. 

Laporan ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan CelcomDigi dalam menangani aktiviti scam. Ia boleh didapati DI SINI dan juga di platform media sosial untuk akses orang awam.