TikTok Bakal Mendominasi Cara Pemasaran Akan Datang?

Kecoh apabila Menteri Pendidikan menganjurkan pertandingan TikTok dan memanggil beberapa influencer untuk turut serta. Seperti biasa, ada yang mengecam dan ada yang sokong.

Namun, pertandingan itu tidak sesuai diadakan ketika musim Perintah Kawalan Prgerakan (PKP) ini. Sebab apa?

Kebanyakan berpendapat agar pihak atasan lebih peka dan sensitif dengan nasib pelajar yang kurang berkemampuan dan tidak terdedah dengan dunia teknologi. Ya, pada tahun 2020 ini masih ada yang ketinggalan, tak memiliki smartphone, apatah lagi komputer mahu pun tablet.

Oleh itu, perkara yang perlu difikirkan adalah bagaimana pendidikan dapat disalurkan secara lebih meluas ke kawasan pedalaman dan orang yang kurang berkemampuan dengan kos yang efisien. Kini, pelajar berada di rumah dan pelajaran juga terabai.

TikTok tidak bersalah dalam hal ini, kerana pihak menteri mengikuti perkembangan dunia masa kini. Semakin ramai anak muda yang ‘melepak’ di TikTok, cuma cara pengendalian yang perlu ditambah baik.

Asal-Usul TikTok

TikTok bermula sejak September 2016. Ia adalah milik syarikat ByteDance yang terletak d Beijing,China dan pemiliknya adalah Zhang Yiming.

Mereka pada mulanya melancarkan aplikasi Douyin hanya untuk pasaran China sahaja. TikTok dan Douyin adalah sama, tetapi meggunakan server yang berbeza bagi mematuhi undang-undang kawalan Negara China.

Aplikasi ini diterima di Amerika Syarirkat selepas bergabung dengan aplikasi musical.ly pada 2 Ogos 2018.

Aplikasi ini merangkumi 75 bahasa dan diterima di 155 buah negara di seluruh dunia.

Kegunaan TikTok

Kegunaan utama TikTok adalah untuk membuat video pendek berdurasi 60 saat. Ada yang membuat video menari, membuat gerakan bibir dan mengikut rentak muzik.

Jika digunakan untuk mempelajari sesuatu yang baru seperti video kraftangan, memasak, tutorial ringkas dan bermacam-macam lagi. Kebanyakan video yang dihasilkan adalah video menari yang menjadi trend ikutan pengguna aplikasi tersebut.

Memetik sumber dari Oberlo.com, TikTok menduduki tempat pertama apikasi yang paling ramai dimuat turun di seluruh dunia. Hampir 1 bilion penonton setiap hari.

Mereka punyai 800 juta pengguna aktif diseluruh dunia. 90% pengguna yang memiliki akaun akan melihatnya berulang kali. Ia umpama satu aplikasi yang boleh membuat seseorang ketagih.

Mungkin ia libatkan muzik dan tarian. Kita sendiri suka untuk mendengar sesuatu lagu berulang kali? Aplikasi ini membenarkan kita ambil muzik dari mana-mana yang kita suka dan memasukkannya ke dalam video kita sendiri tanpa kita perlu susah payah untuk memuat turun lagu tersebut.

Ia adalah pilihan generasi Z. 41% pengguna adalah berumur 16-24 tahun. Inilah generasi pelapis untuk negara akan datang.

Jika kita generasi X dan Y yang terus-menerus menolak teknologi, mereka adalah golongan yang akan menggunakan sebarang teknologi dengan cara yang tidak mencapai tujuan yang optimum. Sebaliknya, kita perlu ambil tahu dan pantau.

Walaupun aplikasi ini berasal dari China, namun negara yang paling banyak menggunakannya adalah India! Hampir 1/3 muat turun adalah dari sana.

68% penonton akan melihat video orang lain dan hampir 50% pengguna akan muat turun video mereka sendiri selepas itu. (Globalwebindex, 2019)

Ianya merupakan satu peluang besar bagi pengusaha dan organisasi untuk mempengaruhi generasi Z ini dengan minat mereka yang baru. Mereka tidak berapa gemar Facebook,katanya boring dan mereka lebih suka Instagram, Twitter dan terkini TikTok.

Sesuatu yang buat saya terfikir. Pepatah belajarlah sehingga ke negeri China. Kes Coronavirus bermula dari Wuhan, China. Mereka sudah berakhir, negara lain yang lebih teruk terancam berbanding negara mereka sendiri.

Aplikasi ini juga bermula di China dan tersebar penggunaannya ke seluruh dunia. Barangan ‘Made In China’ juga ada di seluruh dunia. Apa istimewanya China?

Ketua mereka? Dasar dan objektif mereka? Atau sikap rakyat mereka?

Mari kita fikir-fikirkan di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama