10 Perkara Anda Berada Dalam Kejiranan Yang Baik

Artikel ini merupakan tips beli rumah berdasarkan lokasi rumah dan juga kompilasi faktor-faktor yang perlu anda ambil kira dalam proses memilih lokasi rumah yang sesuai untuk didiami. 

Definisi kejiranan yang baik itu adalah kawasan rumah yang berkomuniti, selamat dan lengkap dengan segala kemudahan dan fasiliti. 

Pernah tak anda terjumpa satu kawasan dan berhasrat untuk membeli rumah di kawasan itu? 

Salah satu cara jika anda betul-betul berminat dengan sesebuah kawasan, jangan terus beli rumah di kawasan itu. 

Sebaliknya, sewa dahulu untuk 12 bulan – 24 bulan dan lihat kondisi dan realiti sebenar kawasan kejiranan tersebut. 

Salah faham ramai orang adalah, fasiliti adalah segala-galanya. Hakikat sebenarnya pula, komuniti di kawasan itu lebih mustahak untuk jangka panjang.

Komuniti yang baik akan membantu anda dalam proses membesarkan anak-anak kelak kerana persekitaran mempengaruhi 80% peribadi seseorang. 

Hasil kajian kami, terdapat 10 perkara yang anda perlu ambil kira sekiranya ingin hidup dalam kejiranan yang baik di mana-mana lokasi. 

Jom baca kompilasi 10 perkara anda berada dalam kejiranan yang baik ini. 

1. Kadar Kematangan Kawasan

Lebih matang sesebuah kawasan itu, lebih berkualiti komuniti dan kejiranan itu. 

Gambar oleh Alfred di Unsplash

Antara indikator yang menentukan kadar kematangan kawasan itu adalah :- 

 • Bank 
 • Pasaraya 
 • Pusat rekreasi 
 • Hospital pakar 
 • Pusat beribadat 
 • Restoran Makanan Segera 
 • Kedai serbaneka dengan ATM 
 • Sekolah antarabangsa / swasta 

2. Faktor Keselamatan

Kadar jenayah di sesebuah kawasan perlu diambil kira bagi memastikan kehidupan anda dan keluarga selamat daripada sebarang aktiviti jenayah. 

Selain itu, semak juga masalah sosial yang mungkin wujud di kawasan itu yang biasanya tertumpu di lokasi sunyi dan tidak padat dengan penduduk dan kurang pemantauan pihak berkuasa tempatan. 

Cara paling mudah adalah dengan join Facebook Group komuniti kawasan itu untuk menyemak sebarang laporan aktiviti jenayah dan sosial yang berlaku dari semasa ke semasa. 

3. Akses Pengangkutan Awam

Lazimnya, lokasi yang mempunyai akses pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM atau bas akan lebih ramai penduduk berbanding kawasan yang tiada pengangkutan awam. 

Kewujudan pengangkutan awam juga penting untuk anda pergi ke sesebuah lokasi di saat kenderaan anda rosak dan sebagainya. 

Hartanah dalam radius 1KM dari pengangkutan awam biasanya lebih mahal. Jarak ideal untuk lokasi kawasan yang anda inginkan dan pengangkutan awam adalah di antara 3km – 5km. 

4. Kepadatan Penduduk

Gambar oleh Daniel Fikri di Unsplash

Kawasan yang terlalu padat akan mendatangkan masalah trafik di waktu puncak. 

Kawasan yang tidak padat juga boleh menyumbang kepada masalah-masalah lain seperti jenayah dan masalah sosial. 

Oleh itu, semak keadaan semasa trafik dan kemudahan di kawasan itu pada waktu puncak, hujung minggu dan sebagainya. 

Biasanya, kawasan yang matang memang padat dengan penduduk dan aliran trafik sedikit sesak pada waktu-waktu puncak dan cuti sekolah. 

5. Aktiviti Kemasyarakatan

Bukti kejiranan itu baik adalah, wujudnya aktiviti komuniti bermasyarakat dan menjadi antara perkara yang perlu untuk anda semak. 

Antara aktiviti bermasyarakat adalah seperti gotong-royong, sukaneka di kawasan penduduk taman, majlis ilmu di pusat ibadat,  program dan aktiviti suri rumah tangga dan sebagainya. 

Anda boleh mula buat semakan di taman permainan pada waktu petang. 

6. Kawasan Rekreasi

Gambar oleh Afdhal N. di Unsplash

Kawasan untuk dipertimbangkan bukan sahaja mempunyai lot komersial tetapi juga kawasan rekreasi untuk masyarakat bersukan dan melakukan aktiviti berkeluarga.

Antaranya, trek jogging, trek hiking, padang bola sepak, dewan badminton dan sebagainya. 

7. Akses Pendidikan

Anda perlu semak pusat pendidikan bermula taska, tadika, sekolah dan pusat pengajian awam di sekitar kawasan itu. 

Ini adalah elemen yang sangat penting kerana majoriti pembeli rumah akan menetap di lokasi yang berdekatan dengan sekolah anak-anak mereka. 

Pilihan pendidikan di sesebuah kawasan menjadi faktor memilih lokasi rumah bukan sahaja di kalangan masyarakat bandar, tetapi juga luar bandar. 

8. Harga Rumah

Harga rumah memainkan peranan besar dan menjadi penentu kejiranan itu. 

Jika kawasan itu mempunyai banyak unit kos rendah, maka kawasan itu akan menjadi lubuk pelabur hartanah untuk sewakan kediaman mereka. 

Ini akan menjadikan kawasan itu dibanjiri dengan pendatang asing dan golongan pekerja yang bermastautin di lokasi itu. 

Semakin tinggi harga rumah, semakin kurang lokasi itu menjadi tumpuan pendatang asing dan golongan pekerja. 

9. Lot Komersial

Kewujudan lot komersial membuktikan kawasan itu mempunyai nilai hartanah yang tinggi dan wujud peluang pekerjaan di samping aktiviti perniagaan. 

Hartanah yang terletak berdekatan dengan lot komersial biasanya akan mengalami kenaikan harga yang signifikan tahun demi tahun berbanding hartanah yang terletak jauh daripada lot komersial. 

10. Kemudahan Yang Lengkap

Sebaiknya kemudahan ini tersedia dalam radius 3km dari lokasi kediaman. Antara kemudahan yang perlu diambil kira adalah :- 

 • Sekolah 
 • Hospital 
 • Balai polis
 • Lebuhraya 
 • Balai bomba 
 • Taman permainan 
 • Jaringan internet 
 • Bekalan air dan elektrik 

Semua kemudahan ini adalah asas sekiranya anda ingin mencari kawasan baru yang kurang padat dengan penduduk. 

Natijahnya, mencari sebuah rumah dengan lokasi strategik pada harga mampu milik agak sukar pada hari ini. 

Rumah yang terletak berdekatan dengan pusat pelancongan dan berada dalam kawasan yang sedang membangun adalah bonus di masa hadapan.

Anda boleh tambah pendapatan dari rumah dengan menjadi hos Airbnb dan nilai hartanah sudah tentunya akan meningkat di masa hadapan ekoran pembangunan yang sedang berlaku. 

Lazimnya, kawasan baru lebih murah tapi kurang ‘hidup’ berbanding kawasan lama yang sudah matang.

Yang terbaik adalah pilih kawasan yang sudah matang dan menepati semua ciri-ciri yang dikongsikan dalam artikel ini. 

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA