12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Pertumbuhan sektor hartanah yang lembap dan lemah tidak dapat disangkal lagi oleh para penganalisis ekonomi bahkan Malaysia terus menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual yang luar biasa di pasaran.

Perkara ini disahkan lagi dengan data yang dikeluarkan Pusat Maklumat Hartanah Negara (NAPIC) di mana suku pertama 2019 sahaja memperlihatkan kediaman siap dibina tidak terjual di Malaysia pada jumlah 54,708 unit bernilai RM37.23 bilion.

Di atas kertas, pertumbuhan hartanah sememangnya dilihat lembap. Akan tetapi, lain pula ceritanya dengan hartanah dalam sektor sekunder.

Menurut PropertyGuru yang juga portal carian hartanah terkemuka di Malaysia, mereka melihat terdapat pola carian yang kerap terhadap hartanah di beberapa buah kawasan di Malaysia khususnya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Selangor, Penang dan Johor.

Di antara jenis hartanah yang paling kerap dicari di portal tersebut adalah hartanah kediaman jenis high-rise seperti  kondominium dan apartmen. Daripada segi harga pula, kebanyakan mereka membuat carian terhadap hartanah di bawah harga RM300,000 !

“Rupa-rupanya rakyat Malaysia mula beralih ke pasaran sekunder berbanding pasaran undercon!”

Lokasi Hotspot Di Selangor

1. Petaling Jaya

2. Shah Alam

3. Subang Jaya

Permintaan hartanah di Selangor kekal meningkat sungguhpun harga median hartanah tidak menunjukkan sebarang penurunan harga. Kawasan yang tersenarai teratas dan paling popular dalam carian di PropertyGuru ialah Petaling Jaya, Shah Alam dan Subang Jaya.

Baca : 11 Rumah Moden Yang Ada di Malaysia

Untuk pengetahuan anda, jenis hartanah yang paling kerap dicari adalah dari jenis kondominium, diikuti apartmen, teres dua tingkat dan juga hartanah yang berorientasikan transit (TOD).

Perkara ini menjelaskan punca peningkatan dalam permintaan hartanah berdekatan MRT dan LRT di kawasan strategik.

Faktor lain seperti kos utiliti penyelenggaraan dan akses kemudahan seperti kolam renang dan gimnasium turut memainkan peranan kerana lambakan hartanah jenis kondomonium dan apartmen menawarkan fasiliti yang sama atau hampir sama.

Lokasi Hotspot Di Kuala Lumpur

1. Bangsar

2. Mont Kiara

3. Cheras

Sungguhpun berlaku penurunan dalam permintaan, permintaan untuk hartanah di Kuala Lumpur untuk kawasan Bangsar, Mont Kiara dan Cheras adalah tertinggi dan paling kerap dicari di portal PropertyGuru.

Baca : Senarai Rumah Paling Mahal di Malaysia 2018

Jenis hartanah yang dicari adalah kediaman jenis kondominium, apartmen dan townhouse. Punca utama kediaman high-rise lebih kerap dicari adalah kerana kosnya yang lebih murah dan mampu milik berbanding hartanah jenis landed di Kuala Lumpur yang mampu mencecah RM600,000 untuk rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).  

Untuk harga pula, kebanyakannya mencari hartanah pada harga di bawah RM300,000 sungguhpun lokasinya kurang strategik.

Lokasi Hotspot Di Pulau Pinang

1. Georgetown

2. Bayan Lepas

3. Tanjung Tokong

Jenis hartanah di Pulau Pinang mempunyai banyak persamaan dengan Kuala Lumpur di mana hartanah jenis apartmen dan kondominium paling popular dan kerap dicari di portal PropertyGuru.

Rumah dengan unit dual key menjadi semakin popular kerana wujud permintaan dari golongan yang bekerja dan hidup di tempat yang sama.

Baca : Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual Key

Kawasan yang paling popular di Pulau Pinang adalah Georgetown, Bayan Lepas dan Tanjung Tokong.

Perkara ini tidaklah mengejutkan kerana ketiga- tiga lokasi tersebut terletak di pusat bandar dan menjadi lokasi untuk pekerja di pusat bandar menyewa dan faktor lain seperti berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Lokasi Hotspot Di Johor

1. Johor Bahru

2. Nusajaya

3. Bukit Indah

Berbeza dengan Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang yang menghadapi penurunan aliran pola permintaan sejak 2016, Johor merupakan satu-satunya negeri yang mencatatkan aliran pola permintaan terhadap hartanah dalam pasaran sekunder.

Lokasi tumpuan yang paling popular dan kerap dicari adalah Johor Bahru, Nusajaya dan juga Bukit Indah.

Akan tetapi, permintaan terhadap hartanah di Johor adalah lebih kepada hartanah jenis landed terutamanya hartanah kediaman jenis teres dua tingkat.

Berdasarkan data yang dikeluarkan PropertyGuru ini, kita dapat melihat bahawa terdapat 12 kawasan yang paling popular dalam carian hartanah di dalam portal tersebut.

Data ini amat berharga buat mereka yang sedang merangka perancangan untuk pelaburan hartanah jangka panjang.

Kesan yang jelas kita dapat lihat apabila penawaran pasaran oleh pemaju tidak mengikut kesesuaian bakal pembeli, mereka beralih ke pasaran yang sekunder di kawasan strategik.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bijak?

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif, ramai pembeli semakin cenderung untuk membeli rumah secara tunai. 

Perasankah anda, trend ini semakin meningkat semenjak tahun 2022? Adakah beli rumah secara tunai itu satu tindakan yang bagus?

Biasanya, segelintir pembeli rumah akan memohon pembiayaan jangka masa pendek bagi membeli rumah secara tunai.

Bagi sesetengah masyarakat kita, ada yang beranggapan bahawa menggunakan kesemua wang tunai untuk membeli rumah memerlukan kita merancang pelan kewangan dengan lebih mantap. Ia adalah kerana pembelian rumah melibatkan sejumlah wang yang sangat besar. 

Bagi anda yang tertanya-tanya sama ada membeli rumah secara tunai adalah satu tindakan yang bagus atau tidak, sila baca artikel ini sampai habis.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bagus?

Bagi menjawab persoalan tersebut, sebenarnya membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kelemahannya tersendiri.

Kelebihan Membeli Rumah Secara Tunai

  • Dapat Rumah Cepat
  • Sebagai pembeli rumah secara tunai, anda mungkin akan mendapat layanan yang istimewa daripada pihak penjual rumah berbanding dengan pembeli rumah secara pembiayaan. Ini adalah kerana proses untuk pembeli rumah mendapat kelulusan pembiayaan perumahan adalah tidak begitu cepat dan pantas. Ia adalah satu proses yang memakan masa. Lain dengan pembelian rumah secara tunai, di mana proses jual beli tersebut lebih mudah.

    Contohnya, jika tiada sebarang isu pembelian secara tunai mungkin akan memakan masa anggaran selama 4 bulan. Ini anggaran jika pembelian secara tunai bagi leasehold.

    • Boleh Runding Harga

    Selain itu, anda juga akan memperolehi kelebihan untuk berunding dalam hal yang berkaitan dengan harga pembelian rumah tersebut. Harga rumah juga boleh menjadi lebih rendah tanpa kos tambahan seperti yuran guaman dan kos lain dalam pembiayaan seperti kebiasaan.

    Cuma masih ada beberapa kos lain untuk Perjanjian Jual Beli (SPA) apabila anda beli secara tunai.

    • Bebas Hutang

    Yang paling bagus adalah anda juga akan memiliki rumah anda secara langsung dan bebas daripada hutang. Terus dapat miliki geran dan tiada sebarang pembiayaan perlu dibayar setiap bulan.

    • Pulangan Pelaburan

    Bagi anda yang ingin menceburi bidang pelaburan hartanah, membeli rumah secara tunai sememangnya diperlukan bagi menjana keuntungan yang lebih besar untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi yang mantap, beli rumah secara tunai akan memastikan pulangan yang berganda dalam pelaburan hartanah.

    Kelemahan Membeli Rumah Secara Tunai

    • Pengeluaran Terhad

    Membeli rumah secara tunai akan mengehadkan pengeluaran kewangan anda kelak. Selain itu, membeli rumah secara tunai akan memberikan masalah yang besar kepada anda sekiranya anda tidak mempunyai kewangan yang lain. Ia akan menjadikan anda tidak mempunyai simpanan kewangan yang kukuh sekiranya tidak merancang kewangan sebelum membeli rumah secara tunai.

    • Masalah Tidak Dijangka

    Selain itu, jika terdapat masalah yang tidak dijangka dan misalnya anda perlu menjual rumah tersebut, ia pasti akan mengambil masa yang lama. Untuk menjual rumah dengan pantas, mungkin harganya terpaksa diturunkan daripada harga asal malah akan mengakibatkan kerugian kepada anda.

    Jadi, boleh dikatakan terikat pada satu aset dengan kewangan yang tidak mantap akan menjadi kelemahan terbesar dalam membeli rumah secara tunai.

    • Tetap Ada Kos Tambahan

    Perlu diingatkan juga, membeli rumah secara tunai juga tidak akan lari daripada kos tambahan yang dikenakan. Anda juga masih perlu membayar cukai tanah, insurans pemilik rumah atau yuran persatuan pemilik rumah.

    Ini juga antara kelemahan membeli rumah secara tunai sekiranya anda tidak mempunyai baki wang yang mencukupi untuk membiayai perbelanjaan kos tambahan tersebut.

    Akhir Kata,

    Kesimpulannya, membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri serta memerlukan anda untuk membuat kajian yang lebih mendalam. Perlu dititik beratkan juga bahawa kewangan yang sangat kukuh dan stabil amat penting sebelum membuat keputusan dalam pembelian rumah secara tunai. 

    Namun, pembelian rumah secara tunai akan memberikan kesan yang buruk sekiranya anda tidak merancang strategi kewangan yang mantap sebelum membeli rumah secara tunai.

    Rujukan

    1. Bungalow.com
    2. PropertyGuru

    Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

    Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

    Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

    Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

    Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

    Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

    • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
    • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
    • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
    • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
    • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
    • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
    • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
    • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

    Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

    Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

    • Akaun Deposit atau Simpanan
    • Rekod pekerjaan
    • Status perkahwinan
    • Kesihatan
    • Rekod jenayah
    • Butiran gaji
    • Agama

    Contoh Laporan Kredit:

    Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

    Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

    • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
    • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
    • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
    • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
    • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
    • Usia akaun anda

    Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

    Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.