12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Pertumbuhan sektor hartanah yang lembap dan lemah tidak dapat disangkal lagi oleh para penganalisis ekonomi bahkan Malaysia terus menghadapi isu lambakan hartanah tidak terjual yang luar biasa di pasaran.

Perkara ini disahkan lagi dengan data yang dikeluarkan Pusat Maklumat Hartanah Negara (NAPIC) di mana suku pertama 2019 sahaja memperlihatkan kediaman siap dibina tidak terjual di Malaysia pada jumlah 54,708 unit bernilai RM37.23 bilion.

Di atas kertas, pertumbuhan hartanah sememangnya dilihat lembap. Akan tetapi, lain pula ceritanya dengan hartanah dalam sektor sekunder.

Menurut PropertyGuru yang juga portal carian hartanah terkemuka di Malaysia, mereka melihat terdapat pola carian yang kerap terhadap hartanah di beberapa buah kawasan di Malaysia khususnya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Selangor, Penang dan Johor.

Di antara jenis hartanah yang paling kerap dicari di portal tersebut adalah hartanah kediaman jenis high-rise seperti  kondominium dan apartmen. Daripada segi harga pula, kebanyakan mereka membuat carian terhadap hartanah di bawah harga RM300,000 !

“Rupa-rupanya rakyat Malaysia mula beralih ke pasaran sekunder berbanding pasaran undercon!”

Lokasi Hotspot Di Selangor

1. Petaling Jaya

2. Shah Alam

3. Subang Jaya

Permintaan hartanah di Selangor kekal meningkat sungguhpun harga median hartanah tidak menunjukkan sebarang penurunan harga. Kawasan yang tersenarai teratas dan paling popular dalam carian di PropertyGuru ialah Petaling Jaya, Shah Alam dan Subang Jaya.

Baca : 11 Rumah Moden Yang Ada di Malaysia

Untuk pengetahuan anda, jenis hartanah yang paling kerap dicari adalah dari jenis kondominium, diikuti apartmen, teres dua tingkat dan juga hartanah yang berorientasikan transit (TOD).

Perkara ini menjelaskan punca peningkatan dalam permintaan hartanah berdekatan MRT dan LRT di kawasan strategik.

Faktor lain seperti kos utiliti penyelenggaraan dan akses kemudahan seperti kolam renang dan gimnasium turut memainkan peranan kerana lambakan hartanah jenis kondomonium dan apartmen menawarkan fasiliti yang sama atau hampir sama.

Lokasi Hotspot Di Kuala Lumpur

1. Bangsar

2. Mont Kiara

3. Cheras

Sungguhpun berlaku penurunan dalam permintaan, permintaan untuk hartanah di Kuala Lumpur untuk kawasan Bangsar, Mont Kiara dan Cheras adalah tertinggi dan paling kerap dicari di portal PropertyGuru.

Baca : Senarai Rumah Paling Mahal di Malaysia 2018

Jenis hartanah yang dicari adalah kediaman jenis kondominium, apartmen dan townhouse. Punca utama kediaman high-rise lebih kerap dicari adalah kerana kosnya yang lebih murah dan mampu milik berbanding hartanah jenis landed di Kuala Lumpur yang mampu mencecah RM600,000 untuk rumah teres dua tingkat di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).  

Iklan

Untuk harga pula, kebanyakannya mencari hartanah pada harga di bawah RM300,000 sungguhpun lokasinya kurang strategik.

Lokasi Hotspot Di Pulau Pinang

1. Georgetown

2. Bayan Lepas

3. Tanjung Tokong

Jenis hartanah di Pulau Pinang mempunyai banyak persamaan dengan Kuala Lumpur di mana hartanah jenis apartmen dan kondominium paling popular dan kerap dicari di portal PropertyGuru.

Rumah dengan unit dual key menjadi semakin popular kerana wujud permintaan dari golongan yang bekerja dan hidup di tempat yang sama.

Baca : Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual Key

Kawasan yang paling popular di Pulau Pinang adalah Georgetown, Bayan Lepas dan Tanjung Tokong.

Perkara ini tidaklah mengejutkan kerana ketiga- tiga lokasi tersebut terletak di pusat bandar dan menjadi lokasi untuk pekerja di pusat bandar menyewa dan faktor lain seperti berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Lokasi Hotspot Di Johor

1. Johor Bahru

2. Nusajaya

3. Bukit Indah

Berbeza dengan Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang yang menghadapi penurunan aliran pola permintaan sejak 2016, Johor merupakan satu-satunya negeri yang mencatatkan aliran pola permintaan terhadap hartanah dalam pasaran sekunder.

Lokasi tumpuan yang paling popular dan kerap dicari adalah Johor Bahru, Nusajaya dan juga Bukit Indah.

Akan tetapi, permintaan terhadap hartanah di Johor adalah lebih kepada hartanah jenis landed terutamanya hartanah kediaman jenis teres dua tingkat.

Berdasarkan data yang dikeluarkan PropertyGuru ini, kita dapat melihat bahawa terdapat 12 kawasan yang paling popular dalam carian hartanah di dalam portal tersebut.

Data ini amat berharga buat mereka yang sedang merangka perancangan untuk pelaburan hartanah jangka panjang.

Kesan yang jelas kita dapat lihat apabila penawaran pasaran oleh pemaju tidak mengikut kesesuaian bakal pembeli, mereka beralih ke pasaran yang sekunder di kawasan strategik.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Mudah Nak Dapatkan Penyewa

Dalam pelaburan hartanah, di antara perkara yang paling ditakuti oleh pemilik hartanah adalah kesukaran mendapatkan penyewa. Maklumlah, kalau rumah yang dimiliki itu tidak berpenghuni selama berbulan-bulan, boleh berpeluh dahi juga dibuatnya.

Duit dah banyak habis, instalment bulan-bulan tetap jalan. Jadi, untuk mengelakkan rumah tersebut kosong untuk satu jangka masa yang lama, boleh gunakan tips-tips berikut:

1. Harga Mampu Milik

Walaupun unit yang kita miliki itu terletak di kawasan yang strategik, tetapi kalau harga sewanya terlalu mahal, pasti ramai juga yang tak mampu untuk menyewa unit tersebut. Tambah lagi dengan kos sara hidup yang tinggi sekarang.

Kalau dapat keuntungan sedikit tu pun dah dikira okey, daripada tak ada langsung duit yang masuk kan? Sakit juga kalau kita berdepan negative cashflow yang besar dan berpanjangan.

2. Diskaun Jika Bayar Awal

Mungkin boleh cuba untuk tawarkan diskaun kepada penyewa sekiranya mereka bayar awal. Walaupun potongan yang diberikan hanyalah RM20, tetapi para penyewa pasti akan menghargai niat baik kita. Ini juga dapat mengelakkan masalah penyewa liat nak bayar sewa rumah.

3. Warna Cat Yang Menarik

Walaupun sekadar rumah sewa, kondisi rumah tersebut tetap akan diberi perhatian oleh bakal penyewa. Tak kisahlah jika tawaran sewaan unit tersebut murah, tetapi jika kondisi rumah tidak menarik; kita mungkin menghadapi kesukaran untuk mendapatkan penyewa. Di antara perkara yang boleh kita lakukan adalah dengan mengecat unit tersebut dengan cat yang terang dan menarik.

Sudah menjadi naluri manusia untuk sukakan sesuatu yang cantik. Jadi jangan kedekut untuk keluarkan sedikit modal agar rumah tersebut kelihat cantik, tertarik dan menarik.

4. Kelengkapan Asas

Rumah sewa yang lengkap dengan barangan asas seperti perabot dan peralatan elektrik lebih digemari oleh golongan bujang dan juga pasangan yang baru berkahwin. Bila dah sediakan benda-benda tersebut, kadar sewa boleh dinaikkan sedikit, berbanding kadar purata bagi unit yang sama.

Nampak seperti kadar sewa yang ditawarkan sedikit tinggi, tetapi ramai juga yang mencari rumah semi-furnished atau fully furnished.

5. Deposit Rendah

Rata-rata penyewa mempunyai bajet yang ciput sahaja. Jadi, tidak perlulah mengenakan deposit yang tinggi.

Contohnya jika sewa bulanan ialah RM700, maka:

Iklan

➡ 1+1 : 700 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 1,400
➡ 2+1 : 1400 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,100
➡ 2+1+1 : 1400 (cagaran sewa) + 700 (cagaran utiliti) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,800

Boleh tawarkan deposit 1+1, pasti ramai yang tertarik untuk menyewa.

Nak tahu lanjut mengenai deposit ni, jemput baca Penerangan Deposit Sewa Rumah.

6. Upah Ejen

Seeloknya, sebulan awal sebelum kita terima kunci rumah atau penyewa sedia ada nak keluar, kita sudah boleh mengupah ejen untuk tolong carikan penyewa. Ini kerana mereka sudah mempunyai pengkalan data untuk individu yang sedang mencari rumah.

Selain daripada itu juga, kita tidak perlu bersusah-payah untuk berurusan dengan calon-calon penyewa yang berbagai ragam.

7. Referral Program

Jika kontrak dengan penyewa hampir tamat atau penyewa ingin keluar daripada unit yang kita sedang sewakan, mesti kita pening kepala memikirkan cara mendapatkan penyewa baru bukan? Memanglah boleh iklankan sahaja di internet melalui pelbagai medium yang ada, tetapi mungkin agak leceh dalam mencari penyewa yang sesuai.

Apa kata jika kita tawarkan sedikit komisen kepada penyewa lama dengan mencadangkan kenalan atau rakan mereka untuk menyewa? Sekurang-kurangnya anda tak payah pening-pening kepala lagi.

Sumber Rujukan:

Permudahkan Urusan Orang Lain, InsyaAllah Urusan Kita Akan Dipermudahkan

Semoga dengan niat kita nak bantu orang lain untuk menjalani kehidupan mereka dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar, semoga urusan kita pula yang akan dipermudahkan nanti.

Tapi Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa? Ketahui 1 teknik ‘rahsia’ tanpa melibatkan peguam untuk membuat penyewa keluar.

Iklan

Bajet Perumahan Yang Menguntungkan Rakyat

Bajet perumahan sering dinantikan oleh rakyat pada pembentangan bajet setiap tahun. Laporan Bajet 2018 dan 2019 menunjukkan beberapa persamaan dan perbezaan yang dikemukan oleh kedua-dua Menteri Kewangan.

Wujudkan Lebih Banyak Rumah Mampu Milik

Pada Oktober 2017, bekas Perdana Menteri YAB Dato’ Seri Najib selaku Menteri Kewangan pada ketika itu telah memperuntukkan sebanyak RM2.2 bilion bagi merancakkan lagi usaha pemilikan rumah untuk rakyat. Dana tersebut melibatkan pembinaan 17,300 unit rumah Projek Perumahan Rakyat, serta 3,000 unit rumah program Rumah Mesra Rakyat di bawah Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Selain daripada itu, beliau juga memperuntukkan RM1.5 bilion bilion bagi tempoh dua tahun untuk 210,000 unit rumah di bawah program Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) yang berharga RM250,000 ke bawah.

Beliau juga berkata, pada tahun ini juga akan disiapkan 25,000 unit rumah di bawah projek Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) dan 128,000 unit di bawah pelbagai peringkat pelaksanaan tidak termasuk 600 unit rumah di bawah program My Beautiful New Homes atau MyBNHomes untuk isi rumah B40 antaranya di Terengganu, Pahang, Melaka, Johor, Sabah, Sarawak dan kawasan orang asli.

Faedah Terendah Untuk Golongan Berpendapatan Rendah

Sementara, pada awal bulan November yang lalu, Menteri Kewangan yang baru iaitu Y.B Lim Guan Eng telah mengumumkan pada 1 Januari 2019, Bank Negara Malaysia akan menyediakan dana RM1 bilion untuk membiayai pembelian rumah pertama bagi golongan berpendapatan bulanan tidak melebihi RM2,300 untuk pembelian rumah mampu milik berharga sehingga RM150,000 dengan kadar pembiayaan serendah 3.5 peratus.

Lagi satu berita yang baik, adalah apabila kerajaan juga telah memperuntukkan hampir RM1.5 bilion untuk terus membina dan menyiapkan rumah mampu milik iaitu Program Perumahan Rakyat, Perumahan Penjawat Awam Malaysia, Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan Syarikat Perumahan Nasional Bhd.

Bagi membantu pembeli rumah pertama yang berpendapatan isi rumah sehingga RM5,000, kerajaan memperuntukkan RM25 juta kepada Cagamas Berhad untuk menyediakan jaminan pajak gadai bagi membolehkan peminjam mendapat pembiayaan lebih tinggi termasuk bayaran deposit. Langkah ini dijangka memberikan penjimatan kos di antara 7%-11% kepada pembeli rumah selain daripada apa-apa potongan diskaun yang ditawarkan oleh pemaju.

Juga Ada Peruntukan Untuk Pembaikan Rumah Dan Pengecualian Duti Setem

Bajet 2018 dan 2019 juga menyediakan dana untuk pembaikan rumah. Bajet 2018 menunjukkan kerajaan telah memperuntukkan RM200 juta untuk penyelenggaraan dan pembaikan rumah termasuk diambil daripada Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia sementara Bajet 2019 menunjukkan sebanyak RM400 juta disediakan untuk penyelenggaraan dan membaik pulih kuarters kerajaan terutamanya polis, tentera dan guru.

Iklan

Kedua-dua bajet juga telah menyaksikan kerajaan mengumumkan pengecualian duti setem. Bajet 2018, kerajaan telah mengecualikan duti setem kepada kontraktor penyelamat dan pembeli asal rumah terbengkalai sehingga tahun 2020.

Bagi Bajet 2019 pula, kerajaan mengecualikan duti setem kepada pembeli rumah pertama yang bernilai sehingga RM500,000 dan bagi surat cara pindah milik bagi pembelian rumah pertama berharga antara RM300,001 sehingga RM1 juta.

Bantu Pemaju Juga

Bajet 2018 menunjukkan kerajaan telah menyediakan program MyHomes untuk pemaju dan skim ‘step-up financing’ yang diperkenalkan oleh PR1MA kepada pemaju perumahan swasta untuk menggalakkan lebih banyak pembinaan rumah mampu milik.

Sama Tapi Tak Serupa

Kedua-dua bajet ini dapat dilihat kedua-dua menteri telah menggunakan kebijaksaan masing-masing agar peruntukan bagi membina dan membaikpulih perumahan untuk rakyat berpendapatan rendah dan sederhana terpelihara. Peruntukan bajet pada tahun 2019 diharapkan akan memberi impak positif, bagi memastikan keperluan rakyat akan terjamin dengan peruntukan yang optimal daripada kerajaan.

Di samping itu, diharapkan lebih banyak peruntukan akan disediakan bagi pembinaan rumah mampu milik pada Bajet 2020 yang akan datang. Ini bagi memastikan rakyat berpendapatan rendah dan sederhana dapat juga membeli rumah sendiri.

Sumber Rujukan:

  • Utusan Online – Bajet 2018: RM2.2b diperuntuk rancak usaha pemilikan rumah
  • Bernama – Dana RM1bilion untuk pembelian rumah pertama – Lim
  • BH Online – RM1b bantu miliki rumah pertama
  • BH Online – Belanjawan 2019 mesra sektor hartanah

Ditulis oleh Muhammad Haris Naqiuddin bin Muda, Pelajar Tahun 4, Pentadbiran Muamalat, Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia.

Iklan

5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Jika kita membuat carian di internet, pasti kita akan terjumpa dengan pelbagai bahan bacaan seperti artikel dan mungkin juga video yang menerangkan secara spesifik rumah macam mana yang baik untuk dibeli.

Atau pun mungkin rumah yang sesuai untuk persaraan, pelaburan dan juga untuk diduduki bersama keluarga tersayang.

“Ada ke rumah yang rugi kalau kita beli? Bukankah beli rumah ni memang boleh untung?”

Bagaimana pula dengan rumah yang rugi jika dibeli? Adakah semua rumah itu  akan menguntungkan pembeli jika dibeli?

Adakah terdapat elemen – elemen lain yang menjadikan sesebuah hartanah itu rugi untuk dibeli?

Jawapannya adalah YA. Terdapat 5 jenis hartanah yang akan merugikan jika tersalah beli.

1. Above Market Value

Pada kebiasaannya, bakal pembeli rumah akan mencari rumah atau membuat tawaran harga rumah di bawah harga pasaran. Sekiranya hartanah yang kita beli adalah jenis above market value, kita secara automatik telah rugi.

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Sebagai contoh, sebuah rumah teres dua tingkat di Gombak telah dinilai oleh bank dan bernilai RM300,000. Namun begitu, pemilik rumah ingin menjualnya pada harga RM350,000.

Sungguhpun kita berjaya mendapatkan 100% pinjaman perumahan dari bank, bank hanya membiayai RM300,000 sahaja.

Memandangkan harga rumah yang kita beli adalah RM350,000, baki RM50,000 tersebut kita tetap perlu bayar kepada pemilik rumah walau apa cara sekalipun.

Rumah jenis above market value seperti ini sangatlah rugi jika dibeli lebih – lebih lagi sekiranya rumah tersebut adalah rumah subsale.

Sekiranya kita berhasrat membeli rumah di bawah harga RM300,000, sila semak nilai hartanah di bank sebelum terbeli rumah melebihi pembiayaan bank.

2. Kes Non-Performing Loan di Kawasan Perumahan

Kes Non-Performing Loan (NPL) pada kebiasaannya banyak terjadi di kawasan-kawasan seperti Rawang, Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa.

Lambakan kes ini berlaku kerana pembangunan yang dijanjikan seperti bandar mega dan sebagainya tidak menjadi menyebabkan ramai pembeli menjual semula rumah tersebut di bawah harga pasaran.

Baca : 4 Jenis Hartanah Yang Boleh Buat Kita Rugi

Kes-kes seperti ini dilihat semakin menjadi barah di negeri-negeri seperti Johor, Pulau Pinang dan Sabah yang sedang pesat membangun.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kita boleh semak kadar purata hartanah yang dilelong di kawasan tersebut untuk mengelakkan kes NPL seperti ini.

Iklan

3. Pemaju Bermasalah

Kes pemaju bermasalah ini berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia. Dengan jumlah pemaju hartanah yang melebihi 500 pemaju di seluruh negara, kita perlu semak senarai pemaju yang dikeluarkan KPKT untuk mengelakkan diri daripada terbeli unit hartanah dari pemaju yang bermasalah.

Baca : Nak Beli Rumah? Semak Dulu Senarai Hitam Pemaju

Masalahnya timbul apabila pemaju tersebut mempunyai tunggakan liabiliti yang menyebabkan mereka tidak membayar cukai.

Kesannya, pembeli rumah tidak mampu menukar nama pada unit rumah dan permohonan untuk pinjaman perumahan gagal.

Pemaju tersebut harus membayar secara lump sum atau ansuran hutang tersebut, barulah urusan pinjaman perumahan kita akan lulus sekaligus kita mampu menukar nama pada geran rumah.

4. Tanah Lot

Pada asasnya, rumah jenis ini tidaklah merugikan kita. Pemilik tanah dan hartanah biasanya akan membeli tanah dan membina unit rumah di atas tanah tersebut.

Akan tetapi, majoriti daripada rumah jenis tanah lot ini tidak mempunyai sebarang CCC dan CF mahupun surat kebenaran dari Pihak Berkuasa Tempatan.

Dalam erti kata mudah, apabila sesebuah hartanah tidak mempunyai sebarang CCC dan CF, hartanah ini tidak selamat diduduki.

Oleh yang demikian, pihak bank hanya akan menilai harga tanah tersebut dan bukan unit rumah di atas tanah tersebut.

Walaupun pemilik ingin menjual rumah tersebut pada harga RM300,000 dan tanah pada harga RM200,000, bank hanya akan membiayai RM200,000 yakni harga tanah tersebut.

Baki RM300,000 berkemungkinan kita perlu tambah dan cukupkan menggunakan modal persendirian.

5. Tiada Booster Hartanah

Booster hartanah bermaksud nilai yang menaikkan harga hartanah seperti lebuhraya, kedai makanan segera seperti McDonald dan KFC, bank, hospital swasta, sekolah antarabangsa, LRT dan juga MRT.

Apabila kita membeli hartanah di kawasan yang tidak mempunyai sebarang booster hartanah, kita berkemungkinan perlu menunggu 10 – 20 tahun untuk sesebuah kawasan tersebut matang dan harga pasaran kawasan tersebut meningkat.

Baca : Booster Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Pastikan kita membuat kajian yang menyeluruh tentang kawasan perumahan tersebut dalam radius 5KM, bagi memastikan terdapat booster hartanah yang membantu kita untuk membuat pelaburan seperti sewaan atau dijual selepas tempoh pembiayaan pinjaman tamat.

Kesimpulannya, masih terdapat lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia. Untuk rekod, di Johor sahaja terdapat 51,000 unit rumah tidak terjual bagi suku pertama tahun 2019.

Dengan ilmu dan kajian yang mendalam, kita mampu mengelakkan diri daripada terbeli unit rumah yang salah dan menanggung penderitaan yang berpanjangan.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

Pelancaran MRT Fasa 2, Pelabur Hartanah Rebut Peluang Baik Ini!

Pelancaran sistem pengangkutan awam moden, Transit Aliran Massa (MRT) Fasa Dua Laluan Sungai Buloh – Kajang (SBK) pada 17 Julai 2017 dijangkakan akan mengubah landskap pengangkutan awam negara secara menyeluruh dan memudahkan 1.2 juta penduduk di kawasan Lembah Klang untuk bergerak.

Daripada 31 stesen yang ada secara keseluruhannya, 12 stesen yang berada dalam fasa pertama, telah pun beroperasi. 19 lagi stesen tambahan termasuklah stesen bawah tanah dengan reka bentuk yang unik telah pun beroperasi bermula 17 Julai 2017.

Projek MRT Fasa Dua Laluan SBK menelan belanja sebanyak RM23 bi­lion, mempunyai jarak sepanjang 51 kilometer dan terdiri daripada 19 stesen dan 7 daripada­nya adalah stesen bawah tanah. Perkhidmatan ini beroperasi mengikut kekerapan setiap 3.5 minit dan mempunyai empat gerabak serta dapat memuatkan seramai 1,200 penumpang pada satu-satu masa. Dianggarkan akan mempunyai sebanyak 400,000 penumpang sehari.

Kemudahan MRT Dapat Meningkatkan Tahap Ekonomi Negara

Projek mega infrastruktur untuk rakyat ini, merupakan pencetus kepada perubahan landskap dan dapat menyumbang kepada pembangunan negara dan kita boleh berbangga mempunyai pengangkutan awam yang lebih moden setanding negara maju. Selain daripada itu, jajaran MRT bagi laluan ini juga dilihat mampu meningkatkan liputan rangkaian rel bandar sekaligus memudahkan penduduk untuk menggunakan pengangkutan awam khususnya di kawasan yang tidak mempunyai akses perkhidmatan awam sedia ada.

Tambang yang dikenakan bagi laluan MRT SBK ini sangatlah berpatutan, bermula daripada serendah RM0.80 sehinggalah RM6.40 mengikut jarak perjalanan.

Kemudahan Tempat Letak Kereta Dan Moto Pun Ada

Mungkin ada yang menghadapi masalah untuk menggunakan servis MRT ini, disebabkan jarak daripada rumah ke stesen yang yang terletak sedikit jauh. Jangan risau, MRT Corp mengambil inisiatif dengan menyediakan 7,677 tempat letak kereta di 13 daripada 31 stesen dan 1,013 tempat letak motosikal di 8 buah stesen.

Itu belum termasuk feeder bus atau bas yang menghubungkan taman perumahan dengan stesen MRT tersebut.

Iklan

Siapa Yang Paling Bertuah?

 

Penduduk-penduduk di sekitar Lembah Klang paling beruntung kerana dapat menikmati pengangkutan awam ini. Yang paling best sekali, mereka dapat mengelak daripada kesesakan lalulintas dan stress memandu dalam keadaan trafik yang sesak teruk terutamanya pada waktu puncak.

Selain daripada itu, penumpang hanya perlu menunggu sekitar 4 minit sahaja untuk tren sampai. Akhirnya, perkhidmatan yang cepat, pantas dan efisen telah tiba.

Pemilik Hartanah Dan Pelabur Hartanah Juga Bertuah

Bagi pemilik hartanah yang bijak yang sudah nampak lebih awal lombong emas sepanjang jajaran MRT, semestinya sedang bersuka ria kerana membuat pilihan yang tepat. Nilai hartanah akan meningkat daripada semasa ke semasa.

Sekiranya hartanah ini merupakan salah satu daripada koleksi pelaburan, dengan mudahnya kita dapat menyewakannya kepada orang lain. Percayalah, ramai orang berebut-rebut untuk menyewa rumah di kawasan sekitar jajaran MRT. Lagi dekat dengan stesen, lagi bagus. Oleh kerana permintaan tinggi, ia secara tidak langsung menyebabkan harga rumah sewa juga meningkat.

Ini tips Tuan Aziz Ahmad untuk jimatkan masa mencari hartanah dekat stesen MRT. Teknik ini menurut beliau telah berjaya di Singapura.

  1. Cari stesen yang ada interchange dengan laluan LRT atau MRT yang lain.
  2. Cari hartanah yang kena sandwich oleh 2 stesen dlm jarak 500m ke dua-dua stesen.
  3. Cari hartanah yang direct akses kepada stesen. Turun apartment terus jumpa stesen.

Sebaik-baiknya anda pastikan telah membuat research dan due dilligence yang sewajarnya. Selamat melabur!!

Rujukan : Utusan Online

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!