3 Cara Jana Pendapatan Dalam Sektor Hartanah

Terdapat banyak perbincangan berkaitan pelaburan hartanah dan menuju kebebasan kewangan. Kali ini, kita akan melihat bagaimana menjana wang dari sektor hartanah.

1. Flipping

Apakah ia? Flipping merujuk kepada pembelian dan penjualan secara cepat untuk menjana keuntungan. Flipping adalah beli pada harga rendah dan jual pada harga tinggi. Peraturan asas bagi pembeli hartanah yang akan dibina pada harga tertentu. Hartanah ini akan dijangka meningkat nilainya apabila proses pembinaan dimulakan dan menghampiri pembinaan sepenuhnya. Apabila pelabur menemui pembeli yang sanggup membayar jumlah yang diminta, dia akan menjual hartanah itu untuk mendapatkan keuntungan.

Pelabur mestilah bersedia menanggung kos permulaaan (Pinjaman perumahan, yuran perundangan , duti setem dan lain-lain lagi) dan kos tanggungan (Cukai tanah , cukai penilaian ) untuk membeli hartanah tersebut. Tambahan, pembeli akan dikenakan RPGT apabila menjual hartanah kurang dari 5 tahun.

2. Sewaan

Adult Malay Muslims couple discussing with a real estate agent for house purchase/ rental in a living hall. Real estate agent is using a tablet.

Sewaan adalah pinjaman sementara terhadap hartanah kepada penyewa sebagai tukaran tunai kepada pemilik. Dalam industri hartanah , pelabur selalu membeli hartanah di tempat tertentu yang strategik dan menyewakan ia untuk mendapatkan pendapatan pasif dan biasanya dalam bentuk wang sewaan dari penyewa. Satu contoh yang biasa adalah rumah yang diubahsuai menjadi asrama kepada pelajar di kawasan kolej dan universiti. Apabila perjanjian ditandatangani, bilik atau rumah akan disewakan dan bayaran bulanan akan dilaksanakan.

Biasanya, pemilik akan menanggung beberapa kos, terutamanya apabila unit tersebut adalah unity yang baru dibina. Pemilik perlu membayar kos permulaan termasuk kos tanggungan. Kos tanggungan termasuk pengubahsuaian, kos insurans dan cukai. Pemilik tidak akan dikenakan RPGT kerana mereka tidak menjual hartanah dalam masa 5 tahun. Walaubagaimanapun, pendapatan yang diterima akan dikenakan cukai pendapatan.

Penyewaan disifatkan sebagai pulangan dalam tempoh jangka masa panjang. Dianggarkan bahawa masa yang diperlukan untuk mendapat pulangan yang stabil adalah 5-7 tahun. Ia juga langkah yang baik bagi hartanah yang kurang mendapat sambutan untuk jualan.

3. Pengeluaran Tunai Melalui Pembiayaan Semula (Re-financing)

Taiwanese senior man sitting at table and calculating finances

Pengeluaran tunai ataupun pembiayaan semula merujuk kepada penstrukturan semula pinjaman (termasuk tarikh matang baru, kadar faedah dan bayaran bulanan). Sebelum terus membaca, ambil sedikit masa untuk memahami maksud sebenar pembiayaan semula dalam pasaran hartanah.

Pelabur menggunakan pengeluaran tunai untuk menjana pendapatan melalui sewaan dan mengembangkan portfolio hartanah mereka. Contoh berikut menunjukkan bagaimana ia berfungsi SELEPAS had 10 tahun pengeluaran tunai dilaksanakan.

Pelabur A membeli hartanah bernilai RM 500k menggunakan pinjaman berjumlah RM 450k (90%  margin pembiayaan) dari Bank X. Selepas 5 tahun, jumlah tunggakan pinjaman adalah RM 407K. Pinjaman diringkaskan kepada:

Jumlah Pinjaman Asal : RM 450K

Baki Pinjaman selepas 5 Tahun= RM 407K

Tempoh = 30 Tahun

Kadar Faedah = 4.0 %

Ansuran Bulanan = RM 2,148.37

Pada tahun ke 5 (tempoh pinjaman), hartanah bernilai RM 750K. Pelabur A bercadang untuk membiayai semula hartanah dengan Bank Y (dengan menganggap pinjaman baru akan menggunakan tempoh bayaran dan kadar faedah yang sama), maka Bank Y akan membayar pinjaman pelabur A dari Bank X berdasarkan syarat berikut:

Baki yang perlu dijelaskan= RM 407K

Tempoh = 30 tahun (4.0% faedah)

Ansuran Bulanan = RM 3,222.55

Jumlah Pengeluaran Tunai = [90% x 750K] – RM 407K = RM 268K

Tempoh = 10 tahun

Ansuran Bulanan = RM 1,279.47

Jumlah Pembiayaan Semula = [90% x 750K] = RM 675K

Jumlah Ansuran Bulanan = RM (3,222.55 + 1,279.47) = RM 4,502.02

Dengan hanya ‘menyimpan’ hartanah itu selama 5 tahun, pelabur A menambahkan portfolionya sebanyak RM250K. Dan dia telah membayar RM 43K dari pinjaman asal RM 450K, dia berhak untuk mengeluarkan tunai dan tambahan nilai kenaikan. Jumlah pengeluaran tunai adalah:

Jumlah Pengeluaran Tunai= (Nisbah Pembiayaan x Jumlah Kenaikan) + (Jumlah Pinjaman Asal – Baki Pinjaman  pada Tahun Z)

Pelabur biasanya menyewakan hartanah untuk menanggung ansuran bulanan sehinggalah dia berjaya menjual hartanah itu dengan keuntungan. Pada masa yang sama, nilai hartanah semakin meningkat=, pada masa tertentu dia boleh menjual hartanah itu dan dan masih mempunyai baki yang cukup untuk menyelesaikan semua pinjaman.

Sebagai tambahan, sekiranya pelabur tidak menggunakan tunai yang diperolehi, dia boleh melabur dengan membeli hartanah yang baru, yang akan menambah nilai portfolio hartanah. Pinjaman juga boleh distruktur semula walaupun pinjaman telah tamat.

Pembiayaan semula hartanah akan memanjangkan tempoh bayaran. Pastikan anda pasti dengan tujuan pembiayaan semula dan memiliki strategi yang kukuh untuk menjana pendapatan yang berterusan.

Kesimpulan

Terdapat 3 langkah untuk menjana pendapatan dari hartanah anda. Pelabur yang mahir akan menggunakan kaedah yang lebih sofistikated dan canggih. Pelaburan dalam hartanah adalah amat menarik tapi berhati-hati dalam keputusan tergesa-gesa berdasarkan pendapat tidak professional. Dengan percaturan ekonomi yang baik dan pengalaman serta ilmu, anda akan mendapati diri anda berada dipuncak untuk semua usaha.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA