4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Saban tahun isu rumah terbengkalai bukan lagi isu baharu dan rakyat Malaysia tidak kira yang tinggal di bandar atau luar bandar sudah mula bosan dengan isu yang sama.

Tahun demi tahun jumlah rumah terbengkalai terus meningkat walaupun wujud pelbagai solusi pelbagai lapis yang hoslitik dari Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat dalam menangani isu ini.

Maksud projek atau rumah terbengkalai adalah apabila projek itu terbengkalai melebihi tiga bulan.

Satu perkara yang agak sensitif di sini adalah banyak projek gajah putih yang terlibat adalah projek Kerajaan Negeri seperti PPR Jalan Laksamana, Hilir Perak.

“17.3% daripada projek sektor awam di seluruh Malaysia adalah projek sakit (terbengkalai melebihi 3 bulan).”

Pada tahun 2009, hampir 80% daripada projek Kerajaan mengalami kelewatan atas pelbagai sebab.

Tahun 2010 pula, 90% daripada projek Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah melebihi tarikh patut siap dan kesannya menyebabkan segala perancangan dan program yang telah disusun beberapa bulan lebih awal terpaksa ditangguhkan.

Akhirnya, solusi terakhir bagi menyelesaikan kemelut ini adalah Kerajaan Negeri tempatan.

Pada Ogos 2020 yang lalu, media The Malaysian Reserve telah mengeluarkan laporan bahawa Kerajaan Negeri Selangor terpaksa menyelamatkan 37 projek terbengkalai daripada 180 projek di seluruh Selangor.

Bagaimana isu ini boleh berlaku dalam kadar yang besar dan tidak terbatas kepada satu negeri sahaja?

Kajian penulis mendapati terdapat 4 punca utama wujudnya banyak projek terbengkalai di Malaysia.

1. Pemaju Hartanah Muflis

Setakat 20 Oktober 2020, terdapat 187 jumlah pemaju projek swasta terbengkalai di seluruh Malaysia. Kebanyakan daripada mereka gagal menyiapkan projek hartanah kerana digulung atau dalam istilah lain muflis.

Kesan apabila pemaju hartanah muflis, pembeli rumah terpaksa berputih mata melihat projek rumah yang mereka idamkan menjadi projek gajah putih.

Kredit Gambar: Suaraperak.com

Untuk rekod, pemaju hartanah yang gagal menyiapkan projek yang diusahakan dan pihak pemaju hartanah  mempunyai hutang yang banyak sehingga gagal untuk menjelaskan hutang-hutang dan  pihak mahkamah terpaksa menggulungkan syarikat pemaju hartanah tersebut.

2. Teknologi Pembinaan

Tidak semua pemaju hartanah swasta yang ada di Malaysia menggunakan teknologi terkini. Banyak yang kurang beradaptasi dengan teknologi terkini dalam pembinaan.

Banyak kesan positif apabila pemaju hartanah beradaptasi dengan teknologi terkini seperti LBS Bina Group Bhd yang berjaya menyiapkan projek LBS Alam Perdana pada Februari 2020 yang lalu.

Kredit Gambar: Harian Metro

Dengan penggunaan teknologi terkini, pemaju hartanah dapat menjimatkan kos dan tempoh pembinaan.

3. Kelewatan Mendapat Kelulusan

Punca terbesar wujudnya banyak projek terbengkalai di Malaysia adalah kerana pemaju lewat mendapat kelulusan penggunaan ‘tower crane’ dan kelewatan mendapatkan kebenaran merancang projek hartanah.

Pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) sebagai agensi pelaksana dipandang sebagai punca utama kelewatan projek-projek tersebut.

Yang terpaksa menanggung rugi adalah pembeli unit kediaman yang telah membayar progressive payment.

4. Kesilapan Teknikal

Acap kali berlaku kesilapan teknikal daripada kontraktor seperti kesilapan pemasangan cerucuk, kesilapan juruukur bahan binaan dalam membuat kiraan anggaran kos dan arkitek yang mereka bentuk projek hartanah.

Isu yang kian menjadi masalah besar dalam industri pembinaan adalah peranan golongan profesional yang terlibat bermula daripada proses permulaan projek sehingga ke proses rekabentuk dan pembinaan.

Sungguhpun kesilapan teknikal dalam pembinaan adalah terpencil, kesilapan ini tetap berlaku dan sedikit sebanyak melanjutkan tempoh projek tersebut.

Kredit Gambar: Forum Lowyat

Hari ini, keperluan hartanah khususnya rumah mampu milik sangat mendesak. Maka, sebarang kelewatan dalam projek hartanah lebih menjejaskan golongan B40 yang memerlukan kediaman yang selesa.

Seperti biasa, Kerajaan Negeri terpaksa menanggung kerugian daripada projek terbengkalai. Ada projek yang sudah siap hampir 80% tetapi dibiar terlalu lama terpaksa melalui proses pembinaan semula kerana kes kecurian dan vandalisme.

Tanggungjawab dan peranan golongan profesional yang terlibat dalam industri pembinaan harus telus supaya setiap projek hartanah mampu disiapkan mengikut waktunya.

Semoga tahun 2021 ini, Malaysia bebas daripada projek terbengkalai dan semua projek yang sedang berjalan hari ini, dapat disiapkan mengikut jangka masa yang telah ditetapkan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!