4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Saban tahun isu rumah terbengkalai bukan lagi isu baharu dan rakyat Malaysia tidak kira yang tinggal di bandar atau luar bandar sudah mula bosan dengan isu yang sama.

Tahun demi tahun jumlah rumah terbengkalai terus meningkat walaupun wujud pelbagai solusi pelbagai lapis yang hoslitik dari Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat dalam menangani isu ini.

Maksud projek atau rumah terbengkalai adalah apabila projek itu terbengkalai melebihi tiga bulan.

Satu perkara yang agak sensitif di sini adalah banyak projek gajah putih yang terlibat adalah projek Kerajaan Negeri seperti PPR Jalan Laksamana, Hilir Perak.

“17.3% daripada projek sektor awam di seluruh Malaysia adalah projek sakit (terbengkalai melebihi 3 bulan).”

Pada tahun 2009, hampir 80% daripada projek Kerajaan mengalami kelewatan atas pelbagai sebab.

Tahun 2010 pula, 90% daripada projek Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah melebihi tarikh patut siap dan kesannya menyebabkan segala perancangan dan program yang telah disusun beberapa bulan lebih awal terpaksa ditangguhkan.

Akhirnya, solusi terakhir bagi menyelesaikan kemelut ini adalah Kerajaan Negeri tempatan.

Pada Ogos 2020 yang lalu, media The Malaysian Reserve telah mengeluarkan laporan bahawa Kerajaan Negeri Selangor terpaksa menyelamatkan 37 projek terbengkalai daripada 180 projek di seluruh Selangor.

Bagaimana isu ini boleh berlaku dalam kadar yang besar dan tidak terbatas kepada satu negeri sahaja?

Kajian penulis mendapati terdapat 4 punca utama wujudnya banyak projek terbengkalai di Malaysia.

1. Pemaju Hartanah Muflis

Setakat 20 Oktober 2020, terdapat 187 jumlah pemaju projek swasta terbengkalai di seluruh Malaysia. Kebanyakan daripada mereka gagal menyiapkan projek hartanah kerana digulung atau dalam istilah lain muflis.

Kesan apabila pemaju hartanah muflis, pembeli rumah terpaksa berputih mata melihat projek rumah yang mereka idamkan menjadi projek gajah putih.

Kredit Gambar: Suaraperak.com

Untuk rekod, pemaju hartanah yang gagal menyiapkan projek yang diusahakan dan pihak pemaju hartanah  mempunyai hutang yang banyak sehingga gagal untuk menjelaskan hutang-hutang dan  pihak mahkamah terpaksa menggulungkan syarikat pemaju hartanah tersebut.

2. Teknologi Pembinaan

Tidak semua pemaju hartanah swasta yang ada di Malaysia menggunakan teknologi terkini. Banyak yang kurang beradaptasi dengan teknologi terkini dalam pembinaan.

Banyak kesan positif apabila pemaju hartanah beradaptasi dengan teknologi terkini seperti LBS Bina Group Bhd yang berjaya menyiapkan projek LBS Alam Perdana pada Februari 2020 yang lalu.

Kredit Gambar: Harian Metro

Dengan penggunaan teknologi terkini, pemaju hartanah dapat menjimatkan kos dan tempoh pembinaan.

3. Kelewatan Mendapat Kelulusan

Punca terbesar wujudnya banyak projek terbengkalai di Malaysia adalah kerana pemaju lewat mendapat kelulusan penggunaan ‘tower crane’ dan kelewatan mendapatkan kebenaran merancang projek hartanah.

Pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) sebagai agensi pelaksana dipandang sebagai punca utama kelewatan projek-projek tersebut.

Yang terpaksa menanggung rugi adalah pembeli unit kediaman yang telah membayar progressive payment.

4. Kesilapan Teknikal

Acap kali berlaku kesilapan teknikal daripada kontraktor seperti kesilapan pemasangan cerucuk, kesilapan juruukur bahan binaan dalam membuat kiraan anggaran kos dan arkitek yang mereka bentuk projek hartanah.

Isu yang kian menjadi masalah besar dalam industri pembinaan adalah peranan golongan profesional yang terlibat bermula daripada proses permulaan projek sehingga ke proses rekabentuk dan pembinaan.

Sungguhpun kesilapan teknikal dalam pembinaan adalah terpencil, kesilapan ini tetap berlaku dan sedikit sebanyak melanjutkan tempoh projek tersebut.

Kredit Gambar: Forum Lowyat

Hari ini, keperluan hartanah khususnya rumah mampu milik sangat mendesak. Maka, sebarang kelewatan dalam projek hartanah lebih menjejaskan golongan B40 yang memerlukan kediaman yang selesa.

Seperti biasa, Kerajaan Negeri terpaksa menanggung kerugian daripada projek terbengkalai. Ada projek yang sudah siap hampir 80% tetapi dibiar terlalu lama terpaksa melalui proses pembinaan semula kerana kes kecurian dan vandalisme.

Tanggungjawab dan peranan golongan profesional yang terlibat dalam industri pembinaan harus telus supaya setiap projek hartanah mampu disiapkan mengikut waktunya.

Semoga tahun 2021 ini, Malaysia bebas daripada projek terbengkalai dan semua projek yang sedang berjalan hari ini, dapat disiapkan mengikut jangka masa yang telah ditetapkan.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!