4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

Tatkala kita bercakap soal hutang rumah, ramai yang akan mula berpeluh, resah dan tidak senang duduk. Ini kerana kita terbeban dengan komitmen bulanan dan mencari jalan untuk menyelesaikan hutang tersebut seawal yang mungkin.

Dan setakat hari ini, penulis masih belum pernah berjumpa dengan peminjam yang ‘gembira’ berhutang dengan bank lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap setiap bulan.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

“Awal-awal saya beli rumah dua tingkat ini memang best, tapi lama-lama boleh buat tak tidur malam!” seloroh Amiruddin.

Kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang melanda negara kita serentak juga menguji kewarasan dan tahap kecekalan mental kebanyakan pemilik rumah.

Jumlah rakyat Malaysia yang hilang punca rezeki yang dilaporkan Jabatan Perangkaan Negara setakat Mac 2020 yang lalu telah mencapai angka 610,500 orang!

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Mujurlah Kerajaan Perikatan Nasional menerusi Bank Negara Malaysia telah mengisytiharkan moratorium selama 6 bulan bermula April 2020 yang lalu sungguhpun berlaku pusingan u-turn dalam terma dan syarat pada Mei 2020 yang lalu.

Bercakap soal melangsaikan hutang rumah ini, terdapat banyak info dalam bentuk siniar (podcast), artikel, infografik dan video yang kita boleh cari di Google.

Akan tetapi, kemampuan seseorang peminjam itu dalam menyelesaikan hutang rumah berdasarkan kemampuan kewangan semasa juga harus diambil kira dan tidak boleh dipandang enteng.

Dan benarkah melangsaikan hutang rumah awal bukanlah idea yang baik? Jika tidak, kenapa dan siapa golongan yang harus elak daripada cuba melangsaikan hutang rumah awal?

Jom kita tengok sebab-sebab kenapa untuk sesetengah orang, langsaikan hutang rumah lebih awal adalah bukan idea yang baik.

1. Risiko Bayaran Penalti Dari Lock-In Period

Lock-In Period atau tempoh kunci gadai janji merupakan satu jangka masa yang telah ditetapkan oleh bank kepada peminjam akan kadar faedah tertentu.

Contohnya 24 bulan sehingga 5 tahun mengikut bank dari tarikh pembayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kita.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Sekiranya kita menyelesaikan seluruh jumlah pinjaman sebelum tempoh Lock-In Period, kita akan dikenakan penalti 2% hingga 5% daripada pinjaman rumah tersebut.

Jika harga rumah RM300,000 dan kadar penalti Lock-In Period yang ditetapkan adalah 2%, maka kita wajib membayar RM6,000 kepada bank!

2. Kadar Kenaikan Harga Rumah Tak Memberangsangkan

Apabila ingin menyelesaikan hutang pinjaman hartanah dan berniat untuk menjualnya dalam masa terdekat, kita perlu tahu bahawa itu bukanlah idea yang bijak.

Ini kerana, berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, kadar kenaikan harga rumah secara keseluruhannya di Malaysia adalah pada paras yang tidak sihat.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini belum lagi ditambah dengan kadar deflasi di Malaysia yang mencatatkan angka membimbangkan yaqni meningkat 2.9% pada April kepada 117.6 berbanding 121.1 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kadar perubahan terendah yang dicatatkan sejak 2010.

Berdasarkan pemerhatian penulis, industri hartanah bagi tempoh masa terdekat ini tidak akan mampu menikmati peningkatan harga rumah yang mendadak sungguh pun wujud stimulus ransangan industri hartanah dari Kerajaan seperti PENJANA.

Untuk rekod, pertumbuhan Indeks Harga Harta Tanah Kediaman Malaysia dilaporkan pada angka -0.170% pada Disember 2019 berbanding 0.810% pada September 2019.

3. Kuasa Beli Kurang

Semenjak tahun 2018 lagi, kita sedia maklum bahawa jumlah lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berada pada angka 32,313 unit dengan nilai RM19.8 bilion.

Angka ini meningkat sebanyak 30.6% daripada tahun 2017 dengan jumlah hartanah tidak terjual pada angka 24,738 unit.

Punca masalah ini berlaku adalah kerana ‘mismatch’ dalam penawaran dan permintaan hartanah dari pemaju dan pembeli semenjak tahun 2015 lagi apabila pemaju gagal memahami bahawa apa yang pembeli mahukan adalah hartanah dengan kurungan harga RM250,000 ke bawah.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Senario dan atomsfera hartanah hari ini tetap sama di mana terlalu banyak penawaran dan kurang permintaan.

Rumah teres dua tingkat yang kita beli di Puncak Alam dengan harga RM330,000 pada Julai 2019 belum tentu mampu dapat dijual dengan harga RM330,000 pada Julai 2020.

4. Modal Hari Mendatang

Sekiranya kita mempunyai cash reserve yang banyak, adalah lebih wajar untuk kitia gunakan bagi kegunaan hari mendatang.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

“Cash is king” dan ambil peluang dari moratorium ini dengan memperkemaskan simpanan dan tingkatkan pelaburan sebaik mungkin untuk menghadapi masalah ekonomi yang mungkin timbul kelak.

Terdapat ura-ura mengatakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan menurunkan lagi kadar Overnight Policy Rate (OPR) dalam masa terdekat dan inisiatif ini sudah tentu membolehkan kita sebagai pemilik hartanah menarik nafas lega dan mampu tidur nyenyak di malam hari.

Tepuk dada tanya diri, dengan situasi dan kondisi kewangan ktia pada hari ini, adakah melangsaikan hutang rumah awal merupakan satu idea yang baik?

Betul, melangsaikan hutang rumah sekaligus mengurangkan kadar faedah yang kita bayar secara bulanan kepada bank, tetapi itu hanya sesuai untuk pinjaman dengan kadar faedah yang tinggi seperti hutang kad kredit yang boleh mencecah sehingga 18%.

Secara umumnya, waktu ini bukanlah masa yang sesuai untuk kita jual rumah, sebaliknya waktu yang sesuai untuk kita beli rumah.

Sumber Rujukan :

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Di Malaysia Tak Cukup Atau Terlebih?

Acap kali kita terdengar atau terbaca tentang penawaran rumah yang tidak mencukupi. Dan ada juga kita terdengar atau terbaca tentang lambakan rumah yang tak terjual.

Mana satu yang betul?

Rumah tak cukup atau rumah terlebih di Malaysia ini?

Dan sekiranya penawaran rumah sebenarnya mencukupi, adakah jumlah mencukupi di setiap negeri?

Baca : Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Begitu juga dengan lambakan rumah tidak terjual. Adakah berlaku di negeri – negeri utama seperti Johor, Selangor, Pulau Pinang dan Sabah sahaja?

Bagaimana pula dengan jenis hartanah? Adakah terdapat spesifik jenis hartanah yang tidak terjual di Malaysia?

Apa data sebenar untuk kita bincangkan?

Anda bukan orang pertama yang pelik dengan situasi hartanah di Malaysia. Semalam rumah tidak mencukupi, hari ini rumah terlebih bina sampai dibiarkan kosong tanpa penghuni pula.

Buat pengetahuan anda, berdasarkan data yang dikeluarkan NAPIC menunjukkan data bagi rumah yang tidak cukup adalah rumah jenis mampu milik. Manakala lambakan rumah tidak terjual pula adalah dari jenis servis apartmen.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Dan isu ini sangat dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan hartanah semasa dan mendatang.

“Tahukah anda, jumlah dan nilai urus niaga hartanah masing-masing turun 13.6% dan 22.9% kepada 72,908 unit dan RM28.64 bilion, pada suku pertama 2020 berbanding 84,388 unit dan RM37,16 bilion, masing-masing, pada suku pertama 2019.”

Rumah Di Malaysia Tidak Cukup Atau Terlebih?

Hasil kajian yang dilakukan secara holistik dan komprehensif oleh Dr. Foo Che Hung yang disiarkan di portal Edgeprop pada Jun 2020 yang lalu menunjukkan sememangnya wujud lambakan hartanah yang tidak terjual dan penawaran rumah yang terlebih di Malaysia.

Kajian mendapati kediaman jenis servis apartmen mendominasi lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Isu ini dilihat semakin serius bermula tahun 2016 apabila 20.9% daripada rumah tidak terjual adalah servis apartmen!

Angkanya terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 35.9% bersamaan 47,806 unit hartanah tidak terjual di Malaysia.

Sementara itu, unit kediaman tidak terjual telah menurun sebanyak 9.8% kepada 29,698 unit pada suku pertama 2020 berbanding 32,936 unit pada suku pertama 2019.

Apabila dicampurkan jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual pada tahun 2019, 59.6% daripadanya adalah dari pasaran undercon dan 13.7% lagi belum dibina.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Manakala untuk suku pertama 2020 pula, jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual adalah 25.1% dengan 59.3% adalah dari pasaran undercon dan baki 15.5% masih belum dibina.

Setakat suku pertama 2020, negeri dengan angka unit kediaman dan servis apartmen tidak terjual tertinggi adalah Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Di Pulau Pinang, stok hartanah adalah 523,839 unit sedangkan jumlah isi rumah adalah 458,514 orang.

Di Kuala Lumpur pula, stok hartanah sedia ada adalah 558,941 unit dengan jumlah isi rumah 495,204 orang.

Johor pula mempunyai 927,360 unit dengan 877,884 isi rumah.

Dan akhir sekali, Negeri Sembilan menyaksikan stok hartanah adalah pada angka 297,502 unit dengan 268,438 orang isi rumah.

Agak menyedihkan apabila negeri – negeri yang mempunyai masalah kekurangan unit kediaman terletak di luar bandar.

Negeri – negeri tersebut adalah Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Dengan 252,821 isi rumah, hanya terdapat 102,607 stok unit kediaman di Terengganu.

Di Perak, stok hartanah hanyalah 494,041 unit untuk 650,533 isi rumah.

Di Kelantan pula lebih menyedihkan di mana hanya terdapat 84,058 stok unit rumah untuk 348,553 isi rumah.

“Bayangkan 4 keluarga terpaksa berebut untuk mendapatkan sebuah rumah!”

Sumber: NAPIC

Ya, keenam-enam negeri di atas sememangnya tidak menghadapi lambakan hartanah tidak terjual.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Sebaliknya, rakyat di negeri tersebut menghadapi masalah yang lebih dahsyat lagi!

Tidak perlu kita menuding jari menyalahkan pihak mana yang bersalah.

Apa yang pasti, Melaka, Perlis, Selangor dan Pahang merupakan negeri yang paling hampir mencapai penawaran dan permintaan hartanah mengikut isi rumah dan stok unit rumah.

Kesimpulannya, memang Malaysia mengalami dua masalah yang berbeza mengikut geografi dan pendapatan isi rumah.

Negeri-negeri utama seperti Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang menghadapi penawaran stok kediaman yang terlebih-lebih.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Sedangkan negeri – negeri Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak menghadapi masalah kekurangan stok kediaman dalam keadaan isi rumah yang ramai.

Pendapat penulis, hanya Kerajaan sahaja lah yang dapat menyelesaikan masalah ini. Dalam masa itu, ayuhlah kita berdoa supaya pemaju membina lebih banyak rumah yang bersesuaian dengan pendapatan isi rumah mengikut negeri.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!