4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

Tatkala kita bercakap soal hutang rumah, ramai yang akan mula berpeluh, resah dan tidak senang duduk. Ini kerana kita terbeban dengan komitmen bulanan dan mencari jalan untuk menyelesaikan hutang tersebut seawal yang mungkin.

Dan setakat hari ini, penulis masih belum pernah berjumpa dengan peminjam yang ‘gembira’ berhutang dengan bank lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap setiap bulan.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

“Awal-awal saya beli rumah dua tingkat ini memang best, tapi lama-lama boleh buat tak tidur malam!” seloroh Amiruddin.

Kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang melanda negara kita serentak juga menguji kewarasan dan tahap kecekalan mental kebanyakan pemilik rumah.

Jumlah rakyat Malaysia yang hilang punca rezeki yang dilaporkan Jabatan Perangkaan Negara setakat Mac 2020 yang lalu telah mencapai angka 610,500 orang!

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Mujurlah Kerajaan Perikatan Nasional menerusi Bank Negara Malaysia telah mengisytiharkan moratorium selama 6 bulan bermula April 2020 yang lalu sungguhpun berlaku pusingan u-turn dalam terma dan syarat pada Mei 2020 yang lalu.

Bercakap soal melangsaikan hutang rumah ini, terdapat banyak info dalam bentuk siniar (podcast), artikel, infografik dan video yang kita boleh cari di Google.

Akan tetapi, kemampuan seseorang peminjam itu dalam menyelesaikan hutang rumah berdasarkan kemampuan kewangan semasa juga harus diambil kira dan tidak boleh dipandang enteng.

Dan benarkah melangsaikan hutang rumah awal bukanlah idea yang baik? Jika tidak, kenapa dan siapa golongan yang harus elak daripada cuba melangsaikan hutang rumah awal?

Jom kita tengok sebab-sebab kenapa untuk sesetengah orang, langsaikan hutang rumah lebih awal adalah bukan idea yang baik.

1. Risiko Bayaran Penalti Dari Lock-In Period

Lock-In Period atau tempoh kunci gadai janji merupakan satu jangka masa yang telah ditetapkan oleh bank kepada peminjam akan kadar faedah tertentu.

Contohnya 24 bulan sehingga 5 tahun mengikut bank dari tarikh pembayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kita.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Sekiranya kita menyelesaikan seluruh jumlah pinjaman sebelum tempoh Lock-In Period, kita akan dikenakan penalti 2% hingga 5% daripada pinjaman rumah tersebut.

Jika harga rumah RM300,000 dan kadar penalti Lock-In Period yang ditetapkan adalah 2%, maka kita wajib membayar RM6,000 kepada bank!

2. Kadar Kenaikan Harga Rumah Tak Memberangsangkan

Apabila ingin menyelesaikan hutang pinjaman hartanah dan berniat untuk menjualnya dalam masa terdekat, kita perlu tahu bahawa itu bukanlah idea yang bijak.

Ini kerana, berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, kadar kenaikan harga rumah secara keseluruhannya di Malaysia adalah pada paras yang tidak sihat.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini belum lagi ditambah dengan kadar deflasi di Malaysia yang mencatatkan angka membimbangkan yaqni meningkat 2.9% pada April kepada 117.6 berbanding 121.1 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kadar perubahan terendah yang dicatatkan sejak 2010.

Berdasarkan pemerhatian penulis, industri hartanah bagi tempoh masa terdekat ini tidak akan mampu menikmati peningkatan harga rumah yang mendadak sungguh pun wujud stimulus ransangan industri hartanah dari Kerajaan seperti PENJANA.

Untuk rekod, pertumbuhan Indeks Harga Harta Tanah Kediaman Malaysia dilaporkan pada angka -0.170% pada Disember 2019 berbanding 0.810% pada September 2019.

3. Kuasa Beli Kurang

Semenjak tahun 2018 lagi, kita sedia maklum bahawa jumlah lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berada pada angka 32,313 unit dengan nilai RM19.8 bilion.

Angka ini meningkat sebanyak 30.6% daripada tahun 2017 dengan jumlah hartanah tidak terjual pada angka 24,738 unit.

Punca masalah ini berlaku adalah kerana ‘mismatch’ dalam penawaran dan permintaan hartanah dari pemaju dan pembeli semenjak tahun 2015 lagi apabila pemaju gagal memahami bahawa apa yang pembeli mahukan adalah hartanah dengan kurungan harga RM250,000 ke bawah.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Senario dan atomsfera hartanah hari ini tetap sama di mana terlalu banyak penawaran dan kurang permintaan.

Rumah teres dua tingkat yang kita beli di Puncak Alam dengan harga RM330,000 pada Julai 2019 belum tentu mampu dapat dijual dengan harga RM330,000 pada Julai 2020.

4. Modal Hari Mendatang

Sekiranya kita mempunyai cash reserve yang banyak, adalah lebih wajar untuk kitia gunakan bagi kegunaan hari mendatang.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

“Cash is king” dan ambil peluang dari moratorium ini dengan memperkemaskan simpanan dan tingkatkan pelaburan sebaik mungkin untuk menghadapi masalah ekonomi yang mungkin timbul kelak.

Terdapat ura-ura mengatakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan menurunkan lagi kadar Overnight Policy Rate (OPR) dalam masa terdekat dan inisiatif ini sudah tentu membolehkan kita sebagai pemilik hartanah menarik nafas lega dan mampu tidur nyenyak di malam hari.

Tepuk dada tanya diri, dengan situasi dan kondisi kewangan ktia pada hari ini, adakah melangsaikan hutang rumah awal merupakan satu idea yang baik?

Betul, melangsaikan hutang rumah sekaligus mengurangkan kadar faedah yang kita bayar secara bulanan kepada bank, tetapi itu hanya sesuai untuk pinjaman dengan kadar faedah yang tinggi seperti hutang kad kredit yang boleh mencecah sehingga 18%.

Secara umumnya, waktu ini bukanlah masa yang sesuai untuk kita jual rumah, sebaliknya waktu yang sesuai untuk kita beli rumah.

Sumber Rujukan :

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur