5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia khususnya bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur dan Georgetown tidak menampakkan tanda akan berhenti dalam masa terdekat ini.

Perkara ini menjadi semakin parah apabila Bank Negara Malaysia (BNM) melaporkan setakat Jun 2019 yang lalu, hampir 80% pembeli rumah gagal mendapat pinjaman pembiayaan hartanah.

Selain daripada rekod dan skor kredit yang lemah, harga rumah yang ingin dibeli adalah tiga kali ganda atau lebih daripada nisbah pendapatan tahunan pembeli rumah itu sendiri!

“Soalnya, mengapa mereka tidak membeli rumah mengikut kelayakan mereka?”

Terdapat beberapa negeri yang mencatatkan nisbah tahap kemampuan memiliki rumah menurun kerana kediaman tersebut dinilai sebagai sangat tidak dapat dibiayai dan juga tidak mampu dibiayai.

Jelas sekali isu hartanah di Malaysia tidak terbatas kepada lambakan hartanah mewah tidak terjual, bahkan juga kekurangan bekalan rumah mampu milik di setiap peringkat.

Berikut merupakan beberapa fakta dan rumusan yang terkumpul hasil daripada kajian dan tinjauan yang dilaksanakan REHDA berkenaan industri hartanah di Malaysia.

1. Pasaran Hartanah Kediaman Terus Berdepan Cabaran

Isu ‘mismatch’ dalam hartanah di mana penawaran hartanah kediaman tidak menepati permintaan hartanah kediaman dijangka akan berkurangan.

Pemaju dilihat sudah ‘tersedar dari lamunan’ dan mula fokus untuk pembangunan hartanah kediaman bagi kurungan harga RM500,000 ke bawah.

Akan tetapi, cabarannya adalah lebih kepada harga dan jenis hartanah yang ditawarkan pemaju. Berdasarkan data dari JPPH, harga median bagi hartanah jenis teres di Selangor untuk Januari 2019 – Oktober 2019 adalah pada harga RM460,000.

Isu seterusnya adalah bagaimana pemaju hartanah menyelesaikan isu lambakan hartanah yang tinggi di pasaran.

Untuk rekod, terdapat 478,258 unit bekalan baru hartanah untuk hanya 449,050 isi rumah di Kuala Lumpur pada 2018.

2. Permintaan Yang Tinggi Terhadap Hartanah Kediaman

Semenjak awal penubuhan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) pada tahun 1964 dan dipengerusikan Tuan Khaw Kai Boh, bekalan untuk rumah mampu milik atau kos rendah tidak pernah mencukupi hatta sehingga ke hari ini.

Bekalan yang terbatas menyebabkan permintaan untuk rumah mampu milik di bawah kedua-dua Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri semakin meningkat.

Buktinya, kempen HOC yang dilancarkan pada Januari yang lalu telah berjaya menjual kira-kira 28,000 unit hartanah kediaman pelbagai jenis di seluruh Malaysia.

Ini merupakan satu rekod tertinggi semenjak tahun 2015 dan berjaya membantu pertumbuhan ekonomi Malaysia sebanyak 2.8% setakat November 2019 yang lalu.

3. Rumah Mampu Milik Kekal Menjadi Fokus Utama

Dengan kejayaan kempen Home Ownership Campaign (HOC) berjaya menjual hartanah dengan nilai melebihi RM13 bilion, RM10 bilion melebihi sasaran asal iaitu RM3 bilion; ini membuktikan permintaan bagi rumah mampu milik kekal tertinggi di kalangan rakyat Malaysia.

Apa yang lebih mengejutkan adalah lebih 70% daripada  pinjaman yang diluluskan sepanjang tahun 2018 sehingga 2019 adalah dari pembeli rumah pertama yang dengan harga rumah di bawah RM500,000.

Sayangnya, peruntukan untuk rumah mampu milik berdasarkan Belanjawan 2020 adalah sifar dan kerajaan hanya memperuntukkan 5,000 unit rumah mampu milik di Bandar Malaysia.

4. Rumah Mampu Milik Sebagai Pasaran Baru Pemaju Hartanah

Pemaju harus melihat rumah mampu milik yang dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri sebagai satu peluang dan ruang dalam pasaran untuk mereka tembusi.

Hal ini kerana, pasaran untuk rumah mampu milik mewakili hampir 70% isi rumah di Malaysia, satu jumlah yang amat besar.

Setakat Disember 2019, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah mengambil langkah proaktif dengan mengadakan jalinan kerjasama dalam membantu golongan B40 memiliki rumah sendiri menerusi menerusi Projek Baiti Jannati (PBJ) dan Projek Mesra Rakyat (PMR).

5. Hartanah Tidak Terjual Ambil Masa Untuk Pulih

24,738 unit hartanah tidak terjual pada tahun 2017 yang meningkat 30.6% kepada 32,313 unit pada 2019 akan mengambil masa yang lama untuk terjual memandangkan unjuran ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

Pemaju hartanah wajar fokus kepada pasaran kediaman mampu milik sementara menunggu industri hartanah pulih sebelum menyelesaikan isu hartanah tidak terjual ke satu fasa yang benar-benar pulih.

Kerajaan pula boleh memainkan peranan dengan melaksanakan dasar atau kempen yang menggalakkan pembelian hartanah seperti pengecualian cukai dan kempen Home Ownership Campaign (HOC) yang terbukti berkesan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Urusan menjual rumah juga merupakan komponen yang penting dalam pelaburan hartanah. Asyik beli saja, sampai masa perlu juga kita jual. Kita boleh memilih untuk menjual sendiri, tetapi ramai juga yang memilih untuk menjual rumah melalui ejen hartanah yang berpengalaman.

Ini disebabkan, ejen hartanah lebih berpengetahuan tentang selok-belok hartanah, bagaimana nak promosikan rumah, sasaran pembeli dan sebagainya.

Berikut adalah 4 tips yang ketika berurusan dengan ejen hartanah bagi mendapatkan khidmat yang terbaik, seterusnya harga yang berpatutan untuk rumah yang ingin dijual.

1. Berterus Terang

Kejujuran sangat penting dalam melakukan sesuatu urusan. Sangat perlu untuk anda membat penerangan dan berterus terang kepada ejen hartanah berkenaan keadaan rumah anda.

Tindakan ini dapat membantu ejen hartanah mengetahui keadaan dan struktur rumah anda dengan lebih terperinci. Dengan setiap penerangan ini memudahkan lagi ejen hartanah membuat penerangan kepada bakal pembeli rumah anda kelak.

Di antara perkara yang anda boleh nyatakan adalah berkenaan saiz rumah, pengubahsuaian yang telah dilakukan, dan juga masalah-masalah yang telah anda baiki.

2. Letak Harga Yang Bersesuaian

Sebagai seorang individu yang ingin menjual rumah, elakkan daripada meletakkan harga rumah yang terlalu tinggi nilainya. Dikhuatiri, rumah anda nanti kurang mendapat sambutan dan permintaan daripada pihak pembeli.

Ejen pula susah nak yakinkan pembeli untuk beli rumah anda nanti.

Tak tahu berapa harga yang patut diletakkan? Boleh baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah dan anda dapat tahu harga jualan sebenar rumah berhampiran anda.

3. Tunggakan Rumah

Sekiranya masih terdapat tunggakan bil-bil di rumah anda, pastikan anda memberitahu kepada ejen hartanah awal-awal. Takut nanti bila owner baru masuk, terkejut beliau nanti dengan tunggakan bil air, bil api, cukai pintu dan bermacam-macam lagi.

Cara terbaik adalah dengan menyelesaikan tunggakan yang sedia, kalau rasa berat nak selesaikan, pastikan anda memberitahu ejen hartanah berkenaan hal ini.

4. Hala Tuju Tuan Rumah

Maklumkan juga kepada ejen hartanah jika anda punya perancangan untuk berpindah ke rumah lain. Kalau ada penyewa, ada masa untuk memberikan notis kepada penyewa untuk keluar dalam tempoh yang ditetapkan.

Atau barangkali anda perlukan duit daripada jualan rumah tersebut dengan segera, kerana ingin pula membeli rumah lain. Jadi takdelah urusan tersebut dilengah-lengahkan tanpa sebab.

Komunikasi Itu Penting, Cari Ejen Hartanah Yang Bagus

Dengan adanya kesefahaman, anda dan ejen hartanah dapat bekerjasama dengan jayanya.

Kalau rajin, boleh juga baca:

Iklan

7 Tips Bagi Mereka Yang Nak Buat Bisnes Homestay

Sekarang ini semakin ramai yang berlumba-lumba untuk memjalankan perniagaan homestay. Ini kerana pulangannya lebih lumayan berbanding dengan menjalankan rumah sewa semata-mata. Kalau ikut statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelancongan, Seni & Budaya Malaysia, industri homestay di Malaysia pada tahun 2017 menjana pendapatan sehingga RM30 juta!

Bagi yang baru sahaja nak berjinak-jinak dalam menguruskan homestay, di sini ada beberapa tips yang boleh anda ikuti supaya ianya dapat memberikan pulangan seperti yang kita harapkan.

1. Lokasi

Dalam apa jua jenis perniagaan, pemilihan lokasi sangatlah penting. Untuk homestay, kita perlu pilih lokasi strategik seperti berhampiran dengan kawasan tumpuan pelancongan, berdekatan dengan kemudahan awam (universiti, kolej, hospital, LRT, MRT) dan sebagainya.

Kalau nak buat homestay di tempat yang kurang menjadi tumpuan pelancong dan tiada apa yang menarik di kawasan tersebut, kita mungkin masih mendapat pelanggan tetapi mungkin kurang berbanding tempat lain yang hot.

2. Saiz Rumah

Untuk homestay, kita tak perlu memiliki rumah yang besar seperti banglo atau pun rumah teres 2 tingkat. Cukup sekadar rumah yang bersaiz sederhana kecil sahaja. Ia juga lebih mudah untuk diuruskan berbanding rumah yang lebih besar.

Apa yang penting adalah kita perlu bijak menghias homestay tersebut agar kelihatan menarik dan unik.

3. Hiasan Dalaman

Untuk memastikan pelanggan kembali berkunjung ke homestay kita dan meninggalkan reviu yang baik, kita perlulah mencari idea unik untuk dekorasi ruangan dalam homestay tersebut. Pilih warna-warna menarik untuk memberikan first impression yang positif kepada pengunjung.

Susun atur dalaman homestay juga perlulah kemas dan teratur, walaupun ruang yang kecil mampu kelihatan besar dan selesa didiami.

4. Iklan

Pengiklanan amatlah penting bagi memperkenalkan homestay kita kepada pelanggan baru. Untuk peringkat awal, anda boleh menggunakan media sosial seperti FB, Instagram, blog dan sebagainya untuk mempromosikan tempat penginapan anda itu.

5. Pengurusan Kewangan

Sama juga macam perniagaan lain, pemilik homestay perlu mempunyai ilmu pengurusan kewangan yang cukup agar dapat mengelakkan kerugian. Ini dapat membantu anda dalam merancang perbelanjaan untuk homestay tersebut agar tidak terlebih belanja.

6. Tawaran Istimewa

Cuba tawarkan sesuatu yang special untuk penginap seperti sarapan percuma, diskaun untuk tarikh-tarikh tertentu, dan sebagainya. Pasti ramai yang akan tertarik untuk berkunjung ke homestay kita nanti.

7. Berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)

Jangan ingat perniagaan lain sahaja yang perlu mendaftar dengan SSM, pengusaha homestay juga perlu berdaftar. Ini bagi memudahkan sebarang urusan di masa hadapan.

Bisnes homestay ini dikira sebagai pendapatan sewa, jadi perlu declare kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri dan bayar cukai yang sepatutnya.

Sumber Rujukan: Business Homestay: Sumber Rezeki Menguntungkan & 7 Tips Penting

Kita juga boleh guna perkhidmatan Airbnb bagi mempromosikan homestay kita kepada orang ramai terutamanya pelancong luar negara. Dan kalau nak tahu, Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Bagi mereka yang tak mampu nak beli rumah untuk dijadikan sebagai homestay, jangan risau kerana kini ada 4 Cara Jana Pendapatan Tanpa Memiliki Hartanah Sendiri Guna Teknik Sublet. Kepada pembaca yang sedang mencari homestay, boleh lihat senarai homestay di Malaysia di sini.

Iklan

Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Menerusi RBN (Rumah Bina Negara)

Para belia luar bandar yang tidak mempunyai slip gaji kini berpeluang memiliki kediaman sendiri menerusi skim Rumah Bina Negara (RBN) yang diperkenalkan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) membuka peluang bagi masyarakat memiliki rumah sendiri melalui Program Rumah Bina Negara kepada yang layak berasaskan syarat berikut:

 • Warganegara Malaysia.

 • Generasi kedua luar bandar.

 • Bermaustatin di luar bandar.

 • Berumur 19 hingga 45 tahun.

 • Pendapatan seisi rumah sebulan RM4,000 dan ke bawah.

 • Sudah berkahwin.

 • Sebagai rumah pertama.

 • Tanah milik sendiri / ibubapa (terhad kepada dua penama sahaja).

 • Hanya 1 lot 1 unit rumah.

 • Setuju cagarkan tanah.

 • Kos penyediaan tapak ditanggung oleh pemohon.

 • Kemudahan penyambungan dan pemasangan utiliti.

 • Pengesahan oleh pemimpin tempatan.

Kepada yang berminat atau keterangan lanjut, sila hubungi Ibu pejabat KESEDAR atau terus ke Pejabat Operasi Berhampiran.

Sumber: KKLW Hari IniLembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR)

Iklan

Isu Pemilikan Rumah dan 4 Garis Panduan Yang Disyorkan Bank Negara Malaysia (BNM)

Kebelakangan ini, isu pemilikan rumah sudah menjadi isu nasional. Isu pemilikan rumah telah dimasukkan sebagai salah satu intipati dalam Belanjawan 2020 yang baru sahaja dibentangkan seperti Skim Perumahan Belia dan Pengurangan Ambang Pemilikan Asing dari RM1 juta ke RM600 ribu.

Tetapi apa sebenarnya masalah yang perlu ditangani?

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM), rakyat Malaysia memang tidak mampu membeli rumah kerana harga rumah melebihi pendapatan mereka dan ianya sangat serius. Ianya bersandarkan kepada Piawaian Standard Antarabangsa yang dikemukakan Demographia dan diperakui Bank Dunia, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, dan Universiti Harvard, Amerika Syarikat.

Harga Rumah Hanya Mampu Tengok

Mengikut penyelidikan yang dijalankan, kebanyakan rakyat Malaysia tidak mampu untuk membeli rumah baharu dilancarkan kerana harga purata hartanah baharu bernilai RM417,262 berbanding harga maksimum rumah mampu dimiliki mereka hanya bernilai RM282,000.

Sebagai perbandingan, harga rumah yang ditawarkan oleh Projek Rumah Wilayah Persekutuan (RUMAWIP) adalah di sekitar RM300,000, iaitu melebihi kadar kemampuan rakyat Malaysia. Sekiranya syarat pinjaman diberi kelonggaran, risiko pinjaman tidak berbayar pula meningkat.

Anggaran komitmen bagi sebuah rumah berharga RM300,000 adalah RM 1,350 belum termasuk kos penyelenggaran.

Harga Rumah 3 Kali Gaji Tahunan

BNM mengesyorkan rumah dianggap mampu milik pada kadar 3 kali gaji tahunan isi rumah. Jika gaji isi rumah RM6,000, rumah yang mampu dimiliki adalah bernilai RM216,000.

Ianya masih jauh dengan kadar harga purata hartanah baharu. Hutang isi rumah rakyat Malaysia pula kini berada pada tahap 82.2% daripada kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), sekaligus kita merupakan di antara yang tertinggi di rantau Asia.

Secara keseluruhannya, isu pemilikan rumah sangat berkaitrapat dengan kadar upah pekerja yang dikatakan tidak setimpal di Negara ini.

Untuk mengatasi masalah ini, BNM telah menggariskan 4 perkara yang perlu diberi perhatian oleh pihak kerajaan dan swasta:

1. Menarik pelaburan domestik dan asing yang mampu menjana pekerjaan berpendapatan tinggi

Kebelakangan ini, siswazah mendapat kadar upah yang rendah berbanding kelayakan akademik mereka. Pelaburan asing dan domestik yang tepat dapat mewujudkan peluang pekerjaan yang baik untuk rakyat Malaysia.

2. Terus memperkukuhkan sistem pendidikan Negara

Iaitu dengan menyesuaikan kehendak pasaran dengan silibus yang diajar di Institusi Pengajian Tinggi

3. Dasar pekerja asing yang komprehensif dan holistik

Kebergantungan kepada pekerja asing menyebabkan penawaran upah menjadi rendah. Malaysia memerlukan dasar komprehensif dan holistik mengenai pekerja asing.

4. Penstrukturan semula pasaran pekerjaan

Majikan digalakkan menghubungkan antara produktiviti dengan sistem gaji dan upah.

Semoga dengan panduan yang telah digariskan oleh BNM dapat mengatasi masalah kadar upah yang rendah sekaligus mengatasi isu pemilikan rumah. Kelonggaran syarat pinjaman bukanlah satu penyelesaian, kerana ia seolah-olah memaksa diri untuk meminjam sesuatu yang kita tidak mampu untuk miliki.

Sekian, semoga bermanfaat

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!