5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Berita gembira buat rakyat Malaysia apabila Bank Negara Malaysia sekali lagi menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 50 mata asas menjadikan kadar OPR adalah pada angka 2.0% dengan kadar siling dan lantai baharu 2.25% dan 1.75% bermula 5 Mei 2020 yang lalu.

Menerusi portal Bank Negara Malaysia, punca penurunan OPR adalah gara-gara keadaan ekonomi domestik yang lemah ekoran pandemik yang memberi kesan besar kepada aktiviti ekonomi harian.

Antara yang paling teruk terkesan adalah bahagian pengeluaran dan perbelanjaan semasa rakyat Malaysia.

Dari sudut moratorium pula, Menteri Kewangan YB Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada 6 Mei 2020 yang lalu telah mengeluarkan kenyataan terbaru bahawa tiada caj tambahan atas bayaran ansuran perjanjian sewa beli.

Kenyataan ini terpakai kepada kedua-dua sistem pinjaman konvensional dan shariah. Ini mungkin kerana insiden Bank Negara Malaysia terlepas pandang berkenaan syarat moratorium sebelum ini yang mengundang kemarahan sebahagian besar rakyat Malaysia.

Buat pengetahuan anda, kebanyakan harga rumah pasaran undercon di beberapa kawasan di Malaysia khususnya di Lembah Klang, Perak, Melaka dan Johor telah mula mengalami penurunan sekurang-kurangnya 5% – 10% semenjak pandemik COVID-19 melanda negara.

Penurunan harga rumah di pasaran subsale telah menurun lebih awal dari itu apabila terdapat pemilik rumah yang terdesak dan menjual rumah tersebut 20%-30% di bawah harga pasaran.

Manakala pasaran lelong dilihat lebih dahsyat dari kedua-dua pasaran hartanah. Pemerhati hartanah menjangkakan pasaran lelong akan ‘hot’ selepas tempoh moratorium selesai.

Nampaknya, jangkaan pemerhati hartanah meleset sama sekali apabila Selangor Auction Property menerusi akaun Facebook mereka baru-baru ini mengiklankan beberapa unit hartanah dari projek ternama di seluruh Lembah Klang.

Ya, belum sempat tempoh PKP 4 ini selesai pada 12 Mei 2020, dah banyak rumah kena lelong gara-gara compress multiple submission loan.

Baca: Sisi Gelap Pelabur Hartanah Menggunakan Teknik ‘Multiple Submission’

Ok. Cukup sekadar itu.

Jadi, adalah keadaan semasa hari ini bakal menyebelahi anda yang ingin beli rumah saat pasaran sedang meleset?

Dan, benarkah pasaran sedang berada dalam fasa kemelesetan paling teruk?

Penulis berpendapat, pasaran belum benar – benar meleset atau ‘down’ lagi. Oktober 2020 bakal menjadi waktu bagi kita semua menyaksikan dengan mata kepala sendiri adakah pasaran benar-benar meleset atau menaik ekoran injeksi stimulasi ekonomi domestik oleh kerajaan.

Walau apapun, untuk anda yang tetap nak beli rumah waktu market sedang down kelak, fahamkan dulu 4 puncanya terlebih dahulu.

1. Harga Rumah Turun

Senario ini berlaku apabila wujud lambakan hartanah dan kurang pembeli. Kesannya, pemaju hartanah atau pemilik hartanah cenderung untuk menjual projek atau unit hartanah di bawah harga pasaran.

Trend harga rumah turun ini jika kita rujuk data dari Brickz.my, berlaku peningkatan dan penurunan yang dinamik.

  • Januari 2016 : RM493/kaki persegi
  • Januari 2017 : RM439/kaki persegi
  • Januari 2018 : RM447/kaki persegi
  • Januari 2020 : RM442/kaki persegi

2. Tawaran Harga

Semenjak tahun 2015, trend tawaran jualan harga rumah di bawah harga pasaran semakin meningkat naik. Dari sudut penjual, teknik ini memudahkan mereka menjual unit hartanah mereka lebih cepat kepada pembeli yang berminat lebih – lebih lagi untuk hartanah jenis high rise yang kita sedia maklum persaingannya sengit.

Dari sudut pembeli pula, mereka mempunyai peluang dan ruang untuk memiliki rumah sendiri sungguhpun dari pasaran subsale pada harga yang kadang kala rugi kalau ditolak!

Kesannya, harga rumah menurun ekoran tawaran harga oleh pemilik hartanah.

3. Pasaran Lelong

Sungguhpun 1/3 Bumiputera di Malaysia masih belum ‘masak’ dengan pasaran lelong, trend pembelian hartanah dari pasaran lelong kian meningkat naik semenjak tahun 2015 lagi dan benar-benar ‘masak’ pada tahun 2018!

Kenapa ini berlaku?

Kerana berlaku peningkatan kes Non-Performing Loan (NPL) ekoran tindakan segelintir pelabur hartanah yang menggunakan kaedah pemampatan pinjaman.

Kaedah ini adalah apabila seseorang memohon beberapa pinjaman rumah di berbagai bank, secara serentak.

Bila tak boleh bayar kerana tidak jelas dengan strategi pelaburan hartanah, maka dilelonglah rumah tersebut oleh pihak bank.

4. Rental Yield Menurun

Punca kenapa rental yield menurun adalah kerana berlaku persaingan yang sengit dalam kategori hartanah yang sama.

Contohnya, apabila anda memiliki hartanah kondominium di Mont Kiara, belum tentu anda boleh sewakan unit anda pada harga RM4,000. Ini kerana, terdapat pemilik hartanah yang sanggup menyewakan unit mereka pada harga RM2,000 asalkan 70% dari pinjaman dilindungi oleh penyewa.

Lain orang, lain permainannya.

Memandangkan anda kini sudah mula mendapat gambaran akan punca harga rumah turun, maka poin seterusnya yang akan dikongsikan adalah tips untuk anda yang beli rumah sewaktu pasaran sedang meleset.

Jom kita tengok 5 nasihat untuk anda yang nak beli rumah waktu market tengah down.

1. Kaji Selidik

Adalah sangat penting untuk anda melakukan kajian selidik sebelum ‘terbeli’ hartanah yang salah.

Antara kajian selidik yang anda perlu lakukan adalah analisis kawasan yang merangkumi demografik, kualitatif, kuantitatif dan booster hartanah.

Selepas itu, lakukan analisis persaingan yang melibatkan tawaran sedia ada, tawaran mendatang dan kategori hartanah.

Akhir sekali adalah analisis pembangunan dengan menyenaraikan kelebihan dan kekurangan lokasi, kelebihan projek dan risiko projek tersebut.

2. Semak Kewangan & Tawaran Pinjaman

Tak kisah samada anda membuat semakan online atau secara walk -in ke bank untuk melihat tawaran pinjaman dari 18 bank, anda wajib mempunyai profil kewangan yang sedap mata memandang dan tidak corot di mata pihak bank.

Baca: Rakyat Malaysia Kini Boleh Dapatkan Laporan Kelayakan Pinjaman Perumahan Melalui Loancare

Semak kestabilan kewangan anda dengan menyemak rekod CCRIS, CTOS anda.

Baca: eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

3. Pencarian Hartanah Ideal

Bahagian ini bermula dengan pasaran hartanah yang anda inginkan. Satu benda yang anda perlu tahu adalah entry cost untuk pasaran undercon adalah lebih rendah dan mudah berbanding pasaran subsale dan lelong.

Manakala pasaran lelong memerlukan anda mempunyai tahap kesabaran yang tinggi dan tunai yang banyak. Akan tetapi, pasaran lelong adalah tempat di mana anda mampu untung di atas kertas berpuluh ribu sebelum menjualnya semula.

4. Rundingan Diplomatik

Jika anda berminat untuk mendapatkan hartanah dari pasaran subsale, anda wajib mempunyai skill rundingan yang baik. Hal ini kerana, rumah yang telah didiami untuk tempoh masa yang lama tidak mudah untuk dijual begitu sahaja.

Anda boleh berunding supaya pemilik hartanah tidak merasa rugi melepaskan rumah tersebut kepada anda.

Rundingan juga perlu sekiranya anda ingin membayar 10% deposit daripada harga rumah kepada pemilik hartanah secara ansuran dan sebagainya.

5. Kaveat

Bahagian ini ramai yang terlepas pandang. Dek terburu-buru untuk menjadi kaya dengan pelaburan hartanah, sampai terlupa untuk semak sebarang kaveat yang ada pada geran hartanah tersebut.

Sungguhpun kaveat boleh dialih mengikut beberapa prosedur, prosesnya memakan masa yang lama dan memerlukan anda mengeluarkan kos.

Jadi, semak dengan baik sekiranya terdapat kaveat pada geran hartanah tersebut. Jika ada, jangan terus batal rumah tersebut. Sebaliknya semak dahulu tarikh kaveat tersebut terbatal.

Buat anda yang memang telah menanti lama keadaan pasaran hartanah berada pada paras yang rendah, gunakan kelebihan ini sebaik mungkin kerana tempoh ini tidak datang selalu dan hanya berlaku setiap 20 tahun sekali sahaja.

Tips untuk anda yang tidak tahu nak beli hartanah jenis apa, anda boleh mulakan dengan kediaman jenis high-rise kerana ianya lebih mudah untuk dibeli.

Duit sahaja tidak mencukupi, pastikan anda penuhkan ilmu dan lakukan kajian. Rajin-rajin bertanya kepada orang yang lebih berpengalaman agar anda tidak tersilap!

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Skim Rumah Pertama Yang Ada Di Malaysia

Memiliki rumah pertama adalah impian bagi setiap orang yang inginkan keselesaan dan kebahagiaan bersama keluarga, terutamanya yang baru sahaja mendirikan rumahtangga. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa ada banyak skim yang telah diwujudkan bagi membantu ramai orang merealisasikan impian tersebut.

Jom kita tengok 7 program rumah pertama yang ada di Malaysia seperti berikut.

1. Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)

Kredit Gambar: PR1MA

Bagi anda yang memiliki pendapatan di antara RM1,500 sehingga RM2,500, apa kata hantar permohonan untuk program rumah PR1MA. Permohonan tersebut adalah untuk mereka yang berusia 21 tahun ke atas dan yang belum memiliki rumah.

Bagi program ini, harga rumah ditawarkan adalah di antara RM100,000 sehingga RM400,000. Carilah rumah yang sesuai berdasarkan pendapatan bulanan.

Laman Web: PR1MA

2. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Kredit Gambar: SRP

Sekiranya kita sukar untuk mendapat pembiayaan rumah dan berusia 40 tahun ke bawah, boleh buat permohonan di bawah Skim Rumah Pertamaku (SRP) ini.

Syarat untuk memohon skim ini adalah gaji tidak lebih daripada RM10,000 bagi suami isteri atau RM5,000 bagi individu dan tidak pernah memiliki rumah. Harga rumah yang ditawarkan dalam skim ini adalah di antara RM100,000 sehingga RM500,000.

Pembiayaan rumah yang ditawarkan adalah sehingga 110%.

Laman Web: SRP

3. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)

Kredit Fambar: FB RUMAWIP

Program RUMAWIP adalah khas untuk anda yang menetap di Kuala Lumpur. Syarat untuk program perumahan ini adalah pemohon hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM15,000 atau RM10,000 untuk individu.

Program RUMAWIP menawarkan harga rumah di antara RM52,000 sehingga RM300,000.

Laman Web: RUMAWIP

4. Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Kredit Gambar: PPAM

Ini berita baik bagi anda yang bekerja sebagai penjawat awam atau badan berkanun yang berusia 18 hingga 60 tahun. Anda kini boleh memohon program PPAM untuk mendapatkan rumah pertama anda.

Bagi program ini, pendapatan isi rumah mestilah tidak melebihi dari RM 10,000 dan harga rumah ditawarkan pula berharga RM 90,000 hingga RM 300,000.

Laman Web: PPAM

5. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)

Kredit Gambar: KPKT

Rakyat di seluruh negara kini boleh memohon program MyHome untuk mendapatkan rumah pertama dengan mudah. MyHome menawarkan insentif ini untuk harga rumah di bawah RM300,000.

Syarat untuk memohon program MyHome ini adalah pemohon haruslah berusia 21 tahun ke atas dan tidak pernah memiliki rumah. Selain itu, pendapatan isirumah adalah di bawah RM10,000.

Laman Web: KPKT

6. Rumah Selangorku

Kredit Gambar: LPHS

Bagi rakyat Selangor, boleh menarik nafas lega sekiranya tidak pernah memiliki rumah kerana kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan program Rumah Selangorku.

Pemohon hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah tidak lebih daripada RM10,000. Harga rumah yang ditawarkan dalam program Rumah Selangorku adalah berharga RM42,000 hingga RM250,000.

Laman Web: LPHS

7. Rumah Mesra Rakyat (RMR) Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB)

Kredit Gambar: SPNB

Bagi anda yang memiliki tanah namun mempunyai rumah usang atau tidak mempunyai rumah, kerajaan memperkenalkan program Rumah Mesra Rakyat SPNB yang amat sesuai.

Penubuhan Program Rumah Mesra Rakyat SPNB ini adalah untuk membantu para nelayan, petani dan keluarga yang miskin bagi memiliki rumah yang selesa. Untuk memohon program ini, pemohon mestilah berumur 18 tahun ke atas dan pendapatan tidak lebih daripada RM5,000.

Akhir kata, kerajaan negara kita amat peka dan prihatin dalam membantu rakyat untuk memiliki kediaman sendiri yang selesa. Demi kebahagiaan keluarga tersayang, carilah skim yang sesuai dengan kelayakan kita.

Laman Web: SPNB

Sumber Rujukan: Portal Malaysia

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!