5 Sebab Kita Perlukan Peguam Dalam Jual Beli Hartanah

Sesiapa yang pernah membuat transaksi hartanah pasti tertanya-tanya kenapa mahal sangat kos yuran guaman. Dahlah rumah mahal, yuran guaman pula boleh tahan juga kosnya.

Akhirnya pembeli yang kena tanggung semua kos tersebut. Kos yang boleh mencecah sehingga berbelas ribu.

Kenapa tak macam beli kereta? Bayar downpayment atau booking, apply loan, loan lulus, sign offer letter, dah boleh ambil kereta. Tak perlu pun peguam.

Kali ini kami akan kongsikan mengapa peguam itu penting dalam transaksi hartanah.

1. Pemudahcara

Transaksi hartanah melibatkan banyak perkara yang rumit. Ianya melibatkan banyak pihak seperti pembeli, penjual, bank, LPPSA, pejabat tanah, pihak berkuasa negeri, dan lain-lain lagi.

Untuk berurusan dengan pihak tersebut, terdapat akta atau undang-undang yang perlu kita patuhi. Tanpa peguam, agak susah untuk kita kendalikan proses ini.

Sebagai contoh, proses penukaran master title ke individual title, kita perlu berurusan dengan pemaju, pihak berkuasa negeri, LHDN, larat ke kita nak buat semua tu?

2. Akta

Dalam transaksi hartanah, terdapat banyak akta yang terlibat. Akta Kanun Tanah Negara, Akta Hakmilik Strata, Akta Setem, dan lain-lain lagi.

Sebagai orang biasa yang tak tahu undang-undang, adakah kita tahu pasal akta tersebut?

Sebagai contoh, penukaran nama hartanah leasehold akan melibatkan Akta Kanun Tanah Negara. Adakah kita arif berkenaan perkara tersebut?

3. Perlindungan

Peguam akan melindungi pihak pembeli atau penjual dalam sesuatu transaksi. Mereka akan menasihati berkenaan undang-undang atau prosedur yang perlu dibuat.

Sebagai contoh dalam perjanjian jual beli, peguam akan memastikan perjanjian adalah teratur dan lengkap berdasarkan akta sebelum ditandatangani oleh pihak yang terlibat.

Banyak terma yang digunakan dalam perjanjian menggunakan ayat perundangan yang mungkin sukar difahami oleh orang biasa.

4. Liabiliti

Setiap urusan perjanjian perlu ditandangani di hadapan peguam atau pegawai pejabat tanah. Sekiranya terdapat pertikaian di kemudian hari, peguam akan dipanggil ke mahkamah sebagai saksi.

Jadi tanggungjawab peguam bukan hanya pada peringkat awal sahaja, mereka akan terlibat jika ada isu atau pertikaian di kemudian hari.

Sebagai contoh, jika kita selaku orang biasa menjadi saksi perjanjian jual beli rumah dan tiba-tiba ada pertikaian di kemudian hari, kita nak jawab apa di mahkamah?

5. Pemegang Amanah

Peguam bertanggungjawab ke atas semua bayaran yang dibuat oleh pembeli sebelum dilepaskan kepada penjual.

Sebagai contoh, apabila kita membuat pinjaman perumahan, wang tersebut bukan disalurkan pihak bank secara terus kepada penjual. Ia akan disalurkan kepada pihak peguam selaku pemegang amanah.

Peguam akan memastikan semua urusan seperti bil utiliti tertunggak, cukai tertunggak, atau apa sahaja masalah berbangkit diselesaikan sebelum penyerakan kunci dan milikan.

Apabila sudah selesai, barulah wang pinjaman tadi diagihkan kepada penjual. Bayangkan jika wang tersebut disalurkan ke akaun individu, macam-macam hal boleh jadi.

Sekarang dah faham kenapa yuran guaman ini agak mahal?

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Perunding Hartanah, Takaful, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 30 Mei 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

  • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
  • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur