5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Lupakan seketika tentang isu Covid-19, kerana apa yang akan dikongsikan dalam artikel ini memerlukan anda menggunakan imaginasi dalam membayangkan suasana sebuah township atau bandar terancang.

Ramai yang sedia maklum pada hari ini, terdapat banyak township yang telah dibina dan sedang dibina dari pelbagai pemaju hartanah di luar Lembah Klang dek kepadatan penduduk yang tinggi dan harga tanah yang terlalu mahal.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Tahukah anda, sebelum pemaju hartanah melakukan aktiviti pecah tanah dan memasang cerucuk besi untuk membina sebuah township, mereka perlu menilai trend dan merangka elemen penting yang bakal mencorakkan konsep sesebuah township.

Township yang bermaksud pembandaran dalam Bahasa Malaysia, merupakan satu proses mengubah kawasan luar bandar yang tidak berpenghuni atau kurang berpenghuni menjadi sebuah bandar.

Pembandaran juga berlaku gara-gara penempatan sebuah bandar menjadi bandar yang lebih besar dan kompleks dengan kepadatan penduduk yang lebih tinggi.

Jika anda lihat Desa Park City yang dibina pada tahun 1999 dengan keluasan 473 ekar, elemen yang diketengahkan pemaju adalah inovasi dan komuniti yang mesra, selamat dan sihat.

Manakala Eco Majestic dengan keluasan 1,089 ekar yang terletak di Semenyih pula mengenengahkan konsep kawasan mesra hijau dengan taman dan tasik rekreasi dengan sistem keselamatan maksimum yang dikawal oleh polis.

Baca : Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

“Tahukah anda, proses pembandaran berlaku dengan pesat di seluruh negeri di Malaysia pasca merdeka dengan penglibatan Kerajaan dan pemaju swasta dalam memenuhi permintaan bangunan, pengangkutan, penempatan dan fungsi-fungsi lain sebuah kawasan.”

Akan tetapi trend di setiap negara adalah berbeza dan sangat bergantung kepada keperluan manusia di negeri atau negara tersebut.

Contoh terdekat adalah di Australia di mana dapur rumah semakin kecil kerana trend memasak di dapur bersama keluarga semakin kurang popular.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Di Malaysia pula, banyak kediaman high-rise yang ‘hilang’ balkoni rumah. Faktor keselamatan adalah isu utama.

Kesannya, dobi layan diri menjadi popular dan keperluan penghuni kediaman ‘high-rise’ kerana kebanyakan JMB high-rise tidak membenarkan penghuni menyidai baju.

Jom kita tengok 5 trend yang bakal mencorakkan township sesebuah kawasan di Malaysia.

1. Aksesibiliti

Trend utama yang memainkan peranan dalam pembentukan sebuah township adalah jarak kediaman tersebut dengan pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM, BRT atau stesen bas henti-henti.

Dengan perkembangan penggunaan perkhidmatan e-hailing, kawasan ‘pick up dan drop-off’ point e-hailing juga penting dalam pembentukan sebuah township.

Hal ini kerana, kenderaan peribadi kini bukanlah menjadi satu keperluan sebaliknya dilihat sebagai satu kehendak terutamanya kepada golongan bandar.

2. Persekitaran Hjau

Bermula awal tahun 2010, isu pemanasan global telah menjadi isu yang kritikal di Malaysia. Ini dapat dilihat dengan langkah yang diambil pemaju hartanah yang membangunkan township dengan konsep persekitaran hijau bebas tenaga.

Penggunaan pemanas air solar dan penggunaan kaca berbanding batu-bata sebagai sumber cahaya semula jadi semakin popular.

Hari ini, township-township yang baru dilancarkan mempunyai banyak taman dan tanaman hijau.

3. Teknologi

Kita mungkin boleh hidup tanpa makan dan minum untuk 3 hari, tetapi belum tentu kita boleh hidup tanpa Wi-Fi selama 3 hari.

Dengan kemajuan teknologi hari ini, kebanyakan pemaju hartanah telah membawa teknologi ke satu tahap baru dengan menggunakan kunci automatik dan fungsi face recognition.

Setiap township yang dibina juga diwajibkan untuk mempunyai akses telekomunikasi bagi memudahkan penghuni mendapat akses internet berkelajuan tinggi.

4. Transit Oriented Development

Konsep transit oriented development (TOD) adalah menjadikan satu bangunan atau premis sebagai pusat kepada pendidikan, pusat beli-belah, kediaman mahu pun pusat ibadat.

Kedengaran agak mustahil, tetapi konsep ini telah pun dilaksanakan oleh pemaju MKH Land menerusi Saville Cheras dan Mah Sing Group menerusi projek D’ Sara Sentral.

Konsep TOD ini tidak terbatas kepada bangunan high-rise sahaja tetapi turut melibatkan projek landed sungguhpun angkanya tidak banyak.

5. Sekuriti

Rata-rata pembeli unit kediaman township adalah golongan berpendapatan RM9,620 ke atas atau lebih dikenali sebagai T20 dalam kumpulan pendapatan isi rumah yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia.

Golongan ini mahukan sebuah kediaman dan komuniti yang selamat dan di sini pentingnya konsep Guarded and Gated (GAG).

Konsep GAG menjadi popular seawal tahun 2008 dan menjadi suatu fenomena dalam industri perumahan negara.

Perkembangan trend ini berlaku khususnya di kawasan Lembah Kelang, Pulau Pinang dan Johor Bahru; jelas membuktikan bahawa sambutan penduduk kepada pembangunan skim ini semakin meningkat, malah telah menjadi trend dalam pemilikan hartanah kediaman.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Natijahnya, keselesaan tetap menjadi keutamaan dalam pembentukan sebuah tonwship. Jarak dan lokasi kini bukan lagi isu utama dengan perkembangan perkhidmatan e-hailing dan kemajuan pengangkutan awam khususnya di Lembah Klang.

Semoga pemaju hartanah tidak meminggirkan golongan B40 dan M40 dengan membina township mampu milik dan bukan kediaman high-rise sahaja.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bolehkah Saya Beli Rumah & Letak Nama Anak Bawah Umur Dalam Geran?

Saya pernah ditanya oleh seseorang soalan seperti berikut:
“Saya bercadang untuk beli sebuah rumah untuk anak saya yang berumur 3 tahun. Boleh kah saya terus letak nama anak saya dalam geran rumah tersebut?”

Jawapan saya :

1- Layakkah?

Secara prinsipnya kanak-kanak di bawah umur 18 tahun tidak mempunyai kelayakan dari segi undang-undang untuk memasuki sebarang kontrak atas kapasiti dirinya sendiri, termasuklah kontrak jual beli hartanah.

2 – Pemegang Amanah

Walaubagaimanapun, ibu bapa atau penjaga yang sah kepada kanak-kanak tersebut boleh memasuki kontrak jual beli hartanah bagi pihak anak mereka di bawah umur, di mana dalam keadaan tersebut ibu bapa atau penjaga kepada anak tersebut hanya bertindak sebagai pemegang amanah sahaja.

Di dalam perjanjian jual beli dan geran hartanah tersebut kelak akan ditulis nama ibu bapa atau penjaga yang sah kepada anak tersebut sebagai pemegang amanah.

3 – Suratcara Ikatan Amanah (Trust Deed)

Kebiasaannya disamping perjanjian jual beli, satu suratcara ikatan amanah akan disediakan untuk merekodkan ikatan amanah tersebut, di mana surat ikatan amanah itu akan didaftarkan di Pejabat Tanah.

4 – Kaveat Amanah

Demi melindungi hak dan kepentingan anak tersebut sehingga beliau mencapai umur 18 tahun, ibu bapa atau penjaga yang sah kepada anak itu boleh memohon supaya kaveat amanah dimasukkan oleh pentadbir tanah ke atas hartanah tersebut.

KAVEAT bermaksud sekatan atau halangan; adalah satu instrumen / alat / mekanisme yang disediakan oleh undang-undang untuk melindungi kepentingan seseorang ke atas urus niaga hartanah miliknya.

5 – Pindah Milik

Setelah anak tersebut mencapai umur 18 tahun, ibu bapa atau penjaga yang sah tadi, selaku pemegang amanah akan memindahmilikkan hartanah itu kepada nama si anak sebagai pemilik berdaftar yang sah.

Sebelum pindahmilik didaftarkan kepada nama si anak, ibu bapa atau penjaga yang sah kepada anak tersebut hendaklah terlebih dahulu memohon kepada pentadbir tanah agar kaveat amanah yang telah dimasukkan sebelum ini dibatalkan.

6 – Lantik Peguam

Sebaik-baiknya segala urusan yang dinyatakan di atas dilakukan oleh peguam yang dilantik oleh pembeli. Setelah pindahmilik dibuat kepada nama si anak, kini hartanah tersebut sah menjadi milik si anak sepenuhnya.

 

Artikel ini diolah oleh MajalahLabur.com dari posting asal Tuan SALKUKHAIRI ABD SUKOR, Presiden HartaGuam. Follow beliau untuk lebih banyak nasihat-nasihat percuma.

Iklan

Mungkin Ini Sebabnya Rakyat Masih Tak Mampu Beli Rumah

Baru-baru ini, Bank Negara Malaysia mengeluarkan kenyataan bahawa bukannya isu kelulusan pinjaman rumah yang menjadi punca – sebaliknya hartanah sememangnya tidak lagi mampu dimiliki.

Menerusi laman web terbaru Housing Watch, Bank Negara Malaysia menyediakan data bagi menangkis tanggapan bahawa kesukaran mendapat pinjaman perumahan adalah penyebab orang ramai tidak mampu memiliki rumah. Jika kita lihat data berikut, kebanyakan negeri mempunyai kelulusan pinjaman perumahan sekitar 70%.

Sumber: Housing Watch

Bank Negara Malaysia berkata industri hartanah harus meningkatkan usaha untuk mengurangkan kos dan meningkatkan bekalan kos rumah harga mampu milik.

Ini disebabkan oleh peningkatan harga rumah saban tahun yang kini menyebabkan median harga rumah di Malaysia 4.4 kali ganda daripada median pendapatan isirumah. Menurut laporan yang dijalankan oleh Khazanah Research Institute pada tahun 2015, pasaran rumah mampu milik sepatutnya hanya 3 kali ganda daripada median pendapatan.

4.4 kali ganda bermakna pasaran rumah Malaysia memang mahal, hampir 50% lebih tinggi daripada standard antarabangsa.

Tetapi jika dibandingkan Kuala Lumpur dengan bandar-bandar lain, rumah di Hong Kong adalah 19 kali ganda pendapatan dan Beijing pula 14.5 kali ganda pendapatan. Kiranya tersangatlah mahal di sana berbanding di Kuala Lumpur.

Jika merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016 mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%.

Manakala hanya 20% daripada pelancaran rumah baru di Malaysia pada suku tahun pertama 2017 berharga kurang daripada RM250,000. Sedangkan kebanyakan rumah baru berharga RM250,000 ke RM500,000.

Sumber: Housing Watch

Jika kita ikut Formula 200, seandainya seseorang yang bergaji RM2,500 (iaitu median atau purata gaji rakyat Malaysia):

  1. DSR = 60% * RM2,500 = RM1,500 instalment bulanan yang anda mampu
  2. 1500 * 200 = RM300,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Bagi yang tak berapa faham, boleh rujuk artikel Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Pendapatan Tak Cukup Dan Rumah Terlalu Mahal

Menurut kajian, hanya separuh daripada mereka yang tinggal di Kuala Lumpur mempunyai rumah sendiri.

Tidak boleh nak salahkan pihak bank, kerana mereka perlu “cermat dan bertanggungjawab” dalam meluluskan pinjaman perumahan. Kita tidak mahu krisis sub-prime yang berlaku di Amerika Syarikat, berlaku juga di Malaysia.

Sebaliknya, pemaju perumahan perlu berusaha untuk membina rumah-rumah yang mampu dimiliki orang ramai. Sesetengah pemaju seperti Mah Sing Group Bhd yang merupakan pemaju ketiga terbesar Malaysia, kini menjual apartmen 5 kilometer daripada pusat bandar Kuala Lumpur dengan harga permulaan RM328,000 untuk unit seluas 650 kaki persegi. Bolehlah dimiliki lagi dengan pendapatan median rakyat Malaysia.

Masalah ini bakal menjadi lebih besar jika tidak ditangani sekarang. Pada masa ini, terdapat kekurangan 960,000 unit rumah mampu milik di Malaysia, dan bakal mencecah 1 juta unit menjelang 2020; berdasarkan jangkaan BNM.

Apa Kita Boleh Buat?

Carilah rumah yang kita mampu, tak perlu pun beli rumah landed; sebaliknya beli rumah kos rendah terlebih dahulu. Janji ada rumah atas nama sendiri.

Anda juga boleh berusaha untuk menambah pendapatan, supaya lebih berkemampuan untuk beli rumah. Nak beli rumah perlu juga sediakan deposit dan kos-kos lain seperti yuran guaman dan duti setem.

Kalau tak menyimpan dan menambah pendapatan daripada sekarang, sampai bila baru nak mampu beli rumah?

Sumber rujukan: Malay Mail Online
Iklan

4 Ramalan Industri Hartanah Selepas Moratorium Berakhir Pada September 2020 Nanti

Seperti yang kita semua ketahui, pandemik COVID-19 yang melanda negara sejak awal Mac 2020 yang lalu telah memburukkan lagi keadaan pasaran hartanah semasa. Sebelum itu, industri hartanah kelihatan baru saja nak pulih selepas Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang telah berjaya menjual lebih daripada 28,000 unit kediaman.

Dek kerana kurangnya suntikan stimulus dan pakej ransangan dari Kerajaan terhadap industri hartanah seperti tahun-tahun sebelumnya, menyebabkan pasaran hartanah pada suku pertama 2020 dilihat lembap dan meresahkan ramai pemaju hartanah.

Baca : Covid-19: Sesuai Ke Nak Melabur Saham Di Bursa Malaysia Sekarang?

Hari ini, kita lihat pemaju hartanah telah mula memberikan pelbagai tawaran istimewa seperti cashback dan diskaun sehingga 30% termasuk bayaran ansuran installment sehingga 13 bulan ditambah lagi dengan percuma set perabot dan televisyen kepada pembeli unit kediaman mereka.

Hakikatnya, bila dilihat semula harganya dengan lebih terperinci tidaklah turun seperti yang dijangkakan.

“Tahukah anda, berdasarkan data dari NAPIC untuk suku ketiga 2019, penawaran unit kediaman pada tahun 2019 adalah pada angka 442,468 unit yaqni jumlah terendah pernah dicatatkan untuk tahun kebelakang.”

Ini menunjukkan tanpa wabak pandemik COVID-19 pun industri hartanah di Malaysia sebenarnya sedang berada dalam fasa yang tenat!

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Untuk mengatakan harga rumah telah turun ekoran pandemik COVID-19 juga adalah kurang tepat. Hal ini kerana, tidak wujud penurunan yang mendadak di seluruh negara daripada kedua-dua hartanah jenis kediaman dan komersial.

Ya, memang benar ada unit kediaman yang dijual lebih murah berbanding harga median pasaran semasa lebih-lebih lagi di pasaran subsale, tetapi kes-kes minoriti dan terpencil ini tidak boleh dilihat sebagai fenomena harga rumah telah turun secara kolektif.

Sungguhpun wujud persepsi orang ramai mengatakan harga rumah akan turun selepas tempoh moratorium berakhir menjelang Oktober 2020 juga tidak mampu memecahkan harga rumah yang kita semua tahu sangat tidak mampu milik.

Untuk itu, artikel kali ini akan menerangkan tentang ramalan hartanah selepas moratorium berakhir September 2020 nanti.

1. Lambakan Kes Non-Performing Loan (NPL)

Selepas tempoh moratorium berakhir kelak, pemilik unit kediaman mempunyai baki 3 bulan lagi yang diberikan pihak bank sebelum pinjaman hartanah menjadi Non-Performing Loan.

Dan punca terbesar wujudnya Non-Performing Loan adalah kerana isi rumah tidak mempunyai pendapatan yang cukup untuk membuat pembayaran balik ansuran pinjaman hartanah.

Baca : Punca Dan Penentu ‘Non-Performing Loan’ (NPL) Di Malaysia

Dengan kadar pengangguran yang mencatatkan angka 3.9% pada suku pertama 2020, angkanya dilihat akan terus meningkat.

Buat pengetahuan anda, kadar pengangguran di Malaysia untuk suku pertama mencatatkan angka tertinggi sejak 10 tahun dengan jumlah 615,000 orang pada Mac 2020!

2. Lambakan Kes Lelong

Selepas tempoh 3 bulan berturut-turut pemilik rumah gagal membuat bayaran balik ansuran pinjaman hartanah, Bank Negara Malaysia akan mengira pinjaman tersebut sebagai Non-Performing Loan.

5 bulan selepas tempoh moratorium berakhir, bank akan mula mengeluarkan borang Mungkir Gadaian kepada pemilik hartanah yang gagal membuat ansuran pinjaman hartanah.

Dalam tempoh itu juga, bank akan melantik penilai hartanah untuk mendapatkan nilai hartanah tersebut untuk dilelong.

Dan akhirnya, selepas tujuh ke lapan bulan, rumah tersebut akan diisytihar lelong dan akan diiklankan di portal-portal bank tersebut.

Keesokannya, rumah tersebut akan mula diiklankan di media sosial dan portal online milik ejen lelong yang dilantik oleh pihak bank.

3. Bank Sukar Berikan Pinjaman Hartanah

Sungguhpun salah satu pendekatan yang diambil bank apabila berlakunya kemelesetan ekonomi adalah dengan merendahkan kadar faedah, purata peminjam yang berjaya mendapatkan pinjaman hartanah juga kurang kerana ramai rakyat Malaysia yang hilang punca pendapatan atau menerima pendapatan yang tidak tetap.

Hatta tanpa wabak pandemik COVID-19 pun 50 permohonan pinjaman hartanah dari 100 permohonan gagal kerana pelbagai isu asas.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Alternatif yang diambil kebanyakan penganggur dengan mengambil peluang dari e-hailing juga tidak membantu mereka untuk membuat permohonan pinjaman hartanah.

Hal ini kerana, kebanyakan syarikat e-hailing tidak membuat caruman KWSP apalagi memberi surat tawaran pekerjaan secara kontrak kepada mereka.

Orang awam dilihat akan mengusahakan apa-apa saja pekerjaan yang halal asalkan dapat membantu kelangsungan kehidupan mereka.

4. Harga Rumah Turun 10%-15%

Langkah terakhir kebanyakan pemilik hartanah apabila tidak lagi mempunyai pekerjaan untuk jangka masa yang panjang adalah dengan menjual aset mereka.

Kebanyakan perniagaan dan organisasi juga akan mencairkan aset mereka samada untuk menyelamatkan perniagaan atau kerana kesukaran mendapatkan penyewa bagi unit komersial.

Baca : Kajian Menunjukkan Harga Rumah Bakal Turun Sampai Tahun 2021

Ramalan penulis adalah harga rumah akan turun sekurang-kurangnya 10%-15% daripada harga median semasa.

Ini selari dengan indeks harga rumah Malaysia yang menyaksikan penurunan harga rumah pada tahun 1998 dengan kadar -9.5%.

Setakat hari artikel ini ditulis, terdapat ramai pemilik unit kediaman yang mengiklankan rumah mereka secara online tetapi masih menjualnya pada harga median semasa.

Keadaan semasa pasaran hartanah yang lembap ini tidak terbatas di Malaysia dan rantau Asia sahaja bahkan berlaku di seluruh dunia dan negara-negara yang mengalami kadar jangkitan kes yang tinggi jauh lebih terkesan.

Akan tetapi, polemik ini sebenarnya mampu ditangani dengan stimulus ransangan dari pihak Kerajaan agar orang awam mampu berbelanja untuk menggalakkan kitaran wang yang positif.

Baca : 7 Cara Merawat Kewangan Yang Tenat

Sekiranya anda masih memiliki pekerjaan pada hari ini, bersyukurlah kerana di luar sana terdapat lambakan penganggur yang hilang punca pendapatan dan bakal terkesan dari kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang berlaku serentak ini.

Akhir kata, simpanlah duit dan berbelanja dengan berhemah!

Sumber Rujukan:

Iklan

Beli Rumah Secara Joint Venture (JV)? Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Joint Venture atau perkongsian dalam pelaburan hartanah merupakan satu teknik yang popular di Malaysia, dengan objektif membeli sebuah hartanah dan menjana pendapatan daripadanya.

Caranya mungkin melalui sewaan harian hasil daripada Airbnb, sewaan bulanan dan tahunan kepada penyewa jangka masa panjang, atau pun sebagai satu pelaburan jangka panjang untuk dijual pada satu tempoh matang.

Teknik yang akan dikupas dalam artikel ini adalah berkenaan joint venture dalam pelaburan hartanah untuk pelaburan jangka masa panjang.

Biasa Kita Dengar Syarikat Saja Yang Joint Venture

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Trend membeli rumah secara joint venture ini sinonim dengan pelabur hartanah yang membeli pada harga murah, dan menjualnya semula apabila hartanah dan lokasi telah matang pada harga yang lebih tinggi.

Krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik di Malaysia menyukarkan pelabur-pelabur hartanah memohon pembiayaan pinjaman hartanah daripada bank.

Oleh itu, kebanyakan pelabur hartanah mengambil langkah proaktif dan kreatif dengan memanfaatkan orang lain untuk tujuan pelaburan hartanah.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Ada yang membuat joint venture dengan pasangan hidup, ibu bapa, rakan-rakan atau pun sesama pelabur hartanah sendiri.”

Contoh paling mudah adalah Ali, Lim dan Kumar bersama-sama mengeluarkan modal untuk membeli sebuah rumah teres berkembar di Nilai pada tahun 2010.

Mereka bersama-sama bersetuju untuk menjual rumah teres tersebut selepas 10 tahun yakni pada tahun 2020 selepas lokasi dan hartanah tersebut benar-benar matang dan mampu dijual pada kadar 10% – 30% daripada harga pembelian pada tahun 2010.

Baca : Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Sementara menunggu tempoh matang 10 tahun yang mereka telah tetapkan, mereka menyewakan hartanah tersebut pada penyewa yang bekerja di sekitar Nilai, Sepang dan Putrajaya.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Lain orang lain cara perkongsiannya. Ada yang mengeluarkan modal dan mengharapkan rakan kongsi mengeluarkan masa dan tenaga dan sebaliknya.

Bila kita bercakap tentang pelaburan, risiko untuk berlaku kegagalan dan kerugian adalah sangat tinggi.

Cara untuk mengurangkan risiko untuk rugi dan juga mendapat untung hasil dari pelaburan melalui kaedah JV ini adalah dengan:

  • Kajian mendalam terhadap hartanah dan lokasi.
  • Tanggungjawab setiap rakan kongsi yang terlibat.
  • Strategi pelaburan.

Kelebihan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Pixabay from Pexels

Bajet Hartanah Lebih Besar

Andaikan gaji kita RM3,000 dengan kadar Debt Service Ratio (DSR) 25% dan layak untuk membeli sebuah rumah pada harga RM225,000.

Baca : Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Dengan melakukan joint venture dalam pelaburan hartanah, kita mampu membeli rumah pada harga yang lebih tinggi untuk tujuan pelaburan hartanah.

Perkongsian Kos Dan Cukai

Kos awal pembelian sebuah hartanah seperti duti setem, kos guaman dan juga kos lain seperti management fee, sinking fund, deposit TNB, cukai tanah, cukai pintu dan cukai pentaksiran hartanah mampu dikongsi bersama rakan kongsi yang lain.

Baca : 9 Bajet Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Lebih ramai rakan kongsi kita, lebih banyak kos dan cukai yang boleh dikongsikan untuk dibayar secara bersama.

Perjanjian Yang Sah

Disebabkan kita mempunyai objektif yang jelas, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebuah syarikat perkongsian.

Atau pun boleh sekurang-kurangnya membuat kontrak bertulis di antara setiap rakan kongsi akan pelaburan hartanah jenis joint venture yang kita akan lakukan bersama mereka.

Kalau membuat joint venture dengan ahli keluarga atau pasangan hidup, mereka mungkin agak keberatan untuk menandatangani surat perjanjian ini dan beranggapan surat perjanjian tersebut tidak perlu kerana bergantung kepada faktor percaya di antara satu sama lain.

Namun melalui cara ini, ianya mampu mengelakkan kita daripada ditipu rakan kongsi atau pun dikejar pegawai LHDN atas kesalahan tidak mengisytiharkan harta.

Konsultansi Undang-Undang Percuma

Kebanyakan yang menceburkan diri dalam pelaburan hartanah secara joint venture ini bukanlah broker kampung atau baru sehari dua berkecimpung dalam industri hartanah.

Mereka mempunyai kenalan dari ejen hartanah, pegawai LHDN, pegawai bank dan juga peguam hartanah.

Kekurangan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Hilang Kelayakan Pelepasan RPGT

Apabila membuat pelaburan hartanah dengan teknik joint venture, kita berisiko tinggi untuk kehilangan peluang untuk mendapatkan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT.

Oleh itu, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi sekiranya berhasrat untuk menjual hartanah tersebut dalam tempoh kurang daripada lima tahun.

Masalah Kewangan

Apabila salah seorang rakan kongsi menghadapi masalah kewangan, ianya secara tidak langsung telah menganggu wang aliran tunai rakan kongsi yang lain.

Kita mungkin terpaksa menggunakan modal yang lebih untuk kos-kos bulanan dan tahunan dari hartanah yang telah dibeli.

Visi Yang Berbeza

Dalam sebuah kapal tidak boleh ada dua orang nakhoda. Setiap rakan kongsi mempunyai visi yang berbeza daripada pelaburan hartanah tersebut.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Ada yang ingin untung dalam masa singkat dan ada yang ingin untung dalam masa panjang. Pastikan kita mencari rakan kongsi yang satu ‘kepala’ dan mudah dibawa bincang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Masalah Kepercayaan

Apabila melibatkan soal wang, masalah kepercayaan pasti muncul walaupun kita membuat perkongsian bersama pasangan hidup atau keluarga.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kerap kali pelaburan hartanah melalui joint venture ini lingkup kerana masalah kepercayaan di antara rakan kongsi.

Sentiasalah berterus terang, jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab anda sebagai rakan kongsi.

Pelaburan hartanah dengan cara joint venture ini memang kedengaran menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

Tetapi hanya apabila kita mempunyai rakan kongsi yang berkongsi visi dan kepercayaan yang sama.

Baca : Hibah Sebelum Hiba Ketahui Perbezaan Hibah Faraid dan Wasiat

Jangan terlalu seronok apabila bank meluluskan loan rumah, kerana saat itulah kita dan rakan kongsi yang lain akan diuji.

Sebagai penutup, sentiasa sediakan payung sebelum hujan. Pastikan kita mempunyai kontrak bertulis berdasarkan perkongsian ini dan lakukan hibah hartanah seawal mungkin bagi mengelakkan salah laku sekiranya berlaku kematian di antara rakan kongsi.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!