Adakah Projek Rumah Mampu Milik BMF Sesuai Untuk B40?

Baru – baru ini, industri hartanah tempatan gempar dengan satu pengumuman pelancaran perumahan mampu milik untuk B40 oleh Better Malaysia Foundation (BMF).

Buat pengetahuan pembaca sekalian, BMF merupakan sebuah yayasan yang telah dijenamakan daripada Vincent Tan Foundation yang dimiliki oleh Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun.

Baca : 2 Cadangan BMF Untuk Membolehkan Golongan B40 Beli Rumah

Dilahirkan pada tahun 1952, ahli perniagaan dan pelabur yang berasal dari Batu Pahat, Johor ini mempunyai kekayaan dianggarkan bernilai RM3.1 bilion dan tersenarai sebagai orang ke-23 paling kaya di Malaysia pada tahun 2020.

Baca : Kenali 4 Keluarga Malaysia Yang Berjaya Membina Legasi Kekayaan

Beliau memiliki pelbagai jenis perniagaan merangkumi telekomunikasi, kedai runcit, hartanah dan juga kelab bola sepak Eropah!

Dalam masa 24 jam daripada pengumumuman CEO Berjaya Corporation Berhad, Jalil Rasheed, timbul pelbagai reaksi positif dan negatif di kalangan rakyat Malaysia yang prihatin dengan atmosfera terkini industri hartanah.

Isu ini menarik perhatian ramai kerana isu penawaran rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia sebenarnya tidak pernah cukup semenjak tahun 1960-an lagi!

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Terlalu banyak inisiatif dan projek pembangunan yang dilancarkan Kerajaan dengan kerjasama pemaju hartanah swasta, tetapi isu rumah mampu milik masih tidak mencukupi.

Soalnya, adalah projek perumahan mampu milik untuk B40 oleh Better Malaysia Foundation (BMF) ini benar – benar fokus untuk meningkatkan pemilikan hartanah di kalangan B40?

Jom kita kaji 6 poin utama daripada projek ini.

 • Lokasi
 • Kos Utiliti
 • Pelaburan
 • Pembiayaan
 • Sifat Hartanah
 • Akses Pengangkutan Awam

Jom kita tengok enam poin ini untuk menjawab soalan adakah projek rumah mampu milik BMF sesuai untuk golongan B40.

1. Lokasi

Sebenarnya, agak sukar untuk pemaju hartanah membina rumah mampu milik di lokasi tumpuan atau primer gara – gara tanah di Lembah Klang sejak sekian lama mempunyai isu ‘scarcity’.

Untuk membina kediaman mampu milik di lokasi komersial utama seperti Cyberjaya, Damansara dan Bangsar South juga sebenarnya satu tindakan yang merugikan.

Ini kerana harga tanah di kawasan bandar lebih – lebih dari status pegangan bebas (freehold) adalah jauh lebih mahal berbanding pegangan pajakan (leasehold).

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Solusinya?

Berkemungkinan besar projek rumah mampu milik dengan harga RM120,000 – RM300,000 ini akan dibina di lokasi pinggir bandar dengan jenis pegangan pajakan (leasehold) kerana harga tanah yang lebih murah.

2. Kos Penyelenggaraan

Bercakap soal kos penyelenggaraan di projek perumahan mampu milik golongan B40 sebenarnya agak menyedihkan.

Hal ini kerana, sebahagian besar penduduk tidak membayar kos penyelenggaraan tepat pada masanya dan ada juga yang langsung tidak membayar.

Ini menyebabkan kebanyakan PPR bukan sahaja di Lembah Klang, bahkan di negeri – negeri lain di Malaysia menghadapi masalah sistem perpaipan, saliran dan lif yang kerap tidak berfungsi.

Masalah ini diselesaikan dengan begitu baik dalam projek perumahan mampu milik BMF apabila kos penyelenggaraan telah dimasukkan sekali selama 10 tahun.

3. Pelaburan

Mungkin agak janggal buat golongan B40 untuk bercakap soal pelaburan hartanah lebih – lebih lagi pada hartanah yang mereka duduki.

Akan tetapi, memandangkan projek ini bukanlah projek subsidi Kerajaan dan merupakan inisiatif swasta, golongan B40 boleh mengambil langkah proaktif dengan membuat pelaburan hartanah.

Strategi ini dibincangkan oleh Radzi Tajuddin, selaku CEO Hi Home yang menyarankan konsep ‘dual-key’ sebagai solusinya.

Baca : Pelaburan Menarik Dengan Rumah Dual-Key?

Konsep dual-key membolehkan pemilik kediaman menghuni kediaman tersebut sambil menyewa separuh dari kediaman tersebut dengan memberikan kunci kepada penyewa.

Sedikit kos renovasi perlu dikeluarkan oleh pemilik kediaman untuk menjadikan konsep dual key ini berjaya.

4. Pembiayaan

Untuk membayar RM899 selama 60 tahun atau 720 bulan untuk sebuah rumah yang pada asalnya hadir dengan tanda harga RM300,000 sebenarnya bukanlah tindakan yang bijak.

Kerana ‘paying principal’ rumah itu secara kumulatif adalah RM347,280 dan bayaran balik rumah berharga RM300,000 itu sebenarnya adalah RM647,280!

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Tempoh pembiayaan adalah terlalu lama dengan kadar faedah yang tinggi boleh menyebabkan 3 generasi anda terikat dengan hutang kerana tiada deposit yang diperlukan untuk membeli unit kediaman ini.

5. Sifat Hartanah

Keluasan kediaman yang ditawarkan adalah :-

 • 450 kps dengan harga RM120,000
 • 600 kps dengan harga RM160,000
 • 750 kps dengan harga RM200,000
 • 900 kps dengan harga RM240,000
 • 900 kps (Kuala Lumpur) dengan harga RM300,000

Baca : Dengan Modal RM300,000, Berapa Luas Rumah Anda Boleh Dapat Di Malaysia?

Apa yang menarik adalah, setiap kediaman didatangkan dengan konsep fully furnished bertujuan mengoptimumkan ruang dalaman kediaman agar sesuai dan selesai didiami.

6. Pengangkutan Awam

Setakat artikel ini ditulis, tiada data berkenaan jejaran pengangkutan awam seperti KTM, LRT dan MRT yang bakal melalui projek rumah mampu milik ini dalam radius 1KM.

Pengangkutan awam merupakan salah satu elemen penting dalam pembangunan hartanah dan merupakan faktor yang mempengaruhi nilai hartanah itu.

Golongan B40 dilihat merupakan golongan yang paling memerlukan akses pengangkutan awam untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Bukan semua individu yang lahir dari golongan B40 mampu memiliki kenderaan peribadi dan dengan adanya pengangkutan awam dalam radius 1KM dari projek ini, mampu mengurangkan bebanan perbelanjaan pengangkutan mereka.

Projek perumahan mampu milik dari BMF ini belum menemui natijahnya dan terlalu banyak fakta yang perlu disalurkan kepada umum.

Seperkara lagi adalah, BMF sebenarnya harus menyemak semula tawaran harga rumah mampu milik mereka kerana saranan Bank Negara Malaysia  meletakkan, harga rumah mampu milik di Malaysia untuk golongan M40 adalah RM282,000.

Jika harga maksimum ‘rumah mampu milik’ untuk golongan B40 yang ditawarkan BMF adalah RM240,000 – RM300,000, itu sudah dikira rumah untuk M40.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 9 Mei 2021, jam 930 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!