Bagaimana Airbnb Hilang Segala-Galanya Dalam Masa 6 Minggu

Airbnb yang bermaksud ‘Air Bed and Breakfast’ bermula pada tahun 2008 oleh anak muda yang pada mulanya menawarkan sewaan katil dan sarapan atas talian kepada sebuah syarikat gergasi yang bernilai $31 bilion pada tahun 2017.

Setakat tahun 2020, Airbnb mempunyai hampir 6,300 pekerja, 3 juta hos (pemilik hartanah) di seluruh dunia dan 7 hartanah yang disenaraikan di dalam platform Airbnb di 220 buah negara.

Baca : Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Penawaran terbaru fungsi Airbnb yang dipanggil ‘Experience’ membenarkan pengguna Airbnb bukan sekadar membuat tempahan rumah, bahkan mencuba pengalaman baru aktiviti luar di sekitar kawasan rumah yang disewa.

Terkini, dengan keadaan pasaran ekonomi yang tidak menentu dan risiko wabak pandemik, perancangan besar Airbnb untuk menjadi syarikat public listed menjelang tahun 2020 diragui ramai pihak khususnya golongan pelabur saham. 

Soalnya, bagaimanakah syarikat startup yang paling berjaya dan menguntungkan ini menjadi begitu lemah?

Sebelum itu, jom kita lihat kembali sejarah awal Airbnb. Ditubuhkan oleh tiga orang anak muda Brian Chesky, Joe Gebbia dan Nathan Blecharczyk pada Ogos 2008 di San Fransisco.

Pada tahun 2008, Amerika Syarikat sedang berdepan dengan Krisis Kewangan yang menyebabkan ramai orang hilang pekerjaan, dan cuba mencari sumber pendapatan sampingan sementara menunggu krisis tersebut selesai.

Baca : Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Tiga anak muda ini, berkongsikan idea pemilik hartanah berkongsikan ruang di rumah mereka secara online dan mampu menjana pendapatan sampingan dari situ.

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-Airbnb-Hilang-Segala-Galanya-Dalam-Masa-6-Minggu3-700x466.jpg

Sambutan yang diterima tiga anak muda ini adalah sangat luar biasa. Ramai pemilik hartanah sukakan idea tersebut sehingga dikhabarkan Airbnb berjaya mengutip keuntungan pada hari pertama dilancarkan!

Untuk rekod, Airbnb mencapai keuntungan yang signifikan pada tahun 2017 dan 2018 sehingga mencetuskan idea untuk program Airbnb Plus.

“Airbnb Plus adalah program khusus untuk hos dengan review yang tinggi dan kualiti tempat tinggal yang sangat istimewa”

99% hartanah yang disenaraikan di Airbnb Plus adalah rumah idaman yang ‘instagrammable’ dengan pengalaman bermalam yang luar biasa.

Airbnb : Syarikat Gergasi Yang Tumbuh Dalam Masa 1 Dekad

Kesan daripada peningkatan keuntungan tahunan, populariti dan trend penggunaan Airbnb di seluruh dunia, banyak pihak yang mula melabur dan memberi dana kepada Airbnb.

Pada Januari 2009, Airbnb menerima dana sebanyak $6 juta daripada Seed yang meningkatkan nilai Airbnb kepada $2.9 juta pada ketika itu.

Semenjak itu, Airbnb terus menerus mendapat suntikan dana dari pelbagai syarikat khususnya di Silicon Valley. Menjelang Januari 2017, Airbnb telah meraih $555.4 juta!

Baca : Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Data pada tahun 2015 menunjukkan, Airbnb mencatatkan rekod sebagai sebuah syarikat dengan nilai $25 bilion meninggalkan gergasi lain seperti Marriot, Expedia, WYNDHAM dan HomeAway.

Airbnb mencatatkan peningkatan keuntungan sehinga 115% pada tahun 2015 berbanding tahun sebelumnya.

Ramai yang menjangkakan Airbnb ‘kenyang 7 keturunan’ dengan keuntungan yang sangat banyak. Hakikatnya, Airbnb memang mencatat keuntungan yang besar, tetapi Airbnb turut menanggung kos operasi yang besar.

“Semakin besar periuk, semakin besarlah keraknya…”

Airbnb telah membelanjakan kos pentadbiran yang terlalu tinggi pada tahun 2017 dan 2018. Kos pentadbiran Airbnb pada tahun 2019 juga naik sehingga 113% berbanding tahun 2017.

Hal ini kerana, pihak pengurusan atasan Airbnb telah mengambil tindakan mengambil pekerja pada skala yang besar dan membina pejabat sendiri di San Fransisco.

Kos operasi Airbnb pada penghujung 2019 telah meningkat tinggi sehingga tidak seimbang dengan aliran tunai syarikat tersebut.

Data dari Reuturs menunjukkan, Airbnb telah mengumpulkan simpanan tunai sebanyak $3 bilion dari bayaran tempahan dan caj yang dikenakan kepada tetamu dan hos.

Manakala pendapatan Airbnb dari yuran pula melebihi $4.8 bilion pada tahun 2019.

“Buat pengetahuan anda, Airbnb mengenakan caj bayaran 3% daripada hos (tuan rumah) dan 14.2% daripada tetamu.”

Bermulanya Masalah Airbnb

Masalah bermula pada Oktober 2019 yang lalu apabila Airbnb telah mengharamkan senarai rumah jenis pesta atau ‘house party’ ekoran insiden tembakan rambang yang mengorbankan 5 jiwa.

Sebagai inisiatif keselamatan, Airbnb telah melabur ke infrastruktur berkenaan keselematan sebanyak $100 juta. Ini menyebabkan kos operasi tahunan Airbnb pada tahun 2019 naik dua kali ganda berbanding 2017 yaqni mencecah $5.3 bilion.

Baca : Terpaksa Menjual Bijirin Sarapan Untuk Langsaikan Hutang, Ini Kisah Suka-Duka Pengasas Airbnb

Saat Airbnb baru ingin mula menyusun kembali profil kewangan mereka pada suku pertama 2020, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah mengharamkan pergerakan pelancongan ke Eropah selama 30 hari bagi membendung penularan wabak pandemik COVID-19 yang sedang rakus meragut nyawa warga Eropah ketika itu.

Rentetan dari pengharaman pergerakan pelancongan ke Eropah, ramai pengguna Airbnb marah dan inginkan bayaran balik deposit mereka kerana hos tidak memberikan sebarang bayaran balik.

Sebagai tindak balas dan demi menjaga reputasi dan hati pengguna, pengurusan Airbnb telah memberikan 25% bayaran balik dari setiap tempahan yang dibatalkan pengguna ekoran perintah larangan pergerakan rentas negara.

Tambahan, Airbnb telah mebiayai satu dana perumahan sebanyak $17 juta untuk membantu ‘top rated’ hos Airbnb membiayai ansuran pinjaman hartanah mereka.

Hos atau pengusaha Airbnb terpilih dibenarkan membuat permohonan untuk pemberian sehingga AS$5,000.

Menjelang April 2020, Airbnb tidak lebih sekadar sebuah syarikat yang gagal mempunyai aliran tunai, hos yang marah akan polisi Airbnb dan masa depan yang tidak menentu.

Akhirnya, pada Mei 2020 Airbnb mengambil tindakan kurang popular dengan mengurangkan 25% dari jumlah pekerja menyebabkan 2,000 orang dibuang kerja.

Apa yang lebih menyedihkan, keuntungan Airbnb untuk tahun 2020 dijangka menurun sebanyak 50% daripada $4.8 bilion pada tahun 2019.

Kesan daripada insiden – insiden ini, nilai Airbnb turun kepada $26 bilion setakat Jun 2020 berbanding $31 bilion pada tahun 2017.

Penganalisis ekonomi dan pelabur meramalkan Airbnb memerlukan sekurang – kurangnya 6 bulan dengan aliran tunai yang positif untuk membolehkan mereka keluar dari kemelut ini.

Kesan yang berlaku ini tidak hanya mempengaruhi syarikat – syarikat gergasi. Sebaliknya, turut memberi kesan buruk kepada individu yang terlibat secara langsung dengan gig ekonomi di seluruh dunia.

Dan hari ini, kita dapat melihat dengan jelas bahawa asas kepada tertubuhnya Airbnb teruji kerana Airbnb merupakan pengurus hartanah yang tidak memiliki sebarang hartanah seperti hotel.

Masa depan industri pelancongan tampak seakan tiada sinar untuk masa terdekat dengan penuh persoalan dan ketidakpastian akan masa depan.

Apa yang pasti, industri pelancongan di seluruh dunia pada 2020 bakal berdepan dengan kerugian sebanyak AS$1 trilion akibat pandemik COVID-19.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Skim Rumah Pertama Yang Ada Di Malaysia

Memiliki rumah pertama adalah impian bagi setiap orang yang inginkan keselesaan dan kebahagiaan bersama keluarga, terutamanya yang baru sahaja mendirikan rumahtangga. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa ada banyak skim yang telah diwujudkan bagi membantu ramai orang merealisasikan impian tersebut.

Jom kita tengok 7 program rumah pertama yang ada di Malaysia seperti berikut.

1. Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)

Kredit Gambar: PR1MA

Bagi anda yang memiliki pendapatan di antara RM1,500 sehingga RM2,500, apa kata hantar permohonan untuk program rumah PR1MA. Permohonan tersebut adalah untuk mereka yang berusia 21 tahun ke atas dan yang belum memiliki rumah.

Bagi program ini, harga rumah ditawarkan adalah di antara RM100,000 sehingga RM400,000. Carilah rumah yang sesuai berdasarkan pendapatan bulanan.

Laman Web: PR1MA

2. Skim Rumah Pertamaku (SRP)

Kredit Gambar: SRP

Sekiranya kita sukar untuk mendapat pembiayaan rumah dan berusia 40 tahun ke bawah, boleh buat permohonan di bawah Skim Rumah Pertamaku (SRP) ini.

Syarat untuk memohon skim ini adalah gaji tidak lebih daripada RM10,000 bagi suami isteri atau RM5,000 bagi individu dan tidak pernah memiliki rumah. Harga rumah yang ditawarkan dalam skim ini adalah di antara RM100,000 sehingga RM500,000.

Pembiayaan rumah yang ditawarkan adalah sehingga 110%.

Laman Web: SRP

3. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)

Kredit Fambar: FB RUMAWIP

Program RUMAWIP adalah khas untuk anda yang menetap di Kuala Lumpur. Syarat untuk program perumahan ini adalah pemohon hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM15,000 atau RM10,000 untuk individu.

Program RUMAWIP menawarkan harga rumah di antara RM52,000 sehingga RM300,000.

Laman Web: RUMAWIP

4. Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Kredit Gambar: PPAM

Ini berita baik bagi anda yang bekerja sebagai penjawat awam atau badan berkanun yang berusia 18 hingga 60 tahun. Anda kini boleh memohon program PPAM untuk mendapatkan rumah pertama anda.

Bagi program ini, pendapatan isi rumah mestilah tidak melebihi dari RM 10,000 dan harga rumah ditawarkan pula berharga RM 90,000 hingga RM 300,000.

Laman Web: PPAM

5. Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome)

Kredit Gambar: KPKT

Rakyat di seluruh negara kini boleh memohon program MyHome untuk mendapatkan rumah pertama dengan mudah. MyHome menawarkan insentif ini untuk harga rumah di bawah RM300,000.

Syarat untuk memohon program MyHome ini adalah pemohon haruslah berusia 21 tahun ke atas dan tidak pernah memiliki rumah. Selain itu, pendapatan isirumah adalah di bawah RM10,000.

Laman Web: KPKT

6. Rumah Selangorku

Kredit Gambar: LPHS

Bagi rakyat Selangor, boleh menarik nafas lega sekiranya tidak pernah memiliki rumah kerana kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan program Rumah Selangorku.

Pemohon hendaklah berusia 18 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah tidak lebih daripada RM10,000. Harga rumah yang ditawarkan dalam program Rumah Selangorku adalah berharga RM42,000 hingga RM250,000.

Laman Web: LPHS

7. Rumah Mesra Rakyat (RMR) Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB)

Kredit Gambar: SPNB

Bagi anda yang memiliki tanah namun mempunyai rumah usang atau tidak mempunyai rumah, kerajaan memperkenalkan program Rumah Mesra Rakyat SPNB yang amat sesuai.

Penubuhan Program Rumah Mesra Rakyat SPNB ini adalah untuk membantu para nelayan, petani dan keluarga yang miskin bagi memiliki rumah yang selesa. Untuk memohon program ini, pemohon mestilah berumur 18 tahun ke atas dan pendapatan tidak lebih daripada RM5,000.

Akhir kata, kerajaan negara kita amat peka dan prihatin dalam membantu rakyat untuk memiliki kediaman sendiri yang selesa. Demi kebahagiaan keluarga tersayang, carilah skim yang sesuai dengan kelayakan kita.

Laman Web: SPNB

Sumber Rujukan: Portal Malaysia

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!