Boleh Ke Beli Rumah Secara Online, Viewing Pun Online?

Sejak revolusi internet yang berlaku di sekeliling kita, semakin banyak urusan jual beli secara atas talian yang dilakukan. Lebih mengejutkan, terdapat urusan jual beli rumah yang dilakukan sejak tahun 2007 lagi.

Mesti kita terdetik, apakah boleh nak beli rumah secara online ini? Bagi menjawab persoalan ini, kita tengok dulu dua kriteria penting bagi membolehkan penjualan rumah secara online dapat dijalankan.

1. Harga

Perkara pertama yang perlu diketahui adalah harganya. Maka, kita sebagai pelanggan dapat tahu dengan jelas berapakah harga rumah tersebut dan sama ada ianya di bawah nilai (undervalue) atau tidak.

Sama macam ketika kita nak beli online untuk barang rumah, mesti nak harga yang murah-murah.

2. Ejen Hartanah / Broker

Memandangkan kita tak berjumpa dengan ejen hartanah atau broker tersebut, kenalah pastikan bahawa ejen tersebut wujud dan mempunyai lesen yang sepatutnya untuk menjual rumah.

Nak tahu ejen berdaftar atau tidak, boleh buat carian di laman web Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta. Di sini kita boleh carian syarikat hartanah dan ejen hartanah.

Baca: Tak Tahu Pula Selama Ini Ada 6 Jenis Ejen Hartanah Di Malaysia

Beli Rumah Secara Online

Dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan, agak sukar untuk membuat viewing atau melihat secara fizikal rumah yang ingin kita beli tersebut. Bagi mereka yang tidak dapat merentas daerah atau negeri, maka beli rumah secara online adalah solusinya.

Sesetengah individu mendapati bahawa beli rumah secara online adalah lebih mudah. Tetapi dengan banyaknya pilihan yang ada, kadang-kadang sampai tak tahu nak pilih yang mana.

Bila diiklankan rumah tersebut, kita perlu scroll banyak kali atau beberapa mukasurat laman web pilihan kita untuk dapatkan rumah yang kita ingin cari.

Kadang-kadang maklumat tak lengkap atau gambar tak menarik, susah juga. Tapi bila dah jumpa yang berkenan tu, boleh hubungi ejen dan buat viewing secara maya.

Boleh minta ejen hantar gambar dan buat panggilan video untuk tunjukkan sekeliling rumah sebelum membuat keputusan. Tengok keadaan rumah luar dan dalam, anggaplah seolah-olah kita tengok rumah tersebut secara fizikal.

Bila dah berpuas hati, barulah beli. Barulah teruskan untuk membayar deposit dan sediakan dokumen yang diperlukan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!