Boleh Ke Beli Rumah Secara Online, Viewing Pun Online?

Sejak revolusi internet yang berlaku di sekeliling kita, semakin banyak urusan jual beli secara atas talian yang dilakukan. Lebih mengejutkan, terdapat urusan jual beli rumah yang dilakukan sejak tahun 2007 lagi.

Mesti kita terdetik, apakah boleh nak beli rumah secara online ini? Bagi menjawab persoalan ini, kita tengok dulu dua kriteria penting bagi membolehkan penjualan rumah secara online dapat dijalankan.

1. Harga

Perkara pertama yang perlu diketahui adalah harganya. Maka, kita sebagai pelanggan dapat tahu dengan jelas berapakah harga rumah tersebut dan sama ada ianya di bawah nilai (undervalue) atau tidak.

Sama macam ketika kita nak beli online untuk barang rumah, mesti nak harga yang murah-murah.

2. Ejen Hartanah / Broker

Memandangkan kita tak berjumpa dengan ejen hartanah atau broker tersebut, kenalah pastikan bahawa ejen tersebut wujud dan mempunyai lesen yang sepatutnya untuk menjual rumah.

Nak tahu ejen berdaftar atau tidak, boleh buat carian di laman web Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta. Di sini kita boleh carian syarikat hartanah dan ejen hartanah.

Baca: Tak Tahu Pula Selama Ini Ada 6 Jenis Ejen Hartanah Di Malaysia

Beli Rumah Secara Online

Dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan, agak sukar untuk membuat viewing atau melihat secara fizikal rumah yang ingin kita beli tersebut. Bagi mereka yang tidak dapat merentas daerah atau negeri, maka beli rumah secara online adalah solusinya.

Sesetengah individu mendapati bahawa beli rumah secara online adalah lebih mudah. Tetapi dengan banyaknya pilihan yang ada, kadang-kadang sampai tak tahu nak pilih yang mana.

Bila diiklankan rumah tersebut, kita perlu scroll banyak kali atau beberapa mukasurat laman web pilihan kita untuk dapatkan rumah yang kita ingin cari.

Kadang-kadang maklumat tak lengkap atau gambar tak menarik, susah juga. Tapi bila dah jumpa yang berkenan tu, boleh hubungi ejen dan buat viewing secara maya.

Boleh minta ejen hantar gambar dan buat panggilan video untuk tunjukkan sekeliling rumah sebelum membuat keputusan. Tengok keadaan rumah luar dan dalam, anggaplah seolah-olah kita tengok rumah tersebut secara fizikal.

Bila dah berpuas hati, barulah beli. Barulah teruskan untuk membayar deposit dan sediakan dokumen yang diperlukan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA