Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.  

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Rumah Atau Tanah?

Topik mengenai rumah tidak pernah lapuk dek zaman. Apatah lagi bila masuk soal beli rumah yang sudah siap atau tanah untuk dibina rumah di atasnya.

Semenjak tahun 1990-an lagi, banyak projek perumahan swasta mula dijual kepada orang awam ekoran langkah Kerajaan pada ketika itu yang membuka pasaran hartanah kepada pemaju hartanah swasta.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Begitu juga dengan pasaran tanah untuk kediaman yang juga meningkat pada era ini.

Artikel kali ini akan membincangkan secara kasar apa yang anda perlu buat sebelum membeli tanah untuk bina rumah sendiri.

Beli Rumah Yang Dah Siap

Sebenarnya, ada banyak faedah jika anda beli rumah yang sudah siap atau kita panggil rumah industri (rumah yang dibina dalam kuantiti banyak oleh pemaju hartanah).

Antara kelebihannya adalah:

  • Saluran air
  • Aliran elektrik
  • Jalan yang berturap
  • Sistem kumbahan dan longkang konkrit

Selain itu, anda juga tidak perlu risau dengan fasiliti kerana pemaju hartanah biasanya mempunyai bank tanah yang banyak di kawasan bandar atau sekurang-kurangnya pinggir bandar yang mempunyai jaringan lebuh raya dan infrastruktur.

Hospital, sekolah, kawasan perindustrian dan taman permainan sudah pasti ada.

Kekurangannya adalah, seni bina rumah adalah tetap dan anda tidak boleh suka-suka minta pemaju hartanah menukar seni bina luaran dan dalaman rumah anda sungguhpun anda mempunyai wang berkoyan-koyan di dalam bank.

Anda juga tidak boleh mengubah saiz rumah yang statik seperti menambah bilik, membesarkan ruang parkir dan sebagainya khususnya jika geran rumah anda berstatus strata.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Lain kisahnya jika anda membeli tanah untuk membina rumah sendiri.

Anda boleh custom seni bina dan fasiliti kediaman anda. Contohnya, anda berkuasa sepenuhnya menukar saiz bilik, ruang parkir atau juga menambah fasiliti kolam renang dengan fungsi ombak.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Itu semua boleh dilakukan jika anda ada kuasa modal.

Apa yang lebih menarik, nilai tanah yang anda beli untuk bina rumah yang mempunyai Certificate of Fitness (CF) dan CCC untuk menggantikan Certificate of Fitness for Occupation (CFO) juga lebih tinggi.

Tanah yang dibeli pada harga RM150,000 di Janda Baik boleh menjadi RM350,000 beserta dengan binaan rumah.

Banyak pembeli tanah yang bina rumah sendiri terlepas perkara ini menyebabkan bank value tanah menjadi rendah.

Baca : Belia Tanpa Slip Gaji Boleh Miliki Rumah Sendiri Menerusi RBN (Rumah Bina Negara)

Jadi, macam mana nak bina rumah di atas tanah sendiri? Ini penjelasannya.

1. Semak Status

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan melakukan semakan status tanah tersebut samada jenis:

  •  kediaman
  •  pertanian atau
  •  perindustrian

Selepas itu, sekiranya tanah itu merupakan tanah untuk kediaman, sila buat semakan rasmi di Pejabat Tanah Daerah.

Dengan modal sekitar RM50 – RM100, buat semakan untuk sebarang sekatan ke atas tanah itu seperti kaveat, cagaran ke bank dan sebagainya.

2. Infrastruktur

Banyak orang membeli tanah lot individu lupa untuk membuat semakan infrastruktur pada lokasi tanah tadi merangkumi:

  •  jalan yang berturap
  •  longkang konkrit
  •  saluran air dan elektrik

Jika tanah yang anda beli tidak mempunyai asas infrastruktur seperti di atas, maka anda perlu mengeluarkan kos untuk membiayai kos ketiga-tiga infrastruktur tadi.

Lokasi tanah yang terlalu jauh sehingga perlu menggunakan kenderaan pacuan empat roda juga tidak digalakkan sama sekali.

3. Geografi Tanah

Image by Frank Winkler from Pixabay

Sebaiknya, belilah tanah di permukaan yang rata dan sesuai untuk dibina dan didiami. Lebih banyak baik dari buruk.

Ada orang yang ‘terbeli’ tanah di lereng bukit terpaksa mengeluarkan kos tambahan untuk levelkan tanah, retaining wall, mendapatkan perkhidmatan arkitek dan jurutera sebelum mendapat kebenaran PBT.

4. Bentuk Tanah

Kalau boleh elakkan membeli tanah lot yang bersaiz memanjang, segi tiga dan juga diamond.

Bentuk tanah yang terbaik adalah segi empat tepat kerana dengan saiz ini, anda boleh merancang dan membina rumah idaman pada saiz yang lebih realistik.

Rumah anda yang siap kelak pun lebih cantik.

Jika anda bosan dengan seni bina rumah kediaman yang sedia ada di pasaran oleh pemaju hartanah, tidak salah sekiranya anda membina rumah atas tanah sendiri.

Di Malaysia, kita mempunyai ramai pemaju hartanah Bumiputera yang mempunyai pengalaman dan kepakaran membina rumah mengikut seni bina yang anda ingini.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Beli tanah untuk bina rumah tetap pilihan terbaik lebih – lebih lagi jika anda berjaya membeli tanah di lokasi strategik.

Di hujung hari, tanah tersebut boleh digunakan untuk tujuan pertanian dan rumah itu kekal milik anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!