Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.  

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Mudah Nak Dapatkan Penyewa

Dalam pelaburan hartanah, di antara perkara yang paling ditakuti oleh pemilik hartanah adalah kesukaran mendapatkan penyewa. Maklumlah, kalau rumah yang dimiliki itu tidak berpenghuni selama berbulan-bulan, boleh berpeluh dahi juga dibuatnya.

Duit dah banyak habis, instalment bulan-bulan tetap jalan. Jadi, untuk mengelakkan rumah tersebut kosong untuk satu jangka masa yang lama, boleh gunakan tips-tips berikut:

1. Harga Mampu Milik

Walaupun unit yang kita miliki itu terletak di kawasan yang strategik, tetapi kalau harga sewanya terlalu mahal, pasti ramai juga yang tak mampu untuk menyewa unit tersebut. Tambah lagi dengan kos sara hidup yang tinggi sekarang.

Kalau dapat keuntungan sedikit tu pun dah dikira okey, daripada tak ada langsung duit yang masuk kan? Sakit juga kalau kita berdepan negative cashflow yang besar dan berpanjangan.

2. Diskaun Jika Bayar Awal

Mungkin boleh cuba untuk tawarkan diskaun kepada penyewa sekiranya mereka bayar awal. Walaupun potongan yang diberikan hanyalah RM20, tetapi para penyewa pasti akan menghargai niat baik kita. Ini juga dapat mengelakkan masalah penyewa liat nak bayar sewa rumah.

3. Warna Cat Yang Menarik

Walaupun sekadar rumah sewa, kondisi rumah tersebut tetap akan diberi perhatian oleh bakal penyewa. Tak kisahlah jika tawaran sewaan unit tersebut murah, tetapi jika kondisi rumah tidak menarik; kita mungkin menghadapi kesukaran untuk mendapatkan penyewa. Di antara perkara yang boleh kita lakukan adalah dengan mengecat unit tersebut dengan cat yang terang dan menarik.

Sudah menjadi naluri manusia untuk sukakan sesuatu yang cantik. Jadi jangan kedekut untuk keluarkan sedikit modal agar rumah tersebut kelihat cantik, tertarik dan menarik.

4. Kelengkapan Asas

Rumah sewa yang lengkap dengan barangan asas seperti perabot dan peralatan elektrik lebih digemari oleh golongan bujang dan juga pasangan yang baru berkahwin. Bila dah sediakan benda-benda tersebut, kadar sewa boleh dinaikkan sedikit, berbanding kadar purata bagi unit yang sama.

Nampak seperti kadar sewa yang ditawarkan sedikit tinggi, tetapi ramai juga yang mencari rumah semi-furnished atau fully furnished.

5. Deposit Rendah

Rata-rata penyewa mempunyai bajet yang ciput sahaja. Jadi, tidak perlulah mengenakan deposit yang tinggi.

Contohnya jika sewa bulanan ialah RM700, maka:

➡ 1+1 : 700 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 1,400
➡ 2+1 : 1400 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,100
➡ 2+1+1 : 1400 (cagaran sewa) + 700 (cagaran utiliti) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,800

Boleh tawarkan deposit 1+1, pasti ramai yang tertarik untuk menyewa.

Nak tahu lanjut mengenai deposit ni, jemput baca Penerangan Deposit Sewa Rumah.

6. Upah Ejen

Seeloknya, sebulan awal sebelum kita terima kunci rumah atau penyewa sedia ada nak keluar, kita sudah boleh mengupah ejen untuk tolong carikan penyewa. Ini kerana mereka sudah mempunyai pengkalan data untuk individu yang sedang mencari rumah.

Selain daripada itu juga, kita tidak perlu bersusah-payah untuk berurusan dengan calon-calon penyewa yang berbagai ragam.

7. Referral Program

Jika kontrak dengan penyewa hampir tamat atau penyewa ingin keluar daripada unit yang kita sedang sewakan, mesti kita pening kepala memikirkan cara mendapatkan penyewa baru bukan? Memanglah boleh iklankan sahaja di internet melalui pelbagai medium yang ada, tetapi mungkin agak leceh dalam mencari penyewa yang sesuai.

Apa kata jika kita tawarkan sedikit komisen kepada penyewa lama dengan mencadangkan kenalan atau rakan mereka untuk menyewa? Sekurang-kurangnya anda tak payah pening-pening kepala lagi.

Sumber Rujukan:

Permudahkan Urusan Orang Lain, InsyaAllah Urusan Kita Akan Dipermudahkan

Semoga dengan niat kita nak bantu orang lain untuk menjalani kehidupan mereka dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar, semoga urusan kita pula yang akan dipermudahkan nanti.

Tapi Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa? Ketahui 1 teknik ‘rahsia’ tanpa melibatkan peguam untuk membuat penyewa keluar.

Iklan

8 Sebab Kenapa Beli Sunway Cassia @ Batu Maung

Orang kata tak kenal, maka tak cinta. Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Sunway Cassia @ Batu Maung terlebih dahulu. Kerana dengan 8 sebab inilah baru anda akan jatuh cinta dengannya, dan tidak tersabar untuk memiliki rumah di sini.

1. Batu Maung Berada Di Lokasi Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Itulah mantra yang sering digunakan oleh sifu-sifu pelabur hartanah. Kerana jika anda tersilap pilih lokasi, anda bakal mengalami penderitaan. Tetapi dengan memilih lokasi yang baik, pastinya pelaburan hartanah anda akan membuahkan hasil.

Jadi di mana Batu Maung ni sebenarnya?

Berpandukan peta di atas, kita dapat lihat Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular di Pulau Pinang, iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang; dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang ingin melihat keindahan ikan-ikan. Bagi yang tak tahu, Batu Maung ini pada asalnya adalah perkampungan nelayan.

Selain daripada itu juga, Batu Maung terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Intel, AMD, Jabil Circuit, Dell, Western Digital, Keysight Technologies, Motorola, Intel, Robert Bosch dan banyak lagi.

Dan yang terakhir sekali, bagi mereka yang sering melalui Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, hanya perlu menyeberangi Jambatan tersebut untuk ke sana.

2. Batu Maung Merupakan Kawasan Rumah Mewah

Jika anda tercari-cari kawasan yang semakin meningkat naik dan menjadi tumpuan rumah mewah dibina, maka Batu Maung adalah tempatnya.

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta dengan RM506 untuk satu kaki persegi. Kita dapat lihat Sunway Tunas Jaya dengan rumah teres bernilai RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Kalau nak merasai kehidupan yang selesa di Pulau Pinang dengan kelas tersendiri, Batu Maung adalah lokasi yang dicari-cari.

3. Peningkatan Hartanah Mewah Saban Tahun

Siapa kata rumah mewah sukar untuk meningkat harganya? Berikut merupakan buktinya:

Sumber: Brickz

Trend peningkatan hartanah mewah di Batu Maung kelihatan dengan sangat jelas. Kalau pada bulan April 2013 ia berada di paras RM1.1 juta, pada bulan Januari 2018 pula ia hampir mencecah RM1.4 juta. Best ke tak best pelaburan anda meningkat sebanyak 30% dalam masa 4 tahun?

Dengan permintaan yang semakin tinggi, dicampur pula dengan kawasan terhad di Pulau Pinang – sudah pasti harganya akan terus meningkat naik saban tahun.

4. Kawasan Mewah, Rumah Juga Mewah

Batu Maung itu sendiri kawasan rumah mewah, rumah Sunway Cassia ini juga mewah tau.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah contoh di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan yang serba luas di rumah contoh Semi-D

Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan di rumah contoh Semi-D

Ruang dapur yang serba lengkap

Rumah yang cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Semuanya serba-serbi cukup untuk anda menikmati suasana yang tenang, pasti hilang penat apabila pulang daripada tempat kerja.

5. Dilengkapi Dengan Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik dan lapang di Sunway Cassia, turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah di sini dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ia juga mempunyai siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai ruang tempat letak kereta tanpa tiang yang boleh memuat sekurang-kurangnya 3 buah kereta anda. Ada juga unit terpilih yang boleh memuat sehingga 9 buah kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

6. Satu Dengan Alam Semulajadi

Semakin sukar untuk kita lihat keindahan alam semulajadi, lagi-lagi di Pulau Pinang yang semakin pesat membangun. Tapi siapa sangka yang Sunway Cassia sebenarnya dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap yang unik.

Sebaik saja melangkah masuk menerusi jalan utama, perasaan tenang menggamit hati apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik di hujung minggu, boleh singgah di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau anda juga boleh meneroka di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

7. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property sememangnya merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah. Bukan sahaja di Malaysia tau, malah mereka turut membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek-projek yang telah siap dibina oleh Sunway Property di Pulau Pinang adalah seperti Sunway Tunas di Bayan Baru, Sunway Merica di Sungai Ara, Sunway Aspera di Teluk Kumbar, Sunway Bukit Gambier di Bukit Gambier, Sunway Perdana di Seberang Jaya dan Sunway Wellesley di Bukit Mertajam.

8. Promosi Hebat

Bagi mereka yang dah lama impikan kehidupan mewah, Sunway Cassia menyediakan Pakej Perabot untuk anda yang ingin terus pindah masuk.

Pakej ini termasuklah kabinet dapur yang dilengkapi dengan perkakas elektrik seperti peti sejuk, ketuhar, hob dan hud dapur; semuanya bagi memudahkan anda memasak. Di bahagian ruang tamu pula, ia dilengkapi dengan set sofa dan kabinet TV; dan bilik tidur utama dilengkapi dengan katil bersaiz King dan almari pakaian. Memang semuanya yang anda perlukan, jadi selesai sahaja urusan pembelian rumah – dapat kunci dan boleh terus tinggal di sini.

Itu belum termasuk promosi-promosi hebat lain yang ditawarkan oleh pemaju. Rugi siapa yang tak rebut peluang keemasan ini untuk memiliki rumah landed.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Boleh tengok video di bawah dan lihat sendiri keindahannya:

Iklan

5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Iklan

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Sekarang, Secara Online

Bercakap soal beli rumah, terdapat banyak spekulasi liar yang mengatakan sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk beli rumah.

Soalnya, benarkah spekulasi tersebut atau sekadar satu propaganda untuk menggalakkan pembelian hartanah tidak terjual dari pemaju yang telah pun mencecah angka 57,000 unit dengan nilai RM41.5 bilion pada tahun 2019?

Dan bagaimana pula dengan membeli rumah secara online?

Sebagai pemula, kita perlu melihat kepada dasar dan polisi terkini Kerajaan secara kolektif memandangkan industri hartanah banyak dipengaruhi oleh dasar dan polisi Kerajaan.

Tanggal 5 Mei 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.50% kepada 2%. Penurunan ini mencatatkan rekod sebagai penurunan terendah sejak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008.

Dan pada 5 Jun 2020 pula, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia Ke-8 telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan apa yang mengejutkan adalah industri hartanah mendapat manfaat yang luar biasa!

Langkah popular Kerajaan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 menyaksikan pengecualian duti setem MoT & SPA dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ke atas pelupusan rumah kediaman sehingga 31 Disember 2021.

Ini bermakna, pembeli rumah sepanjang tempoh Kempen Pemilikan Rumah (HOC) bagi tahun 2020 tidak perlu mengeluarkan kos tambahan seperti sediakala.

“Tahukah anda, kos SPA dan dokumen bagi rumah dengan tanda harga RM300,000 mencecah RM12,000!”

Apa yang lebih menarik adalah, kebanyakan unit kediaman yang dijual oleh pemaju sepanjang Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah lebih murah dengan diskaun minimum 10%.

Ini tidak termasuk faedah tambahan seperti :-

  • Diskaun Bumiputera
  • Rebat
  • Cashback
  • Bayaran Ansuran Percuma

Bagaimana pula dengan beli rumah secara online?

Untuk pengetahuan anda, pada Februari 2020 yang lalu sebanyak 47,500 unit kediaman dengan nilai keseluruhan US$8.3 billion telah berjaya dijual secara online dalam masa tiga hari di Beijing dan Shanghai.

Menurut Business Insider, pada tahun 2015 rumah agam di New York City berharga US$14 juta telah dijual menggunakan applikasi WeChat oleh pembeli dari China.

Data dari Urban Redevelopment Authority pada Jun 2020 juga menunjukkan peningkatan trend rakyat Singapura yang membeli rumah secara online sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Hari ini, trend membeli belah secara online tidak lagi terbatas kepada barang asas, pakaian dan makanan sahaja.”

Ramai pembeli rumah telahpun membuat pembelian rumah pertama secara online tanpa perlu mengupah ejen hartanah dan bersusah-susah ke showroom.

Terbaru, Hi HOME selaku portal hartanah online Bumiputera #1 di Malaysia telah mengambil inisiatif melakukan jalinan kerjasama dengan Lazada selaku platform e-commerce gergasi terbesar di Asia Tenggara untuk menjual rumah secara online menerusi Kempen ‘Mid Year’ 07.07 ini.

Hi HOME melihat trend peningkatan pembelian online di kalangan rakyat Malaysia boleh dijadikan inisiatif penjualan hartanah secara online.

Fokus utama kerjasama ini adalah untuk membantu pembeli hartanah mendapatkan hartanah terbaik di lokasi primer pada harga paling mampu milik dengan ada di antaranya serendah RM110,000 sahaja!

Unit kediaman yang ditawarkan pula dalam bahasa orang kita adalah ‘rumah yang bermaruah’ dengan tawaran 3 bilik dan 2 tandas dan bukan Small Office Home Office (SoHo) dengan keluasan kurang dari 450 kaki persegi.

Kempen yang berlangsung selama 3 hari bermula 07.07.2020 dan berakhir 09.07.2020 ini menawarkan pelbagai rumah dari pemaju hartanah terkemuka tempatan pada harga yang kompetitif.

Tapi, apa kelebihan dan faedah sekiranya anda membeli rumah ini secara online? Ini 5 Sebabnya…

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Di HI HOME Property Expo

1. Harga Paling Mampu Milik

Kebanyakan harga rumah didatangkan dengan diskaun tambahan 10% beserta diskaun Bumiputera di antara 5% – 7% mengikut negeri projek hartanah tersebut.

Dengan tawaran harga serendah RM110,000, anda hanya perlu membayar kos ansuran bulanan pinjaman bank sebanyak RM550 sahaja!

Kebanyakan rumah yang ditawarkan sepanjang kempen ini dikira sebagai sangat mampu milik mengikut kurungan gaji golongan B40, M40 dan T20.

Pilihan harga jualan rumah bermula RM110,000 sehingga RM1 juta mengikut  jenis hartanah, lokasi, keluasan dan reputasi pemaju.

2. Faedah Sampingan

Terdapat pemaju hartanah yang menawarkan diskaun sehingga 30% daripada harga rumah dan ada juga yang menawarkan pengurangan mencecah RM300,000 untuk sebuah unit kediaman.  

Faedah lain yang bakal anda terima dari pemaju adalah set perabot dan barang kelengkapan rumah seperti :-

  • Kabinet dapur
  • Peti sejuk
  • Hood & Hob
  • Ketuhar
  • Penghawa dingin
  • Pemanas air

3. Lokasi

99% projek rumah yang ditawarkan pemaju pada kempen ini terletak di kawasan primer.

Kawasan primer merujuk kepada lokasi tumpuan strategik seperti pusat bandar dan kawasan komersial.

Lokasi projek yang ditawarkan bukanlah terletak di kawasan jin bertandang yang memerlukan anda memandu jauh dengan pemandangan hutan tebal di kiri dan kanan untuk sampai ke destinasi.

Kawasan primer ini mempunyai booster yang meningkatkan nilai hartanah tersebut seperti bank, pusat beli belah, kawasan perindustrian dan komersial, sekolah, hospital, kedai serbaneka 24 jam dan restoran makanan segera.

Kemudahan infrastruktur merangkumi lebuhraya dan pengangkutan awam seperti ERL, MRT, LRT juga terdapat pada kebanyakan projek yang ditawarkan pemaju.

4. Bayaran Ansuran Percuma

Sekiranya anda merasakan tawaran moratorium selama 6 bulan oleh Bank Negara Malaysia adalah menarik, bayangkan pula moratorium sehingga 24 bulan.

Bakal pembeli rumah bakal menikmati percuma bayaran ansuran sehingga 24 bulan dari 80% jumlah pinjaman pembiayaan.

Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar balik pinjaman rumah tersebut selepas setahun atau dua tahun!

Tawaran eksklusif ini hanya wujud di Hi HOME x Lazada Property Expo.

5. Booking Rendah

Agak keterlaluan untuk mengatakan tawaran – tawaran eksklusif tersebut mampu menjadi milik anda dengan bayaran voucher serendah RM88 sahaja. .

Ya, anda mampu memiliki rumah di lokasi strategi yang dibina pemaju terkemuka di Malaysia beserta tawaran menarik tersebut dengan membuat tempahan di Lazada sahaja!

Apa yang anda perlu lakukan sekarang adalah memilih rumah yang sesuai mengikut gaji anda di Lazada.

Hi HOME yang ditubuhkan sejak 2016 sedar, antara faktor utama peratus pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera rendah adalah gara – gara entry cost yang tinggi. Dengan entry cost yang rendah, peluang anda untuk memiliki rumah adalah lebih mudah!

Nak kira harga rumah yang sesuai mengikut gaji anda? Klik sini

Di atas kertas, situasi ekonomi hari ini menunjukkan sekarang adalah waktu yang paling sesuai dan tepat untuk membeli rumah dan bukan untuk menjual rumah.

Tawaran – tawaran eksklusif dari pemaju ini tidak datang setiap hari dan berkemungkinan besar tidak akan datang lagi selepas ini.

Sekiranya anda bercita – cita untuk membeli rumah pertama pada harga mampu milik, maka inilah peluang yang anda tunggu selama ini.

Pemaju hartanah dilihat serius dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera dengan langkah menawarkan unit kediaman pada harga yang berpatutan dengan lokasi kediaman yang strategik.

Jom survey dan beli rumah anda secara online dengan voucher serendah RM88 sahaja sekarang!

Ingat, tawaran ini hanya wujud di Lazada sahaja untuk tiga hari bermula 07 Julai 2020.

Klik sini untuk beli rumah secara online sekarang!

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!