Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA