Kerja Gaji RM3,000 Di Lembah Klang. Beli Rumah Atau Sewa?

Isu beli rumah dalam kalangan anak muda dan golongan yang berpendapatan RM3,000 tidak pernah berkesudahan.

Pendapat penulis, isu ini barangkali tidak akan selesai sehingga kiamat selagi anak muda tidak tahu perbezaan di antara keperluan untuk beli rumah berbanding kehendak untuk beli rumah. 

Sesetengah perkara dalam hidup, ada perkara yang sekadar good to have (bagus jika ada), dan ada yang must to have (perlu untuk ada).

Amukan rakyat jelata Malaysia tentang kadar gaji minimum di Malaysia nampaknya membuahkan hasil apabila Kerajaan mengumumkan pelaksanaan kadar gaji minimum baharu RM1,500 berbanding RM1,200 berkuatkuasa 1 Mei 2022. 

Baca : Duit Gaji Tak Cukup? Amal 3 Tips Ini, Pasti Cukup

Sekarang, kita masuk ke fasa kedua permasalahan ini, yakni harga rumah di Malaysia. 

Menurut portal hartanah Edgeprop, harga median rumah di Selangor untuk tahun 2021 adalah RM534,846. 

Harga median rumah di Kuala Lumpur untuk tahun 2021 pula adalah RM708,812.

Baca : Harga Rumah Mampu Milik Naik 86% Sejak Tahun 2010

Info negeri lain anda boleh dapatkan dengan rujuk infografik di bawah. 

Gambar : Edgeprop 

“Tahukah anda, 68.5% rumah tak terjual sepanjang tahun 2021 berharga RM300,000 ke atas.”

Soalan seterusnya yang anda perlu tanya pada diri anda adalah, kenapa anda perlu beli rumah? Adakah anda sudah capai satu fasa di mana rumah sudah menjadi keperluan? 

Adakah anda akan terus menyewa untuk beberapa lama lagi? 

Jika anda ingin beli rumah, perlukah anda tunggu sehingga harga rumah turun dan anda benar-benar mampu dari sudut kewangan?

Baca : Tak Pasti Nak Beli Atau Sewa Rumah? Boleh Ikut Panduan Ini

Semua jawapan ini akan dirungkai satu persatu dalam artikel ini. 

Gaji RM3,000 Beli Rumah Jika :

Anda perlukan rumah untuk keluarga samada untuk tinggal bersama ahli keluarga sedia ada atau persiapan untuk keluarga baru tidak lama lagi. 

Seperti yang kita semua tahu, rumah adalah keperluan asas paling mustahak untuk hidup. Jika anda dalam fasa ini, cepat-cepatlah beli rumah. 

Rekod CCRIS & CTOS anda cemerlang, maka anda boleh berkira-kira untuk beli rumah kerana bank adalah institusi kewangan dengan objektif keuntungan.

Baca : Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang CCRIS

Bank tidak akan sesekali memberikan pinjaman modal yang besar kepada orang yang tiada rekod CCRIS apatah lagi orang yang mempunyai rekod CCRIS dan CTOS yang kurang baik. 

Rekod CCRIS adalah cerminan profil kewangan anda dalam membuat bayaran balik pinjaman bank. Manakala CTOS adalah laporan kewangan yang menunjukkan hutang lapuk, bankrupsi dan sebagainya. 

Umumnya, nisbah median DSR yang dibenarkan bank untuk beli rumah dengan gaji RM3,000 adalah 60%. 

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jika DSR anda adalah RM1,800 maka anda layak untuk membeli rumah yang berharga RM360,000. 

Sebaiknya, beli rumah yang lebih murah daripada RM360,000 seperti RM200,000 atau RM250,000 supaya bank mudah luluskan permohonan anda kerana DSR anda di bawah 60%.

Gaji RM3,000 Sewa Rumah Jika :

Beli rumah belum keutamaan dalam hidup anda. Ada orang yang mempunyai komitmen untuk bantu keluarga, menyelesaikan hutang lapuk dan sebagainya. 

Sebaiknya, jangan tergesa-gesa mengikut trend membeli rumah seawal mungkin jika anda ada komitmen yang lebih mustahak. 

Baca : 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Karier anda sedang berkembang dan anda tidak perlu beli rumah kerana budaya kerja yang 100% remote dan tidak memerlukan anda ada rumah.

Ada orang yang perlu bergerak ke banyak tempat atas kapasiti kerja menyebabkan beli rumah bukanlah satu tindakan yang bijak. 

Jika anda inginkan kebebasan geografi tanpa perlu risau akan komitmen pinjaman rumah, anda teruskan sahaja menyewa rumah tanpa perlu risau. 

Zaman sudah berubah, fleksibiliti dan financial freedom adalah kemewahan terbesar setiap individu khususnya anak muda. 

Ditambah pula dengan budaya kerja 100% remote yang popular semenjak COVID-19 melanda global, trend bekerja di mana-mana telah menjadi kelebihan buat ramai orang. 

Baca : Apa Sebenarnya Kebebasan Kewangan (Financial Freedom)?

Ada yang ingin capai financial freedom seawal mungkin dan ingin elak sebarang komitmen dengan bank. 

Cara fikir ini sebenarnya tidak salah dan kajian menunjukkan individu yang tiada komitmen dengan bank adalah lebih bahagia berbanding orang yang ada komitmen dengan bank. 

Lebihan wang setiap bulan mereka boleh guna untuk laburkan pada diri sendiri, bisnes atau apa sahaja instrumen pelaburan.

Perlu Ke Beli Rumah Untuk Pelaburan?

Sedarkah anda, hartanah bukanlah satu-satunya pelaburan yang ada di dunia ini?

Ada banyak peluang dan ruang dalam pelaburan lain seperti perniagaan, saham, NFT, matawang kripto, emas, unit amanah dan sebagainya?

Bank Dunia melaporkan 60% individu yang muflis adalah anak muda berumur 25 tahun – 44 tahun.

26% daripada 300,000 rakyat Malaysia yang muflis setakat Ogos 2019 adalah kerana pinjaman hartanah. 

Baca : Tips Penting Elak Jatuh Muflis

Pelaburan hartanah tidak semudah hari ini beli rumah, tahun depan sudah merasa untung. 

Beli rumah adalah komitmen jangka panjang yang akan mendewasakan anda dalam pengurusan kewangan. 

Akan tetapi, beli rumah untuk pelaburan adalah perlu jika anda tahu cara, teknik, strategi buat pendapatan tambahan dengan capai rental yield yang signifikan (6% ke atas) dalam hartanah. 

Pelaburan adalah permainan emosi dan tidak ramai orang yang mampu menahan emosi dan sabar selepas beberapa tahun rugi atau breakeven dalam pelaburan hartanah.

Baca : 4 Jenis Hartanah Yang Boleh Buat Kita Rugi

Ada pelabur yang hanya merasa untung RM50 – RM100 selepas 2 tahun melabur dalam hartanah. 

Bila anda faham segala sepak terajang, perundangan, kos, strategi dan trik dalam hartanah, maka silalah beli rumah untuk pelaburan. 

Kalau anda berminat untuk beli rumah, cuba sewa di kawasan / projek itu untuk 1 tahun – 2 tahun dahulu. 

Ini penting supaya anda tahu keadaan sekitar, masyarakat dan trafik di kawasan itu. Kalau dah terbeli, maka anda mungkin stress dan menyesal jika keadaan sekitar itu tak capai jangkaan yang anda harapkan. 

Sentiasa ingat, beli rumah umur pada usia 25 tahun adalah kejayaan. Dan beli rumah pada usia 40 tahun juga adalah kejayaan.

Jangan benarkan orang lain tetapkan matlamat hidup anda mengikut acuan mereka. Yang perlu menanggung kos beli rumah, bayaran bulanan, cukai pintu & tanah adalah anda.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA