Harapan Bajet 2023: Gesaan Untuk Kerajaan Meringankan Kesukaran Pemilikan Rumah Rakyat Malaysia

Kuala Lumpur, 22 September – Sementara kita menunggu pengumuman Bajet 2023 pada 7 Oktober akan datang, PropertyGuru Malaysia, pusat pasaran sehenti hartanah terkemuka di Malaysia, ingin mengambil peluang untuk berkongsi beberapa keutamaan bagi pihak pasaran hartanah untuk pertimbangan kerajaan. Ini akan membantu memacu lagi sektor hartanah dan menyediakan sokongan yang sesuai untuk rakyat Malaysia memulakan perjalanan pemilikan rumah mereka.

Bajet 2023 yang akan dibentangkan bertema Memperkukuh Pemulihan, Memudah Cara Pembaharuan Ke Arah Kemampanan Daya Tahan Sosio-Ekonomi Dan Kesejahteraan Keluarga Malaysia, memperlihatkan fokus dalam meningkatkan kesejahteraan, perlindungan pendapatan dan sosial rakyat Malaysia, serta mengukuhkan daya tahan negara, antara lain, terhadap kejutan dan cabaran masa hadapan.

Lebih Banyak Inisiatif Diperlukan Untuk Mendorong Pemilikan Rumah

Kami mengalu-alukan langkah kerajaan melancarkan inisiatif pemilikan perumahan  Keluarga Malaysia (i-MILIKI) awal tahun ini, memberikan pengecualian duti setem bagi pembeli rumah kali pertama. Walau bagaimanapun, berdasarkan penemuan terkini Laporan Pasaran Hartanah Malaysia Q3 2022, permintaan sewa melonjak naik sebanyak 96.83% YoY, menandakan bahawa bakal pembeli rumah telah memilih untuk menyewa buat sementara waktu, dalam kebimbangan berkaitan kenaikan inflasi dan peningkatan Kadar Dasar Semalaman (OPR). Ketidakpastian ekonomi ketika usaha pemulihan waktu endemik telah menyebabkan pembeli rumah yang berpotensi menangguhkan rancangan pemilikan rumah mereka, sementara ramai yang lain telah menyatakan kebimbangan mengenai kemampuan.

Mempertimbangkan semua perkara ini, Bajet 2023 sepatutnya menyasarkan kemudahan pemilikan rumah bagi kumpulan berpendapatan rendah hingga sederhana. Isu kemampuan terus berlegar kerana menurut Kajian Sentimen Pengguna PropertyGuru H2 2022 (CSS H2 2022), 51% daripada responden merasakan bahawa mereka tidak mampu membeli rumah tanpa bantuan kerajaan, manakala 69% daripada responden telah menyatakan rancangan untuk membeli rumah jika Kempen Pemilikan Rumah (HOC) diperkenalkan semula.

Dalam mendepani isu kemampuan, HOC telah membantu ramai pembeli rumah kali pertama dan telah berjaya menggalakkan aktiviti ketika kelembapan pasaran hartanah. Selain kesinambungannya, kami juga melihat bahawa rakyat boleh mendapat manfaat sekiranya HOC dilanjutkan juga ke pasaran sekunder. Hartanah subsale akan membantu mewujudkan permintaan dan seterusnya menggalakkan pemilikan rumah, menyediakan lebih banyak pilihan dan harga pemula bagi bakal pembeli rumah. Pada masa yang sama, kami juga berharap agar kerajaan dapat mempertimbangkan untuk mengurangkan atau menghapuskan duti setem bagi hartanah kediaman RM500,000 dan ke bawah untuk semua rakyat Malaysia – untuk merangsang lagi pasaran.

Isu hartanah tidak terjual masih terus menjadi kebimbangan di Malaysia, dengan kajian terbaru Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) menyatakan unit hartanah kediaman tidak terjual meningkat kepada 35,592 unit pada Q1 2022 berbanding 27,468 unit pada Q1 2021.

Sementara kerajaan sedang berusaha menyediakan subsidi tersasar kepada rakyat, bakal pemilik rumah juga akan dapat memanfaatkan lebih banyak skim seperti skim MyHome yang bertujuan untuk membantu pembeli rumah kali pertama di Malaysia memperoleh rumah kos rendah melalui subsidi kerajaan. Untuk menangani isu hartanah tidak terjual dan seterusnya menggalakkan pasaran hartanah inklusif, inilah masa yang sesuai untuk kerajaan meneliti lebih banyak penyediaan skim yang menawarkan subsidi untuk setiap rumah yang dijual. Ia boleh dilakukan dengan cara memberi subsidi pendahuluan kepada pemaju yang meliputi yuran deposit dan sebarang jumlah bayaran layak yang lain diperlukan bagi mengurangkan bayaran bulanan pembeli rumah, seterusnya menggalakkan mereka memulakan semua pelan pemilikan rumah yang tertangguh.

Memarakan Usaha Alam Sekitar

Dalam tempoh pemulihan pasca wabak, rakyat juga dilanda banjir besar di seluruh negara, yang memberi kesan negatif kepada ribuan mata pencarian, simpanan dan tempat tinggal rakyat Malaysia. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), anggaran kerugian kesan banjir mencecah RM6.1 bilion, dengan RM1.6 bilion kerugian akibat kerosakan tempat kediaman direkodkan.

Tragedi ini telah mewujudkan faktor pertimbangan baharu dalam kalangan pembeli rumah Malaysia yang, menurut CSS H2 2022, kini semakin bimbang tentang bagaimana bencana alam dan isu alam sekitar akan menjejaskan kediaman mereka pada masa hadapan. 92% dan 83% daripada responden dalam kajian itu masing-masing menekankan banjir dan tanah runtuh sebagai kebimbangan utama mereka.

Walaupun kita berharap Bajet 2023 akan membantu meringankan cabaran semasa yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dan sektor hartanah, kita tidak boleh melupakan isu alam sekitar yang berterusan, kesiapsiagaan dalam menghadapi bencana alam, serta agenda jangka panjang yang sama penting dalam mempromosikan kelestarian kehidupan bandar.

Selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12, yang mengutamakan pembangunan bandar hijau yang berdaya tahan, kami menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan pemberian insentif kepada pemaju untuk mengguna pakai kemudahan pentauliahan pensijilan hijau bagi menggalakkan pembangunan hijau di negara ini dan terus mendorong industri lain memainkan peranan mereka supaya lebih mesra alam. Walaupun kesan pemanasan global tidak dapat diterbalikkan, sudah tiba masanya untuk organisasi dan individu bersatu untuk memperlahankan kesan dan mengurangkan risiko banjir kilat dan tanah runtuh akibat perubahan iklim.

Walau bagaimanapun, kami sedar bahawa kos pembinaan bangunan hijau mungkin lebih tinggi daripada bangunan biasa, yang mungkin menghalang bakal pembeli rumah daripada membuat pembelian. Oleh itu, kerajaan juga boleh mempertimbangkan untuk memberikan pengecualian duti setem kepada pembeli rumah yang membeli hartanah yang diperakui hijau untuk menggalakkan permintaan.

Kami menantikan pengumuman Bajet 2023, yang akan berlangsung pada 7 Oktober, dan berharap faktor-faktor ini akan diambil kira bukan sahaja untuk manfaat sektor hartanah tetapi demi rakyat Malaysia dan generasi masa hadapan. Kami di PropertyGuru bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan dan menyediakan tinjauan yang boleh membantu memacu pemulihan Malaysia dan pertumbuhan pasaran hartanah negara yang mampan.

Previous ArticleNext Article

JCorp Dan Sojitz Meterai Kerjasama Dalam Inisiatif Penyahkarbonan Di Johor, Membina Masa Depan Tenaga Lebih Bersih Dan Hijau Bagi Industri

Johor Bahru, 27 September 2022 – Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, dan Sojitz Corporation telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan bersama selama tiga tahun mengenai penyahkarbonan dengan menggunakan bahan api hidrogen di Johor.

JCorp diwakili oleh JLand Group Sdn Bhd (JLG), bahagian hartanah dan infrastruktur Kumpulan, dan Sojitz Corporation (Sojitz) pula diwakili oleh ibu pejabat serantau bagi Asia dan Oceania, Sojitz Asia Pte. Ltd. Majlis tandatangan tersebut disaksikan oleh YAB Datuk Onn Hafiz bin Ghazi, Menteri Besar Johor dan YB Lee Ting Han, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor.

Di bawah kerjasama strategik ini, JLG dan Sojitz akan berganding bahu untuk menjayakan beberapa inisiatif penyahkarbonan, yang antara lain, mewujudkan rantaian bekalan lestari dalam bahan api hidrogen daripada pengimportan amonia.  Hasil kajian diharapkan akan membantu meningkatkan keupayaan membekalkan tenaga hijau kepada pelbagai industri di Johor, yang boleh memanfaatkan bekalan tenaga lestari dan boleh diperbaharui.

Kajian ini juga merupakan sebahagian daripada perancangan ke arah pembangunan terminal penerimaan amonia, pangkalan bekalan tangki simpanan, loji kuasa turbin gas amonia sebagai bahan api untuk membekalkan tenaga hijau kepada pelanggan industri, dan pelan penyahkarbonan menyeluruh bagi operasi pelabuhan JCorp untuk mewujudkan pelabuhan neutral karbon di Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT). YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp dan Pengerusi JLG berkata, “MOU ini menandakan satu mercu jaya penting dalam usaha kami memulakan perjalanan mencapai Emisi Karbon Sifar Bersih menjelang 2050. Inisiatif strategik bersama Sojitz ini adalah sejajar dengan komitmen JCorp untuk mengukuhkan agenda kelestarian di seluruh rantaian nilai perniagaan kami. Kami berharap usaha sama ini akan menyumbang kepada pembangunan rantaian bekalan hidrogen di Johor dan untuk rantau ini.”

“Sektor logistik menghadapi tekanan besar untuk mengurangkan jejak karbon dalam operasi masing-masing. Kerjasama ini dijalin tepat pada masanya untuk mengalihkan ekonomi-ekonomi kita daripada bahan api berasaskan fosil kepada tenaga alternatif. Ia bukan sahaja pelaburan untuk melindungi masa depan dan mewujudkan kelestarian dalam perniagaan JCorp, tetapi juga memacu perkembangan ekonomi baharu di negeri ini sambil memenuhi komitmen ESG untuk mencipta tenaga lebih hijau bagi industri masa depan dan juga generasi akan datang,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah, Bahagian Hartanah dan Infrastruktur, JCorp berkata, “Kerjasama JLG dengan Sojitz menekankan usaha tertumpu dan komitmen untuk merintis jalan bagi menjana pertumbuhan perindustrian yang lestari menerusi tenaga hijau. Seiring hasrat Johor untuk mengurangkan emisi rumah hijau (GHG), meningkatkan kecekapan guna tenaga dan memindahkan portfolio penjanaan kuasa ke arah emisi karbon sifar bersih, kajian kebolehlaksanaan ini merupakan langkah jelas yang diambil oleh pihak kami dalam usaha mengguna pakai bahan api hidrogen untuk mencapai cita-cita tersebut.”

Sojitz menggalakkan pembangunan rantaian nilai menggunakan bahan api generasi akan datang seperti hidrogen, berasaskan pengalaman perniagaan dalam pelbagai industri di Asia dan seluruh dunia. Dalam kerjasama ini, Sojitz akan mengetuai rundingan dengan bahagian pengeluaran hidrogen dan amonia, menentukan kaedah pengangkutan optimum dan mengunjurkan kebolehlaksanaan dari segi ekonomi.

Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT) yang akan menempatkan tapak kajian, ialah laluan penting dan strategik bagi pengangkutan laut, sekali gus bersedia memainkan peranan sebagai titik penyimpanan dan pembekalan amonia kepada kompleks perindustrian berhampiran. Langkah ini juga menggalakkan peluang pelaburan industri menerusi pemerolehan dan pengimportan amonia bersih dari pasaran antarabangsa dan tempatan ke Johor.

Sebagai sebatian hidrogen dan nitrogen, amonia tidak menghasilkan karbon dioksida apabila terbakar, dan sudah lama dianggap sebagai bahan api generasi akan datang bagi penjanaan tenaga haba dan kapal besar yang merentasi lautan. Amonia juga dijangka memainkan peranan sebagai pengangkut tenaga bagi hidrogen memandangkan kelebihannya yang lebih mudah dicairkan dan diangkut berbanding hidrogen.