Harapan Bajet 2023: Gesaan Untuk Kerajaan Meringankan Kesukaran Pemilikan Rumah Rakyat Malaysia

Kuala Lumpur, 22 September – Sementara kita menunggu pengumuman Bajet 2023 pada 7 Oktober akan datang, PropertyGuru Malaysia, pusat pasaran sehenti hartanah terkemuka di Malaysia, ingin mengambil peluang untuk berkongsi beberapa keutamaan bagi pihak pasaran hartanah untuk pertimbangan kerajaan. Ini akan membantu memacu lagi sektor hartanah dan menyediakan sokongan yang sesuai untuk rakyat Malaysia memulakan perjalanan pemilikan rumah mereka.

Bajet 2023 yang akan dibentangkan bertema Memperkukuh Pemulihan, Memudah Cara Pembaharuan Ke Arah Kemampanan Daya Tahan Sosio-Ekonomi Dan Kesejahteraan Keluarga Malaysia, memperlihatkan fokus dalam meningkatkan kesejahteraan, perlindungan pendapatan dan sosial rakyat Malaysia, serta mengukuhkan daya tahan negara, antara lain, terhadap kejutan dan cabaran masa hadapan.

Lebih Banyak Inisiatif Diperlukan Untuk Mendorong Pemilikan Rumah

Kami mengalu-alukan langkah kerajaan melancarkan inisiatif pemilikan perumahan  Keluarga Malaysia (i-MILIKI) awal tahun ini, memberikan pengecualian duti setem bagi pembeli rumah kali pertama. Walau bagaimanapun, berdasarkan penemuan terkini Laporan Pasaran Hartanah Malaysia Q3 2022, permintaan sewa melonjak naik sebanyak 96.83% YoY, menandakan bahawa bakal pembeli rumah telah memilih untuk menyewa buat sementara waktu, dalam kebimbangan berkaitan kenaikan inflasi dan peningkatan Kadar Dasar Semalaman (OPR). Ketidakpastian ekonomi ketika usaha pemulihan waktu endemik telah menyebabkan pembeli rumah yang berpotensi menangguhkan rancangan pemilikan rumah mereka, sementara ramai yang lain telah menyatakan kebimbangan mengenai kemampuan.

Mempertimbangkan semua perkara ini, Bajet 2023 sepatutnya menyasarkan kemudahan pemilikan rumah bagi kumpulan berpendapatan rendah hingga sederhana. Isu kemampuan terus berlegar kerana menurut Kajian Sentimen Pengguna PropertyGuru H2 2022 (CSS H2 2022), 51% daripada responden merasakan bahawa mereka tidak mampu membeli rumah tanpa bantuan kerajaan, manakala 69% daripada responden telah menyatakan rancangan untuk membeli rumah jika Kempen Pemilikan Rumah (HOC) diperkenalkan semula.

Dalam mendepani isu kemampuan, HOC telah membantu ramai pembeli rumah kali pertama dan telah berjaya menggalakkan aktiviti ketika kelembapan pasaran hartanah. Selain kesinambungannya, kami juga melihat bahawa rakyat boleh mendapat manfaat sekiranya HOC dilanjutkan juga ke pasaran sekunder. Hartanah subsale akan membantu mewujudkan permintaan dan seterusnya menggalakkan pemilikan rumah, menyediakan lebih banyak pilihan dan harga pemula bagi bakal pembeli rumah. Pada masa yang sama, kami juga berharap agar kerajaan dapat mempertimbangkan untuk mengurangkan atau menghapuskan duti setem bagi hartanah kediaman RM500,000 dan ke bawah untuk semua rakyat Malaysia – untuk merangsang lagi pasaran.

Isu hartanah tidak terjual masih terus menjadi kebimbangan di Malaysia, dengan kajian terbaru Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) menyatakan unit hartanah kediaman tidak terjual meningkat kepada 35,592 unit pada Q1 2022 berbanding 27,468 unit pada Q1 2021.

Sementara kerajaan sedang berusaha menyediakan subsidi tersasar kepada rakyat, bakal pemilik rumah juga akan dapat memanfaatkan lebih banyak skim seperti skim MyHome yang bertujuan untuk membantu pembeli rumah kali pertama di Malaysia memperoleh rumah kos rendah melalui subsidi kerajaan. Untuk menangani isu hartanah tidak terjual dan seterusnya menggalakkan pasaran hartanah inklusif, inilah masa yang sesuai untuk kerajaan meneliti lebih banyak penyediaan skim yang menawarkan subsidi untuk setiap rumah yang dijual. Ia boleh dilakukan dengan cara memberi subsidi pendahuluan kepada pemaju yang meliputi yuran deposit dan sebarang jumlah bayaran layak yang lain diperlukan bagi mengurangkan bayaran bulanan pembeli rumah, seterusnya menggalakkan mereka memulakan semua pelan pemilikan rumah yang tertangguh.

Memarakan Usaha Alam Sekitar

Dalam tempoh pemulihan pasca wabak, rakyat juga dilanda banjir besar di seluruh negara, yang memberi kesan negatif kepada ribuan mata pencarian, simpanan dan tempat tinggal rakyat Malaysia. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), anggaran kerugian kesan banjir mencecah RM6.1 bilion, dengan RM1.6 bilion kerugian akibat kerosakan tempat kediaman direkodkan.

Tragedi ini telah mewujudkan faktor pertimbangan baharu dalam kalangan pembeli rumah Malaysia yang, menurut CSS H2 2022, kini semakin bimbang tentang bagaimana bencana alam dan isu alam sekitar akan menjejaskan kediaman mereka pada masa hadapan. 92% dan 83% daripada responden dalam kajian itu masing-masing menekankan banjir dan tanah runtuh sebagai kebimbangan utama mereka.

Walaupun kita berharap Bajet 2023 akan membantu meringankan cabaran semasa yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dan sektor hartanah, kita tidak boleh melupakan isu alam sekitar yang berterusan, kesiapsiagaan dalam menghadapi bencana alam, serta agenda jangka panjang yang sama penting dalam mempromosikan kelestarian kehidupan bandar.

Selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12, yang mengutamakan pembangunan bandar hijau yang berdaya tahan, kami menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan pemberian insentif kepada pemaju untuk mengguna pakai kemudahan pentauliahan pensijilan hijau bagi menggalakkan pembangunan hijau di negara ini dan terus mendorong industri lain memainkan peranan mereka supaya lebih mesra alam. Walaupun kesan pemanasan global tidak dapat diterbalikkan, sudah tiba masanya untuk organisasi dan individu bersatu untuk memperlahankan kesan dan mengurangkan risiko banjir kilat dan tanah runtuh akibat perubahan iklim.

Walau bagaimanapun, kami sedar bahawa kos pembinaan bangunan hijau mungkin lebih tinggi daripada bangunan biasa, yang mungkin menghalang bakal pembeli rumah daripada membuat pembelian. Oleh itu, kerajaan juga boleh mempertimbangkan untuk memberikan pengecualian duti setem kepada pembeli rumah yang membeli hartanah yang diperakui hijau untuk menggalakkan permintaan.

Kami menantikan pengumuman Bajet 2023, yang akan berlangsung pada 7 Oktober, dan berharap faktor-faktor ini akan diambil kira bukan sahaja untuk manfaat sektor hartanah tetapi demi rakyat Malaysia dan generasi masa hadapan. Kami di PropertyGuru bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan dan menyediakan tinjauan yang boleh membantu memacu pemulihan Malaysia dan pertumbuhan pasaran hartanah negara yang mampan.

Previous ArticleNext Article

Maybank Perkenal Ciri Nyahaktif Akses Segera, Tangani Penipuan Dalam Talian

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) — Malayan Banking Bhd (Maybank) memperkenalkan ciri keselamatan ‘Kill Switch’ yang membolehkan pelanggan menyahaktif akses Maybank2u dan aplikasi MAE secara segera dengan satu klik mudah jika berasakan mereka menjadi mangsa penipuan dalam talian.

Kemudahan menerusi kedua-dua platform itu yang diperkenalkan pada 28 Jan 2023, merupakan sebahagian daripada usaha berterusan bank tersebut bagi meningkatkan keselamatan serta menangani penipuan dalam talian.

Dalam kenyataannya hari ini, Maybank berkata ciri ‘Kill Switch’ itu boleh diaktifkan melalui Maybank2u atau aplikasi MAE dan setelah diaktifkan, pelanggan akan didaftar keluar secara automatik daripada semua sesi dalam talian yang aktif di platform perbankan berkenaan.

“Atas faktor keselamatan, ketika tempoh penyahaktifan itu pelanggan tidak dapat daftar masuk ke dalam Maybank2u dan pengaktifan semula hanya boleh dilakukan selepas pengesahan yang berjaya melalui cawangan atau Khidmat Pelanggan Kumpulan Maybank.

“Ini juga akan menghalang penipu atau ‘scammer’ atau mana-mana pihak yang tidak dibenarkan daripada mengakses Maybank2u atau aplikasi MAE melakukan aliran keluar dana selanjutnya,” katanya.

Maybank berkata, pelanggan masih boleh mengeluarkan wang tunai daripada mesin juruwang automatik (ATM) dan membuat pembelian menggunakan kad debit atau kredit Maybank mereka.

Bagaimanapun, pengeluaran tunai tanpa kad dan tanpa sentuh tidak dibenarkan pada masa terbabit kerana memerlukan pelanggan untuk daftar masuk ke dalam Maybank2u.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Perkhidmatan Kewangan Komuniti Datuk John Chong berkata Maybank sentiasa komited untuk memastikan keselamatan dan sekuriti pelanggannya bagi perbankan dalam talian dan ini terbukti dengan peningkatan serta panambahbaikan yang kerap pada sistemnya.

“Menerusi pengenalan ciri ‘Kill Switch’ itu, pelanggan boleh mengambil alih dan melindungi dana mereka secara proaktif daripada sebarang kejadian tidak diingini serta mengurangkan jumlah kerugian sebelum siasatan bank dan pihak berkuasa berkaitan selesai,” katanya.

Beliau berkata memandangkan bilangan penipuan dalam talian dilihat kian meningkat, orang ramai perlu mengakui bahawa pencegahan penipuan adalah tanggungjawab semua dan bersama untuk membasminya.  

Bank katanya, hanya boleh berusaha untuk memperkenalkan pelbagai langkah keselamatan lanjutan untuk mencegah dan mengurangkan penipuan dalam talian, namun terpulang kepada orang ramai dan pelanggan untuk memainkan peranan dalam melindungi diri mereka secara berterusan dengan memastikan butiran perbankan peribadi mereka disimpan selamat dan tidak dikongsi dengan pihak ketiga.

“Amalan mudah terbaik adalah dengan mengingatkan serta mendidik ahli keluarga dan rakan mengenai kepentingan berwaspada dan tidak mengakses mana-mana pautan tidak diketahui.

“Jika sesuatu kelihatan terlalu baik (menarik) serta tidak munasabah, maka kemungkinan besar ianya satu penipuan,” katanya.

Dalam pada itu, Maybank berkata, langkah terbaharu itu dilakukan melalui penambahbaikan ciri keselamatan sedia ada dalam Maybank2u dan lebih banyak langkah lain akan dilancarkan bagi membantu pelanggan meminimumkan kerugian mereka.

“Ini dapat dilihat melalui pelbagai inisiatif, termasuk melancarkan talian hotline khusus untuk pelanggan melaporkan aktiviti penipuan, pemindahan daripada SMS TAC ke Secure2u (S2U) dalam MAE dan mengehadkan penggunaan S2U kepada hanya satu peranti.

“Turut diperkenalkan adalah tempoh pengaktifan 12 jam untuk pendaftaran S2U baharu di MAE yang membantu menghalang kelulusan transaksi tanpa kebenaran,” katanya.

Maybank pertama kali memperkenalkan S2U pada April 2017 sebagai kaedah pengesahan lebih selamat.

Malah, ia akan menguatkuasakan sepenuhnya kemudahan itu untuk diluluskan pada aplikasi MAE bagi semua aktiviti atau transaksi dalam talian berkaitan dengan pembukaan akaun, pemindahan dana dan pembayaran serta perubahan pada maklumat peribadi dan tetapan akaun menjelang Jun 2023.

— BERNAMA