Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Semakin ramai yang lebih suka untuk menyewa berbanding membeli rumah. Ada juga golongan muda yang mempunyai mindset yang membeli rumah sudah bukan menjadi keperluan.

Seperti yang kita tahu, semua ini disebabkan harga rumah yang semakin mahal. Harga kediaman semakin meningkat lebih-lebih lagi di bandar besar seperti Lembah Klang.

Jom kita lihat kenapa harga rumah semakin naik dan wujudnya ramai penyewa berbanding pembeli ketika ini.

1. Harga Tanah Mahal

Bila harga tanah semakin mahal, pemaju perlu membeli tanah dengan harga yang tinggi. Mereka tidak mempunyai pilihan dan akan menjual rumah kepada kita dengan harga yang lebih mahal juga.

Disebabkan ini, banyak rumah yang tidak laku dan dianggarkan sekitar 39,000 unit yang tidak terjual. Jumlah ini tidak termasuk unit yang dianggap sebagai “service apartment”, tetapi sebenarnya bukan. Jika termasuk semua unit ini, jumlah ini akan meningkat sehingga melebihi 50,000 unit.

Banyak pemaju yang memberi khidmat percuma kepada pembeli seperti tiada downpayment, stamp duty percuma, yuran guaman percuma dan sebagainya.

Tetapi hakikatnya, semua ini sudah dimasukkan ke dalam harga jualan rumah dan ianya akan menaikkan lagi harga rumah.

Bila harga hanya mampu tengok saja, apa pilihan yang ada selain daripada menyewa?

2. Tiada Kelas Aset Alternatif

Kita sangat mementingkan kediaman. Jika kita mempunyai wang yang lebih, kita boleh sama ada menyimpan di bank dengan kadar faedah yang rendah atau pun membeli hartanah.

Tetapi, bila kita membeli hartanah, kita tidak mempunyai banyak pilihan dan terpaksa membeli apartment atau kondominium. Oleh sebab itu, ramai yang mempunyai tiga ke enam unit kondominium.

Mungkin kita perlu membuat peraturan seperti setiap seorang hanya boleh memiliki sebuah rumah. Dengan itu, semua orang akan mempunyai peluang untuk memiliki rumah.

Sebagai contoh, jika seorang sudah membeli lima unit kondominium, sudah pasti harga rumah akan naik dengan mendadak dan orang lain pada akhirnya akan menyewa.

3. Spekulasi Pasaran

Ada juga golongan yang membuat spekulasi bahawa kawasan baru yang ingin dibangunkan ini dan rumah yang akan siap dibina kelak bakal mempunyai banyak booster yang akan meningkatkan harga rumah. Akhirnya apabila dibeli, kita kena tunggu bertahun-tahun lamanya sebelum kawasan tersebut benar-benar developed.

Spekulasi seperti ini akan meningkatkan nilai hartanah lebih daripada yang sepatutnya. Akhirnya pembeli pula yang terjerat dan nak taknak terpaksa sewakan rumah mereka pada kadar yang rendah.

4. Lambakan Rumah Tidak Terjual

Jika dilihat kepada situasi semasa, ramai sebenarnya yang lebih gemar untuk menyewa kerana harga sewa sekarang semakin rendah. Terdapat lambakan rumah untuk disewa selepas unit-unit tersebut tidak dapat dijual.

Ini sekaligus menurunkan kadar sewaan kerana permintaan yang berkurangan. Maka semakin ramailah yang akan menyewa disebabkan harga rumah yang di luar kemampuan ramai orang.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber rujukan: https://www.theedgemarkets.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!