Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Semakin ramai yang lebih suka untuk menyewa berbanding membeli rumah. Ada juga golongan muda yang mempunyai mindset yang membeli rumah sudah bukan menjadi keperluan.

Seperti yang kita tahu, semua ini disebabkan harga rumah yang semakin mahal. Harga kediaman semakin meningkat lebih-lebih lagi di bandar besar seperti Lembah Klang.

Jom kita lihat kenapa harga rumah semakin naik dan wujudnya ramai penyewa berbanding pembeli ketika ini.

1. Harga Tanah Mahal

Bila harga tanah semakin mahal, pemaju perlu membeli tanah dengan harga yang tinggi. Mereka tidak mempunyai pilihan dan akan menjual rumah kepada kita dengan harga yang lebih mahal juga.

Disebabkan ini, banyak rumah yang tidak laku dan dianggarkan sekitar 39,000 unit yang tidak terjual. Jumlah ini tidak termasuk unit yang dianggap sebagai “service apartment”, tetapi sebenarnya bukan. Jika termasuk semua unit ini, jumlah ini akan meningkat sehingga melebihi 50,000 unit.

Banyak pemaju yang memberi khidmat percuma kepada pembeli seperti tiada downpayment, stamp duty percuma, yuran guaman percuma dan sebagainya.

Tetapi hakikatnya, semua ini sudah dimasukkan ke dalam harga jualan rumah dan ianya akan menaikkan lagi harga rumah.

Bila harga hanya mampu tengok saja, apa pilihan yang ada selain daripada menyewa?

2. Tiada Kelas Aset Alternatif

Kita sangat mementingkan kediaman. Jika kita mempunyai wang yang lebih, kita boleh sama ada menyimpan di bank dengan kadar faedah yang rendah atau pun membeli hartanah.

Tetapi, bila kita membeli hartanah, kita tidak mempunyai banyak pilihan dan terpaksa membeli apartment atau kondominium. Oleh sebab itu, ramai yang mempunyai tiga ke enam unit kondominium.

Mungkin kita perlu membuat peraturan seperti setiap seorang hanya boleh memiliki sebuah rumah. Dengan itu, semua orang akan mempunyai peluang untuk memiliki rumah.

Sebagai contoh, jika seorang sudah membeli lima unit kondominium, sudah pasti harga rumah akan naik dengan mendadak dan orang lain pada akhirnya akan menyewa.

3. Spekulasi Pasaran

Ada juga golongan yang membuat spekulasi bahawa kawasan baru yang ingin dibangunkan ini dan rumah yang akan siap dibina kelak bakal mempunyai banyak booster yang akan meningkatkan harga rumah. Akhirnya apabila dibeli, kita kena tunggu bertahun-tahun lamanya sebelum kawasan tersebut benar-benar developed.

Spekulasi seperti ini akan meningkatkan nilai hartanah lebih daripada yang sepatutnya. Akhirnya pembeli pula yang terjerat dan nak taknak terpaksa sewakan rumah mereka pada kadar yang rendah.

4. Lambakan Rumah Tidak Terjual

Jika dilihat kepada situasi semasa, ramai sebenarnya yang lebih gemar untuk menyewa kerana harga sewa sekarang semakin rendah. Terdapat lambakan rumah untuk disewa selepas unit-unit tersebut tidak dapat dijual.

Ini sekaligus menurunkan kadar sewaan kerana permintaan yang berkurangan. Maka semakin ramailah yang akan menyewa disebabkan harga rumah yang di luar kemampuan ramai orang.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber rujukan: https://www.theedgemarkets.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skim MyHome: Peluang Pekerja Swasta Miliki Rumah Pertama

Satu lagi berita gembira untuk golongan B40 dan M40 yang bekerja dalam sektor swasta untuk memiliki rumah pertama!

Buat pengetahuan anda, Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah melancarkan Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MYHOME) semenjak tahun 2015 lagi.

Skim ini merupakan salah satu langkah kerajaan untuk menggalakkan sektor swasta membina lebih banyak rumah mampu milik.

Baca : 5 Nasihat Untuk Anda Yang Nak Beli Rumah Waktu Market Tengah Down

Apa yang menarik adalah, Skim MyHome menawarkan insentif sehingga RM30,000 seunit yang memberi faedah kepada pembeli-pembeli rumah dan pemaju-pemaju swasta.

Sebanyak 37 projek membabitkan 9,418 unit kediaman dibangunkan menerusi Projek Skim Perumahan Mampu Milik Swasta MyHome.

Pada tahun 2015, kerajaan telah menyediakan peruntukkan sebanyak RM300 juta bagi pembinaan 10,000 unit rumah mampu milik di seluruh negara.

Menurut pembeli dari Johor Bahru yang telah pun memiliki rumah pertama menerusi Skim MyHome ini, proses mendapatkan pinjaman dan semua kelulusan selesai dalam tempoh tiga bulan sahaja.

Baca : Bajet Perumahan Yang Menguntungkan Rakyat

Untuk projek di Lembah Klang, terdapat 20 pemaju hartanah yang terlibat dengan tawaran hartanah bermula RM280,000.

Di antara senarai pemaju yang terlibat adalah Pr1ma Corporation Malaysia, Upicon Reagan Sdn Bhd, Golden Armani Sdn. Bhd, Berjaya Golf Resort Berhad, Havana Solaris Sdn. Bhd.

Syarat & Kelayakan Pemohon SKIM MYHOME

Antara syarat-syarat yang ditetapkan oleh KPKT bagi kriteria pemilihan pembeli adalah :

 1.  Warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas.
 2.  Pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah yang merujuk kepada pasangan suami isteri atau bujang sahaja.
 3.  Pasangan suami isteri yang telah memiliki rumah tidak layak untuk memohon skim ini.
 4.  Syarat pendapatan isi rumah adalah RM10,000 ke bawah sahaja.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Senarai dokumen sokongan yang perlu dimuat naik ke Sistem MyHome bagi pemohon dan pasangan (jika berkenaan):

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
 • Salinan surat nikah/sijil nikah (Jika berkenaan)
 • Salinan kad OKU/surat pengesahan OKU (Jika berkenaan)
 • Salinan surat akuan sumpah bekerja sendiri
 • Salinan surat pengesahan majikan
 • Salinan penyata gaji terbaru
 • Salinan penyata KWSP atau penyata cukai pendapatan
 • Salinan surat pencen (Jika berkenaan)
 • Salinan kad pengenalan/MyKid/sijil kelahiran
 • Salinan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat(CCRIS) pemohon dan pasangan

Permohonan pembeli yang telah disemak akan dibawa kepada Jawatankuasa Pemilihan Pembeli Skim MyHome yang dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) JPN, KPKT dan dianggotai oleh Wakil Kementerian Kewangan, Wakil Kerajaan Negeri/ Lembaga Perumahan Berkaitan/ Wakil Bahagian Dasar KPKT dan Wakil Pemaju Perumahan berkaitan.

Spesifikasi Rumah

Unit kediaman bagi Skim MYHOME ini dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air dengan keluasan minimum 800 kaki persegi dan 850 kaki persegi.

Harga pasaran jualan adalah di antara RM80,000 – RM300,000 dan harga sebenar pembeli dijual pada harga 10% – 20% lebih murah.

This image has an empty alt attribute; its file name is Skim-MyHome-Peluang-Pekerja-Swasta-Miliki-Rumah-Pertama2-700x375.jpg

Berminat nak lihat senarai unit kediaman menerusi Skim MyHome?Klik sini.

Sumber Rujukan: KPKT

Iklan

8 Penentu Kadar Faedah Pembiayaan Dan Pinjaman Hartanah Anda

Untuk rekod, data dari Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) menunjukkan jumlah keseluruhan populasi Malaysia adalah pada angka 32 juta pada tahun 2018 dan semakin meningkat.

Disebabkan itu, kebanyakan institusi kewangan di Malaysia bersaing dalam penawaran pinjaman hartanah dengan pelbagai pakej menarik.

“Permintaan terhadap hartanah kediaman seiring dengan peningkatan populasi Malaysia.”

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Bank Negara Malaysia yang berfungsi sebagai bank pusat Malaysia juga telah mengambil tindakan popular dengan menurunkan lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke satu paras yang terendah semenjak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008 – 2009.

Hari ini, antara pakej pembiayaan pinjaman hartanah yang anda boleh dapat di institusi kewangan konvensional dan islamik adalah :-

 • Basic Lending Rate
 • Semi-Fleksi
 • Fleksi

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Persolannnya adalah, apakah nilai yang menjadi penentu utama kadar faedah pinjaman hartanah anda?

Kita sedang bercakap soal dalam institusi kewangan dan bukan tentang soal CCRIS, CTOS dan profil kewangan peminjam.

Baca : Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Hasil penelitian dan kajian mendapati, terdapat kurang lebih 8 asas yang menentukan kadar faedah pinjaman hartanah anda oleh institusi kewangan.

Suka atau tidak, kesemua nilai inilah yang menentukan berapa kadar faedah yang bakal mereka kenakan dan ini tidak terbatas kepada pembiayaan dan pinjaman hartanah kita semata-mata.

1. Net Interest Margin

Margin ini ditentukan sepenuhnya oleh perubahan aset dan liabiliti kadar faedah kerana kadar faedah merupakan faktor utama penentu prestasi institusi kewangan.

Keuntungan yang diperoleh institusi kewangan adalah dari pinjaman kepada peminjam berubah-ubah mengikut risiko peminjam dan kadar faedah semasa di pasaran kewangan.

Disebabkan itulah, institusi kewangan perlu menetapkan net interest margin kerana berdepan kadar faedah pasaran kewangan yang berubah-ubah.

 2. Base Lending Rate (BLR)

Kadar BLR ditentukan sepenuhnya Bank Negara Malaysia selaku bank pusat Malaysia mengikut kos yang diperlukan untuk memberi pinjaman kepada institusi kewangan lain.

Basic Lending Rate merupakan proksi kepada kadar faedah asas institusi kewangan di pasaran.

Baca : Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Akan tetapi, kadar BLR sangat dipengaruhi oleh Kadar Dasar Semalaman (OPR) dan nisbahnya sentiasa bertukar mengikut pasaran kewangan dan ekonomi semasa.

 3. Capital Adequacy Ratio (CAR)

CAR pula merupakan penentu kepada Net Interest Margin (NIM) di mana semakin tinggi modal diperlukan institusi kewangan untuk memegang aset, maka semakin tinggi kos modal.

Kesannya, kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan akan menjadi lebih tinggi.

Untuk pengetahuan anda, CAR juga berfungsi sebagai indikator standard kelayakan kredit institusi kewangan supaya bank tidak menerima/meluluskan terlalu banyak pinjaman yang berisiko demi memastikan kestabilan sektor kewangan di Malaysia.

 4. Loan Loss Provision (LLP)

LLP berfungsi apabila institusi kewangan membuat pinjaman dalam kuantiti yang besar, maka komponen harga inilah akan melindungi kerugian purata yang ditanggung kelak.

 5. Required Reserve (RR)

RR bermaksud keperluan rizab yang diperlukan institusi kewangan atau pulangan positif minimum untuk mendapat semula pulangan yang lebih tinggi.

 6. Consumer Price Index (CPI)

Asas ekonomi memperlihatkan kadar inflasi menentukan harga rumah tempatan. Semakin tinggi kadar inflasi, semakin tinggi kadar faedah yang dikenakan institusi kewangan.

Kajian menunjukkan inflasi mempunyai hubungan positif dalam penentuan nilai margin kadar faedah institusi kewangan.

7. Gross Domestic Product (GDP)

Kadar pengangguran tempatan dan pertumbuhan KDNK digunakan sebagai indikator mengawal kadar faedah institusi kewangan.

8. Loan to Deposit Ratio (LD)

LD bermaksud jumlah hutang yang ditanggung dengan jumlah deposit yang diletakkan peminjam.

Semakin tinggi deposit, semakin kurang keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah. Dan semakin rendah deposit, semakin tinggi keuntungan institusi kewangan menerusi kadar faedah.

LD memberi impak yang besar kepada prestasi margin keuntungan institusi kewangan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-Penentu-Kadar-Faedah-Pembiayaan-Dan-Pinjaman-Hartanah-Anda1.jpg

Sebagai peminjam, anda disarankan untuk konsisten dalam pembayaran pinjaman anda atau membayar amaun yang lebih daripada sepatutnya agar hutang anda kepada institusi kewangan anda cepat selesai.

Seperti yang kita tahu, bank merupakan institusi kewangan yang berorientasikan keuntungan dan bukan kebajikan. Jangan salahkan bank sekiranya anda gagal membuat bayaran ansuran pinjaman mengikut waktu.

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Tetapi ini tidak bermaksud institusi kewangan tidak cakna akan soal ekonomi semasa. Moratorium dan penurunan OPR merupakan contoh terbaik institusi kewangan cakna akan isu semasa.

“Pandai pinjam, pandai bayar semula.”

Baca : Profil Kewangan Dari Perspektif Bank

Pengguna yang bijak akan menggunakan fasiliti dan produk bank untuk menambahkan lagi aset atau mengembangkan perniagaan mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

[TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Sungguhpun negara kita masih belum bebas dari krisis kesihatan COVID-19, keadaan semasa hartanah di Malaysia setakat ini menunjukkan pasaran hartanah hanya terjejas pada skala minimum tidak seperti industri lain seperti pelancongan dan sebagainya.

Permintaan harga hartanah pada suku kedua 2020 turut meningkat kepada 0.38% dan ini menjadikan Indeks Harga Rumah di Malaysia meningkat 0.4% berdasarkan data dan statistik yang dikeluarkan JPPH baru – baru ini.

Sungguhpun begitu, antara sisi lain COVID-19 adalah, kesan COVID-19 kepada pasaran menyebabkan berlaku kejatuhan jumlah transaksi sebanyak 27.9 peratus dan 31.5 peratus dari segi nilai.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Laporan dari JPPH pula menunjukkan, prestasi aktiviti pasaran sektor bertambah baik sedikit – kediaman (6.0%), komersial (7.2%), industri (3.8%) dan pertanian (2.0%) kecuali bagi subsektor tanah pembangunan, yang sedikit menurun sebanyak 1.2%

Ramai menyangka kan buih besar dalam industri hartanah akan meletus sekaligus menyebabkan pasaran hartanah dan kewangan negara lumpuh.

Perkara ini rupa-rupanya tidak terjadi sama sekali kerana Kerajaan menerusi Kementerian Kewangan  (MOF) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah produktif dalam menghadapi krisis ini.

Langkah menurunkan Overnight Policy Rate (OPR) dan memperkenalkan moratorium bermula April 2020 yang lalu membolehkan ramai pemilik hartanah sedia ada menarik nafas lega.

Kredit Gambar: Edgeprop

Baca : 5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Selain itu, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang diperkenalkan semula oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah membantu ramai pembeli rumah pertama merealisasikan niat dan hasrat mereka untuk membeli rumah sendiri khususnya rumah dari pasaran undercon.

Malaysia telah menjalankan peranannya dengan baik bagi menangani pandemik COVID-19, dan ini menggalakkan orang ramai membeli hartanah samada secara online atau menerusi ejen hartanah berdaftar.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Memasuki suku keempat 2020 ini, pasti anda tertanya-tanya berapakah harga median rumah di Malaysia sepanjang Januari 2020 – Julai 2020? Berikut adalah data yang diperolehi dari Brickz.my.

Median Harga Rumah High Rise Di Malaysia Januari 2020 – Julai 2020

Berikut merupakan data terkini median harga rumah dan harga per kaki persegi untuk kediaman high rise di Malaysia.

Hartanah yang direkodkan adalah flat, apartmen, kondominium dan servis residen sahaja.

Kredit Gambar : Edgeprop

1. Flat

Harga Median : RM100,000
Harga per/kps : RM160

2. Apartmen

Harga Median : RM250,000
Harga per/kps : RM295

3. Kondominum

Harga Median : RM490,000
Harga per/kps : RM407

4. Servis Residen

Harga Median : RM487,500
Harga per/kps : RM588

Dan ini pula data terkini median harga rumah dan harga per kaki persegi untuk kediaman landed di Malaysia.

Hartanah yang direkodkan adalah teres, townhouse, rumah kluster dan Semi-D sahaja.

Kredit Gambar: C-Arch

1. Teres

Harga Median : RM280,000
Harga per/kps : RM273

2. Townhouse

Harga Median : RM310,000
Harga per/kps : RM289

3. Kluster

Harga Median : RM425,000
Harga per/kps : RM302

4. Semi-D

Harga Median : RM420,000
Harga per/kps : RM125

Baca : Kenapa Harga Median Rumah Penting?

Jadi, apa yang dapat penulis rumuskan adalah industri hartanah tidak terlalu terjejas dengan COVID-19. Cakap-cakap orang kita yang mengatakan hartanah dan emas adalah pelaburan kalis inflasi juga mungkin ada betulnya.

Di waktu ramai orang yang bergelut untuk mengumpul dana kecemasan, ada golongan yang menggunakan kesempatan ini untuk meningkatkan portfolio pelaburan mereka.

Dan kitaran ini akan berpusing kerana hartanah dan kewangan adalah dua elemen yang berkait antara satu sama lain.

Suka atau tidak, institusi perbankan perlu beri lebih banyak stimulus dan memperkenalkan skim yang lebih mesra gig ekonomi kerana hari ini, ramai rakyat Malaysia yang beralih ke gig ekonomi berbanding bekerja di jabatan kerajaan atau swasta.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Satu perkara lagi yang patut dikongsikan di sini adalah, industri hartanah dijangka pulih seawal suku pertama 2021 dengan syarat, kadar kenaikan kes harian di Malaysia berada pada paras minima dan bukan 3 atau 4 digit seperti yang kita alami saat ini.

Apapun, kita memerlukan lebih banyak masa untuk rakyat Malaysia menyusun kembali kewangan mereka sebelum membuat sebarang pemasaran projek terbaharu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Di antara halangan terbesar pembeli rumah adalah nak sediakan deposit 10% daripada harga rumah yang selalunya berjumlah ribuan ringgit dan ada juga yang mencecah puluhan ribu ringgit.

Kemampuan kewangan rakyat Malaysia khususnya golongan muda seakan-akan mustahil kerana faktor pendapatan isi rumah di Malaysia yang dilabelkan sangat rendah.

Baca : Kalau Tiada KWSP, Apa Kita Nak Buat?

Menurut Bank Negara, 4.4 juta rakyat Malaysia memperoleh pendapatan bulanan sebanyak RM2,160 atau kurang menerusi Laporan Tahunan 2018 Bank Negara Malaysia.

Selain daripada itu, Dr Suraya Ismail yang merupakan Pengarah KRI Institute berkata, jika paras upah meningkat di bandar-bandar utama yang lain, ia mampu meningkatkan keinginan orang ramai untuk mencari peluang di negeri lain, sekali gus mengurangkan kepadatan penduduk di Lembah Klang.

Baca : Kita Boleh Keluarkan Duit Akaun 1 KWSP Untuk Melabur Unit Trust

“Entry fee untuk sebuah rumah di Malaysia sangat mahal dan menjadi punca anak muda terus menyewa.”

Masalah ini nampak seolah-olah tiada penyelesaiannya. Tapi tunggu dulu!

Tahukah anda, terdapat cara yang lebih mudah, efektif dan sah di sisi undang-undang untuk kita yang ada masalah tak cukup duit deposit untuk membeli rumah?

Seorang rakyat Malaysia yang mempunyai caruman KWSP mampu menggunakan wang di dalam Akaun 2 untuk membeli hartanah.

Baca : Jenis-Jenis Pengeluaran KWSP Dan Cara-Caranya

KWSP merupakan sebuah badan yang ditubuhkan pada tahun 1991 oleh Tan Sri Samsudin Osman untuk membantu pekerja menyimpan sejumlah wang setiap bulanan secara konsisten, sebagai jaminan apabila pencen kelak.

Bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah sendiri, artikel ini akan mengupas tentang panduan beli rumah menggunakan Akaun 2 KWSP.

Panduan Lengkap Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

KWSP membenarkan pencarum untuk merancang persaraan mereka dengan selesa dengan membenarkan pengeluaran wang dari Akaun 2 untuk pembiayaan pembelian rumah.

Dek kerana harga rumah yang semakin melonjak naik dan menyesakkan dada rakyat Malaysia tatkala melihat tanda harganya, KWSP membantu apa yang tampak mustahil menjadi satu kenyataan.

Baca : i-Invest KWSP : Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Lebih Rendah

Syarat Beli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

 • Warganegara Malaysia atau Bukan Warganegara Malaysia
 • Umur di bawah 55 tahun
 • Mempunyai sekurang-kurangnya RM500 di dalam Akaun 2
 • Tidak pernah membuat pengeluaran perumahan / membuat pengeluaran perumahan
 • Pinjaman yang diluluskan daripada peminjam yang diiktiraf ATAU
 • Melalui skim sewa kepada sendiri ATAU
 • Pembiayaan sendiri
 • Membeli hartanah jenis kediaman

Apa Yang Kita Boleh Keluarkan Untuk Beli Rumah Pertama

  Pengeluaran Individu Pengeluaran Bersama
Pinjaman Perumahan Perbezaan di antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)   Perbezaan antara harga belian dan jumlah pinjaman yang diluluskan + 10% daripada harga belian   ATAU Penjimatan keseluruhan pemohon dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)
Pembiayaan Sendiri Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Seluruh tabungan dalam Akaun 2 (yang mana lebih rendah)Kos pembelian + tambahan 10% ATAU Penjimatan keseluruhan Akaun 2 pemohon (yang mana lebih rendah)

Apa Yang Anda Perlukan Untuk Beli Rumah Dengan Akaun 2 KWSP

 • Borang KWSP 9C (AHL) dan Senarai Semak
 • Borang KWSP 3 (Pindaan) – untuk pengemukaan mel / pengesahan cap ibu jari
 • Salinan dokumen pengenalan yang asal untuk pengesahan (Bukan pemegang MyKad sahaja)
 • Perjanjian Jual Beli – tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan
 • Buku catatan atau salinan penyata akaun bank anda (untuk tujuan pengesahan)

Info Untuk Pembeli Rumah Pertama Dengan Akaun 2 KWSP

Buat pengetahuan anda, ciri iri pinjaman atau pembiayaan rumah adalah berbeza untuk rumah pertama dan rumah kedua.

Di dalam artikel ini, kami hanya menerangkan tentang penyusunan dokumen yang diperlukan bagi pembeli rumah pertama dengan Akaun 2 KWSP.

Setiap dokumen adalah wajib dan diperlukan dalam memastikan segala proses permohonanan anda berjalan dengan lancar.

1. Pinjaman

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembiayaan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan ATAU Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan DAN Perjanjian Pinjaman Perumahan / Borang Gadaian 16A / Surat Ketetapan Penyerahan / Surat Ikatan yang ada dalam nama ahli / pasangan* Jika kelulusan pinjaman melebihi satu tahun
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik.

2. Pembiayaan Sendiri

Bukti Pembelian Perjanjian Jualan dan Pembelian (tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)
Bukti Pembayaran Penerimaan pembayaran tidak kurang daripada 20% daripada harga hartanah
Bukti Pembelian Tunai Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah
Bukti Pembinaan Surat Pengesahan Pemaju mengenai pembelian tunai. Mesti mengandungi maklumat mengenai butiran hartanah. Sijil Arkitek / Surat Permintaan Pembayaran untuk kemajuan pembinaan tidak kurang daripada 20% ATAU Certificate of Fitness – CF / Certificate of Occupation- CO
Bukti Hubungan Sijil perkahwinan ATAU Sijil kelahiran Wajib untuk pengeluaran bersama dengan suami / isteri / orang tua / mertua / orang tua angkat / ibu bapa langkah / anak / langkah anak / anak angkat / adik-beradik

Ya, memang segala syarat dan dokumen yang diperlukan adalah sedikit melecehkan, tetapi sekiranya segala dokumen anda lengkap, KWSP hanya mengambil masa kurang daripada 15 hari untuk meluluskan permohonan anda!

Pastikan anda merancang pembelian rumah pertama dan persaraan dengan baik supaya tidak mengalami masalah kewangan di masa hadapan.

Sekiranya anda masih kurang faham dengan penjelasan dari artikel ini, jangan khawawtir kerana anda boleh hubungi pihak KWSP.

Khidmat Pelanggan: Pertanyaan KWSP
Nombor Telefon: 03-89226000

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!