Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Dalam konsep asas ekonomi, inflasi bermaksud kenaikan secara umum pada harga barang. Dan bila mana berlakunya inflasi barang yang mampu dibeli oleh setiap ringgit akan berkurangan berbanding sebelum berlakunya inflasi.

Bahasa mudahnya, inflasi menyebabkan kuasa beli pengguna berkurangan kerana nilai wang telah menurun.

Sungguhpun begitu, ini tidak bermakna semua barang dan servis akan mengalami peningkatan harga.

Baca : Top 10 Negara Dengan Inflasi Tertinggi

Selain itu, harga barang dan servis harus meningkat untuk satu tempoh yang panjang untuk istilah inflasi diguna pakai.

“Nasi lemak special RM1 pada tahun 2000 tidak mungkin berharga RM1 pada tahun 2020, apatah lagi harga rumah dan harga emas.”

Untuk mengira kadar inflasi, sistem yang diguna pakai adalah Consumer Price Index (CPI) yang menentukan kadar inflasi bulanan dan tahunan menerusi harga kasar barang dan servis yang dibeli atau di langgan pengguna.

Inflasi juga ada kena mengena dengan kadar pengangguran, ketidakstabilan politik dan kejatuhan mata wang.

Inflasi berlaku apabila wujudnya satu keadaan di mana permintaan sesebuah produk atau servis meningkat secara mendadak melebihi kemampuan penawaran produk dan servis tersebut.

Kedua, inflasi berlaku apabila harga sesebuah produk atau servis meningkat kerana berlakunya peningkatan kos pengeluaran.

Untuk rekod, kadar inflasi di Malaysia dari tahun 2010 – April 2020 adalah :-

 • 2010 : 1.7%
 • 2011 : 3.2%
 • 2012 : 1.7%
 • 2013 : 2.1%
 • 2014 : 3.1%
 • 2015 : 2.1%
 • 2016 : 2.1%
 • 2017 : 2.9%
 • 2018 : 2.9%
 • 2019 : 3%
 • April 2020 : 5%

Dengan melihat angka kadar inflasi tahunan dari 2010 hingga April 2020 sahaja kita dapat mengandaikan bahawa kadar inflasi di Malaysia sememangnya meningkat sungguhpun ada masa kenaikannya adalah rendah (bawah paras 2%).

Baca : 5 Kes Hiperinflasi Paling Teruk Dalam Sejarah

Jadi, kenapa perlu buat pelaburan yang kalis inflasi?

Hal ini kerana, seorang pelabur yang bijak akan mengurangkan risiko dalam pelaburan kerana setiap pelaburan mempunyai risikonya yang tersendiri.

Dengan mengurangkan kadar risiko, maka semakin tinggi dan cerahlah peluang anda sebagai pelabur untuk meraih keuntungan.

Seterusnya, adalah penting untuk mempunyai pelaburan yang mampu menjana aliran tunai yang positif secara konsisten.

Ini bermakna, hatta wabak pandemik, peperangan, masalah kebuluran dan sebagainya melanda; kita tetap mempunyai aliran tunai positif.

Setakat hari ini, jenis pelaburan yang boleh diklafikasikan sebagai kalis inflasi adalah emas dan hartanah.

Berdasarkan laman Gold Price, harga emas di Malaysia telah meningkat sehingga 37% dan 99% masing-masing untuk 1 tahun dan 5 tahun.

Baca : 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi

Manakala data dari NAPIC pula menunjukkan harga rumah di Malaysia meningkat secara purata 3%-4% setahun.

Pada tahun 2007 dan 2008, harga rumah telah meningkat 5% dan meningkat pada paras 6% menjelang tahun 2010.

Baca : Tiga Sebab Yang Menolak Harga Emas Ke Paras All-Time High

Untuk hartanah, ada banyak faktor yang perlu diambil kira sebelum memulakan pelaburan hartanah. Antaranya adalah :-

 • Jangkaan kenaikan harga.
 • Permintaan semasa dan mendatang.
 • Persaingan semasa dan mendatang.
 • Jenis hartanah, persekitaran dan komuniti.
 • Harga median hartanah sekitar dan negeri.

Nak Pelaburan Yang Kalis inflasi? Ini Rahsianya

Cara paling mudah untuk pelaburan hartanah yang kalis inflasi adalah dengan membeli hartanah yang dijual sekurang-kurangnya 10%-20% di bawah harga median.

Dengan cara ini, kita telah untung di dua tempat. Yang pertama sewaktu membeli hartanah itu kerana berjaya membelinya pada harga murah.

Dan kedua untuk jangka masa panjang apabila ingin menjualnya semula mengikut harga median pada tahun itu.

Contohnya, anda membeli sebuah apartmen di Subang Bestari dengan kos RM180,000 yaqni 10% lebih murah berbanding harga median semasa. Kemudian, anda simpan rumah tersebut untuk tempoh 10 tahun dan menjualnya.

Dengan mengambil kira indeks kenaikan harga rumah 3% setahun, anda untung RM54,000 selepas 10 tahun.

Rumah yang dibeli pada RM180,000 berkemungkinan besar mampu dijual pada harga RM234,000.

Itupun selepas diambil peratus kenaikan terendah 3%. Lain pula ceritanya kalau indeks harga rumah naik 5% berturut – turut atau berlaku kenaikan drastik sehingga 6% setahun.

Buat pengetahuan anda, nilai sewa yang anda kenakan pada hari ini tidak semestinya kekal untuk 10 tahun.

Kita boleh menaikkan kadar sewa setiap dua tahun atau tiga tahun bagi mengelakkan pengurangan pendapatan bersih ekoran kadar inflasi dan kenaikan kadar faedah pinjaman hartanah oleh bank.

Caranya adalah dengan meningkatkan kadar sewa pada setiap pertukaran penyewa rumah anda dan menambah  atau upgrade beberapa kelengkapan rumah seperti peti sejuk, mesin basuh, televisyen, WiFi dan paling penting penghawa dingin!

Baca : Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Kesimpulannya, kita perlu tahu kadar sebenar inflasi semasa dan jangkaan masa untuk membuat keuntungan hasil daripada pelaburan.

Jika ragu-ragu untuk beli rumah waktu ini, ketahuilah waktu ini adalah waktu terbaik untuk jual dan juga untuk beli rumah. Kedua-duanya untung dan tidak rugi.

Kenapa?

Kerana adanya inisiatif PENJANA yang pembeli dikecualikan duti setem untuk kediaman sehingga RM2.5 juta dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah!

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

 • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
 • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
 • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo