Pantang Larang Masyarakat Cina Di Malaysia Bila Nak Beli Rumah

Hampir setiap kaum di seluruh dunia mempunyai pantang larangnya yang tersendiri hasil dari perkembangan adat dan tradisi.

Kebanyakan adat dan tradisi sangat berkait rapat dengan faktor geografi dan tamadun sesebuah bangsa itu termasuk pantang larang masyarakat Melayu.

Pantang larang yang diamalkan masyarakat Cina di Malaysia merupakan adat dan tradisi yang diwarisi zaman berzaman.

Baca : Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Antara contoh adat dan tradisi masyarakat Cina di Malaysia yang paling sinonim dalam kehidupan seharian mereka adalah nombor, jenis makanan, warna dan horoskop.

Masyarakat Cina menolak daripada menggunakan nombor 4 dalam urusan kehidupan seharian seperti nombor rumah, nombor telefon dan alamat.

Anak kecil juga dilarang memakan kaki ayam kerana ditakuti tulisan mereka tidak cantik dan mereka akan bergaduh seperti ayam jantan.

Sebenarnya, kebanyakan pantang larang yang diamalkan bukanlah sengaja direka sebaliknya ada yang mempunyai faedahnya yang tersendiri lebih – lebih lagi yang berkaitan dengan hartanah.

Baca : 6 Aplikasi Seorang Pelabur Hartanah Perlu Install

Jangan terkejut pula jika anda mendapati terdapat pantang larang yang diamalkan oleh masyarakat Cina relevan untuk diamalkan orang Muslim di Malaysia asalkan tidak bercanggah dengan hukum syarak.

Jom kita lihat apa pantang larang masyarakat Cina sebelum beli rumah!

Pantang Larang Masyarakat Cina Sebelum Beli Rumah

Bilik

 1. Kualiti tidur akan terganggu jika cermin digantung berdekatan dengan dinding katil.
 2. Jangan simpan terlalu banyak barang di bawah tilam dan katil.
 3. Menggantung lukisan besar di atas kepala katil harus dielakkan.
 4. Pintu bilik air sebaiknya tidak menghadap katil.
 5. Tiang rumah yang berhadapan dengan bilik memberi kesan negatif kepada rumah tangga dan hubungan peribadi.
 6. Bentuk kamar mandi yang ideal adalah segi empat tepat atau petak. Bentuk selain itu akan menyebabkan masalah kesuburan kepada suami dan isteri.

Ruang Tamu

 1. Pokok – pokok hijau wajar diutamakan untuk diletakkan di kawasan ruang tamu rumah.
 2. Jangan berlebih – lebihan dalam mewarnakan dan menghias dinding bilik tidur.
 3. Jangan gunakan lampu yang mengeluarkan haba yang terlalu tinggi dalam bilik tidur.

Tandas

 1. Tandas yang bersih menjamin kekayaan seluruh ahli keluarga.
 2. Bilik air mesti terletak di tepi koridor. Bukan di kawasan hujung koridor.

Dapur

Elakkan rumah yang dapur dan bilik airnya dapat dilihat terus daripada pintu masuk.

Jangan gunakan ruangan lebihan yang berbentuk ganjil untuk dijadikan dapur. Jadikan ruangan tersebut sebagai ruang untuk menyimpan barang.

 1. Jangan beli rumah yang ruangan dapur dan tandas mampu dilihat terus dari pintu masuk utama.
 2. Jangan gunakan ruangan berlebihan untuk dapur.
 3. Ruang yang kecil dan pelik lebih sesuai digunakan sebagai stor.

Sudut Rumah

 1. Semak orientasi matahari awal pagi dan pastikan cahaya matahari masuk ke kamar utama rumah.
 2. Jangan beli rumah yang mempunyai koridor terlalu jauh dari pintu utama kerana dipercayai menjadi punca penceraian dan curang dalam rumah tangga.

Kalau kita lihat kembali pantang larang masyarakat Cina sebelum beli rumah ini, ada beberapa perkara yang memang terbukti penting dalam aspek keselamatan, privasi dan aurat kaum perempuan di dalam rumah dan juga beberapa elemen yang penting dalam mendatangkan mood dalam rumah.

Baca : Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Sekiranya anda melihat terdapat beberapa perkara yang sesuai diguna pakai sebagai rujukan anda dalam membeli rumah kelak, gunakanlah untuk kebaikan anda.

Baca : Rumahku Syurgaku, Tapi Rumah Awak Patuh Syariah Tak?

Apa yang paling penting adalah, sebagai orang Islam kita disarankan untuk membeli rumah yang mempunyai sudut kiblat yang sesuai untuk aktiviti berjemaah dan kiblat tidak menghadap tandas.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!