Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Masuk soal hartanah sahaja ramai orang mula bosan. Ada yang bosan kerana permohonan pinjaman hartanah sering ditolak, harga rumah yang semakin tidak relevan dengan tangga gaji dan tawaran rumah yang tidak menarik.

Antara punca terbesar ramai rakyat Malaysia masih tidak membeli rumah adalah kerana keutamaan mereka kini telah berubah. 20 tahun dahulu, anak muda yang baru mendapat pekerjaan akan berusaha menyimpan untuk membeli rumah pertama.

Baca : Apa Yang Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Hari ini, membeli rumah bukan lagi impian yang diidamkan setiap orang. Dan ada juga yang melihat tujuan membeli rumah adalah sia-sia.

Selain itu, trend menyewa adalah lebih popular berbanding membeli rumah. Kenapa?

Kerana sebahagian besar anak muda tidak berminat dengan komitmen kewangan jangka panjang dengan bank.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

“Buat apa beli rumah harga RM300,000 di Semenyih dan perlu buang masa 1 jam berulang alik ke tempat kerja sedangkan aku boleh sewa apartmen di Sentul pada harga RM1,500 sahaja?

Sebenarnya tidak salah pun tindakan anak muda ini. Dan tindakan mereka ini ada kaitan dengan masalah penawaran dan permintaan hartanah di Malaysia yang bermula awal 1990-an lagi apabila Kerajaan bertindak membuka pasaran hartanah menjadi satu pasaran bebas.

Sedikit demi sedikit, penawaran rumah-rumah mampu milik menjadi kurang kerana pemaju hartanah yang bertunjangkan keuntungan membangunkan lebih banyak rumah high rise mewah untuk pelabur dan pembeli luar negara.

Yang paling tidak masuk akal adalah pemaju hartanah membina terlalu banyak pusat beli belah!

Dikhabarkan terdapat lebih daripada 10 pusat beli-belah di kawasan Cheras sahaja! Untuk rekod, Kuala Lumpur merupakan lokasi dengan pusat beli belah terbanyak di Asia Tenggara.

Jadi apa alternatif yang ada?

Adakah membina rumah sendiri penyelesaiannya?

Setiap orang pasti mempunyai kriteria rumah idamannya yang tersendiri seperti laman yang luas untuk anak kecil bermain, ruang dapur memasak yang luas untuk aktiviti memasak lebih selesa ataupun mungkin rumah yang di bina di atas tanah sendiri berhadapan laut?

Begitu juga dengan dua orang pasangan ini yang mengambil tindakan membina sendiri rumah idaman mereka 20 tahun yang lalu.

Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Pada Januari 2020 yang lalu, media dari Kanada melaporkan dua pasangan Wayne Adams dan Catherine King telah membina sebuah rumah idaman!

Maksud rumah idaman di sini adalah apabila mereka berdua membina sebuah rumah terapung di tasik Vancouver, British Colombia yang mempunyai 2 platform yang berbeza.

Platform yang dibina bermula tahun 1992 tersebut merangkumi lima rumah hijau, galeri seni, dewan, studio tempat mereka tinggal dan sebuah rumah tumpangan.

Iklan

Kisahnya bermula dua puluh tahun yang lalu apabila mereka berdua memutuskan untuk membina rumah idaman sendiri mengikut citarasa dan kriteria mereka dek tawaran reka bentuk rumah yang membosankan.

Dengan keluasan separuh ekar, mereka mendapatkan sumber air dengan menadah air terjun sewaktu musim panas dan mengumpulkan air hujan semasa musim sejuk.

Terdapat paip yang membawa air ke rumah hijau yang untuk tanaman mereka.

Untuk bekalan elektrik pula, mereka menggunakan 14 panel solar dan mencukupi untuk memanaskan rumah dan bekalan elektrik mereka.

Apa yang mengejutkan adalah mereka tidak mempunyai peti sejuk!

Hal ini kerana, mereka perlu menjimatkan penggunaan elektrik dan juga sebagai satu peluang untuk mereka makan makanan yang segar setiap hari.

Kebanyakan bahan yang digunakan untuk membangunkan rumah mereka menggunakan bahan kitar semula.

Untuk makanan, mereka menanam sendiri sayur-sayuran, herba, beri dan buah-buahan.

Akan tetapi, mereka tidaklah mengasingkan diri mereka daripada kehidupan sosial.

Setiap dua minggu atau tiga minggu, mereka akan keluar ke pekan untuk membeli bijirin dan daging.

Untuk mengisi masa lapang, mereka banyak melakukan aktiviti menulis, melukis, menari dan menggubah lagu.

Sumber pendapatan mereka sepenuhnya bergantung kepada hasil jualan karya seni mereka di kedai awam.

Cabaran Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Cabaran terbesar datangnya dari binatang buas dan binatang perosak seperti musang dan tikus.

Kedua, ribut salji yang datang pada akhir Disember setiap tahun menyebabkan dinding rumah mereka acap kali ditiup angin.

Ketiga, akibat terlalu lama tinggal di atas air, mereka kerap mengalami mabuk darat apabila pergi ke pekan untuk membeli barang keperluan.

Sungguhpun mereka tinggal di kawasan yang tidak dihuni manusia lain, mereka masih membayar cukai kepada majlis perbandaran.

Sehingga ke hari ini, rumah kedua-dua pasangan ini terus dilawati pengunjung yang ingin mengambil inspirasi dari mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Sepanjang tahun 2019 yang lalu, jualan hartanah dari pelbagai kategori menunjukkan trend yang dinamik dengan pelaksanaan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Isunya saban tahun semenjak tahun 1960-an lagi masih sama yaqni isu pemilikan hartanah yang rendah hatta wujud banyak penawaran hartanah dari pelbagai kategori oleh pemaju subsidiari Kerajaan mahupun swasta.

Untuk rekod, lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia pada tahun 2019 telah pun mencecah 57,000 unit dengan nilai keseluruhan hartanah siap tak terjual RM41.5 bilion.

Terdapat dua masalah yang dikenal pasti penulis berkenaan lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia iaitu :-

  • Isu penawaran tidak selari dengan permintaan.
  • Stok rumah mampu milik tidak mencukupi.

Isu penawaran tidak selari dengan permintaan semakin parah pada tahun 2015 apabila pemaju hartanah telah membina kediaman Small Office Home Office (SoHo) pada skala yang besar.

Sedangkan permintaan untuk hartanah SoHo boleh dikatakan rendah berbanding hartanah kediaman yang sebenar seperti flat, pangsapuri, apartmen dan kondominium itu pun dengan syarat dijual pada harga yang mampu milik dan bukan mampu tengok semata-mata.

Kedua, stok rumah mampu milik tidak mencukupi di seluruh Malaysia untuk menampung permintaan semasa dan mendatang rakyat Malaysia.

Penawaran rumah mampu milik sedia ada pada harga median RM298,000 ke atas juga tidak selari dengan harga rumah yang sesuai dimiliki rakyat Malaysia oleh Bank Negara Malaysia yaqni pada angka RM282,000 untuk isi rumah berpendapatan median (M40).

Transaksi Hartanah Kediaman Sepanjang Tahun 2019

Transaksi bagi hartanah kediaman mengikut jenis adalah :

  • Teres – 85,669 unit
  • High Rise – 32,391 unit
  • Plot Kosong – 32,478 unit
  • Kos Rendah – 25,368 unit
  • Semi D – 17,673 unit
  • Banglo – 1,934 unit
  • Lain lain – 3,782 unit

Transaksi hartanah kediaman pada tahun 2019 menunjukkan negeri Selangor menyumbang 24.8% daripada jumlah keseluruhan transaksi diikuti Johor 13.8% dan Perak 10.5%.

Jumlah transaksi adalah pada angka 209,295 unit dan mengikut negeri adalah :

  • Selangor – 51,981 unit
  • Johor – 28,904 unit
  • Perak – 21,927 unit
  • Terengganu – 13,790 unit
  • Kedah – 13,519 unit
  • Pulau Pinang – 12,718 unit
  • Pahang – 11,627 unit
  • Kuala Lumpur – 11,100 unit
  • Negeri Sembilan – 10,783 unit
  • Melaka – 9,933 unit
  • Sarawak – 9,914 unit
  • Kelantan – 6,101 unit
  • Sabah – 5,368 unit
  • Perlis – 853 unit
  • WP Putrajaya – 552 unit
  • WP Labuan – 225 unit

Apa yang menarik adalah 61.7% transaksi hartanah pada tahun 2019 adalah berharga RM300,000 ke bawah. Transaksi hartanah kediaman mengikut kurungan harga pada tahun 2019 adalah:

  • Bawah RM300,000 – 129,161 unit
  • RM300,000 – RM500,000 – 44,502 unit
  • RM500,000 – RM1 juta – 27,617 unit
  • RM1 juta ke atas – 7,815 unit

Turun Naik Pasaran Hartanah Mengikut Sektor 2018-2019

Wujud trend penurunan dan kenaikan yang dinamik pasaran hartanah pada tahun 2019 jika dibandingkan dengan tahun 2018 pada hartanah jenis kediaman, komersial, industri, agrikultur dan tanah.

Hartanah kediaman menunjukkan peningkatan tertinggi kepada 6.0% pada tahun 2019 berbanding 1.4% pada tahun 2018.

Hartanah komersial menunjukkan penurunan kepada 7.2% berbanding 8.0% pada tahun 2018.

Iklan

Hartanah industri turut turun dengan nisbah 3.8% pada tahun 2019 daripada 5.4% pada tahun sebelumnya.

Agrikultur menunjukkan peningkatan yang baik kepada 2.0% pada tahun 2019 berbanding -4.2% pada tahun 2018.

Dan akhir sekali tanah mencatatkan -1.3% pada tahun 2019 berbanding 0.3% pada tahun sebelumnya.

Hartanah tidak terjual bagi sektor kediaman mencatatkan 30,664 unit dengan nilai RM18.82 bilion, diikuti jenis servis apartmen 17,142 unit dengan nilai RM15.04 bilion.

Manakala hartanah kedai mencatatkan 6,024 unit dengan nilai RM4.87 bilion dan hartanah industri 1,280 unit dengan nilai RM1.87 bilion.

Data dari JPPH turut menunjukkan hartanah sedia ada telah mencapai 5,727,814 unit dan penawaran mendatang adalah sebanyak 884,470 unit.

Di Malaysia, 40.9% daripada penawaran hartanah adalah rumah teres, 21.6% adalah high rise dan 20.3% adalah rumah kos rendah.

Masalah Supply And Demand

Pokok pangkal bagi permasalahan ini adalah ketidaksamaan antara penawaran dan permintaan dalam hartanah khususnya hartanah kediaman.

Pemaju sewajarnya mengambil iktibar dengan menurunkan harga rumah ke paras yang benar-benar mampu dimiliki.

Semoga isu lambakan hartanah tidak terjual ini mengajar pemaju hartanah untuk benar – benar teliti dalam menjankan kajian selidik lapangan akan permintaan hartanah yang tepat.

Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan wajar dipuji kerana sekali lagi mengambil langkah popular dengan memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 demi menggalakkan perkembangan positif dalam industri hartanah yang sedang bergelut dengan pandemik Covid-19.

Untuk bakal pembeli rumah, gunakan HOC 2.0 ini sebagai peluang dan ruang untuk menjadi pemilik rumah pada kos yang lebih murah.

Beli rumah yang telah siap dan elakkan beli rumah yang dijangka siap pada tahun 2022-2024. Kita tidak tahu keadaaan ekonomi masa depan dan risiko pemaju hartanah untuk muflis dalam keadaan kemelesetan ekonomi hari ini adalah sangat tinggi.

Sumber Rujukan:

Iklan

Jenis Pasaran Hartanah

Sebut pasal hartanah, ramai yang tahu pasal Freehold dan Leasehold kan? Kalau tak sure tu, boleh tengok Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan). Tapi tahukah anda jenis-jenis pasaran hartanah yang ada?

Apa kata kita ikuti perkongsian Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi yang menarik, lepas ni boleh follow beliau untuk dapatkan informasi mengenai perubatan dan hartanah

Pasaran rumah ada banyak jenis. Sama seperti kereta, rumah juga ada yang baru dari pemaju, beli atas owner atau beli melalui lelong. Bonus satu lagi ialah buat rumah atas tanah sendiri.

Nak beli yang mana? Baca dan hadamkan kemudian baru putuskan. Tanya bajet dan kesesuaian diri sendiri.

1. Subsale

Rumah jenis ini ialah rumah terpakai, maknanya dah ada orang lain pernah beli dan miliki. Sinonimnya ialah rumah 2nd hand. Rumah jenis ini paling selamat untuk dibeli untuk pembeli rumah pertama dan yang tak banyak modal. Jika skil nego tahap super saiya rambut biru, modal sifar pun boleh.

➡ PROs
● Rumah mungkin cantik dan mungkin buruk, bergantung kepada pemilik / penyewa sebelumnya.
● Kalau banyak rosak, boleh runding dengan penjual samada baiki dulu (letak dalam perjanjian) atau kurangkan harga lagi.
● Kos awal mungkin rendah atau tinggi, bergantung kepada skil nego.
● Boleh dapat cashback, juga bergantung kepada skil nego
● Tiada risiko terbengkalai kerana rumah sudah sedia ada, dan jika rosak boleh letak dalam perjanjian supaya penjual membaikinya
● Boleh tahu current market value kerana unit sudah sedia ada, maka bolehlah nego supaya jual lebih rendah dari nilai pasaran atau abaikan sahaja jika dijual melebihi nilai pasaran
● Kajian pasaran dan sewaan lebih lengkap boleh dilakukan kerana unit sudah sedia ada dan mungkin banyak review serta case study di kawasan sama
● Banyak pilihan di sekitar, pilih sahaja dan sesuaikan dengan bajet serta hasil rundingan
● Apa-apa tunggakan atau beban hutang perlu diselesaikan oleh penjual terlebih dahulu sebelum full disbursement

➡ CONs
● tiada jika anda ada ilmu membeli rumah subsale. Jika tiada ilmu, anda mungkin kehilangan wang deposit, ditipu broker haram, ditipu penjual, kerosakan yang tidak ditanggung dan sebagainya.

2. Lelong

Rumah lelong paling berisiko namun ia mungkin yang paling murah sekali!

➡ PROs
● Murah, boleh dapat bawah nilai pasaran
● Kajian pasaran (nilai pasaran dan kadar sewa) boleh dilakukan kerana unit sedia ada
● Kalau bernasib baik, boleh dapat unit dara yang belum pernah diduduki oleh sesiapa, atau boleh dapat unit yang sangat cantik dan terjaga rapi serta masuk cuci kaki sahaja. Fully furnished pun ada!

Iklan

➡ CONs
● kalau takde ilmu, anda mungkin akan beli melebihi nilai pasaran
● kalau takde ilmu, pembiayaan mungkin ditolak
● kalau pembiayaan ditolak dan tiada backup tunai, wang deposit hangus
● kos awal yang mahal, iaitu 10% deposit, 3%-8% kos guaman, kos tunggakan (case by case basis) dan kos pembaikian (case by case basis)
● pemilik lama mungkin enggan keluar
● anda mungkin dipandang serong jiran sekeliling yang berkawan dengan pemilik lama
● urusan guaman seperti consent developer dan pihak berkuasa yang lambat mengakibatkan urusan disbursement yang tertangguh menyebabkan anda terpaksa membayar penalti atau wang deposit hangus
● tak boleh tengok dalaman rumah sebelum masuk membida. Mungkin cantik di luar tapi hancur di dalam.

3. Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Ini pun boleh juga. Kalau ada tanah sendiri dan anda berkenan nak buat rumah di lokasi tanah anda itu, buatlah. Kos lebih murah (jika geran individu dan lokasi sesuai, boleh mohon pembiayaan institusi kewangan) dan boleh custom-made ikut citarasa sendiri.

Jika nak beli tanah dulu, elakkan tanah geran kongsi. Memang murah dan lokasi menarik, tetapi geran kongsi ini banyak implikasi. Salah satunya ialah tak boleh guna pembiayaan perumahan untuk beli tanah atau buat rumah, sebaliknya kena guna pembiayaan peribadi atau beli tunai. Yang paling tak best ialah bab nak pastikan semua orang bayar cukai tanah dan apabila berlakunya isu pewarisan tanah pusaka geran kongsi dari generasi ke generasi berikutnya.

4. Rumah Baru / Under Construction

Rumah jenis inilah yang selalu menjadi mangsa kecaman dan maki hamun netizen di ruangan-ruangan komen setiap kali info hartanah viral di FB. Mahal, cekik darah, pemaju tamak, kapitalis bolot dan sebagainya menjadi ayat biasa mereka. Rumah jenis ini jugalah yang sering menjadi kegilaan ramai termasuklah newbie2 yang belum pernah ada rumah. Rumah nak baru, tapi harga mahal, maka mereka bertangguh-tangguh hingga langsung tak membeli.

➡ PROs
● Rumah baru & wangi
● Rebate / Diskaun terutamanya untuk bumi
● Kos awal yang rendah kerana ada rebat / diskaun
● Boleh dapat cashback kerana rebat / diskaun tapi hati-hati
● Kalau guna pembiayaan kerajaan, mungkin tak perlu bayar sehingga siap atau sehingga 24 bulan. Goyang kaki dapat capital appreciation dengan modal hampir sifar.

➡ CONs
● Risiko terbengkalai Kena pilih dengan berhati-hati
● Mahal, lebih mahal daripada unit sedia ada di sekitarnya
● Capital appreciation yang diharapkan tidak menjadi kenyataan kerana faktor dijual pada harga “future market value”
● Kadar sewa yang tidak dapat tampung bayaran ansuran bulanan pembiayaan (harga lebih tinggi daripada unit sekitar, maka ansuran bulanan pun tinggi, manakala unit sekitar pula kadar sewa lebih murah. Nak tak nak mungkin kena follow unit sekitar)
● Kos awal memang rendah, tapi kos untuk masuk selepas siap nanti mungkin tinggi contohnya untuk wiring, perabot, dan sebagainya (kecuali kalau beli unit yang siap fully furnished)

Kredit: Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Dah tahu jenis-jenis hartanah yang ada tu, rajin-rajin jugalah baca:

Iklan

Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah Di Malaysia (Bahagian 2)

Sebelum ini, kita telah dengar kupasan daripada Radzi Tajuddin (Mat Rodi) yang juga merupakan CEO Hartabumi.com dan Kapital.my berkenaan situasi hartanah di Malaysia. Anda boleh rujuk semula Bahagian 1 di Kupasan Pakar Mengenai Masalah Besar Isu Pemilikan Rumah Di Malaysia.

Di antara point-point yang disentuh adalah berkenaan

  • Bilangan rumah yang tidak terjual semakin meningkat pada tahun 2018
  • Produk yang salah di pasaran yang salah
  • Platform data raya (big data)
  • Harga rumah yang masih tinggi
  • Tanah strategik untuk rumah rakyat
  • Dilema kerajaan negeri dan pusat

Jom kita ikuti sambungannya di bawah.

ISU PEMILIKAN RUMAH DI MALAYSIA- Bahagian 2

Seperti mana yang kita tahu isu pemilikan rumah adalah kompleks dan memerlukan solusi dari pelbagai sudut.

Di bahagian 1 ( https://goo.gl/KnyaGb ), kita sudah mengupas dari sudut permintaan dan pengeluaran pasaran, produk yang bersesuaian dengan pendapatan rakyat, penggunaan data raya dan dilema kerajaan negeri serta Pusat dalam hal tanah.

Kali ini kita akan mengupas pula dua lagi isu penting iaitu kos binaan rumah dan pembiayaan pinjaman pemohon.

KOS BINA RUMAH MURAH PERLU MURAH

Ramai yang beranggapan pemaju sewenang-wenangnya meletakkan harga rumah yang tinggi demi mengaut keuntungan yang melampau.

Hakikatnya, tidak semua pemaju yang begitu.

Malah, margin keuntungan pemaju membina projek perumahan semakin berkurangan daripada 20% kepada 10%-15% sejak kebelakangan ini.

Dan ini bukannya projek membina rumah mampu milik. (Jika tidak, pasti margin lebih rendah.)

Meskipun terdapat segelintir pemaju yang lantik syarikat kontraktor sendiri yang kenakan caj mahal dan kemudiannya pemaju dakwa margin mereka rendah, secara amnya margin keuntungan pemaju telah menjadi rendah.

Mengapa ini berlaku? Adakah ini berikutan kos tanah yang meningkat?

Ya dan tidak.

Ya kerana kos tanah sememangnya kekal tinggi. Tidak kerana kos membina rumah (selain kos tanah) turut meningkat.

Kos yang dimaksudkan bukanlah kos tanah dan kos bahan mentah (yang kita sedia maklum tidak dikenakan cukai SST) semata-mata tetapi ia merangkumi kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan (development, compliance and contribution cost).

Untuk sesebuah rumah dibina, pemaju perlu menyediakan infrastruktur awam seperti jalan, longkang, tempat parking, kemudahan komuniti, elektrik dan lain-lain.

Inilah yang dikatakan sebagai kos pembangunan, pematuhan dan sumbangan termasuk bayaran premium tanah.

Kos-kos inilah yang telah meningkat berkali ganda.

NAIK 300% SEJAK 10 TAHUN

Apa yang terjadi bagi kos-kos ini?

Di sesetengah negeri, kos-kos tersebut telah meningkat sehingga 200%-300% sejak 10 tahun yang lepas. Ini bermaksud peningkatan dua tiga kali ganda.

Sebagai contoh di Pulau Pinang. Jika dahulu kos pembentungan setiap ekar adalah RM10,000, sekarang ia telah dinaikkan ke RM50,000.

Kos pembinaan fasiliti komuniti telah naik dari RM25 setiap kaki persegi kepada RM500 kaki persegi.

Mengambil kira kenaikan-kenaikan ini, tidak hairanlah kos membina rumah telah meningkat sebanyak RM120 per kaki persegi.

Sebagai kira-kira, jika rumah 900 kaki persegi, kos tambahan adalah sebanyak RM 100,000 seunit.

Oleh yang demikian perkara ini telah menyumbang kepada kenaikan harga rumah dari pemaju.

Siapakah yang bakal menanggung kos tersebut? Sudah pastilah kos tersebut dialihkan kepada pembeli rumah.

Jadi, langkah ke arah mengurangkan harga rumah perlu bermula dari kerajaan negeri. Mereka haruslah mengurangkan kos-kos ini (terutama projek rumah mampu milik) supaya pemaju dapat membina rumah pada kadar yang lebih rendah.

Sudah tiba masanya juga kerajaan negeri menjadi lebih kreatif dalam mencari sumber pendapatan tanpa perlu terlalu bergantung kepada hasil yang berkaitan dengan pembangunan hartanah oleh pemaju.

Untuk rekod, lebih 70% sumber pendapatan kerajaan negeri Selangor adalah melalui bayaran premium dan caj-caj berkaitan pembangunan.

TEKNOLOGI LAMA, KOS TAK LAMA

Namun, tidak dinafikan bahawa pemaju juga perlu memainkan peranan dalam mengurangkan kos. Mereka boleh berbuat demikian dengan menukar cara mereka membina rumah.

Pada masa kini rata-rata pemaju masih terikat dengan cara tradisional / lama yang berteraskan buruh.

Cara ini mengambil masa yang lama untuk menyiapkan rumah yang semestinya kurang produktif.

Akses kepada buruh murah menyebabkan pemaju terlalu ketagih dengan cara ini. Maklumlah, mudah dan senang.

Tetapi, apa pula kesannya? Kos membina rumah menjadi mahal.

Pemaju perlu menukar kepada teknologi dan cara yang berproduktiviti tinggi seperti ‘Industrial Buildings System (IBS).

Memang IBS ini teknologi lama. Sebab itu ia masih relevan sampai sekarang dan telah terbukti mengurangkan kos pekerja dalam membina rumah sebanyak 45% di SIngapura dan Hong Kong. (Rujuk 5 Cadangan Polisi Bank Negara dan Laporan KRI Making House Affordable)

Iklan

Kerajaan Pusat mungkin boleh mewajibkan setiap projek mampu milik mengguna pakai teknologi-teknologi seperti ini dan menyediakan insentif seperti jaminan kredit kepada pemaju yang sanggup menukar kaedah lama ini.

PINJAMAN RUMAH TAK LEPAS

Antara aspek penting yang perlu diatasi adalah pinjaman perumahan.

Jika hari ini 100 orang pembeli membuat permohonan pinjaman, kemungkinan besar 50 permohonan itu akan ditolak.

Mengapakah ini terjadi?

Mudah, ianya disebabkan profil kewangan yang amat lemah terutama di kalangan orang muda.

Baru-baru ini pun Bank Negara melaporkan 47% belia berumur 20-30 tahun memiliki hutang kad kredit yang amat tinggi.

Ini tidak mengambil kira lagi 75% isi rumah di Malaysia tidak mempunyai simpanan kecemasan walau RM1,000 sekalipun.

Langkah bank-bank memperkenalkan skim pinjam-beli (Rent To Own) dan usaha KPKT menggesa mereka menyediakan pakej pinjaman rumah pertama yang lebih fleksibel tidak bermakna jika pemohon sendiri mempunyai profil kewangan yang teruk.

Kalau hutang PTPTN tidak pernah bayar (ini isu sensitif), guna kad kredit sampai habis had, dan dah ‘burst’ kadar ‘debt-service ratio’ (DSR) sebab teringin pakai Honda Civic, tidak ada bank yang sanggup berikan pinjaman.

PENDIDIKAN KEWANGAN AMAT PENTING

Oleh yang demikian pendidikan kewangan di kalangan pelajar dan generasi muda amatlah penting.

Siapa yang tahu berapa jumlah bayaran faedah/bunga bila mereka beli barangan dari Courts Mammoth melalui ansuran mudah?

Apakah maksud dan cara kira ‘interest’ kereta 2.3% anda? Ini perkara asas yang tidak ramai rakyat Malaysia yang faham tentang kadar faedah, pengurusan hutang, kredit dan kewangan.

Mereka perlu diajar tentang perkara ini supaya sekalipun pendapatan mereka tidak tinggi, profil kewangan mereka cantik dan memungkinkan mereka mendapat kelulusan pinjaman.

Tidak guna kerajaan menyediakan sejuta rumah mampu milik jika di akhirnya mereka hanya mampu boleh tengok kerana kegagalan mendapatkan pinjaman.

PENUTUP

Di akhirnya, inilah antara isu-isu penting yang perlu ditangani secara sekaligus demi memastikan rakyat Malaysia boleh memiliki rumah.

Solusi secara berasingan tidak berupaya membawa kesan yang diharapkan.

Malaysia sudah baru, polisi pemilikan rumah juga perlulah baru.

Radzi Tajuddin
Ketua Pegawai Eksekutif Hartabumi.com

Sumber: FB Radzi Tajuddin

Ianya berbalik kepada asas pengurusan kewangan seperti yang digambarkan dengan piramid kewangan di atas.

1. Adakah anda mempunyai perlindungan?

Mengikut statistik, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Ianya adalah satu statistik yang sangat menyedihkan. Perlindungan merupakan perkara yang paling asas semua orang patut ada, tapi masih ramai lagi yang tidak mempunyainya.

Salah ejen Takaful ke? Salah produk ke? Salah kita ke?

2. Adakah anda mempunyai simpanan?

Kita disarankan untuk mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji bulanan kita. Kalau kita mempunyai gaji sebanyak RM3,000, pastikan ada simpanan sebanyak RM9,000 ke RM18,000 untuk bersedia dengan sebarang musibah.

Tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri menyatakan bahawa: 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan RM1,000 jika berlaku kecemasan.

Salah telefon pintar mahal ke? Salah internet mahal ke? Salah kereta mahal ke? Atau salah gaji yang tak naik-naik?

3. Adakah anda mempunyai pelaburan?

Bila bercerita tentang pelaburan, memang best. Boleh dikatakan topik yang paling hangat untuk dijadikan perbincangan adalah pelaburan. Habis tu kenapa kita pergi join skim cepat kaya? Baca saja berkenaan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Hampir sejuta rakyat Malaysia yang tertipu dengan skim-skim penipuan. Ini yang dilaporkan, yang tidak dilaporkan agak-agaknya banyak lagi tak?

Salah scammer ke camana?

Tiada Perlindungan, Tiada Simpanan, Tapi Terus Nak Melabur

Nampak tak dia punya rantaian di atas? Dahlah kita tiada perlindungan Takaful, simpanan pun tiada, alih-alih nak melabur. Bila melabur tu, suka sangat dengan janji-janji manis dan tawaran yang tak masuk akal. Biasa kita dengar istilah ‘High Risk High Return’ dan ‘Low Risk Low Return’.

Tapi ‘No Risk High Return’? Memang patut sangatlah kena tipu kalau macam ni.

Memang ada, tapi melaburlah di kaunter zakat atau kaunter waqaf. Konfem bila kita bagi 1 dapat balik 700.

Iklan

10 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Thomas Edison – ‘America’s Greatest Inventor’

Kalau sebelum ini, kami ada kongsikan Menyelami Kehidupan Seorang Genius – 9 Fakta Menarik Mengenai Thomas Edison, kini kita selami pula 10 perkara yang boleh kita belajar daripada beliau.

Tapi sebelum itu, tahukah anda ketika beliau menamatkan riwayatnya, Thomas Edison telah berjaya mencipta 1,093 pelbagai inovasi peralatan elektrik. Di antaranya adalah 389 lampu berkuasa elektrik, 195 untuk Phonograph, 150 untuk telegraph, 141 untuk penyimpanan bateri dan 34 untuk telefon.

Sehingga hari ini, ianya satu rekod yang belum pernah dipecahkan. Menakjubkan bagaimana beliau mempunyai tahap pemikiran seperti itu. Jika anda masih ingat mengenai Thomas Edison, semestinya anda mengetahui beliau seorang yang genius paling kompleks, dan juga bergelar seorang pelabur, saintis, ahli perniagaan dan seorang Inventor.

1. Apakah makna sebenar Genius?

Pembelajaran: ‘…Genius is 1% inspirations, 99% perspirations..’

Kebanyakan kita pada hari ini, semuanya mahukan kesenangan datang bergolek. Jika boleh mahu pandai secara semula jadi dan mahu kaya dengan cara yang paling mudah. Ramai yang masih malas untuk mengerahkan tenaga semaksima yang mungkin. Berbeza dengan beliau, dia melawan pendapat umum tentang cara pemikiran kebanyakan individu bagi mencapai aras pemikiran genius.

2. Apakah yang dimaksudkan dengan Perspiration?

Thomas Edison : Saya bekerja lebih daripada 18 jam sehari, setiap hari dalam hidup saya.

Beliau masih terlalu muda ketika bekerja sebagai operator telegraph. Bayangkan tanpa sebarang pengetahuan, beliau telah menghabiskan 18 jam dalam sehari untuk mempelajari morse code yang kompleks di dalam mesin telegraph. Jika anda seperti beliau, adakah anda mampu mencapai tahap apa yang beliau lakukan?

3. Bagaimana anda boleh mereka cipta (Invent)?

Pembelajaran: Terdapat 3 cara yang saya gunakan dalam mereka cipta:

  • Imaginasi, saya gunakan sebagai longgok-longgokan idea berguna dan tidak berguna.
  • Cuba sekali lagi ketika anda telah gagal, jangan mengalah. Saya tidak pernah mengalah. Saya hanya jumpa 10,000 idea yang gagal untuk menemukan 1 kejayaan.
  • Apa saja yang tidak boleh di jual atau laku, saya tidak akan menciptakannya. Penggunaan serta penerimaan orang ramai adalah cara ciptaan saya terkenal.

4. Beliau menubuhkan ‘Invention Factory’ (makmal dan perkilangan untuk reka cipta beliau)

Pembelajaran: ‘… Saya mengeluarkan ciptaan kecil yang belum lengkap pada setiap bulan. Saya juga mengeluarkan ciptaan saya yang besar dan lengkap setiap 6 bulan…’ membayangi cara beliau menghasilkan reka cipta, sudah melihatkan sejauh mana tahap beliau berkorban dalam bidang ini. Apa yang kita bina pada hari ini akan membuahkan hasil pada hari esok.

5. Mengubah kekurangan menjadi kekuatan dan peluang

Pembelajaran: ‘… Saya dibuang dari sekolah ketika baru 3 bulan memasuki sekolah, saya seorang yang pekak ketika mula memasuki zaman remaja..’

Jika kita alami benda sama seperti ini, semestinya kita akan mengalah dengan takdir hidup, tetapi bukannya beliau. Disebabkan pekak, beliau lebih tekun untuk belajar. Bayangkan dalam persekitaran gerabak kereta api yang bising, beliau tidak mendengarinya, beliau lebih tekun dan fokus untuk membaca buku-buku.

Ketika beliau berehat di dalam persekitaran yang bising, beliau tidak mendengarinya lalu mula mengeluarkan buku untuk menambah maklumat. Beliau sangat pandai menggunakan kekurangan beliau sebagai sebuah peluang untuk dimanfaatkan.

Iklan

6. Mulakan perniagaan

Pembelajaran: Beliau tidak menunggu untuk mendapatkan modal yang besar bagi memulakan perniagaan.

Ketika berkhidmat di dalam kereta api, beliau sudah memulakan perniagaan kecil dengan menjual gula-gula dan akhbar harian.

7. Membuat keputusan

Pembelajaran: Statistik atau kadar beliau dalam membuat keputusan, 50% betul dan 50% salah.

Contohnya beliau kehilangan aset pelaburan lebih dari $2 juta dan membazirkan masa selama 10 tahun dalam industri perlombongan. Selain itu, akibat kalah kepada Nikolas Tesla mengenai kegunaan AC dan DC beliau hampir tergadai syarikatnya. Beliau hampir hilang pertimbangan.

Beliau mempertahankan DC sebagai teknologi masa depan menyebabkan reputasi dirinya tercalar.

8. Persaingan

Pembelajaran: Sentiasalah mengamalkan sifat suka bersaing dan tidak menyamai cara orang lain melakukanya.

Ini dapat dilihat ketika beliau mencipta mentol. Ketika orang lain cuba memfokuskan benda baharu, beliau pergi ke arah yang tidak pernah orang fikirkan. Bayangkan ketika orang masih mencipta lampu mengunakan minyak sebagai bahan bakar, beliau menciptakan mentol yang mengunakan kuasa elektrik sebagai sumber cahaya.

9. Masa

Pembelajaran: Bagi beliau, masa adalah satu-satunya modal yang sangat penting dan berharga.

Jika kita banyak membuang masa, maka modal untuk kita berjaya semakin berkurangan.

10. Tidur

Pembelajaran : Beliau sangat berdisiplin dalam mengurus masa untuk tidur. Beliau hanya meluangkan kurang dari 4 jam waktu untuk tidur.

Menurutnya tidur akan menyebabkan dia kehilangan peluang untuk memajukan diri. Beliau lebih suka jika masa diluangkan kepada pembacaan, bekerja di makmal dan sebagainya yang boleh memberi faedah kepada dirinya.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!