Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Masuk soal hartanah sahaja ramai orang mula bosan. Ada yang bosan kerana permohonan pinjaman hartanah sering ditolak, harga rumah yang semakin tidak relevan dengan tangga gaji dan tawaran rumah yang tidak menarik.

Antara punca terbesar ramai rakyat Malaysia masih tidak membeli rumah adalah kerana keutamaan mereka kini telah berubah. 20 tahun dahulu, anak muda yang baru mendapat pekerjaan akan berusaha menyimpan untuk membeli rumah pertama.

Baca : Apa Yang Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Hari ini, membeli rumah bukan lagi impian yang diidamkan setiap orang. Dan ada juga yang melihat tujuan membeli rumah adalah sia-sia.

Selain itu, trend menyewa adalah lebih popular berbanding membeli rumah. Kenapa?

Kerana sebahagian besar anak muda tidak berminat dengan komitmen kewangan jangka panjang dengan bank.

Baca : Kenapa Anak Muda Tak Minat Beli Hartanah?

“Buat apa beli rumah harga RM300,000 di Semenyih dan perlu buang masa 1 jam berulang alik ke tempat kerja sedangkan aku boleh sewa apartmen di Sentul pada harga RM1,500 sahaja?

Sebenarnya tidak salah pun tindakan anak muda ini. Dan tindakan mereka ini ada kaitan dengan masalah penawaran dan permintaan hartanah di Malaysia yang bermula awal 1990-an lagi apabila Kerajaan bertindak membuka pasaran hartanah menjadi satu pasaran bebas.

Sedikit demi sedikit, penawaran rumah-rumah mampu milik menjadi kurang kerana pemaju hartanah yang bertunjangkan keuntungan membangunkan lebih banyak rumah high rise mewah untuk pelabur dan pembeli luar negara.

Yang paling tidak masuk akal adalah pemaju hartanah membina terlalu banyak pusat beli belah!

Dikhabarkan terdapat lebih daripada 10 pusat beli-belah di kawasan Cheras sahaja! Untuk rekod, Kuala Lumpur merupakan lokasi dengan pusat beli belah terbanyak di Asia Tenggara.

Jadi apa alternatif yang ada?

Adakah membina rumah sendiri penyelesaiannya?

Setiap orang pasti mempunyai kriteria rumah idamannya yang tersendiri seperti laman yang luas untuk anak kecil bermain, ruang dapur memasak yang luas untuk aktiviti memasak lebih selesa ataupun mungkin rumah yang di bina di atas tanah sendiri berhadapan laut?

Begitu juga dengan dua orang pasangan ini yang mengambil tindakan membina sendiri rumah idaman mereka 20 tahun yang lalu.

Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Pada Januari 2020 yang lalu, media dari Kanada melaporkan dua pasangan Wayne Adams dan Catherine King telah membina sebuah rumah idaman!

Maksud rumah idaman di sini adalah apabila mereka berdua membina sebuah rumah terapung di tasik Vancouver, British Colombia yang mempunyai 2 platform yang berbeza.

Platform yang dibina bermula tahun 1992 tersebut merangkumi lima rumah hijau, galeri seni, dewan, studio tempat mereka tinggal dan sebuah rumah tumpangan.

Kisahnya bermula dua puluh tahun yang lalu apabila mereka berdua memutuskan untuk membina rumah idaman sendiri mengikut citarasa dan kriteria mereka dek tawaran reka bentuk rumah yang membosankan.

Dengan keluasan separuh ekar, mereka mendapatkan sumber air dengan menadah air terjun sewaktu musim panas dan mengumpulkan air hujan semasa musim sejuk.

Terdapat paip yang membawa air ke rumah hijau yang untuk tanaman mereka.

Untuk bekalan elektrik pula, mereka menggunakan 14 panel solar dan mencukupi untuk memanaskan rumah dan bekalan elektrik mereka.

Apa yang mengejutkan adalah mereka tidak mempunyai peti sejuk!

Hal ini kerana, mereka perlu menjimatkan penggunaan elektrik dan juga sebagai satu peluang untuk mereka makan makanan yang segar setiap hari.

Kebanyakan bahan yang digunakan untuk membangunkan rumah mereka menggunakan bahan kitar semula.

Untuk makanan, mereka menanam sendiri sayur-sayuran, herba, beri dan buah-buahan.

Akan tetapi, mereka tidaklah mengasingkan diri mereka daripada kehidupan sosial.

Setiap dua minggu atau tiga minggu, mereka akan keluar ke pekan untuk membeli bijirin dan daging.

Untuk mengisi masa lapang, mereka banyak melakukan aktiviti menulis, melukis, menari dan menggubah lagu.

Sumber pendapatan mereka sepenuhnya bergantung kepada hasil jualan karya seni mereka di kedai awam.

Cabaran Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Cabaran terbesar datangnya dari binatang buas dan binatang perosak seperti musang dan tikus.

Kedua, ribut salji yang datang pada akhir Disember setiap tahun menyebabkan dinding rumah mereka acap kali ditiup angin.

Ketiga, akibat terlalu lama tinggal di atas air, mereka kerap mengalami mabuk darat apabila pergi ke pekan untuk membeli barang keperluan.

Sungguhpun mereka tinggal di kawasan yang tidak dihuni manusia lain, mereka masih membayar cukai kepada majlis perbandaran.

Sehingga ke hari ini, rumah kedua-dua pasangan ini terus dilawati pengunjung yang ingin mengambil inspirasi dari mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Janice Bryant Howroyd: Wanita Pertama Di Amerika Syarikat Yang Mengasaskan Syarikat Bernilai Bilion Dolar

Mengurus dan membangunkan syarikat yang mempunyai market capitalizatian melebihi USD1 bilion adalah perkara yang biasa bagi syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Tetapi amat jarang jika pengasas syarikat adalah merupakan seorang wanita yang berasal dari keturunan Afrika Amerika, ia merupakan sesuatu yang amat luar biasa sekali.

Ini kerana kebiasaanya perniagaan yang besar ini dimonopoli oleh golongan lelaki berkulit putih.

Mari kita kenali seorang tokoh wanita kulit hitam yang pertama di Amerika Syarikat yang berjaya mengasas dan menguruskan syarikat yang bertaraf bilion dolar dari segi market capitalization.

Wanita tersebut adalah Janice Bryant Howroyd yang dilahirkan pada tahun 1952 di North Carolina. Beliau mempunyai 11 orang adik-beradik dan merupakan anak ke-4.

Pada tahun 1960-an ketika era perkauman masih lagi tebal di Amerika Syarikat, beliau dan keluarga lain yang berkulit hitam telah terkena tempiasnya. Janice mempunyai semangat yang kental ketika usia remaja dengan lantang melawan ketidakadilan yang berlaku di dalam masyarakat Amerika Syarikat pada ketika itu.

Ketika itu, masih lagi terdapat sekolah yang mengasingkan pelajar berdasarkan warna kulit. Sekolah ini masih lagi dibenarkan pada era ini yang menyebabkan ramai kaum kulit hitam berjuang untuk mendapatkan keadilan bagi bangsa mereka di Amerika Syarikat.

Beliau seterusnya telah berjaya melanjutkan pengajianya ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ke peringkat universiti di dalam bidang kesusasteraan Bahasa Inggeris.

Selepas tamat pengajian, Janice bekerja sebagai setiausaha untuk sebuah syarikat majalah hiburan di syarikat milik abang iparnya yang terletak di California. Di sinilah beliau terdedah dengan pelbagai cabang perniagaan termasuk yang ada di dalam bidang hiburan, seperti pelancongan, perniagaan dan sebagainya.

Kredit Gambar: Pinterest

Janice yang menimba banyak pengalaman telah mengambil keputusan untuk menubuhkan perniagaannya sendiri.

Beliau menubuhkan sebuah syarikat yang bernama ActOne Group yang fokus sebagai agensi mencari pekerja. Syarikatnya itu menyediakan perkhidmatan untuk syarikat lain dalam mendapatkan pekerja yang berkualiti tinggi.

Janice bermula dengan modal sebanyak USD1,500 dengan USD900 dipinjamkan oeh ibunya untuk menyewa sebuah pejabat kecil di Beverly Hills, California pada tahun 1978.

Beliau terus berusaha keras untuk membawa syarikatnya ke persada dunia. Di antara strategi pertama yang digunakannya untuk mendapatkan pelanggan adalah dengan memberi perkhidmatan yang terbaik sehingga pelanggan itu mengesyorkan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikatnya itu kepada kenalan mereka.

Usahanya itu berhasil apabila syarikatnya semakin maju sehingga menjadi sebuah syarikat yang bertaraf bilion dolar. Syarikatnya kini mempunyai seramai 2,600 orang pekerja dan mempunyai 19 cawangan di seluruh dunia.

Kredit Gambar: Amazon

Beliau juga kini mempunyai 17,000 pelanggan yang telah menggunakan perkhidmatan yang disediakannya.

Salah satu rahsia kejayaan yang beliau kongsikan adalah dengan mempunyai matlamat yang jelas. Janice juga memberi motivasi kepada para pekerjanya supaya mereka sedar bahawa mereka adalah aset syarikat yang berharga.

Selain daripada itu, beliau juga mengajar para pekerjanya supaya berdikari untuk mencapai matlamat yang ditetapkan oleh syarikat. Sekiranya pekerja bekerja dengan penuh semangat dan berdedikasi, kejayaan akan mudah dicapai oleh mereka dan secara lumrahnya syarikat juga akan berjaya.

Kita boleh membuat kesimpulan bahawa kejayaan ini bukan berasal daripada warna kulit, keturunan atau agama. Tetapi ianya hasil kerja keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!