Perbandingan Expo Digital Dan Expo Tradisional

Nak beli rumah ni memang menjadi impian semua orang, baik yang muda atau yang tua. Cuma yang menjadi batu penghalangnya ialah tahap kemampuan masing-masing dan ilmu mengenai dunia hartanah.

Bila bercakap tentang ilmu hartanah ni, kadang-kadang orang kita bukan tiada duit nak beli rumah; namun tak tahu nak cari dimana… betul tak? Penyudahnya ramai yang hanya tunggu expo hartanah di pasaraya-pasaraya terkemuka berhampiran.

Bukan kami nak cakap expo hartanah ini tidak berkesan, namun peratus untuk anda jumpa dengan rumah idaman amatlah tipis. Jom kita kaji kenapa expo hartanah tradisional sudah tidak relevan lagi.

4 Kekurangan Expo Hartanah Tradisional

  • Expo Hartanah Tradisional diadakan di sesebuah lokasi yang akan menarik beratus malah ribuan orang. Ini akan menyebabkan ketidakselesaan kepada anda terutamanya yang sudah berkeluarga, bayangkan dalam sesak anda perlu menolak stroller anak sambil cari rumah idaman…
  • Ramai juga yang pergi expo hartanah tradisional dengan tujuan untuk survey melalui risalah tentang projek terbaru pemaju dengan cita-cita adalah masa untuk belek risalah-risalah tersebut di rumah dan beberapa hari lagi akan ke expo tersebut semula untuk bayar deposit dan sebagainya. Silap hari bulan, risalah tu buat lapik makan ansi tenghari sahaja.
  • Anda tidak tahu secara terperinci mengenai projek-projek yang ditawarkan oleh pemaju dan tidak boleh buat kajian mengenai projek yang anda berminat sebelum tarikh expo.
  • Di expo tradisional semua lapisan masyarakat bebas ke expo hartanah.

Ha… itu baru sebahagian sebab kenapa kami rasa expo hartanah tradisional sudah tidak relevan lagi. Kalau tak pergi ke expo hartanah tradisional, jadi bagaimana nak cari rumah pula?

Expo Klik Hartabumi-lah!

Expo Klik Hartabumi merupakan expo digital hartanah pertama di Malaysia khusus buat Bumiputera yang sedang mencari rumah idaman.

Iklan

4 Sebab Kenapa Anda Perlu Sertai Expo Klik Hartabumi

  • Ia berlangsung dalam tempoh sebulan! Jadi anda mempunyai masa yang secukupnya untuk mempertimbangkan keputusan anda, boleh hantar gambar serta butiran kepada keluarga untuk minta pendapat mereka.
  • Memandangkan ia merupakan expo digital, anda tidak perlu bersusah-payah dan bersesak-sesak dengan orang ramai semata-mata untuk membeli rumah. Anda boleh ke expo digital Hartabumi sambil baring di rumah atau lepak di kedai kopi bersama kawan-kawan.
  • Anda mempunyai masa yang banyak dan boleh akses butiran projek perumahan pada bila-bila masa sahaja. Kalau kurang yakin dengan pemaju, boleh buat kajian dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.
  • Expo Klik Hartabumi ini khusus untuk Bumiputera, jadi anda tidak perlu risau untuk bersaing dengan yang lain.

Nak beli rumah ni bukan macam beli barangan dapur. Main pilih je kemudian bayar. Nak beli rumah perlu selidik habis-habis serba serbi mengenai hartanah tersebut baru boleh buat keputusan. Kami yakin Expo Klik Hartabumi boleh membantu anda mencari rumah idaman anda.

Jom beli rumah di Expo Klik Hartabumi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PNB Tag Team Dengan KWSP Beli Battersea Power Station Di London Dengan Harga RM8.76 Bilion

Wah, beberapa hari lepas kita dikhabarkan dengan pengumuman mengenai transaksi terbesar hartanah di United Kingdom dengan penjualan Stesen Janakuasa Battersea kepada dua jerung terbesar dari Malaysia ini dengan harga RM8.76 bilion bersamaan £1.6 bilion Pound.

Nak juga kita ambil tahu kan pasal kisah ini?

Apa Itu Stesen Janakuasa Battersea?

Menurut Wikimapia:

Sebuah stesen janakuasa yang terbengkalai [kerana sudah terlalu lama usianya dan tidak lagi berfungsi] yang menunggu masa untuk dipulihkan tidak lama lagi – ianya adalah mercutanda yang sangat dicintai oleh penghuni-penghuni kota London. Menara putih yang [sudah sebati di jiwa penghuni-penghuni kota London] dan sudah semacam satu ikon menjadi kontroversi [ramai penduduk tempatan membantah lantaran nilai-nilai sentimental dan memori yang terpahat di minda mereka akan hilang sekira Stesen ini betul-betul dirobohkan] kerana akan dirobohkan dan dibina semula kerana dikatakan tidak lagi selamat jika terus dibiarkan.

Dan jika dilihat laman web Battersea Power Station ini pula, ia adalah bangunan yang bersejarah tetapi tidak lagi digunakan kerana telah uzur dan tidak selamat. Daripada dibiarkannya malap, ianya sedang giat dibangunkan semula dengan menyediakan tempat untuk pengunjung tempatan, pelancong dan penduduk di sana menikmati keunikan restoran-restoran, kedai-kedai, taman-taman serta tempat-tempat kebudayaan.

Contoh mudah untuk kita fahami bersama, bayangkan ianya seperti Penjara Pudu yang tidak lagi relevan kerana terletak di segitiga emas Kuala Lumpur. Daripada dibiarkan begitu sahaja, adalah lebih baik ianya dibangunkan bagi memberi manfaat kepada orang ramai.

Di Mana Stesen Janakuasa Battersea?

Sumber: Google Maps

Stesen Janakuasa Battersea terletak di kotaraya London dan sangat strategik kerana ianya terletak di Sungai Thames dan berhampiran mercu tanda tersohor dunia seperti Buckingham Palace, Big Ben, Hyde Park, Royal Albert Hall, Madame Tussauds dan stadium Stamford Bridge milik kelab bolasepak Chelsea.

Beli Daripada Sime Darby dan SP Setia

Stesen Janakuasa Battersea telah pun dibeli oleh konsortium yang diketuai Sime Darby dan SP Setia pada tahun 2012 dengan harga RM2.18 bilion atau £400 juta Pound.

Kalau nak tahu Permodalan Nasional Berhad (PNB) adalah pemegang saham utama bagi kedua-dua syarikat ini, manakala KWSP pula memiliki 20% daripada keseluruhan projek pembangunan sebelum ini. Ini akan membuatkan KWSP bertukar status daripada pemaju kepada pengurus aset dalam pengstrukturan semula ini.

PNB dan KWSP dikatakan akan memberikan suntikan kewangan di dalam pemulihan Stesen Janakuasa Battersea berikutan peningkatan kos dan penangguhan yang telah berlaku. Ini bagi memastikan projek tersebut siap juga akhirnya.

Menurut kepada dokumen yang dikeluarkan tahun lepas juga, kos yang semakin meningkat bagi memulihkan bangunan, permintaan yang lebih rendah terhadap rumah mewah telah menyebabkan pemaju mensasarkan keuntungan lebih rendah – daripada 20% kepada 8.2%.

Keseluruhan projek Stesen Janakuasa Battersea meliputi kawasan 42 ekar dan akan menyediakan 4,364 rumah baru. Sime Property dan SP Setia akan kekal sebagai pemaju kelima-lima fasa pembangunan yang dijangkakan akan siap sepenuhnya menjelang tahun 2028.

Sumber Rujukan: The Telegraph

Apabila Jerung Mengorak Langkah, Kita Pun Ikut Sama

Nak tahu lebih lanjut siapa jerung-jerung besar di Malaysia dan di mana mereka banyak melabur, boleh baca Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia. Sebab modal kita besar mana pun sebagai pelabur runcit kalau dibandingkan dengan ratusan billion ringgit yang dimiliki mereka.

Iklan

Jadi tak salah sekiranya kita ikut melabur sama ke tempat-tempat yang mereka laburkan duit tadi. Nak beli Stesen Janakuasa Battersea tak mampu, kita boleh beli saham Sime Property dan SP Setia.

Jom tengok prestasi saham-saham mereka:

1. Sime Darby Property

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Sime Darby Property walaupun baru sahaja berusia sebulan lebih telah pun menunjukkan kenaikan yang mengagumkan.

Harga Pembukaan 30 November 2017: RM1.20

Harga Semasa 19 Januari 2018: RM1.59

Kenaikan: RM0.39 atau 32.5%

2. SP Setia

Sumber: Bursa Marketplace

Saham SP Setia pula ada turun naiknya sepanjang setahun yang lalu, tetapi lebih kepada pergerakan sideways.

Harga 19 Januari 2017: RM3.26

Harga Semasa 19 Januari 2018: RM3.24

Penurunan: RM0.02 atau 0.01%

Iklan

Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Siapa sangka saat Malaysia sedang dilanda krisis kesihatan dan kelembapan ekonomi, ada golongan yang mengintai-intai peluang dan ruang untuk membeli rumah.

Perkara ini bukan lagi sekadar kenyataan semata – mata apabila satu kajian selidik dilakukan KGV International Property Consultants akan soal hartanah di kalangan rakyat Malaysia saat wabak pandemik COVID-19 melanda baru – baru ini.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Apa yang dapat dilihat adalah, sungguhpun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlangsung seluruh negara, ini tidak menjadi penghalang rakyat Malaysia membeli rumah.

“Keseluruhan indeks pasaran harta tanah menunjukkan peningkatan marginal pada suku pertama, meningkat 0.63% dari 88.90 pada Q4 2019 menjadi 89.46 pada Q1 2020.”

Data dari Propertyguru.com.my juga menunjukkan indeks harga rumah pada suku pertama 2020 menunjukkan peningkatan.

Walaupun harga minyak dunia jatuh pada paras negatif, PKP berlangsung, COVID-19 melanda dan pasaran saham tempatan tidak menentu, masih ada pembeli hartanah!

  • Harga Pilihan
  • Apa Pembeli Mahu
  • Apa Pelabur Mahu
  • Spekulasi Pasaran

Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu.

1. Harga Pilihan Rakyat Malaysia

Rata-rata 10.6% daripada rakyat Malaysia ingin membeli rumah pada harga RM200,000 – RM300,000.

33% ingin rumah pada kurungan harga RM300,000 – RM500,000, 21.7% inginkan rumah pada kurungan harga RM500,000 – RM750,000.

Baca : Tak Pasti Nak Beli Atau Sewa Rumah? Boleh Ikut Panduan Ini

Manakala 14.5% mahukan rumah pada kurungan harga RM750,000 – RM1 juta dan bakinya 9% inginkan rumah dengan tanda harga RM1 juta – RM2 juta.

2. Spekulasi Pasaran

Dengan keadaan pasaran ekonomi yang tidak menentu dan wabak kesihatan, hanya 10% percaya pasaran hartanah akan pulih dalam masa satu tahun.

Ini didorong oleh ransangan & stimulus Kerajaan menerusi Kementerian Kewangan dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Akan tetapi, 61% lagi percaya pasaran akan benar – benar pulih tiga tahun lagi kerana percaya orang awam menangguhkan pembelian produk / servis yang sekaligus melambatkan aliran wang dan ekonomi tempatan.

12% pula percaya pasaran hartanah mengambil masa yang lebih lama yaqni empat tahun kerana industri hartanah merupakan pasaran yang kompleks dan memerlukan solusi majmuk dan bukan sekadar menyelesaikan masalah tunggal.

Manakala baki 13% berpendapat pasaran hartanah tidak akan pulih dalam masa terdekat dan tidak menetapkan sebarang tarikh.

Iklan

3. Apa Pembeli Mahu?

Memandangkan memiliki hartanah adalah komitmen jangka panjang, 70% daripada pembeli rumah berpendapat harga rumah adalah agenda utama dalam pembelian hartanah.

Masalah 10% deposit dan entry cost kekal menjadi masalah utama golongan B40 dan anak muda memiliki hartanah.

18.7% pula berpendapat lokasi memainkan peranan yang besar dalam agenda utama pembelian hartanah.

Hal ini kerana, lokasi yang baik dari sudut pandang pelaburan, mampu memberikan capital gain yang lumayan kepada pemilik hartanah.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

10 tahun dahulu, harga rumah teres 2 tingkat di Sungai Chua boleh dibeli dengan harga kurang daripada RM100,000.

Hari ini, harganya mencecah RM250,000 gara – gara lokasinya yang sesuai untuk golongan kelas pertengahan yang bekerja di pusat bandar dan inginkan kediaman di pinggir bandar dengan akses MRT.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Akhir sekali, 1.8% berpendapat rekod pemaju hartanah adalah sangat penting. Ya, memang ada golongan tertentu khususnya generasi baby-boomers yang tidak memandang enteng rekod pemaju.

Mereka berbangga sekiranya mampu membeli unit kediaman dari pemaju hartanah ternama berbanding pemaju hartanah yang suam – suam kuku.

4. Apa Pelabur Mahu?

Seperti yang kita tahu, pelabur hartanah adalah mereka yang berpaksikan kepada keuntungan. Apa yang membezakan mereka adlaah jenis keuntungan yang mereka perolehi samada capital appreciation atau cashflow.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Agak mengejutkan apabila 60% daripada pelabur hartanah lebih berminat untuk capital appreciation manakala bakinya berminat untuk aliran tunai bulanan hasil sewaan secara harian, mingguan, bulanan atau tahunan.

Buat masa ini, pembeli dan pelabur mengharapkan diskaun dari pemaju dan pengurangan kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).

Selain itu, kadar faedah ansuran bulanan dan kos sampingan yang rendah dilihat mampu merancakkan lagi pasaran hartanah tempatan.

Baca : Bank Mana Paling Perform Di Malaysia?

Kajian selidik ini memberi kita input baru tentang apa yang rakyat Malaysia mahu dalam pembelian hartanah.

Iklan

Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Nilai hartanah sangat berkait rapat dengan perubahan di sekelilingnya. Perkara yang boleh memberi kesan yang membawa perubahan nilai, disebut juga sebagai faktor yang mempengaruhi nilai. Hal ini mungkin meningkatkan atau merendahkan nilai sesuatu hartanah.

Hartanah Pernah Turun Harga Sebab Faedah Naik

Senario ekonomi antarabangsa merupakan salah satu faktor yang boleh memberikan kesan kepada pasaran hartanah. Contohnya kenaikan kos pinjaman dan kadar faedah dunia pada tahun 1973 telah menyebabkan jatuhya harga hartanah. Hal ini mengakibatkan kelembapan dan pasaran hartanah dan menyusutkan nilainya.

Di peringkat kebangsaan, jika negara dilanda kemelesetan ekonomi, kadar inflasi dan kadar faedah akan melonjak naik. Hal ini sekaligus akan merendahkan permintaan terhadap hartanah di sektor tempatan kerana kuasa membeli telah berkurang. Kesan nyata ialah kemerosotan nilai hartanah.

Dasar Kerajaan Juga Boleh Mempengaruhi

Dasar kerajaan yang berkaitan dengan hartanah dan pembangunan juga boleh mempengaruhi nilainya. Sebagai contoh cadangan pembinaan MRT, KL-Singapore High Speed Rail (HSR) dan East Coast Rail Line (ECRL) turut menjadi pemangkin kenaikan harga hartanah di persekitaran kawasan terlibat.

Geografi Pun Juga

Faktor geografi juga memainkan peranan yang penting terutamanya bagi tanah-tanah pertanian. Hal ini kerana kuantiti pengeluaran hasil pertanian bergantung kepada iklim dan cuaca. Faktor geografi seperti tinggi kontur, bentuk rupa bumi dankeadaan topografi sama asa rata, cerun atau berbukit bukau.

Kawasan yang bercerun atau berbukit-bukit boleh mempengaruhi tanah perumahan kerana kos meratakannya untuk tujuan pembangunan akan melibatkan kos yang tinggi.

Iklan

Kemudahan Pengangkutan Awam

Faktor lokasi dan kebolehcapaian (accessibility) melalui pengangkutan awam turut mempengaruhi nilai harta perdagangan. Untuk kawasan yang pesat membangun seperti di Lembah Klang terutamanya, nilai hartanah perumahan atau premis perniagaan berlipat kali ganda nilainya berbanding dengan kawasan yang tidak dilengkapi dengan infrastruktur pengangkutan awam.

Rumah Kena Ada ‘Ong’

Bagi masyarakat Cina pula, ada yang menitikberatkan Feng Shui. Mereka percaya bahawa rumah kediaman yang terletak di tempat –tempat tertentu boleh mendatangkan kebaikan, manakala yang lain pula mungkin membawa kemiskinan atau kecelakaan.

Sifat Hartanah Itu Sendiri

Akhir sekali faktor terpenting ialah sifat-sifat dan keadaan hartanah itu sendiri. Hal ini termasuklah jenis reka bentuk, bahan-bahan binaan, kawasan persekitaran, jumlah ruang dan bilik tidur, kemudahan parking kereta, dan lain-lain lagi. Faktor-faktor ini lebih merupakan kehendak individu yang boleh mempengaruhi nilai hartanah.

Semua faktor yang disebut diatas sangat mustahak untuk dikaji terlebih dahulu untuk menilai sesuatu hartanah. Memandangkan pembelian hartanah melibatkan belanja yang besar, Ambil masa untuk menilai hartanah yang ingin dibeli dari setiap sudut demi kebaikan dan kedudukan anda keseluruhannya.

Rujukan: Prinsip-Prinsip Pelaburan Hartanah Edisi Kedua

Iklan

Tips membeli rumah melalui ejen hartanah

Beli hartanah guna ejen?

Urusan jual beli rumah subsale akan lebih mudah jika menggunakan khidmat ejen hartanah.

Setelah memeriksa rumah dan berminat dengan rumah tersebut, ejen akan meminta bayaran 3% @ 3.18% deposit daripada harga rumah sebagai earnest deposit / wang tanda jadi.

Ada juga yang perlu membayar “lock fee” terlebih dahulu sebagai tanda setuju untuk membeli rumah tersebut. Jumlahnya bergantung kepada agensi ejen tersebut. Kemudian, baru selesaikan lagi baki 6.82% @ 7% deposit semasa menandatangani SPA.

Apa yang kita perlu tahu apabila berurusan dengan ejen hartanah:

1. Pastikan berurusan dengan ejen hartanah yang berdaftar. Booking hendaklah dibayar ke akaun bank agensi ejen tersebut. Bukannya transfer duit booking ke akaun persendirian atau membayar tunai kepada ejen. Kalau ejen tersebut kita sudah kenal tak jadi masalah. Kita boleh mengambil tindakan terhadap agensi sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diduga.

Macam mana nak kenal dengan ejen hartanah yang berdaftar?

  • Biasanya ejen hartanah mempunyai kad kuasa tag berwarna merah. Dalam kad tersebut mengandungi nama, No. K/P dan nombor ID REN.
  • Semak di web Lembaga Penilai, Pentaksir & Ejen Harta Tanah Malaysia : http://lppeh.gov.my/. Klik “Search”.

Dapatkan nombor telefon beliau dan nombor telefon pejabat. Dapat bisnes kad lagi bagus. Berhati-hati, ada juga kes REN dah berhenti kerja lepas tu menyamar jadi REN. Sahkan sama ada REN tersebut masih bekerja di agensi tersebut.

2. Bayaran booking boleh dibuat menggunakan cek, bank draf, melalui mesin deposit, secara online ataupun melalui mesin ATM. Pastikan simpan segala bukti pembayaran.

3. Sebelum bayar booking, pastikan ada perjanjian antara kita dengan penjual. Ia dikenali sebagai Letter of Offer To Purchase (OTP). OTP ni borang persetujuan hitam putih antara penjual dengan pembeli di atas harga jualan hartanah tersebut.

4. Pastikan di OTP tersebut ada maklumat:
i. Jenis hartanah.
ii. Alamat penuh hartanah.
iii. Jumlah nilai booking yang perlu dibayar.
iv. Harga beli yang telah dipersetujui.
v. Tarikh.
vi. Tandatangan penjual dan pembeli berserta saksi (ejen hartanah).

5. Antara syarat lain yang terdapat dalam OTP ialah tempoh di antara tarikh booking dan tarikh menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA), biasanya antara 14-21 hari bekerja.

Iklan

6. Dapatkan kepastian dengan ejen hartanah sekiranya pembiayaan perumahan tidak diluluskan. Kita perlu tahu apa akan jadi dengan duit booking tersebut. Sama ada dipulangkan ataupun hangus begitu sahaja. Biasanya jika pembiayaan perumahan oleh pihak bank tak lepas, deposit akan dipulangkan semula. Jadi, kena tanya ejen betul-betul.

7. Pastikan mendapat salinan OTP ini untuk simpanan.

8. Setelah peguam siapkan SPA, penjual dan pembeli akan menandatangani SPA ini. Sebagai pembeli kita perlu membayar baki 6.82%-7% sebagai baki wang deposit 10% kepada penjual.

Baki 90% harga jualan rumah pula perlu dibayar dalam masa 3 bulan daripada tarikh SPA ataupun mengikut tarikh yang dipersetujui.

9. Proses siapkan SPA akan dilakukan oleh peguam. Sentiasa follow up dengan peguam tersebut.

10. Peguam akan pastikan bahawa rumah yang dibeli tidak mempunyai tunggakan bil cukai pintu, cukai tanah, air, elektrik, penyelenggaraan dan sebagainya.

Setelah selesai kesemuanya, peguam akan menyerahkan baki harga jualan 90% kepada penjual dan dalam masa yang sama, penjual perlu menyerahkan kunci kepada peguam. Setelah itu, kunci akan diserahkan kepada pembeli.

Ingat, buat persediaan awal. Semak dulu CCRIS dan DSR sebelum beli hartanah. Semak kelayakan pembiayaan yang bank boleh bagi mengikut pendapatan. Takdelah lepas dah bayar booking, bank tolak permohonan loan kita.

Sumber asal : Amir Syahir

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!