Persediaan Sebelum Boleh Beli Rumah Pertama. Ini Senarai Semaknya

“Bang, macam mana nak beli rumah? Maaf saya baru ada kesedaran…Tak nak menyewa sampai ke tua. Macam mana nak mula ya?”

Jadi ini posting panjang yang senang korang faham terutamanya kepada newbies.

Inilah aturannya jika korang nak beli rumah subsale (second hand);

1. Semak DSR

DSR = Debt Service Ratio adalah Nisbah Hutang Kepada Pendapatan.

Semakin tinggi nisbah, semakin banyaklah hutang / komitmen korang. Pihak bank mengambil kira faktor ini untuk menentukan berapa jumlah kelayakan pembiayaan rumah yang korang boleh dapat.

Pengiraan DSR ini berlainan setiap bank namun konsepnya tetap sama. Lain bank, lain SOP dia. Rajin-rajinkanlah diri ke bank untuk bertanya ya!

DSR CIMB Bank

DSR Maybank

Formula DSR = Jumlah Hutang + Ansuran Bulanan Rumah Mahu Beli / Pendapatan Bersih X 100%

*Ansuran rumah yang perlu dibayar boleh semak guna aplikasi iMoney dekat Google Play Store.

Biasanya maksimum DSR dibenarkan bank hanya 60%-70%.

DSR korang bawah 60%? Bagus. Baca nombor 2.

2. Semak Kelayakan Pembiayaan

Kena semak berapa pembiayaan perumahan yang bank boleh bagi berdasarkan pendapatan korang. Boleh pergi ke bank untuk bertanya. Bawa penyata gaji bersama.

Setiap bank lain prosedurnya. Paling senang kiraan kasar dia adalah:

Pendapatan bersih x 200.

Contohnya : Gaji korang lepas tolak komitmen tinggal RM 1,000. RM 1,000 x 200=RM 200,000. Jadi carilah rumah yang bawah RM 200,000.

3. Semak CCRIS & CTOS

Pernah buat loan dengan bank? Ada kad kredit? Bayaran ansuran cun? Kalau tak cun baik korang semak balik berapa tertunggak. Sebabnya bank takkan luluskan pembiayaan jika rekod laporan CCRIS (Central Credit Reference Information System) korang barai ataupun pembayaran balik tak tepat pada masanya. Sila semak laporan CCRIS ya.

Kadangkala korang tak sedar pun kena CTOS disebabkan menjadi penjamin pada adik-beradik ataupun saudara mara. Kalau dah kena CTOS ni wajib langsaikan dulu hutang tertunggak.

Cara-cara periksa rekod CTOS di hujung jari.

Langkah download laporan CTOS

  1. Download aplikasi “CTOS” di Apps Store Play Store.
  2. Tekan butang “Sign Up” untuk pertama kali.
  3. Isikan maklumat yang diminta.
  4. Upload gambar kad pengenalan untuk pengesahan.
  5. Selesai semua langkah, klik “Submit” untuk pihak CTOS hantarkan laporan (perlu tunggu 3 jam waktu bekerja).
  6. Laporan kewangan akan dihantar melalui emel.
  7. “Log in” aplikasi ini untuk lihat rekod kewangan (boleh tengok credit score meter sama ada Excellent atau Very Weak).

4. Semak Duit Pendahuluan

Sangat berminat nak beli rumah tapi duit pendahuluan pun tak ada susah juga. Nak beli rumah ni banyak kena keluarkan duit terlebih dahulu.

Ada kos guaman, kos penilaian harga rumah, kos duti setem dan lain-lain kos lagi. Pastikan ada tunai dalam 15% daripada harga rumah tu. Kalau rumah harga RM 120,000 paling tidak korang kena ada RM 18,000.

5. Semak Pekerjaan

Bank adalah institusi kewangan yang berniaga. Mereka hanya akan berniaga dengan orang yang layak dan berkemampuan untuk membayar balik ansuran tepat pada waktunya. Bank susah nak berikan pembiayaan jika pekerjaan korang berisiko seperti bekerja secara kontrak.

Contohnya, bulan ni masuk gaji penuh, bulan depan masuk separuh. Tak konsisten. Jadi, bila korang yang baru bekerja tu, pastikan ada penyata gaji untuk 6 bulan.

6. Beri Kepercayaan Kepada Bank

Ada orang yang langsung tak ada hutang dengan pihak bank. Baguslah. Tak ada rekod CCRIS boleh mohon pembiayaan perumahan? Ya, boleh saja.

Biasanya bank akan tawarkan kad kredit juga kepada korang. Logik bank macam ni; Ada seorang datang jumpa korang yang langsung korang tak kenal. Lalu dia nak pinjam duit RM 5,000. Dia janji nak bayar ansuran setiap bulan, agak-agak korang bagi tak?

Jadi, laporan CCRIS berfungsi sebagai kebolehpercayaan pihak bank kepada korang. Jika korang ada kad kredit ataupun ASB Financing RM 50,000 dan bayaran bulanan cantik, barulah bank percaya keupayaan bayaran balik korang tu. Tapi ingat, ASB Financing akan dikira komitmen jika belum mencapai setahun dan kad kredit juga akan dikira sebagai komitmen 5% berdasarkan baki hutang.

7. Sediakan Dokumen Yang Lengkap

Jika LULUS semua perkara di atas, terus sediakan dokumen-dokumen berikut;

1) Salinan Kad Pengenalan: Pastikan jelas depan dan belakang.
2) Penyata Pendapatan Tahunan (EA: Swasta, EC: Penjawat Awam) (2 Tahun)
3) Surat Pengesahan Majikan (kalau penjawat awam boleh sertakan surat lantikan atau pengesahan jawatan)
4) Slip Gaji (3 bulan, nak letak 6 bulan pun OK kalau bulan tu ada terima bonus ataupun OT)
5) Penyata EPF (terkini)
6) Penyata Bank (3 bulan – 6 bulan, ikut nombor 4)
7) Dokumen Sokongan:
i. TH, ASB, Fixed Deposit
ii. Unit Amanah, simpanan, saham.
iii. Surat perjanjian hutang / komitmen kena bayar pada bank setiap bulan untuk perkiraan DSR.
iv. Sebarang dokumen yang boleh menampakkan kau mampu membayar ansuran bulanan.
v. Laporan CCRIS

Dah nampak sikit-sikit aturannya? Okay bagus.

Perbaiki profail kewangan terlebih dahulu. Pergi ke beberapa bank untuk semak kelayakan korang membuat pembiayaan perumahan.

Lain bank, lain polisi dia. Bawalah semua dokumen yang lengkap dan CCRIS sekali semasa jumpa pegawai bank yang menguruskan pembiayaan perumahan tu.

Masa lapang tu bukalah Mudah.my, Property Guru atau berkawan dengan REN (Real Estate Negotiator). Korang juga boleh berguru dengan orang yang berpengalaman dan orang yang positif serta minat dalam pelaburan hartanah.

Rumah murah

Tak perlu tunggu umur masuk 30-35 tahun baru nak beli rumah pertama. Carilah rumah yang berharga di bawah RM 150,000 untuk pelaburan hartanah dahulu.

Ada ke rumah bawah RM100,000?

Ada je ni.

Membeli rumah pertama adalah mudah jika korang tahu aturannya.

Kalau korang rasa masa muda ni nak pergi travel sana sini, jadi geng backpackers, silakan. Simpan dulu nota ni untuk korang baca masa umur 35 tahun nanti. Masa tu korang kata rugi tak beli rumah di usia muda.

Rumah makin lama makin mahal. Member korang yang gaji rendah daripada korang dah ada 2-3 rumah. Masa tu korang tengok je lah gambar travel korang sambil air mata mula menitis. Kah!

Penafian : Mengenai grafik DSR mungkin tidak tepat sepenuhnya. Hanyalah sebagai panduan asas dan untuk gambaran lebih jelas, boleh ke bank pilihan masing-masing untuk bertanyakan polisi bank. *Mungkin ada perubahan.

Kredit info DSR: Muhd Farid & Grafik: Shahizat Amir Ibrahim.

Sumber asal : Amir Syahir

Boleh Semak Laporan Kredit (Credit Report) Anda Dengan RAMCI

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bernilaikah Tanah Rizab Melayu?

Jika menyebut tentang tanah rizab Melayu, pasti ramai yang membayangkan kawasan pertanian atau perladangan yang terletak di kawasan pedalaman sesebuah negeri. Pasti ramai juga yang mengetahui bahawa tanah yang berstatus rizab Melayu ini hanya boleh dijual kepada orang Melayu sahaja.

Sedikit sebanyak persoalan lain pula yang timbul, iaitu bernilaikah tanah rizab Melayu? Sebab katanya banyak kekangan yang ada bila kita sebut pasal tanah rizab Melayu ni. Jom tengok 3 faktor yang boleh mempengaruhi nilai tanah rizab Melayu seperti berikut:

1. Lokasi

Sebenarnya soal nilai sesebuah hartanah rizab Melayu ini dipengaruhi oleh beberapa faktor. Di antara faktor utama adalah lokasi hartanah tersebut. Seperti juga hartanah jenis lain, sekiranya lokasi hartanah tersebut berada di kawasan bandar atau berdekatan dengan kemudahan awam, nilainya pasti lebih tinggi berbanding dengan hartanah yang terletak di ceruk kampung yang kurang membangun.

Mantra “lokasi, lokasi, lokasi” turut terpakai dalam menentukan nilai tanah rizab Melayu.

2. Jual Beli

Persoalan kedua yang berbangkit, adakah hartanah ini senang dijual? Maklumlah, tanah jenis ini tidak boleh dijual kepada bangsa lain kecuali bangsa Melayu sahaja. Jadi persoalan ini selalunya menjadi kerisauan kepada pemilik hartanah.

Semuanya akan kembali kepada point pertama iaitu lokasi. Sekiranya hartanah tersebut berada di kawasan strategik seperti Bangi dan Sungai Penchala sebagai contoh, kita tidak perlu risau untuk mencari pembeli. Ini kerana pasti ramai yang akan berebut untuk membeli hartanah tersebut, sekaligus menyebabkan harga meningkat naik.

3. Pindah Milik

Tanah Rizab Melayu memang tidak boleh dijual kepada bangsa bukan Melayu. Tetapi sekiranya anda tetap mahu menjual kepada kaum lain, ia bukan satu masalah. Cuma anda perlu melakukan beberapa proses yang agak rumit. Salah satunya ialah dengan mencari tanah dengan keluasan yang sama sebagai ganti terhadap tanah yang ingin anda tukarkan status itu.

Boleh rujuk laman web Pejabat Tanah dan Galian Kerajaan Negeri Perak untuk ketahui langkah-langkah yang perlu dilakukan.

Tanah Rizab Melayu Ada Nilai Tersendiri

Sebenarnya, apa pun status sesuatu tanah tersebut, ianya tetap bernilai. Bagi tanah rizab Melayu, mungkin mengalami kadar kenaikan nilai yang agak perlahan kalau nak dibandingkan dengan tanah freehold. Tetapi anda tetap boleh mendapatkan keuntungan daripada tanah tersebut.

Mungkin anda sendiri boleh bekerjasama dengan beberapa buah pihak untuk membangunkan kawasan tersebut?

Sumber Rujukan:

Iklan

Tips Selesaikan Pembiayaan Rumah 10 Tahun Lebih Awal

Adakah anda sudah memiliki rumah idaman? Atau pun mungkin juga ada di antara anda yang sedang berkira-kira untuk membeli rumah pertama? Saya yakin anda sudah sedia maklum bahawa rata-rata pembiayaan rumah mempunyai tempoh pembayaran yang panjang, iaitu selama 30 atau pun 35 tahun.

Seandainya anda berusia 35 tahun, tempoh pembayaran pembiayaan rumah pula sehingga 30 tahun, ini bermakna anda hanya akan selesai membayar hutang rumah tersebut pada usia 65 tahun!

Sebagai rakyat marhaen yang kebiasaannya bekerja sehingga usia 55 tahun atau mungkin sehingga 60 tahun, apakah perancangan anda untuk menyelesaikan pembiayaan rumah ini lebih awal? Jika tiada perancangan, adakah anda bercadang untuk terus membayar hutang tersebut sehingga ke usia emas walaupun tiada lagi pendapatan bulanan disebabkan anda telah bersara?

Kalau sebelum ini kita ada kupas berkenaan Beza Panjangkan Tempoh Bayaran Dengan Bayar RM100 Lebih Sebulan, tapi jom tengok dengan lebih mendalam beserta dengan 3 pilihan yang boleh kita guna untuk setelkan pembiayaan rumah 10 tahun lebih awal daripada tempohnya.

Sebelum melangkah lebih jauh, eloklah kiranya kita buat sedikit kira-kira mengenai baki jumlah yang perlu diselesaikan.

Berikut adalah senario untuk contoh hari ini

  • Jumlah Rumah:RM350,000 (deposit telah ditolak untuk memudahkan kiraan)
  • Tempoh Pembiayaan: 30 tahun
  • Kadar Keuntungan: 4.3%
  • Usia Peminjam: 35 tahun

Sumber: Home Loan Calculator

Pembiayaan akan tamat dalam masa 30 tahun dengan jumlah keseluruhan yang dibayar adalah RM623,538.02.

Pada permulaan bayaran, lebih 70% daripada bayaran bulanan adalah untuk membayar kadar keuntungan.

Sekiranya si peminjam yang berusia 35 tahun ini berhasrat untuk menyelesaikan pembiayaan 10 tahun lebih awal, jumlah baki pembiayaan yang perlu dilangsaikan pada tahun ke-20, ketika peminjam berusia 55 tahun adalah sebanyak RM168,689.14.

Berikut adalah pilihan-pilihan yang boleh anda pertimbangkan

1. Gunakan Wang KWSP

Ini adalah cara yang paling mudah. Pada usia 55 tahun anda boleh mengeluarkan kesemua wang simpanan KWSP, seandainya cukup, anda boleh selesaikan baki RM168,689.14 dan tidak lagi perlu berkongsi pemilikan rumah tersebut dengan bank.

Kelebihan untuk pilihan ini adalah, anda tidak memerlukan kos tambahan. Kekurangan untuk pilihan ini pula adalah, sebahagian besar daripada simpanan KSWP habis untuk sebuah rumah semata-mata.

Hasil simpanan selama 30 tahun berkhidmat sebagai pekerja yang baik jujur dan amanah tidak dapat dinikmati untuk melalui hari-hari persaraan dengan lebih indah.

2. Bayar Pembiayaan Lebih Dari Sepatutnya (Dalam kes ini bayar RM400++ setiap bulan)

Dengan cara ini, anda boleh menyelesaikan pembiayaan (ketika usia 55 tahun) tanpa perlu mengeluarkan satu sen pun wang KWSP. Cara ini lebih bijak. Namun memerlukan peminjam membayar sekitar RM400 lebih banyak daripada bayaran sepatutnya (RM1,732). Konsep ini adalah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.

3. Sertai Plan Takaful Khas Untuk Mendapat Keuntungan Berganda

Ini adalah cara yang paling bijak. Jumlah bayaran tambahan yang diperlukan lebih kurang sama dengan pilihan nombor 2 di atas. Dalam kes peminjam yang berusia 35 tahun ini, bayaran tambahan diperlukan juga sekitar RM400 sebulan. Kelebihan pilihan ini berbanding pilihan #2 tadi adalah

  • Anggaran simpanan pada tahun 2037 cukup untuk menyelesaikan baki pembiayaan rumah
  • Seandainya umur peminjam tidak panjang, waris akan mendapat hibah minimum RM500,000
  • Seandainya peminjam meninggal dunia disebabkan kemalangan, waris akan menerima hibah minimum RM1,000,000 (1 juta)
  • Seandainya peminjam meninggal dunia disebabkan kemalangan ketika menaiki pengangkutan awam, waris akan menerima hibah minimum RM1,500,000 (1.5 juta)

Sumber: Duit Aku Hal Aku

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd. dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham.

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

Iklan

6 Aplikasi Seorang Pelabur Hartanah Perlu Install

Zaman serba canggih ni, ada banyak sebenarnya aplikasi telefon pintar yang boleh kita gunakan. Terutamanya kita yang selalu bergerak ke sana sini dan menjalani kehidupan yang sibuk.

Kita pun seakan ‘melekat’ dengan telefon pintar masing-masing kan? Daripada banyak membuang masa ke perkara yang bukan-bukan, lebih baik kita gunakannya untuk kebaikan.

Di antara aplikasi-aplikasi yang anda perlu ada sebagai seorang pelabur hartanah adalah:

1. Mudah.my

Siapa yang tak kenal dengan laman web Mudah.my ni kan? Ia merupakan laman web #1 di Malaysia bagi pengiklanan online, sebut saja nak cari apa, mesti dapat jumpa di sini.

Dalam banyak-banyak kategori tu, kategori Property di antara yang paling banyak orang senaraikan.

Boleh filter mengikut harga rumah, jenis hartanah, landed atau tidak, lokasi, freehold atau leasehold dan banyak lagi.

Nak buat kira-kira cash flow nanti pun boleh. Boleh guna Formula 200 untuk kira harga rumah dan instalment bulanan, lepas tu tengok pula berapa sewa untuk rumah tersebut.

Kalau positif cash flow tu, bolehlah masuk dalam shortlist nanti untuk dijadikan pelaburan.

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

2. iProperty Malaysia

Kalau tadi laman web pengiklanan #1 Malaysia, iProperty pula merupakan laman web #1 hartanah di Malaysia. Memang sangat sesuai untuk pelabur hartanah.

Laman web pun cukup kemas dan menarik, aplikasi telefon pintar pun sangatlah tersusun dan mudah untuk digunakan.

Nak cari hartanah pun mudah, siap boleh buat shortlist guna app lagi. Kalau ada penyenaraian terbaru di kawasan yang anda minat, anda akan terima notifikasi pulak tu.

Amat menyenangkan dan terurus.

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

3. Housing Loan Calculator

Dah survey dan shortlist rumah pelaburan anda, kini masanya untuk buat kira-kira pula. Nampaknya seperti tiada satu aplikasi ‘dua alam’, aplikasi ini adalah untuk pengguna Android sahaja.

Boleh dikatakan lengkap jugalah aplikasi Housing Loan Calculator ni. Pertama, boleh kira instalment bulanan berdasarkan harga hartanah, berapa jumlah bayaran muka (down payment), kadar faedah dan tempoh pinjaman. Kemudian dapat pula jumlah faedah yang dikenakan, berdasarkan jumlah pinjaman kita.

Anda tak tahu berapa harga rumah yang anda mampu berdasarkan instalment bulanan yang anda mampu? Guna saja salah satu fungsi di dalamnya, dan berdasarkan Formula 200, dapatlah kira harga rumah yang boleh anda survey.

Terakhir sekali, nak tahu berapa jumlah ‘moving in cost’? Dengan aplikasi ini, boleh tahu berapa kos-kos yang terlibat dalam pembelian rumah; seperti yuran guaman bagi Sales & Purchase Agreement, yuran guaman untuk pinjaman dan duti setem yang terlibat.

Memang complete habis!

Aplikasi Android

4. Malaysia Home Loan Calculator

Malaysia Home Loan Calculator pula merupakan aplikasi iOS yang lengkap dan bermanfaat. 3 fungsi utamanya adalah:

  • Kalkulator pinjaman rumah
  • Kalkulator yuran guaman
  • Kalkulator pengeluaran KWSP

Aplikasi iOS

5. CTOS

Dah kenalpasti rumah pelaburan anda, dah tahu berapa modal yang diperlukan, tapi bagaimana pula daripada segi kelayakan?

Sebab tu anda perlukan aplikasi CTOS ini untuk periksa skor kredit anda. Kalau anda dikategorikan sebagai berisiko tinggi, peluang nak dapatkan pinjaman daripada pihak bank mungkin sukar. Kalau dapat pun, mungkin kadar faedah lebih tinggi akan dikenakan. Atau pihak bank mungkin perlukan cagaran sebagai backup.

Boleh juga tengok Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

6. BNM MyLINK

Aplikasi yang ke-6 seorang pelabur hartanah perlu ada adalah BNM MyLINK.

Bukan apa, kadang-kadang kita ada benda yang tak puas hati dengan pihak bank. Boleh jadi kita apply untuk pembiayaan Islam, tapi bila dah sign & lulus; tengok-tengok pinjaman konvensional pula. Memang haru lah jawabnya.

Dah buat aduan secara rasmi ni, semoga dipermudahkan segala urusan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Aplikasi Android

Aplikasi iOS

Semoga Berjaya Pelabur Hartanah

Diharapkan dengan adanya aplikasi-aplikasi yang dapat membantu anda sebagai seorang pelabur hartanah, anda memperolehi kejayaan yang cemerlang.

Iklan

Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Hari ini, ramai rakyat Malaysia yang mula berminat untuk menambah aset ‘susah cair’ dengan membeli hartanah dan mula mempertimbangkan pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Ada juga yang berminat dengan pasaran lelong gara-gara melihat nilai hartanah yang dijual adalah di bawah harga pasaran, dan jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Dengan lambakan iklan hartanah lelong bukan sahaja di dada akhbar dan internet, pasaran lelong dilihat satu peluang keemasan untuk memiliki hartanah.

“Deposit pembida yang diperlukan adalah 10% daripada harga hartanah.”

Akan tetapi, pasaran lelong boleh menjadi sedikit mengelirukan dan rumit untuk pembeli rumah pertama.

Baca : Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019

Jika berminat nak beli pasaran lelong, 10 tips ini bakal membantu kita untuk memiliki hartanah lelong pertama dan yang seterusnya. 

1. Jenis Lelong

Kalau nak tahu, terdapat lebih daripada 1,000 kes lelongan hartanah berlaku di Malaysia setiap minggu. Akan tetapi, hanya 10%-15% sahaja hartanah lelong yang berbaloi untuk dibeli.

Oleh yang demikian, kita perlu mencari hartanah lelong yang benar-benar sesuai untuk diduduki/ pelaburan dengan melakukan penyelidikan menyeluruh seperti lokasi, kemudahan, masalah hartanah tersebut dan sebagainya.

Maklumat lanjut mengenai unit atau lot yang akan dilelong biasanya dibuat 10-14 hari sebelum tarikh lelong. Kita mempunyai masa yang cukup untuk membuat sedikit kajian tentang hartanah dan kawasan tersebut.

2. Syarat Jualan & Pembelian

Kita wajib untuk mendapatkan salinan POS (Proclamation of Sale) dan COS (Condition of Sale). Dua surat ini menerangkan tentang pengisytiharan hartanah tersebut dan keadaan hartanah yang bakal dijual.

Kita juga wajib memahami semua terma dan syarat, melantik ejen/peguam yang sudah biasa dengan pasaran lelong untuk memudahkan anda memahami isi kandungan surat tersebut.

3. Periksa Kediaman

Sebagai bakal pemilik kediaman tersebut, kita perlu melakukan tinjauan khusus berkenaan kawasan sekitar, bahagian luar kediaman tersebut.

Sekiranya kediaman tersebut disewa, kita boleh semak penyewa semasa dan membandingkannya dengan pemilik yang dinyatakan di dalam POS.

Ini penting kerana dalam sesetengah kes, penyewa rumah tidak bersedia untuk mengosongkan kediaman tersebut walaupun kediaman tersebut telah dilelong; dan perkara ini bakal mendatangkan masalah kepada pemilik baru.

Semak kaveat ke atas kediaman tersebut dan nilai harga pasaran hartanah yang sama di kawasan itu jika kita merancang untuk melakukan pelaburan jangka panjang.

4. Deposit

Lumrah dalam pasaran lelong ialah dengan menyediakan 10% deposit pendahuluan daripada harga rizab hartanah tersebut.

Kita juga perlu menyediakan tunai tambahan pada hari lelongan untuk menambah nilai perbezaan jumlah deposit antara harga bidaan yang berjaya.

Jumlah wang ini wajib dibayar dengan segera selepas kita berjaya memenangi lelongan tersebut.

5. Dokumen

Selain daripada draf bank, kita juga perlu menyediakan dokumen yang berkaitan dengan bidaan lelong tersebut seperti dua salinan kad pengenalan dan surat kebenaran wakil jika kita mewakilkan ejen/peguam untuk bidaan kita.

6. Datang Awal

Lumrah orang Malaysia apabila hendak ke suatu tempat mesti sampai lambat. Untuk membuat bidaan lelong, kita disyorkan datang 30 minit awal untuk mendaftar dan menyerahkan dokumen yang relevan untuk proses bidaan.

Kita juga akan diberikan kad pembidaan berserta nombor dan duduk dan tunggu sehingga bidaan bermula.

Jangan terkejut jika sesetengah bidaan mampu berakhir seawal 5 minit sahaja dan sekiranya kita terlambat, peluang untuk memiliki kediaman lelong pasti terkubur.

7. Terma & Syarat oleh Pelelong

Sebelum memulakan proses bidaan, hos akan bercakap mengenai terma dan syarat utama sebelum diteruskan dengan acara lelongan.

Sila dengar dengan teliti sebarang perubahan dalam terma dan syarat, dan jangan takut untuk bertanya sekiranya terdapat sebarang keraguan.

8. Bidaan

Apa yang kita perlu lakukan adalah menaikkan kad pembida sebagai tanda kita minat dengan hartanah tersebut dan tunjukkan harga tawaran.

Proses bidaan berhenti apabila harga tertinggi diulang sebanyak tiga kali oleh pelelong. Dan apabila tukul diketuk, hartanah itu dijual kepada pembida tertinggi di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, tiada tawaran lanjut akan dilayan oleh pihak pelelong.

9. Menang Lelong

Pembida yang berjaya wajib menandatangani borang COS (Contract of Sale) dan membayar perbezaan jumlah sekiranya berlaku peningkatan harga lelong pada hari yang sama.

Pembida yang gagal boleh menebus draf bank mereka di kaunter pendaftaran selepas proses lelongan tersebut.

10. Selepas Lelongan

Pembida yang berjaya diberikan 90-120 hari untuk menjelaskan baki 90% daripada harga rumah.

Untuk melangsaikan baki 90% tersebut, kita boleh membuat permohonan pinjaman rumah dari bank dengan menyertakan dokumen COS (Contract of Sale) tersebut.

Selepas itu, kita hanya memerlukan pihak peguam untuk menukar status pemilikan hartanah tersebut di pejabat tanah.

Baca: 6 Tips Beli Rumah Lelong

Pasaran lelong sememangnya pasaran yang unik kerana kita berkemungkinan berhadapan dengan pelbagai senario pada hari lelongan tersebut dijalankan. Apa yang penting dalam pasaran lelong adalah deposit dan kajian yang menyeluruh terhadap hartanah tersebut.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!