Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Pasaran hartanah di Asia dilihat semakin bercambah dengan penawaran pelbagai jenis hartanah dan fasiliti daripada negara-negara di Asia khususnya Asia Tenggara.

Hartanah jenis ruang pejabat yang sejak sekian lama telah menjadi pilihan pelabur asing untuk melabur di Asia, kini dilihat mula berkurangan dari segi permintaannya. 

Akan tetapi, dengan peningkatan e-dagang menerusi platform Lazada, Shopee, Zalora dan sebagainya; ruang perindustrian dan pengedaran telah menjadi semakin popular.

Hari demi hari, permintaan hartanah bagi menampung operasi logistik telah berkembang dan menunjukkan potensi yang baik untuk beberapa tahun ke hadapan.

Sesuatu yang mengejutkan apabila kebanyakan pelabur kini mula cenderung dan berminat untuk memasuki pasaran hartanah di India.

Hal ini kerana, penawaran ruang runcit, perindustrian dan logistik di India lebih tinggi berbanding pusat membeli belah dan ruang pejabat atau co-working space.

Berdasarkan kajian berkenaan Kemunculan Pasaran Hartanah Baru Asia Pasifik 2019 yang dikeluarkan PwC baru – baru ini, terdapat 22 bandar yang dilihat sebagai prospek untuk pelaburan dan pembangunan di Asia Pasifik.

Melbourne dan Sydney muncul kelompok lima teratas dalam kedua-dua segmen pelaburan dan pembangunan.

Kuala Lumpur berada di kedudukan ke 22 daripada 22 negara dalam segmen pelaburan di bawah Manila, Auckland dan Taipei. Bagi segmen pembangunan juga Kuala Lumpur menduduki kedudukan tercorot.

Ekonomi Taiwan menurun kepada 2.1% daripada 2.6% pada 2018 dan masih dijangka turun apabila tekanan perdagangan luar berterusan sekaligus menjejaskan reputasinya di mata pemerhati dan pelabur asing.

Untuk pelaburan, prospek bandar yang terbaik dilihat pemerhati dan pelabur adalah Melbourne, Singapore, Sydney, Tokyo, Osaka, Shanghai dan Ho Chi Minh City.

Manakala untuk pembangunan pula Melbourne, Ho Chi Minh City, Sydney, Tokyo, Shanghai, Osaka dan Shenzen dinilai sebagai prospek bandar terbaik.

Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa

1. Melbourne, Australia

Melbourne yang kini menjadi pilihan pelabur hartanah menggantikan Sydney kerana wujudnya bekalan ruang pejabat yang banyak untuk pelaburan.

Penawaran ruang perindustrian, peruncitan dan logistik di Melbourne juga meningkat sehingga 5.5% pada 2018 menjadikan Melbourne lokasi pilihan nombor satu pelabur untuk pelaburan dan pembangunan.

Untuk pasaran selain hartanah kediaman, Melbourne menjadi pilihan kerana wujud bekalan hartanah yang baik dan terkawal dan pertumbuhan permintaan sewaan terhadap unit komersial juga meningkat.

2. Singapura

Singapura yang menduduki tempat kedua pada 2019 berbanding 21 pada 2017 telah melakukan beberapa tindakan proaktif dalam menggalakkan aktiviti pelaburan hartanah khususnya ruang pejabat dan runcit.

Singapura menyaksikan permintaan terhadap sewaan unit pejabat, co working space meningkat secara mendadak daripada firma luar negara.

Akan tetapi, hartanah kediaman tetap bertahan sungguhpun pemaju dan pembeli berjaga – jaga akibat impak dari polisi kerajaan yang meningkatkan cukai hartanah pada 2018.

Untuk rekod, Singapura menghadapi isu lambakan hartanah logistik tetapi semakin pulih dengan peningkatan pelabur semenjak 2018.

3. Sydney, Australia

Permintaan sewaan yang tinggi untuk hartanah kediaman dan komersial menjadikan Sydney antara prospek pilihan pelabur asing kerana pulangan hartanah yang tinggi.

Sydney merupakan pilihan utama pelabur tempatan dan asing menjadikan harga hartanah di sini adalah lebih tinggi berbanding kawasan lain termasuk Melbourne.

Pertumbuhan minat dari pelabur ini terjadi kerana Sydney menjadi lokasi pilihan banyak syarikat gergasi seperti Amazon, Commonwealth Bnak, Allianz dan Caltex.

Sungguhpun harga hartanah kediaman telah menurun sejak beberapa tahun yang lalu, harga rumah di Sydney kekal antara yang termahal di dunia kerana migrasi warga asing ke Sydney.

4. Tokyo, Jepun

Dengan penawaran menarik dari institusi kewangan dan bank, kadar faedah yang rendah dan lambakan hartanah yang ideal untuk pelaburan menjadikan Tokyo pilihan ke empat pelabur asing di rantau Asia Pasifik.

Hartanah logistik di Tokyo adalah lebih popular berbanding hartanah kediaman di kalangan pelabur asing.

Trend pelabur asing pada 2019 cenderung ke arah hartanah perhotelan di Tokyo kerana Olimpik 2020 yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Wujud pembelian hotel secara agresif dan pukal di Tokyo dan juga pembangunan hotel.

5. Shanghai, China

Ramai pelabur asing yang bertindak melabur atau membangunkan hartanah di Shanghai kerana melihat Shanghai merupakan lokasi yang sesuai dalam mempelbagaikan portfolio mereka.

Faktor lain adalah kerana Shanghai merupakan bandar pelabuhan dan menjadi pintu utama sebarang pelaburan asing di China.

Terdapat sekatan dan polisi perbankan yang ketat untuk pelbagai sektor termasuk hartanah pada 2018 kerana Perang Perdagangan di antara China dan US.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA