Kalau Ditakdirkan KWSP Tiada, Apa Kita Nak Buat?

Kebanyakan daripada kita mengharapkan simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai simpanan hari tua kita. Tiap-tiap bulan gaji kita dipotong bagi mencarum ke dalam skim persaraan ini. Tapi kalau ditakdirkan tiada lagi KWSP, apa yang boleh kita lakukan?

KWSP Nak Tutup?

CEO KWSP sendiri yang mengeluarkan kenyataan ini pada persidangan Invest Malaysia 2019 yang berlangsung di Kuala Lumpur baru-baru ini:

“Lebih membimbangkan apabila lebih 15 juta tenaga kerja di negara ini akan mencapai usia persaraan tidak lama lagi, malah Malaysia juga dijangka mencapai status negara tua pada 2030.

“Menjelang tempoh itu, terdapat kemungkinan pencarum ini mengeluarkan simpanan mereka pada jumlah yang besar. Ini bermakna KWSP bakal berdepan situasi di mana kita tidak mempunyai tunai untuk menyokong aktiviti pengeluaran berkenaan.

Tidak mustahil, satu hari nanti KWSP juga tidak akan wujud lagi – Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Tunku Alizakri Alias

Sumber: BH Online

Cuma 18% Capai Sasaran KWSP Menjelang Umur 55

Pada tahun 2017, KWSP telah menaikkan sasaran simpanan minima pada umur 55 tahun kepada RM228,000 daripada RM197,000. Namun, hanya 18% daripada pencarum KWSP mencapai sasaran tersebut berbanding 50% yang disasarkan oleh KWSP menjelang tahun 2021.

Ini disebabkan banyak faktor, di antaranya dividen KWSP yang menurun dan banyaknya pengeluaran yang dibenarkan seperti perumahan, kesihatan, pendidikan, pergi haji dan sebagainya.

4 Fakta Membimbangkan Mengenai Simpanan KWSP:

  1. 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
  2. Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
  3. Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
  4. 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Selain Daripada KWSP, Nak Labur Kat Mana?

Sebab kalau diikutkan statistik KWSP di atas, ramai di kalangan rakyat Malaysia yang berdepan dengan waktu persaraan yang getir. Silap haribulan, kita perlu kerja sampai bila-bila. Sedangkan waktu tua itulah, waktu untuk kita berehat dan meningkatkan ibadat.

Jadi kalau ditakdirkan tiada lagi KWSP selepas ini, apakah pilihan yang kita ada? Nak melabur dekat mana untuk dijadikan tabung persaraan kita?

1. Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Siapa yang tak kenal dengan pelaburan ASB ni kan? Dilancarkan pada 1990 khas untuk bumiputera Malaysia, ianya merupakan dana unit amanah popular yang dimiliki oleh syarikat pelaburan terbesar negara, Permodalan Nasional Berhad (PNB).

ASB dimulakan oleh PNB berkaitan kerajaan dengan matlamat untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi bumiputera dengan menyediakan masyarakat dengan kenderaan tambahan untuk menyelamatkan dan melabur.

ASB pada dasarnya ialah dana ekuiti pendapatan jangka panjang dengan harga tetap RM1 seunit yang tidak mengenakan bayaran untuk jualan unit atau penebusan.

Ekonomi ok ke tak ok, pulangan dividen yang diberi ASB adalah konsisten.

Boleh baca selanjutnya:

2. Unit Trust (Unit Amanah)

Unit Trust adalah satu produk pelaburan yang dikeluarkan oleh Syarikat Pengurusan Unit Amanah, yang mengutip duit orang ramai supaya syarikat dapat melaburkan duit tersebut bagi pihak orang ramai, menerusi ikatan amanah.

Dalam erti kata lain, kita minta orang lain urus dan laburkan duit kita. Berikan kepercayaan kepada Fund Manager untuk kembangkan duit anda.

Boleh baca lagi kalau berminat:

3. Pelaburan Saham

Nakkan pulangan yang lebih besar lagi? Daripada kita biarkan orang lain yang melabur bagi pihak kita, apa kata kita melabur sendiri dengan membeli saham-saham di pasaran saham. Dekat pasaran saham Bursa Malaysia kita pun buat masa ini ada 689 saham patuh Syariah. Nak beli saham-saham antarabangsa macam Facebook, Apple, Google pun boleh, janji dah buka akaun saham (CDS).

Nak untung 10%, tak perlu tunggu setahun. Untung 10% sebulan pun boleh, 10% sehari pun boleh, kalau ada ilmu.

Tapi kalau takde ilmu, rugi 10% sehari pun boleh. Sesuai sangat dengan konsep ‘High Risk High Return’.

Nak tahu lebih lanjut pasal pelaburan saham, jemput baca:

4. ETF (Exchange Traded Fund) / Dana Dagangan Bursa

ETF adalah dana penjejak indeks yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham. ETF terdiri daripada kelompok aset seperti saham atau pelaburan berpendapatan tetap. ETF distrukturkan sebagai satu unit amanah tetapi didagangkan di bursa saham dan nilai dagangan ETF ditentukan oleh permintaan dan penawaran pasaran.

Ia menawarkan kepelbagaian luas dan menghindarkan risiko yang berkaitan dengan pemilihan saham sesebuah syarikat tunggal. Senang cerita, ETF ni adalah merupakan unit trust tapi bagi saham.

Baca selebihnya di Ketahui Apa Itu ETF Dan 4 Kelebihan Melabur Dalam ETF.

Buatlah Persiapan Sebaik Mungkin Untuk Bersara

Rasanya kita dah tak perlu bergantung kepada simpanan dalam KWSP semata-mata. Sudah tiba masanya untuk kita tingkatkan ilmu kewangan dan pelaburan. Belum terlewat untuk kita merancang dan bertindak untuk penuhkan tabung persaraan kita hari ini juga.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dekat Mana Permodalan Nasional Berhad (PNB) Labur RM260 Billion?

Jutaan rakyat Malaysia melabur di dalam unit amanah keluaran Permodalan Nasional Berhad (PNB) seperti Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Didik (ASD) dan sebagainya. Rakyat Malaysia memang kenal sangat dengan skim-skim pelaburan yang ditawarkan oleh PNB ni sampai tak nampak pelaburan sah yang lain.

Berapa Target PNB

Sebelum itu, jom kita tengok dua produk paling terkenal PNB iaitu ASB dan ASN.

Objektif dana ASB adalah untuk menyediakan satu alternatif simpanan bagi Bumiputera. Ia bertujuan untuk menjana pulangan jangka panjang yang konsisten untuk para pelabur. Jadi kerajaan dah putuskan untuk menjamin modal para pelabur. Maka harga seunit ASB adalah RM1 sampai bila-bila.

Berikut merupakan Dividen ASB sejak penubuhannya pada tahun 1990:

dividen ASB

Kredit: www.astroawani.com

Berikut pula merupakan Dividen ASN sejak penubuhannya pada tahun 1981:

Tahun Dividen (sen) Bonus (sen) Jumlah (sen)
1981 10 10 20
1982 10 8 18
1983 10 8 18
1984 10.2 7 17.2
1985 10.2 7 17.2
1986 10 4 14
1987 9 4 13
1988 9.25 4 13.25
1989 9.5 5 14.5
1990 9.5 3 12.5
1991 6.25 6.25
1992 8.25 8.25
1993 12.5 12.5
1994 14 14
1995 13 13
1996 13.75 13.75
1997 10.5 10.5
1998 6.5 6.5
1999 8.25 8.25
2000 8 8
2001 5 5
2002 5 5
2003 5.3 5.3
2004 5.6 5.6
2005 5.5 5.5
2006 5.5 5.5
2007 6.25 6.25
2008 5.5 5.5
2009 5.2 5.2
2010 6 6
2011 6.05 6.05
2012 6.3 6.3
2013 6.45 6.45
2014 6.45 6.45
2015 6.1 6.1
2016 5 5

Logiknya PNB kenalah melabur di tempat yang memberikan pulangan yang lebih tinggi daripada dividen yang diisytiharkan kepada pemenang unit ASB dan ASN ni.

Kita ambil contoh paling dekat iaitu 2016. Agak-agak PNB kena melabur di mana untuk mendapatkan pulangan lebih daripada 7.25% untuk ASB dan 5% untuk ASN?

PNB Melabur Sebahagian Besarnya Di Bursa Malaysia

Ya, PNB melabur sebahagian besar daripada duit pelaburan daripada 12.8 juta pemegang unit dalam pasaran saham Bursa Malaysia.

Sebabnya adalah mudah, kerana pelaburan saham di Bursa Malaysia kalau kena gaya – boleh dapat pulangan yang lebih tinggi daripada 7.25%.

Baca juga:

1. Saham GHL Systems Bhd Dah Naik Lebih 100% Dalam Masa Setahun

2. “Peram Saham 5 Tahun Tup Tup Dapat Pulangan 800%…”. Kalaulah Dulu Aku Beli..

3. 10 Saham Patuh Syariah Ini Harganya Naik 100% Dalam Masa 6 Bulan

Jom kita tengok senarai syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia di mana PNB melabur:

Perkhidmatan Kewangan dan Insurans

Automotif

Malayan Banking Berhad UMW Holdings Berhad
Etiqa Insurance & Takaful Sime Darby Berhad
MNRB Holdings Berhad Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd
Takaful Ikhlas Berhad
Malaysian Industrial Development Finance Berhad

 

Perladangan

Hartanah

Sime Darby Berhad I & P Group Sdn Berhad
Sime Darby Berhad
S P Setia Berhad

 

Logistik dan Infrastruktur

Farmaseutikal dan Kimia

Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd Chemical Company of Malaysia Berhad

 

Perindustrian dan Peralatan

Tenaga, Minyak dan Gas

UMW Holdings Berhad UMW Holdings Berhad
Sime Darby Berhad Sime Darby Berhad

 

Pembuatan dan Kejuruteraan

UMW Holdings Berhad

Fuh, banyak betul syarikat-syarikat gergasi tanahair di mana PNB menjadi pemegang saham yang besar. Kalau kita perasan, PNB tidak meletakkan semua telurnya di dalam satu bakul. Sekurang-kurangnya kalau satu industri tidak menjadi, ada banyak lagi industri yang dapat membantu. Juga sama konsepnya kalau satu syarikat alami kerugian, ada banyak lagi syarikat yang peroleh keuntungan.

PNB Juga Melabur Dalam Industri Hartanah

Melabur ke dalam hartanah juga dapat memberikan pulangan yang lebih daripada 7.25%. Aset hartanah PNB terdiri daripada bank tanah yang besar dan pelbagai hartanah komersil, termasuk bangunan pejabat, serviced apartment, kompleks membeli-belah dan kedai-kedai runcit.

  • Menara PNB
  • PNB Perdana Hotel & Suites On The Park
  • Menara Tun Ismail Mohamed Ali
  • PNB Damansara
  • Kenanga International Building
  • Menara MIDF
  • Menara MBSB
  • Bangunan UTM SPACE
  • Menara HeiTech Village
  • CSF Computer Exchange 1 (CX 1)
  • CSF Computer Exchange 2 (CX 2)
  • CSF Computer Exchange 5 (CX 5)
  • Bangunan Setia 1
  • Plaza Damanasara Blok B
  • Plaza Damansara I
  • Plaza Damansara II
  • The Epicure
  • Kolej Ilmu
  • Kompleks Sukan Perdana

Ni baru senarai hartanah di dalam negara, di luar negara pun banyak lagi aset PNB.

Nak Duduk Diam Dapat 5-8% Setahun, Atau Nak Lebih?

Ramai yang kecewa kata dividen ASB berkurang dari setahun ke setahun. Ada yang siap kata rugi melabur dalam ASB tu. Bukan rugi, tak untung banyak saja.

Kita ada pilihan pelaburan sah yang lain. Tapi tak ramai yang nak belajar untuk keluar daripada zon selamat dan belajar bagaimana nak dapatkan pulangan yang lebih melalui pelaburan saham di Bursa Malaysia dan juga pelaburan hartanah.

Apa kata, sebagai langkah pertama anda follow dulu Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia dan Sifu-Sifu Hartanah di Malaysia. Kalau nak berjaya, kenalah belajar daripada orang yang dah berjaya.

Iklan

Kehendak Generasi Milenium: Tak Seperti Yang Kita Sangkakan

Ramai yang menyangka kita faham apa yang generasi milenium mahukan. Tetapi, menurut satu laporan, kita sebenarnya kurang mengerti apa kehendak generasi milenium ini terutamanya daripada segi pelaburan.

Cuba anda bayangkan, generasi milenium dijangka akan mewarisi $30 trilion untuk 30 tahun berikutnya. Jika ada penasihat kewangan yang ingin terlibat dalam menguruskan jumlah tersebut, adalah dinasihatkan supaya membentuk kefahaman dan melengkapkan mereka dengan ilmu kewangan dan pelaburan.

Perkara pertama yang harus kita lakukan adalah melupakan semua persepsi yang melibatkan hubungan antara milenium dan kewangan. Ini bukan suatu perkara yang mudah kerana kita tahu bahawa generasi milenium ini sinonim dengan sifat bercita-cita tinggi dan kadang kala terlalu yakin.

Kita menganggap mereka yang lahir dalam era digital dan berteknologi tinggi lebih cenderung kepada teknologi seperti robo-advisor dan cryptocurrency. Kita merasakan mereka mempunyai lebih banyak hutang dan kurang pendapatan, dan biasanya kurang percaya kepada industri kewangan dan penasihat kewangan.

Kajian yang dibuat telah mendedahkan hakikat yang sebenar. Tanggapan stereotaip kita terhadap golongan milenium ini sebenarnya lebih rumit dan pelbagai daripada yang kita jangka.

Kalau kita bercakap tentang matlamat kewangan, sikap bercita-cita tinggi dan keyakinan yang tinggi generasi milenium ini seharusnya membawa kepada kemungkinan untuk bersara awal. Tetapi, melalui kajian yang dijalankan menunjukkan sebaliknya.

Hanya 3% golongan milenium menjangkakan bahawa mereka akan bersara sebelum umur 50 tahun, dan sebahagian besar mereka tidak berharap untuk bersara sama sekali!

Selain daripada itu, ramai membuat pengakuan bahawa banyak pelaburan yang mereka tidak tahu dan mereka percaya bahawa mereka mempunyai jurang yang luas dalam ilmu pengetahuan dan kemahiran pelaburan mereka.

Golongan milenium yang kita anggap berkemahiran tinggi dalam bidang teknologi mengatakan mereka tidak diberitahu atau tidak ingin tahu tentang robo-advisor.

Melalui kajian tersebut, 37% daripada mereka mengatakan mereka tidak pernah dengar tentang robo-advisor dan hanya 16% yang berminat dengan robo advisor. Mereka juga mengatakan bahawa apabila berkerja dengan pengurus kewangan, mereka lebih suka untuk berbuat demikian secara bersemuka (Face to Face) dan menunjukkan kurang minat terhadap cryptocurrency.

Dengan kemelesetan ekonomi yang berlaku, penasihat kewangan pasti merasakan bahawa lebih sukar untuk meyakinkan golongan milenium ini. Pasti juga lebih sulit untuk mengambil peluang ke atas golongan ini untuk mengamanahkan wang mereka. Ternyata semua ini tidak benar!

Krisis ekonomi tidak membuat generasi milenium ini terlalu skeptikal terhadap industri kewangan. Menurut kajian, 41% daripada mereka boleh bekerja dengan penasihat kewangan dan 72% daripada mereka sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

Hanya 15% daripada mereka yang tidak menggunakan khidmat pelaburan mempunyai kurang kepercayaan terhadap sistem pelaburan.

Jadi, apa yang kita boleh ambil iktibar daripada kajian ini? Sebenarnya, golongan milenium ini tidak menginginkan robo advice, cryptocurrency ataupun pulangan yang lumayan. Tetapi, mereka cuma mahu pendidikan dan pengetahuan dalam bidang kewangan.

Mereka mahu penasihat kewangan yang boleh membantu merapatkan jurang pengetahuan kewangan mereka, menjaga kepentingan mereka dan menggunakan pendekatan yang sesuai untuk memenuhi keperluan mereka.

Apa yang golongan milenium ini mahukan lebih kurang sama seperti apa yang generasi lain mahu daripada penasihat kewangan mereka. Dengan adanya khidmat daripada penasihat kewangan profesional boleh membantu mereka menguruskan harta mereka pada masa yang akan datang.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://blogs.cfainstitute.org/investor/2018/11/28/what-millennials-want-not-what-you-think/

Iklan

3 Cara Pelabur Sofistikated (The Sophisticated Investor) Berfikir Dan Bertindak

Sebelum ini kami ada kongsikan 5 Kategori Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki, dan salah satunya adalah Pelabur Sofistikated.

Pelabur sofistikated adalah pelabur yang sering berfikiran jauh ke hadapan dan berfikir di luar kotak. Mereka peka dengan undang-undang dan peraturan ketika melakukan apa sahaja transaksi saham. Sudah pasti kejayaan dan kekayaan adalah matlamat semua pelabur.

Menurut Robert T. Kiyosaki dalam bukunya yang berjudul Guide To Investment, Rich Dad berkata bahawa dengan belajar melalui pengalaman sehingga berjaya membina bisnes, akan menjadi seseorang itu pelabur sofistikated. 

Jom lihat beberapa cara pelabur sofistikated berfikir dan bertindak yang boleh anda contohi.

1. Himpun Dan Beli Aset, Kurangkan Liabiliti

Pelabur sofistikated akan sentiasa memastikan wang mereka banyak dan mempunyai simpanan yang amat kukuh.  Oleh itu, mereka akan menghimpun dan membeli aset seperti rumah, emas dan sebagainya.

Di samping itu, liabiliti yang menyebabkan wang keluar akan dikurangkan.

2. Jadikan Perbelanjaan Peribadi Kepada Perbelanjaan Bisnes

Perbelanjaan peribadi akan dianalisis dan ditukar kepada perbelanjaan bisnes bagi pelabur sofistikated. Ia dibuat untuk tujuan percukaian. Mereka akan mengurangkan perbelanjaan peribadi dan pembayaran cukai di samping melebihkan dana perniagaan dan pelaburan mereka.

3. Mengetatkan Kawalan

Kawalan perbelanjaan dan urusniaga akan dibuat dalam bentuk dokumentasi dan penyata kewangan. Pelabur sofistikated tidak akan mengalami masalah kerana mereka memahami setiap satu masalah, undang-undang diperlukan dan dapat menguasai ilmu kewangan.  Pelabur bukan sofistikated akan mula mengalami masalah.

Terdapat beberapa kawalan yang perlu pelabur sofistikated ambil tahu selain fokus kepada penyata kewangan. Di antaranya adalah:

  • Kawalan Terma-Terma Dan Syarat Perjanjian

Sekiranya seseorang pelabur sudah menguasai terma dan syarat perjanjian, tidak mustahil mereka dapat mengelak daripada membayar cukai.  Seseorang pelabur sofistikated haruslah mengawal terma-terma dan syarat perjanjian dalam sesebuah pelaburan yang mereka sertai.

Sebagai contoh, Akta Section 103 (Undang-undang Amerika) digunakan dalam kes anda melakukan roll over atas jualan rumah kecil kepada sebuah bangunan pangsapuri kecil. Akta tersebut akan membenarkan anda menangguh atau roll over keuntungan daripada dikenakan cukai.

  • Kawalan Ke Atas Akses Maklumat

Tahukah anda, pelabur sofistikated yang juga berperanan sebagai pelabur dalaman dapat mengakses maklumat. Pelabur perlu memahami semua maklumat yang diperlukan seperti syarat perundangan yang dikenakan oleh SEC di Amerika (begitu juga dengan organisasi pemantau di negara lain).

  • Kawalan Ke Atas Pemberian, Filantropi

Selain urusan kewangan diri sendiri, pelabur sofistikated juga mementingkan tanggungjawab sosial dan sumbangan semula kepada masyarakat. Kerja filantropi dan sumbangan kebajikan adalah usaha dari pemberian ini. Namun, sistem kapitalisme seperti mencipta peluang pekerjaan dan perkembangan ekonomi juga diamalkan oleh masyarakat.

Akhir kata,

Dengan berfikir dan bertindak seperti pelabur sofistikated, sesebuah syarikat akan mudah memperoleh kejayaan dan keuntungan satu demi satu. Semua transaksi dilakukan dengan terperinci akan mengurangkan risiko dan memaksimumkan keuntungan.

Sumber Rujukan:  Rich Dad’s: Guide To Investment

Iklan

Apa Itu Konsep ‘High Risk High Return’ Dalam Pelaburan

Dalam dunia pelaburan, sudah pasti kita pernah dengar orang sebut High Risk High Return. Ianya bermaksud, semakin tinggi risiko sesuatu pelaburan, maka semakin besar potensi pulangan yang kita boleh perolehi.

Sebaliknya, semakin rendah risiko pelaburan, maka potensi pulangan yang kita bakal terima juga tak setinggi mana.

Konsep ‘High Risk High Return’ mungkin dengar agak remeh dan biasa. Namun, kebanyakan pelabur tidak menyedari betapa pentingnya konsep ini.

Ada juga di kalangan pelabur yang tahu akan ‘high risk high return’ tetapi mengabaikannya. Bila pelaburan tak menjadi atau lambat untuk menuai hasil daripada pelaburan, mulalah menyalahkan keadaan.

Sedangkan diri sendiri yang tak faham konsep ini dan tahap toleransi risiko yang sanggup dihadapi.

Memahami Konsep ‘High Risk High Return

This image has an empty alt attribute; its file name is Konsep-High-Risk-High-Return-Yang-Setiap-Pelabur-Perlu-Tahu2-700x466.jpg

Secara kasar, ianya bermaksud keputusan kita sendiri dalam menentukan modal pelaburan yang akan kita laburkan. Jadi, apapun yang kita rasa berisiko, pasti akan membawa ke arah kerugian atau pun keuntungan.

Sebab itulah kita perlu membuat tindakan yang bijak bagi setiap  pelaburan yang ingin kita ceburi. Jangan main cuba dan buat sahaja!

Risiko (Risk)

Risiko diertikan sebagai akibat yang boleh mendatangkan kerugian atau masalah daripada sesuatu tindakan yang kita lakukan. Dalam konteks pelaburan pula, risiko dianggap seperti kehilangan modal yang dilaburkan dalam sesuatu bisnes atau perniagaan.

Oleh itu, hasil kecil yang diperolehi di atas risiko yang besar adalah tidak setimpal dengan apa yang kita inginkan.

Suka atau tidak, risiko tetap wujud dalam mana-mana pelaburan. Mustahil untuk kita hapuskan risiko sepenuhnya.

Jelas di sini bahawa pelabur yang hebat bukan terletak pada wangnya sahaja, malah berani mengatur strategi dan mengambil risiko walau apa pun yang bakal terjadi.

Pulangan (Return)

Return pula adalah keuntungan yang diharapkan ke atas modal pelaburan yang telah dikeluarkan. Terdapat dua jenis pulangan dalam pelaburan, iaitu jangkaan (expected return) dan pulangan yang direalisasikan (realized return).

Risiko dan pulangan adalah keadaan yang dihadapi oleh pelabur ketika merancang jenis pelaburan yang bersesuaian. Secara ringkasnya, risiko mewakili keadaan yang di luar jangkaan, manakala pulangan adalah keadaan yang diharapkan.

Bila Dah Faham, Boleh Melabur Dengan Tenang

Kesimpulannya, konsep ‘High Risk High Return’ sememangnya sesuatu yang kita perlu fahami. Tanpanya, mungkin tiada siapa yang akan memperoleh keuntungan yang besar dalam pelaburan.

Sekiranya kita mahukan pulangan yang besar, maka kita perlu berani untuk mengambil risiko. Kita sendiri yang kenal diri kita sendiri, tepuk dada tanya selera.

Sumber Rujukan:

Jemput juga baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!