Mudarabah, Sejenis Kontrak Pelaburan Syariah

Biasanya bila kita buka akaun bank atau melabur ke dalam mana-mana instrumen pelaburan yang patuh syariah, kita akan terjumpa istilah Mudarabah ni.

Namun tahukah kita apa yang dimaksudkan Mudarabah?

Apa Itu Mudarabah?

Mudarabah adalah salah satu bentuk kontrak pelaburan dalam kewangan Islam, di mana konsep perkongsian untung dan rugi dilaksanakan.

Ia adalah satu kontrak usahasama di antara pemodal yang dinamakan sebagai Rabbul Mal dan pengusaha atau Mudarib. Dalam kontrak ini, pemodal akan memberi modal untuk diusahakan oleh pengusaha dalam menjana keuntungan.

Keuntungan yang diperoleh akan dikongsi bersama menurut nisbah perkongsian keuntungan yang telah dipersetujui. Ada yang bahagi ikut 50%-50%, ada yang 70%-30%, bergantung kepada persetujuan kedua belah pihak.

Manakala dalam keadaan rugi, kerugian modal akan ditanggung oleh pemodal sahaja dan pengusaha akan kerugian masa dan tenaga yang telah diperuntukkan.

Sekiranya dibuktikan pengusaha cuai atau lalai dalam melaksanakan tanggungjawabnya, pemodal boleh menuntutnya daripada pihak pengusaha.

Ada Dua Jenis Kontrak Mudarabah

Pertama kita ada Mudarabah Terhad di mana projek atau perlaburan adalah terhad kepada syarat-syarat tertentu seperti kawasan projek, jenis projek, tempoh projek, dan sebagainya.

Jenis kedua pula adalah Mudarabah Tidak Terhad dan syarat-syarat itu fleksibel, yang penting pembahagian keuntungan adalah jelas.

Dalam kontrak Mudarabah, terdapat enam komponen utama yang perlu wujud di dalam perjanjian.

  1. Pihak yang berkontrak iaitu pemodal dan pengusaha
  2. Ijab (penawaran) dan Qabul (penerimaan) merangkumi surat tawaran dan surat janji terima.
  3. Pengurusan iaitu pihak yang menguruskan projek tersebut yang dikendalikan oleh pengusaha, ia menjadi sebahagian daripada kos operasi.
  4. Modal sama ada wang tunai atau asset selainnya.
  5. Perkongsian Keuntungan daripada hasil keuntungan sebenar projek.
  6. Perkongsian Kerugian dengan pemodal menanggung risiko 100% nilai modal.

Sumber: https://www.aims.education/study-online/mudarabah-contract-in-islamic-banking/

Contoh Penggunaan Mudarabah

Sebagai contoh mudah aplikasi kontrak Mudarabah, Ahmad sebagai pemilik modal atau pelabur ingin mencari peluang pelaburan baru. Kawannya Mahmud sedang berkira-kira membuat perniagaan nasi lemak sementara cuti semester selama tiga bulan. Modal yang diperlukan adalah sebanyak RM1,000.00.

Ahmad mencadangkan kepada Mahmud untuk membuat kontrak Mudarabah di mana keuntungan dibahagi 50:50 di antara mereka berdua setelah 3 bulan. Ahmad bersetuju dan menandatangani perjanjian Mudarabah dengan Mahmud setelah Mahmud membuat proposal ringkas kos, jangkaan untung, jenis jualan, dan strategi pemasaran.

Seteelah jualan nasi lemak selama 3 bulan, keuntungan bersih adalah RM3000. Ahmad dapat RM1,500 dan Mahmud dapat RM1,500. Modal awal RM,1000 juga diserahkan kembali kepada Ahmad.

Dalam aplikasi kewangan Islam pula, di antara produk perbankan yang menggunakan kontrak ini adalah Maybank Premier Mudharabah Account-I, akaun pelaburan yang dibuka untuk tujuan melakukan transaksi saham.

Baki akaun akan dilaburkan oleh pihak Maybank ke pelaburan-pelaburan patuh Shariah dan keuntungan dikongsi. Ia adalah pelaburan Mudarabah Tidak Nisbah perkongsian keuntungan akaun ini adalah 60:40, 60% diberikan kepada pemilik akaun dan 40% kepada Maybank.

Di peringkat pengawalselia industri perbankan dan Takaful, pihak Bank Negara Malaysia (BNM) ada mengeluarkan garis panduan Mudarabah sebagai rujukan kepada industri.

Ia menggariskan syarat-syarat serta mekanisme pengurusan kontrak Mudarabah oleh pihak kewangan Islam. Sila rujuk: https://www.bnm.gov.my/index.php?ch=57&pg=137&ac=418&bb=file

Selain daripada produk perbankan, kontrak Mudarabah juga turut diaplikasikan secara meluas oleh Takaful dan membuat struktur Sukuk.

Semoga perkongsian ini membantu kita memahami produk dan kontrak dalam kewangan Islam.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cuaca Panas Pacu Permintaan Minyak Sawit, Harga Diunjur Sehingga RM4,000 Satu Tan

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Permintaan minyak sawit Malaysia dijangka meningkat pada tahun ini, didorong oleh faktor cuaca panas yang turut memacu harga sekitar RM3,800 hingga RM4,000 satu tan, kata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Sehubungan itu, Ketua Pengarahnya Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata pihaknya berharap pengeluaran komoditi itu dapat ditingkatkan pada tahun ini.

“Kita berharap dapat mengeluarkan kira-kira 19 juta tan (pada tahun ini) daripada 18 juta tan pada 2022.

“Ini berikutan faktor seperti kemasukan semula pekerja asing pada tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penghargaan Media di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Ahmad Parveez berkata usaha penanaman sawit juga dijangka dijejaskan oleh fenomena El Nino pada tahun depan yang boleh mengurangkan pengeluaran sehingga 10 peratus.

Cuaca panas tersebut juga akan memberi kesan kepada sebahagian besar kawasan penanaman di Sabah dan Sarawak.

Malah, Ahmad Parveez berkata, suhu panas melampau boleh menjejaskan kehadiran kumbang yang berperanan untuk melakukan proses pendebungaan.

“Pada masa sama, tanaman itu sendiri turut memberi reaksi terhadap cuaca panas yang menyaksikan perubahan nisbah penghasilan bunga betina dan jantan, termasuk lebih banyak bunga jantan.

“Pokok yang mengalami tekanan akan menghasilkan lebih banyak bunga jantan (dan mengurangkan hasil pengeluaran),” katanya.

Beliau turut merujuk senario pada 2016 apabila pengeluaran minyak sawit mentah (CPO) susut sebanyak 20 peratus disebabkan oleh El Nino.

“Namun, kali ini, mujurlah kita mempunyai peralatan penanaman lebih baik serta penambahbaikan keadaan pekerja yang dapat menampan impak tersebut,” katanya.

Sementara itu, mengulas perkembangan berkaitan misi dua hari Malaysia-Indonesia ke Brussels mulai 30 Mei ini, Pengerusi MPOB Mohamad Helmy Othman Basha berkata ini merupakan misi pertama membabitkan kedua-dua negara ke pasaran besar tersebut.

“Bagi Malaysia, Kesatuan Eropah (EU) adalah pasaran ketiga terbesar dan kita mahu memberi mesej jelas bahawa Malaysia dan Indonesia yang juga dua pengeluar utama minyak sawit dunia, sudah melakukan banyak usaha sejak 10-15 tahun dalam aspek alam sekitar, hutan…kita mahukan pihak EU memperakui fakta tersebut.

“Banyak penambahbaikan yang telah kita lakukan, tapi (malangnya) mereka tidak memperakuinya. Mesej yang kita mahu tekankan atau sampaikan kepada Brussels pada minggu depan adalah kita tidak mahu EU menggubal sebarang undang-undang baharu yang mendiskriminasi industri kita,” tegasnya.

Malaysia dan Indonesia secara gabungannya menyumbang sebanyak 80 peratus dalam pasaran minyak sawit.

Pada majlis hari ini, wartawan Bernama, Nurul Hanis Izmir menjadi antara penerima anugerah MPOB di atas sumbangan terhadap industri minyak sawit negara.

— BERNAMA