4 Sebab Mengapa Kita Perlu Bayar Pembiayaan Bank Tepat Pada Waktunya

Setiap dari kita mungkin mempunyai komitmen pinjaman dengan pihak bank sama ada sewa beli kereta, perumahan, kad kredit, peribadi, atau pendidikan.

Namun begitu, adakah kita membuat bayaran tepat pada waktunya? Atau hanya sambil lewa membayar sesuka hati tanpa ikut jadual yang telah ditetapkan.

Berikut disenaraikan 4 sebab mengapa anda perlu bayar pinjaman bank tepat pada waktunya:

1. Denda Caj Lewat

Jangan ingat jika bayaran dibayar lambat dari yang sepatutnya tiada apa-apa caj yang dikenakan. Pihak bank akan mengenakan denda caj lewat apabila pembayaran tidak dibuat melebihi tempoh yang ditetapkan. Ini menyebabkan kita membayar lebih daripada apa yang sepatutnya.

Sebagai contoh, pengeluar kad kredit akan mengenakan caj lewat sehingga 18% daripada baki tertunggak jika kita tidak membayar dalam tempoh yang ditetapkan.

Pakai kad kredit tak salah, yang penting kita kena berdisiplin dan membayar tepat pada waktunya.

Baca: 7 Fakta Dan Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Betul

2. Kehilangan Aset

Apabila kita tidak membayar pinjaman bercagar iaitu pinjaman sewa beli dan perumahan, pihak bank berhak mengambil semula aset tersebut iaitu kereta dan rumah. Bayangkan anak dan isteri kita terpaksa keluar dari rumah akibat disita oleh pihak bank.

Jangan lupa kereta dan rumah masih lagi milik pihak bank selagi kita tidak melangsaikan pinjaman sepenuhnya. Bukan itu sahaja, apabila kereta atau rumah tersebut dilelong tetapi harga lelongan kurang daripada baki pinjaman; kita perlu melangsaikan perbezaan harga lelongan dan baki keseluruhan pinjaman.

Contohnya:
Baki Keseluruhan Pinjaman: RM200,000
Harga Lelongan: RM150,000
Perbezaan: RM50,000

Ini bermakna kita perlu membayar RM50,000 tersebut walaupun rumah atau kereta tersebut telah dilelong.

Baca: 4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

3. Sukar Untuk Mendapatkan Pinjaman Baru

Jika kita memang jenis liat nak bayar hutang, bank pula liat nak bagi kita pinjaman baru. Macam situasi menang-menang.

Bank akan menganalisa sejarah pembayaran pinjaman kita di masa lalu, sekiranya tidak berapa cantik, bank tidak akan meluluskan pinjaman yang dipohon.

Semua rekod pembayaran selama 12 bulan akan dimasukkan ke dalam CCRIS dan akan menjadi rujukan pihak bank dalam meluluskan pinjaman baru.

Baca: Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online. Tak Sampai 1 Jam Siap!

4. Diisytiharkan Bankrap

Jika kita masih berdegil dan tidak membuat sebarang perbincangan dengan pihak bank apabila menghadapi masalah pembayaran, bank boleh memohon pengisytiharan kebankrapan terhadap kita. Kita boleh disytiharkan bankrap apabila tunggakan pinjaman RM50,000 dan ke atas.

Banyak sekatan akan dikenakan apabila diisytiharkan bankrap seperti larangan ke luar negara, tidak boleh menjadi pengarah syarikat, dan lain-lain lagi (boleh rujuk www.mdi.gov.my).

Apabila bergelar seorang bankrap, segala hutang kita kepada pihak bank akan ditadbir oleh Jabatan Insolvensi. Ini bermakna bayaran perlu dibuat melalui pihak Jabatan Insolvensi dan bukan dibayar terus kepada pihak bank.

Jadilah seorang peminjam yang berdisiplin dan membayar tepat pada waktunya. Jika ada masalah dalam membuat pembayaran, berbincang dengan pihak bank untuk mencari penyelesaian. Jika masih lagi buntu, dapatkan khidmat nasihat daripada Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK).

Jangan lari daripada masalah kerana kita juga yang akan merana di kemudian hari.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Jemput baca yang ini juga:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Macam Ni Caranya ‘Kapitalis’ Beli Rumah Dengan Banyak

Sekiranya kita seorang pelabur hartanah, sudah pasti kita mengalami kesukaran untuk mendapatkan 90% pembiayaan untuk rumah kedua, ketiga dan seterusnya.

Sungguhpun akses pembiayaan hartanah hari ini semakin mudah diperoleh, margin pembiayaan hartanah untuk rumah kedua tidak membolehkan kita mendapat akses 90% seperti rumah pertama.

Kesannya, kita terpaksa mengeluarkan modal untuk pelaburan hartanah bagi rumah kedua dan seterusnya.

Baca : Ini Teknik Paling Cepat Kaya Dengan Hartanah

Pernahkah kita terfikir, bagaimana ramai pelabur hartanah boleh mendapatkan margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% untuk rumah kedua dan seterusnya?

Adakah kerana rekod kewangan atau faktor pilihan bank yang tepat?

Sekiranya ya, artikel ini akan bongkarkan rahsia bagaimana untuk mendapatkan 90% pinjaman untuk rumah kedua dan seterusnya!

Teknik ini dikongsikan oleh pakar hartanah yang telah berjaya mendapatkan margin 90% pembiayaan pinjaman hartanah untuk 20 buah hartanah!

1. Tubuh Syarikat

Perkara pertama yang kita perlu buat adalah dengan menubuhkan sebuah syarikat Investment Holding Company (IHC) Sendirian Berhad dan bukan Milikan Tunggal.

Ciri-ciri syarikat Investment Holding adalah aktiviti utama bagi syarikat ini adalah pelaburan dan 80% daripada pendapatan yang diterima adalah pelaburan semata-mata.

Kita juga perlu mempunyai Setiausaha Syarikat dalam penubuhan syarikat yang berperanan di dalam memberi khidmat nasihat.

Kos untuk perkhidmatan Setiausaha Syarikat biasanya adalah di antara RM70-RM100 sebulan.

2. Penama

Sungguhpun syarikat yang baru ditubuhkan tersebut tidak mempunyai sebarang urus niaga, pihak bank akan menggunakan profil pengarah syarikat sebagai sokongan pendapatan.

Sekiranya kita telah pun memiliki 2 hartanah di atas nama individu, kita boleh memohon untuk refinance kedua-dua rumah tersebut daripada pihak bank.

Bank :  5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Hal ini kerana, nama kita di dalam CCRIS telah diisytiharkan tiada hutang dan kita layak mendapat margin pembiayaan pinjaman hartanah 90% seperti rumah pertama.

Sebagai langkah persediaan, sila pastikan rekod kewangan kita untuk tempoh tiga tahun adalah cantik kerana bank akan nilai pendapatan kita.

Tiada bank yang mahu berikan pinjaman terhadap syarikat yang tidak mempunyai sebarang urus niaga. Oleh yang demikian, kita sebagai pengarah akan menjadi penjamin bagi pinjaman tersebut.

3. Syarat

Di antara syarat yang ditetapkan adalah pendapatan yang diterima datangnya daripada faedah, sewa dan dividen berdasarkan Seksyen 4(c) dan 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Andai kata wujud 3 pelaburan yang berbeza, perbelanjaan akan diasingkan berdasarkan pelaburan tersebut.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Pendapatan bersih bagi setiap pelaburan akan ditambah dan dalam menentukan jumlah akhir cukai yang perlu dibayar oleh Pengarah.

4. Kelebihan

Kelebihan membeli hartanah dengan IHC adalah kita mampu menuntut perbelanjaan berkaitan pengurusan hartanah lebih banyak berbanding kelayakan individu.

Kos untuk pemindahan pemegang saham dari segi duti setem adalah lebih rendah iaitu sebanyak 0.3% sahaja.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Proses penstrukturan saham dan pemegang saham adalah lebih mudah kerana kita hanya perlu menjual saham dan tidak perlu memindahkan hak pemilikan hartanah.

Sesuai untuk kita yang berhasrat membeli pelbagai jenis hartanah komersial dan tidak terbatas kepada kediaman sebagai portfolio hartanah. 

5. Kekurangan

Kita tidak menggunakan Investment Company Holding untuk membeli hartanah kos rendah dan pendaftaran IHC untuk pelaburan hartanah kos rendah adalah tidak dibenarkan.

Sekiranya kita merancang untuk membeli satu atau dua buah hartanah sahaja, menubuhkan IHC adalah tidak sesuai.

Baca : 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas

Sekiranya Pengarah mempunyai komitmen yang terlalu tinggi dan penubuhan IHC adalah di bawah 2 tahun, risiko pinjaman untuk tidak lulus adalah tinggi.

Margin pembiayaan pinjaman mengikut bank adalah berbeza untuk IHC.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Bukan Untuk Semua Orang

Investment Holding Company sebenarnya sesuai untuk kita yang merancang untuk mempunyai banyak portfolio hartanah untuk tujuan pelaburan.

Sekiranya kita hanya merancang untuk membeli satu atau dua hartanah sahaja, sila gunakan kuota individu kerana kos tahunan IHC adalah tinggi.

Iklan

Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker

Loan profile ataupun profil kewangan adalah maklumat-maklumat yang diperlukan oleh pihak bank untuk mereka menilai keupayaan anda membayar semula pinjaman yang akan dipohon. Dalam sehari ada berpuluh-puluh malah mungkin beratus permohonan yang banker perlu semak.

Jadi mudahkan kerja mereka dengan menyediakan supporting document yang secukupnya supaya kebarangkalian untuk permohonan anda diluluskan adalah tinggi.

Tips ini dikongsikan oleh seorang banker, Bella Leana di laman Facebook beliau.

Macam mana nak pastikan Loan Profile sentiasa updated?

1. Sediakan File Folder

Kenapa file folder? Supaya senang nak masukkan dokumen terkini. Make sure simpan latest 6 months. Nak pakai file lain pun boleh. Yang mana senang.

2. Apa Perlu Ada Dalam File?

  • NRIC – pastikan clear.
  • Payslip – latest 6 months. Kalau yang masih pakai carbon copy payslip, sila photocopy terang-terang dan keep in that file. Make sure yang original pun ada sekali.
  • EPF – mungkin tak perlu update every month. 3 bulan sekali pun ok. Make sure korang register EPF online ok.
  • Bank statement – latest 6 months. Mesti tally dengan payslip. Print online je ok. Bank statement ni, kalau korang dah update files nanti, satukan je kat dalam file yang berasingan. Sebab apa, kadang-kadang korang nak review bank statement yang 2 tahun lepas. so tak perlu ke bank untuk request baru.
  • Bonus slip – pastikan ada latest 2 tahun bonus slip. kalau setahun dapat bonus 2x, that means ada 4 bonus slip.
  • EA Form – keep 2 tahun latest EA form. Kalau baru pindah kerja, simpan je yang lama punya.
  • CCRIS – sekurang-kurangnya setiap 3 bulan. Sekarang online dah ada kan. So pastikan sentiasa update dengan korang punya CCRIS.Ni dokumen wajib ada.. 👆🏻👆🏻👆🏻

3. Dokumen Tambahan Yang Perlu Ada

  • Tabung Haji Statement – pastikan TH statement korang ada latest dividend/bonus. Dan mungkin boleh filing untuk latest 3 bulan jika ada penambahan.
  • ASB statement – sama juga macam TH, pastikan statement yang ada latest dividend. Dan update 3 bulan sekali jika ada penambahan.
  • Unit Trust (UT) – Boleh filing latest statement yang korang dapat dari FI yang korang subscribe untuk UT korang. UT cash lebih “berharga” daripada UT EPF
  • Share Market – kalau korang jenis yang melabur saham, korang boleh update korang punya share kat dalam file ni. Yes, tidak akan di kira sebagai income tetapi membantu sebagai sokongan
  • Fixed Deposit – pastikan FD cert ada tersimpan kemas dalam file. Make sure ada buat 1 copy ok
  • Tenancy Agreements (Stamping) – make sure updated TA, dan selitkan sekali latest 6 bulan bank statement where salary is credited.. attachedkan sekali SPA/Geran yang menunjukkan bukti pemilikan rumah/kedai tersebut
  • Loan statement – ini sangat membantu jika korang ada buat “advance” payment.. make sure korang update at least 3 bulan. Sekarang kan semuanya online, so easier
  • Geran Tanah/Rumah (copy) – those yang ada tanah/rumah yang dah free from any encumbrances, boleh attachedkan sekali dalam korang punya file.
  • Bachelor certificate & above
  • Etc etc etc – sebarang dokumen yang boleh menyumbang kepada income/simpanan/aset boleh di sertakan

4. Maklumat Diri

  • Maklumat peribadi – Nama, nombor telefon, alamat emel, alamat tempat tinggal
  • Maklumat perkahwinan (pasangan) bagi yang sudah berkahwin. Yang berkahwin lebih daripada 1, jika nak declare boleh je tiada masalah
  • Maklumat pekerjaan – Nama company, alamat, nombor telefon ofis, position, length of service

Harap listing kat atas ni dapat membantu korang untuk start buat Personal File sendiri untuk pastikan korang boleh perbaiki Loan Profile korang.

Kita Permudahkan Urusan Orang Lain, Orang Lain Permudahkan Urusan Kita

Alhamdulillah dan terima kasih kami ucapkan kepada Bella Leana yang merupakan seorang kakitangan bank sendiri yang sudi berkongsi perkara di atas. Apabila kita dah menolong orang dalam menjalankan kerja mereka, maka insyaAllah perkara yang sama akan berlaku kepada kita. Orang lain pula akan permudahkan urusan kita.

Kita tolong banker buat kerja mereka, banker pun dapat memudahkan urusan kita dalam permohonan pembiayaan kita.

Tapi kalau permohonan kita kena rejek juga, eloklah kita ambil tahu 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas. Sekurang-kurangnya kita tahu di mana kelemahan, dan berusaha untuk membaikinya.

Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Elok juga sebelum nak mohon sebarang pembiayaan daripada bank, kini anda boleh semak sendiri laporan kredit anda. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

6 Tips Lulus Pembiayaan Bank Dengan Mudah

Melalui sedikit sebanyak pengalaman yang lepas dalam menguruskan pembiayaan, ramai prospek pembeli terutamanya yang bekerja sendiri, sukar untuk lulus pembiayaan bank. Walaupun mereka mempunyai sumber pendapatan yang kukuh dan wang yang banyak.

Ada banyak sebab mengapa bank tidak meluluskan pembiayaan kita dan ada banyak sebab juga mengapa bank senang nak luluskan pinjaman rumah anda.

Berikut merupakan beberapa tips mudah terutamanya bagi yang bekerja sendiri/berniaga yang berhasrat untuk memiliki rumah sendiri suatu hari nanti.

Jom kita tengok 6 tips untuk lulus pembiayaan bank dengan mudah.

1. Simpanan Yang Mencukupi

Bank sangat suka kepada peminjam yang mempunyai pinjaman yang banyak. Bukan setakat bank boleh pinjam duit anda, malah bank berasa selamat jika ada apa-apa yang berlaku ke atas pendapatan anda, sekurang-kurang mempunyai bantuan kewangan lain.

Berapa jumlah yang cukup? Sekurang-kurangnya jumlah 6 bulan bayaran ansuran pinjaman yang anda mohon.

Kalau ansuran bulanan adalah RM1,000, maka kita perlu ada RM6,000 dalam simpanan. Lagi bagus kalau kita ada 12 kali lebih banyak daripada ansuran bulanan.

Kalau tak cukup simpanan, bagaimana pula kita nak bayar kos-kos lain jika pembiayaan tersebut sudah diluluskan nanti?

APA YANG PERLU KITA BUAT? Lampirkan kesemua penyata simpanan terkini anda (Tabung Haji, ASB dan sebagainya)

Baca: 4 Tips Nak Tingkatkan Simpanan Untuk Beli Rumah

2. Baki Yang Cukup Dalam Akaun

Pastikan kita mempunyai baki yang mencukupi sementara menunggu gaji bulan depan. Apa yang dimaksudkan dengan baki yang mencukupi?

Contoh ringkas; katakanlah esok hari gaji, hari ini masih mempunyai baki belanja, RM100 ke, RM50 ke.

Janganlah lagi 15 hari nak gaji, baki duit ada lagi RM10. Ini kes dah habis korek dah nih. Kes tengah bulan dah kering. Sedih dan haru.

Bank pun takut nak lulus pembiayaan kita. Kalau kita jenis yang siap-siap asingkan duit anda ke akaun yang lain, lampirkan buktinya iaitu penyata bank untuk akaun simpanan tersebut.

Baca: 7 Tabung Simpanan Yang Perlu Ada. Mulakan Sekarang!

3. CCRIS Yang Cantik

Di antara salah satu kriteria yang bank lihat semasa permohonan pembiayaan rumah adalah rekod CCRIS kita. Setiap kali bank proses permohonan pinjaman kita, mereka akan periksa sistem CCRIS (Central Credit Reference Information System).

CCRIS, yang diuruskan oleh Bank Negara, akan menyediakan maklumat pembayaran hutang si peminjam untuk tempoh 12 bulan terakhir. Laporan ini termasuklah:

  • Pinjaman/ Pembiayaan rumah atau komersial
  • Pinjaman sewa beli kereta
  • Kad kredit
  • Pinjaman peribadi atau lain-lain.

Kalau kita lambat bayar atau ada tunggakan ansuran bulanan bagi setiap hutang yang dibuat, peluang permohonan kita untuk ditolak adalah tinggi. Pastikan rekod CCRIS hanya tertera nombor ‘0’ sahaja. Elakkan ada nombor selain daripada ‘0’.

Jangan terlepas tarikh akhir pembayaran pinjaman. Bayar awal sebelum tarikh akhir setiap bulan. Selain itu juga, periksa item No.2 iaitu Special Attention Account (SAA).

Jika ada apa-apa yang tersenarai di dalam ruangan SAA, pastikan kita selesaikan dan lampirkan sekali surat pelepasan semasa permohonan dibuat.

Nak lebih selamat, kita dapatkan laporan CCRIS secara online sebelum membuat sebarang permohonan pembiayaan perumahan.

Baca: eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

4. Skor Kredit Mesti Mantap

Bank akan menolak permohonan pembiayaan jika Scoring anda rendah. Ada yang disebabkan oleh banyak kad kredit dan telah menggunakan kad kredit tersebut sehingga 60% daripada had kredit. Dah lah guna sampai habis limit, bayar pun asyik minimum (5%) sahaja.

Selain itu, ada beberapa faktor yang menyumbang kepada score yang rendah, seperti:

  • Pajakan Ar-rahnu yang banyak
  • Peminjam mempunyai banyak pinjaman peribadi tertera dalam CCRIS, walaupun DSR masih rendah
  • Peminjam mengambil banyak meminjam dalam masa setahun; ambil pinjaman sewa beli kereta, pinjaman peribadi, kad kredit dan pembiayaan rumah, walaupun bayaran ansuran bulanan yang cantik
  • Peminjam sudah berumur lebih 40 tahun, masih bujang, dalam CCRIS hanya mempunyai satu hutang kad kredit sahaja dan sekarang dia nak buat pinjaman rumah

Baca: 4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

5. Dokumen Yang Lengkap Dan Terkini

Pastikan kita menghantar dokumen permohonan yang lengkap dan dokumen tersebut mestilah yang terkini. Kalau boleh jangan hantar dokumen yang asas sahaja, hantar semua dokumen yang menunjukkan pendapatan dan jualan perniagaan kita.

Bank minta penyata bank dan gaji untuk 3 bulan, kita beri 6 bulan. Bila bank minta untuk 6 bulan, kita beri setahun punya penyata.

Pertama, pihak bank tak perlu tanya anda banyak kali suruh hantar dokumen yang belum lengkap atau dokumen yang agak lemah. Keduanya, memudahkan pihak bank untuk mengetahui betapa konsistennya pendapatan kita dan berapa banyak, senang nak lulus permohonan kita nanti.

Baca: Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker

6. Tahu Dan Semak Kelayakan

Penting untuk kita belajar pengiraan DSR untuk tahu berapa harga rumah yang boleh dibeli dengan gaji kita. Kalau dah tahu kemampuan, maka kita pilihlah rumah yang bersesuaian.

Bagi lebih menyakinkan dan memastikan anda akan lulus pinjaman rumah anda, dapatkan bantuan beberapa orang pegawai bank (berlainan bank) untuk memeriksa kelayakan pinjaman kita. (Pre-check).

Ada dokumen yang belum cukup, sempat lagi untuk dicukupkan. Kalau pendapatan cukup-cukup makan atau ada masalah dengan CCRIS, sekurang-sekurangnya mereka boleh menasihati kita terlebih dahulu sebelum anda membeli.

Baca: Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Jamel Driller
Pelabur dan Perunding Hartanah
https://mjayproperty.com/

Iklan

Apa Itu Risiko Default (Default Risk)?

Risiko Default (Default Risk) adalah risiko pinjaman yang diberikan kepada peminjam sama ada individu atau pun syarikat yang tidak mampu membayar semula komitmen hutang yang diambil.

Pemberi pinjaman dan peminjam wang akan terdedah kepada risiko default dalam kesemua bentuk pemberian kredit (hutang), dengan kata mudah ialah risiko kegagalan dalam membayar semula hutang.

Risiko Default ini juga dipanggil sebagai risiko kebarangkalian (probability risk). Ianya merupakan kebarangkalian tidak dapat membayar semula semua hutang pinjaman atau bayaran tepat pada masanya.

Walaupun definisi risiko default cukup mudah, tetapi tahap risiko default sangat bergantung kepada kemampuan peminjam; iaitu kemampuan kewangan peminjam untuk membayar semula hutang tepat pada waktunya.

Di antara punca yang menjadi risiko default adalah,

  1. Kitaran ekonomi dan keadaan industri
  2. Kesihatan peminjam
  3. Risiko penukaran matawang (Currency risk)
  4. Faktor ketidakseimbangan politik
  5. Risiko undang-undang dan guaman
  6. Risiko persekitaran
  7. Kemusnahan dan bencana alam

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kemelesetan ekonomi yang berpunca daripada pandemik Covid-19 yang banyak mempengaruhi sumber pendapatan. Ianya sangat mempengaruhi kemampuan orang ramai untuk membayar semula kadar faedah ke atas hutang yang telah mereka ambil.

Syarikat mungkin menghadapi faktor persaingan yang lebih tinggi seperti persaingan peningkatan kuasa harga yang lebih rendah dan kurangnya kuasa membeli.

Ini akan membawa kepada angka aliran tunai yang lemah atau rendah menghampiri kosong (0) atau negatif boleh terjerumus kepada risiko default yang lebih tinggi.

Risiko default ini tidak hanya berlaku kepada individu yang meminjam wang, tetapi juga boleh berlaku kepada syarikat yang menerbitkan bon atas kekangan kewangan, dan tidak dapat membuat pembayaran faedah atas bon tersebut.

Apabila ini terjadi individu atau syarikat boleh dikenakan tuntutan mahkamah dan seterusnya diisytiharkan sebagai muflis.

Dalam konteks pelaburan, risiko default ialah risiko di mana pelaburan yang di laburkan lebur oleh kerana syarikat gagal atau tidak mampu memulangkan baki pelaburan setelah ia dicairkan.

Apabila sebuah syarikat diisytiharkan muflis, setiap asetnya akan dicairkan untuk memenuhi tuntutan kewangan dari pelbagai pihak. Keutamaan tuntutan akan diberikan kepada pihak-pihak yang meminjamkan wang mereka kepada syarikat berkenaan.

Sayangnya, bagi kita sebagai pemegang saham syarikat, tuntutan untuk mendapatkan keutamaan yang paling rendah sekali umtuk ditunaikan. Oleh itu, ada kemungkinan besar tidak akan mendapatkan lagi wang pelaburan

Jadi, setiap kali melakukan analisis pelabur penilaian sesebuah syarikat, penentuan kesihatan kewangan syarikat sangat penting dalam menjadi kayu ukur tahap risiko pelaburan.

Namun bagi pemberi hutang seperti bank, tahap risiko default lebih tinggi membawa kepada pulangan yang lebih tinggi dengan kadar faedah yang lebih tinggi. Ini kerana, setiap kali pemberi pinjaman kredit di berikan kepada peminjam, besar kemungkinan jumlah pinjaman tidak akan dibayar balik sangat tinggi.

Oleh itu, setiap entiti perlu menjana pendapatan bersih dan aliran tunai yang lebih untuk mengurangkan risiko default.

Kesimpulannya, setiap individu atau syarikat mempunyai risiko default yang tersendiri bergantung kepada tahap aliran kewangannya. Individu atau syarikat yang semakin dekat dengan kosong atau negatif lebih terdedah kepada muflis.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!