5 Perkara Penting Yang Perlu Kita Tahu Sebelum Menjadi Penjamin

Sudah menjadi perkara biasa bagi mana-mana bank atau syarikat kewangan meletakkan syarat pemohon pinjaman perlu ada penjamin. Penjamin ini pula boleh terdiri dari kalangan ahli keluarga atau pun sahabat handai asalkan si penjamin mempunyai rekod kredit yang baik dan pendapatan yang stabil.

Menjadi penjamin untuk seseorang bukanlah satu perkara yang remeh. Ada pelbagai risiko yang perlu anda hadapi terutamanya jika peminjam gagal menjelaskan bayaran balik pinjaman.

Sebab itulah kita perlu peka dengan 5 perkara di bawah sekiranya seseorang nak kita jadi penjamin mereka.

1. Tahu Tujuan Pinjaman

Photo by Pixabay from Pexels

Penting untuk kita tahu tujuan peminjam ingin memohon pinjaman tersebut. Ini supaya kita jelas sama ada pinjaman tersebut untuk sesuatu yang bermanfaat atau sia-sia. Kita juga berpeluang untuk mendapatkan gambaran yang jelas sama ada mereka mampu untuk menjelaskan bayaran balik pinjaman atau pun tidak.

Sekiranya kita tidak setuju atau ragu-ragu dengan tujuan pinjaman tersebut dilakukan, jangan takut untuk menolak daripada menjadi penjamin mereka.

2. Pertimbangkan Kemampuan Kita

Photo by Lukas from Pexels

Kata orang tua-tua, sediakan payung sebelum hujan. Kalau kita sedang mempertimbangkan untuk menjadi penjamin, kita perlu membuat sedikit kira-kira.

Adakah kita mampu untuk membuat bayaran balik pinjaman sekiranya peminjam tiba-tiba tidak mampu atau mungkin lebih teruk lagi, melarikan diri daripada tanggungjawab beliau untuk melunaskan pinjaman?

Kita bukan sahaja bertanggungjawab untuk melunaskan tunggakan, tetapi perlu juga menanggung kos-kos tambahan yang lain!

3. Teliti Kontrak Dan Perjanjian Pinjaman

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Jangan malas untuk membaca dokumen perjanjian yang perlu anda tangani. Teliti dan fahami setiap perkataan yang terdapat di dalam dokumen perjanjian tersebut.

Nak lebih jelas lagi, dapatkan khidmat peguam supaya hak kita sebagai seorang penjamin adalah dilindungi. Nak lagi selamat, sediakan surat ganti rugi.

Sekiranya kita mengalami kerugian akibat peminjam melarikan diri daripada menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang peminjam, tindakan mahkamah boleh diambil. Kalau peminjam mengelak untuk menandatangani surat ganti rugi tersebut, lebih baik kita batalkan niat untuk menjadi penjamin.

4. Jangan Tandatangan Dokumen Kosong

Photo by Pixabay from Pexels

Kalau peminjam memberikan kontrak kosong untuk ditandatangani, jangan sain kontrak tersebut. Minta mereka isi kontrak tersebut dengan lengkap supaya kita tahu berapa jumlah pinjaman, kadar faedah dan juga tempoh kontrak pinjaman tersebut.

5. Kesan Terhadap Rekod CCRIS

Photo by George Becker from Pexels

Nak tolong orang, tak salah. Tetapi untuk menjadi seorang penjamin, kita perlu pertimbangkan kesan terhadap rekod CCRIS dan juga kedudukan kredit kita sekiranya bersetuju untuk menjadi penjamin.

Menjadi seorang penjamin merupakan tanggungjawab yang besar bukan sahaja daripada segi kewangan tetapi juga mental. Kita perlu bersedia menanggung tunggakan hutang orang lain sekiranya peminjam tidak membayar kembali pinjaman tersebut.

Sebab itulah kita perlu lebih teliti dan tegas sebelum bersetuju untuk menjadi menjamin untuk sesiapa pun. Jangan disebabkan kerana ingin menjaga hubungan, kita pula yang merana di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Direct Lending

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Alasan Kerap Mengapa Permohonan Pinjaman Peribadi Anda Ditolak

Jika anda tidak sabar untuk mendapatkan pinjaman peribadi untuk membantu anda dalam mencapai matlamat kewangan anda atau menyelamatkan anda daripada situasi yang rumit, penolakan pinjaman mungkin merupakan perkara terakhir yang anda mahukan.

Ingatlah bahawa Bank bukan sahabat atau BFF (best friend forever) kita.

Ada sebab-sebab tertentu mengapa majoriti permohonan pinjaman peribadi ditolak. Anda akan dinasihatkan untuk mengetahui sebab sebab tersebut untuk memastikan anda mengelakkannya dan mendapatkan bantuan kewangan tanpa sebarang masalah.

Berikut adalah 4 alasan utama mengapa permohonan pinjaman peribadi ditolak.

1. Kriteria Pendapatan

Permohonan pinjaman peribadi anda mungkin ditolak jika anda tidak memenuhi syarat pendapatan minimum, atau mempunyai nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi. Mari kita lihat bagaimana ini mungkin berlaku:

Pendapatan yang tidak mencukupi

Setiap pakej pinjaman datang dengan keperluan minimum pendapatan tahunan. Kriteria pendapatan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis permohonan, iaitu individu atau permohonan bersama, dan juga dasar dasar bank atau institusi pemberi pinjaman.

Oleh itu, disarankan agar anda membaca terma dan syarat dan menilai keperluan pakej pinjaman sebelum memohon. Perlu diingat juga bahawa penolakan permohonan pinjaman boleh mempengaruhi skor kredit anda.

Nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi

Nisbah hutang kepada pendapatan adalah nisbah jumlah pembayaran bulanan anda yang dibahagikan dengan pendapatan bulanan kasar anda. Oleh itu, hanya memenuhi keperluan pendapatan tahunan pinjaman tidak memberi jaminan kelulusan pinjaman – pemohon juga perlu memastikan nisbah hutang kepada pendapatannya tidak tinggi.

Terdapat beberapa bank yang tidak meluluskan permohonan pinjaman jika nisbah hutang kepada pendapatan pemohon melebihi 0.6.

2. Skor Kredit Dan Sejarah Kredit

Satu lagi faktor utama untuk kelulusan pinjaman anda bergantung pada skor kredit dalam laporan kredit anda. Laporan kredit adalah pangkalan data kredit yang disusun berdasarkan sejarah kredit anda yang mentakrifkan kesihatan kewangan anda, yang membantu bank dan institusi kewangan lain memutuskan sama ada untuk meluluskan atau menolak permohonan anda untuk produk kewangan seperti pinjaman rumah, kad kredit, pinjaman peribadi, dll.

Malah, skor kredit anda juga menentukan kadar di mana bank akan meminjamkan wang anda. Jika skor kredit anda rendah, mereka mungkin bersetuju untuk melanjutkan pinjaman tetapi pada kadar faedah yang lebih tinggi daripada yang lain.

Kedua-dua laporan kredit utama di Malaysia adalah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat Bank Negara (lebih dikenali dengan singkatan CCRIS) dan CTOS milik swasta. Klik di sini untuk panduan terperinci laporan CCRIS dan CTOS, termasuk petua untuk meningkatkan skor mereka.

3. Bilangan Permohonan

Sumber Gambar: Freepik

Adakah anda memohon pinjaman peribadi dari pelbagai bank secara serentak? Jika ya, anda mungkin telah melakukan kerosakan kepada permohonan pinjaman anda.

Kebanyakan bank dan institusi kewangan mengesan bilangan kali anda memohon pinjaman, dan lebih penting lagi, jumlah permohonan yang ditolak daripada nombor ini. Memohon beberapa pakej pinjaman sering dianggap sebagai keadaan terdesak anda, menipiskan peluang anda untuk mendapat pinjaman.

Apabila anda memohon pinjaman, disarankan agar menapis bank dan pilih syarat syarat pinjaman dengan teliti dan tidak memohon pinjaman dengan sebilangan besar kerana ia boleh menyebabkan penolakan pinjaman.

 4. Kesilapan Dalam Dokumentasi

Dokumentasi yang tidak wajar dan tidak teratur juga antara sebabnya. Setiap proses permohonan pinjaman memerlukan anda mengemukakan satu set dokumen. Ini adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Berikut adalah dokumen biasa yang perlu anda serahkan untuk permohonan pinjaman peribadi:

Bagi profesional yang bergaji: Salinan MyKad / NRIC, penyata terkini KWSP, slip gaji 6 bulan terakhir, penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terkini bersama dengan penerimaan pembayaran cukai

Untuk mereka yang bekerja sendiri: Salinan MyKad / Kad Pengenalan, Sijil Pendaftaran Perniagaan (ROC & ROB), penyata bank 6 bulan terakhir dan Borang BE terbaru bersama dengan resit pembayaran cukai

Sekiranya anda tidak memberikan dokumen yang diperlukan pada waktunya, anda boleh kehilangan pinjaman tersebut. Bank-bank juga boleh menolak permohonan jika terdapat sebarang percanggahan dalam dokumen yang dikemukakan.

Tambahan lagi, ambil perhatian bahawa jika anda menghampiri institusi kewangan untuk mendapatkan pinjaman dengan bantuan seorang penjamin, penting bahawa penjamin juga memberikan dokumen yang diperlukan. Jika penjamin tidak membuktikan kebolehpercayaan kewangan, permohonan pinjaman anda mungkin ditolak.

Sebelum anda pergi….nikmati baucar hadiah tesco bernilai RM50 (mengikut terma dan syarat) apabila memohon pinjaman peribadi dari Standard Chartered, Citibank atau Alliance melalui laman web Bbazaar.my

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.


BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi amat berguna apabila anda amat memerlukan dana. Anda mungkin mendapati diri anda memohon pinjaman peribadi untuk pelbagai sebab seperti perbelanjaan pendidikan anda atau untuk mengubahsuai rumah anda.

Pinjaman peribadi juga boleh digunakan untuk perbelanjaan perkahwinan, mengambil kursus pendek, membersihkan hutang kad kredit, bahkan melancarkan atau menyelamatkan perniagaan anda.

Kuncinya adalah – anda mengambil pinjaman peribadi hanya apabila diperlukan dan menggunakannya secara bijak. Pinjaman peribadi secara umum datang tanpa sebarang cagaran dan oleh itu menarik minat yang lebih tinggi daripada pinjaman rumah dan pinjaman kereta.

Pada hakikatnya, pertimbangkan untuk mengambil pinjaman peribadi hanya jika anda tidak dapat mengumpul dana dari sumber lain.

Pinjaman peribadi agak biasa di Malaysia, tetapi ramai di antara kita sering mengabaikan perkara-perkara kritikal tertentu yang meletakkan kita dalam hutang yang boleh dielakkan atau melemahkan peluang kita untuk mendapatkan pinjaman peribadi. 

Oleh itu, di bawah adalah 7 kesilapan biasa yang perlu anda elakkan semasa memohon pinjaman peribadi:

1. Salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi anda

Mungkin kesilapan yang paling lazim yang dilakukan semasa mendapatkan pinjaman peribadi adalah salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi yang sering lebih tinggi daripada kadar faedah yang diiklankan.

Misalnya, anda telah meminjam RM20,000 pada kadar faedah 8% p.a. untuk tempoh 4 tahun (48 bulan). Anda boleh mengira bahawa jumlah faedah yang perlu dibayar ialah RM1,600.

Tetapi pada hakikatnya, faedah akan dikira sebagai (8% X4 =) 32% dari jumlah prinsipal, iaitu RM6400, dan secara keseluruhan, anda perlu membayar (prinsip RM20000 + RM6400 =) RM26400. Jadi ansuran bulanan anda (RM26400 / 48) RM550.

Oleh itu, kadar faedah sebenar yang anda bayar adalah RM6400, bukan RM1600 yang anda mungkin salah kira pada mulanya.

Oleh itu, apabila anda mencari pinjaman peribadi dengan kadar faedah yang rendah, cuba untuk mengira kadar faedah sebenar sebelum anda membuat pemohonan. Kadar faedah sebenar dipanggil effective interest rate (EIR) yang biasanya akan disebut dalam lembaran pendedahan produk. Malah, Bank Negara Malaysia telah mengarahkan semua bank di negara ini untuk mendedahkan maklumat ini.

2. Bersetuju dengan pinjaman pertama yang ditawarkan kepada anda

Apabila anda memerlukan wang secara mendesak, ia amat mudah untuk mengatakan “yes” kepada pinjaman pertama yang ditawarkan kepada anda. Tetapi keputusan yang terburu-buru itu boleh menenggelamkan anda ke dalam hutang terutamanya jika anda akhirnya memilih pinjaman mahal.

Dalam kes sedemikian, anda perlu memastikan bahawa anda boleh membayar balik jumlah pinjaman penuh dengan mudah.

Ia sentiasa dinasihatkan supaya anda menyemak dan membandingkan kadar faedah dan keuntungan, keperluan kelayakan dan maklumat lain sebelum anda mendaftar untuk satu.

3. Tidak merancang terlebih dahulu

Seperti yang dibincangkan di atas, ramai di antara kita salah mengira kos sebenar pinjaman peribadi ketika kita di dalam keadaan terdesak untuk mendapatkannya. Ini juga berlaku kerana kita tidak merancang terlebih dahulu.

Selain melakukan penyelidikan yang tepat untuk mendapatkan kadar terbaik, ia juga sangat penting untuk mengetahui bagaimana anda akan membayar balik pinjaman. Langkah pertama ialah untuk melihat berapa banyak ansuran baru yang akan ditambah kepada belanjawan anda dan kemudian membuat keputusan dengan sewajarnya.

Disebabkan kekurangan perancangan yang betul, anda mungkin menghadapi pelbagai cabaran untuk membayar balik ansuran setiap bulan pada tarikh yang ditetapkan mengakibatkan penalti. Skor kredit anda mungkin juga terjejas.

Oleh itu, perlu membuat perancangan dengan teliti sebelum mengambil pinjaman peribadi.

4. Tidak membaca butiran kontrak pinjaman

Bayangkan satu senario: Anda mungkin memerlukan dana untuk hari ini dan dengan itu mempertimbangkan mengambil pinjaman peribadi selama 4 tahun. Tetapi, katakan selepas 2 tahun, anda mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar balik jumlah baki pinjaman dan tidak melihat mengapa anda perlu meneruskan ansuran bulanan anda.

Oleh itu, anda mendail bank anda untuk mengetahui bagaimana anda boleh membuat prabayar baki jumlah pinjaman penuh, tetapi pada asalnya, bank anda tidak membenarkan prabayar pinjaman.

Dan anda tertanya-tanya, “Mengapa saya tidak membaca terma dan syarat terperinci sebelum memohon pinjaman ini?”

Banyak maklumat kritikal, seperti pilihan prabayar, disediakan dalam terma dan syarat kontrak pinjaman yang kita terlalu malas untuk meneruskan dengan mengandaikan kita mengetahui segala-galanya.

Jadi, jangan membuat kesilapan untuk tidak membaca butiran kontrak pinjaman secara teliti.

5. Tidak mendedahkan maklumat secara lengkap

Pastikan bahawa apa-apa perincian peribadi yang anda isi dalam permohonan pinjaman anda adalah benar dan tepat. Bank boleh mengesahkan sama ada maklumat yang anda berikan kepada mereka adalah benar atau tidak. Ia mungkin berkenaan status kerja anda, maklumat hubungan, alamat kediaman dan / atau penyata pendapatan.

Sekiranya anda tidak mendedahkan semuanya atau memalsukan sebarang maklumat, bank boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap anda. Sekiranya pinjaman telah diberikan kepada anda, anda perlu membayar balik dengan segera. Di samping itu, anda boleh dikenakan bayaran penalti kerana melakukan penipuan.

6. Tidak mengekalkan skor kredit yang baik

Mengekalkan skor kredit yang baik adalah penting jika anda ingin memohon pinjaman peribadi. Bank akan mengaksesnya sendiri, walaupun anda tidak perlu menghasilkannya.

Ini bermakna anda mesti memastikan bahawa semua pinjaman dan bil bil anda seperti bil kad kredit, perlu  dibersihkan sebelum anda memohon pinjaman peribadi.

Dalam erti kata lain, bayaran balik perlu dibuat pada waktu yang ditetapkan untuk mengekalkan skor kredit yang baik.

7. Mengambil pinjaman peribadi untuk orang lain

Kadangkala anda mungkin mendapati kawan atau saudara anda mungkin memerlukan dana. Mereka mungkin tidak dapat mengambil pinjaman peribadi atas nama mereka kerana pelbagai sebab. Jika anda fikir anda berbuat baik dengan mengambil pinjaman peribadi dalam nama anda untuk mereka, anda perlu fikirkan lagi perkara serius ini.

Sekiranya mereka tidak dapat membayar balik pinjaman dengan sebab apa pun, anda akan mendapati diri anda dalam hutang yang tidak perlukan. Anda perlu membayar balik pinjaman kerana ia adalah di dalam nama anda. Jika anda tidak dapat membayar ansuran bulanan, maka ia akan menjejaskan skor kredit anda dan anda mungkin dikenakan caj penalti.

Secara keseluruhannya, lebih baik jika anda tidak meminjam untuk orang lain. Sebaliknya, semak cara untuk membantu mereka mendapatkan pinjaman dengan nama mereka sendiri.

Sebelum anda pergi….nikmati baucar hadiah tesco bernilai RM50 (mengikut terma dan syarat) apabila memohon pinjaman peribadi dari Standard Chartered, Citibank atau Alliance melalui laman web Bbazaar.my

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Dana Noriba: Pinjaman Tanpa Riba Dan Faedah

Pinjaman tanpa riba dan kadar faedah? Cuma bayar jumlah yang dipinjam sahaja. Biar betul!

Semua tahu yang sistem perbankan Islam masih tertakluk kepada kadar keuntungan berdasarkan kadar asas Overnight Policy Rate (OPR) yang dikawalselia oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Baru-baru ini Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia (KoPPIM) ada memperkenalkan Dana Noriba, satu sistem pinjaman kewangan tanpa kadar faedah dimana peminjam hanya perlu membayar jumlah wang yang dipinjam sahaja tanpa sebarang tambahan.

Menurut KoPPIM, dana yang diinfaqkan melalui KoPPIM dari sedekah dan infaq orang ramai akan dipecahkan kepada dua bahagian:

1. 50% dana akan digunakan untuk pelaburan strategik untuk mengembangkan dana pinjaman dan menanggung kos operasi

2. 50% dana akan digunakan untuk memberi pinjaman tanpa riba sepenuhnya. Pinjaman yang dirancang untuk diberikan:
– Pinjaman peribadi sehingga RM5,000
– Pinjaman kenderaan sehingga RM50,000
– Pinjaman pendidikan sehingga RM50,000
– Pinjaman perumahan sehingga RM500,000

Sudah pasti terlalu awal untuk kita memberi sebarang komentar tentang usaha baik yang dilakukan oleh KoPPIM ini. Berdasarkan kepada model yang dicadangkan ini, ada beberapa poin penting yang boleh kita bincangkan.

1. Kos Pembiayaan

Photo by Marc Mueller from Pexels

Sistem perbankan yang ada di dunia ketika ini mempunyai kos pembiayaan untuk mendapatkan dana pinjaman. Sekiranya bank bergantung pada dana modal dari pelabur, sudah pasti pelabur mengharapkan pulangan yang lumayan.

Dana modal dari pendeposit juga perlu diberi sedikit pulangan apatah lagi sekiranya perlu pinjaman di antara bank.

Sistem yang diperkenalkan oleh dana Noriba dikatakan modal akan diambil dari dana infaq dan sedekah orang ramai. Ini bermakna dana modal untuk pinjaman ini tidak perlu diberi sebarang pulangan dan pastinya membolehkan dana Noriba untuk tidak mengenakan cas kadar faedah kepada peminjam.

2. Kos Operasi

Antara kekangan yang dihadapi oleh sistem perbankan sedia ada ialah kos operasi yang tinggi. Ini kerana pihak bank bukan sahaja perlu memberikan khidmat dan servis kepada peminjam, tetapi juga kepada pendeposit. Ini termasuklah fasiliti seperti mesin ATM dan CDM selain cawangan bank secara fizikal dan pusat khidmat pelanggan.

Sistem kewangan baru seperti dana Noriba yang diperkenalkan ini tidak memerlukan fasiliti dan servis kepada pendeposit. Justeru, kos operasi sudah pasti lebih rendah berbanding institusi perbankan sedia ada.

3. Permintaan Yang Tinggi

Photo by Aiman Khair Samsol Hairi from Pexels

Dana Noriba sudah pasti akan berhadapan dengan permintaan yang tinggi. Ini kerana belum ada lagi mana-mana institusi yang mampu memberi pinjaman tanpa riba dan kos pembayaran semula pinjaman akan berkurang atau hampir tiada kos.

4. Dana Yang Terhad

Namun begitu, dana Noriba juga mempunyai dana yang terhad berbanding insititusi perbankan. Bayangkan hanya untuk satu pinjaman perumahan, dana Noriba perlu mengumpulkan sehingga RM1 juta dana infaq dan sumbangan. RM500k akan dilaburkan untuk menampung kos operasi manakala RM500k akan diberikan kepada peminjam.

Justeru dana Noriba mungkin memerlukan masa untuk mengumpulkan dana infaq yang mencukupi bagi menampung permintaan tinggi. Sekiranya peminjam berdisiplin dalam pembayaran semula hutang, dana infaq akan semakin membesar dan lebih ramai yang akan mendapat manfaat.

5. Risiko Lewat Bayar

Dana Noriba seperti pinjaman lain mempunyai risiko peminjam lewat membuat pembayaran semula pinjaman. Lebih parah sekiranya peminjam tidak membayar semula pinjaman mereka.

Hal ini berbeza dengan institusi perbankan di mana mereka mempunyai mekanisme tersendiri melalui penalti lewat bayar, menaikkan kadar faedah dan lelongan harta untuk mendapatkan semula hutang bagi individu yang culas membuat pembayaran balik pinjaman.

Kesimpulan

Kredit Gambar: Facebook PPIM

Model yang diperkenalkan oleh KoPPIM ini merupakan satu inisiatif yang sangat menarik. Sudah pasti sokongan yang padu perlu diberi supaya kita dapat melihat satu sistem yang lebih baik berbanding apa yang ada sekarang.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Ramai yang berjaya kumpul aset senang cair seperti emas, dinar, dan boleh bercuti ke luar negara. Ada yang mempunyai akaun unit amanah, tabung haji dan akaun CDS, namun bila nak buat pembiayaan bank untuk beli rumah…

“Awak terlalu muda, tak layak buat pinjaman, kalau nak juga perlu ada guarantor”

“Kosong langsung CCRIS awak, macam susah juga nak lulus pinjaman sebab macam baby, takde rekod kewangan pinjaman langsung”

“Bersih sangat akaun ni, tak pernah buat pinjaman langsung walaupun sudah 30-an, tak ramai macam ini kecuali orang tua dulu-dulu yang suka berurusan secara tunai. Adoiiii. Haha”

Ianya mungkin boleh terjadi kerana kita bekerja sendiri atau terlalu muda.

Usah risau, boleh ikut tips berikut:

1. Daftar dekat SSM syarikat enterprise

2. Buat akaun semasa syarikat di mana-mana bank

3. Buka akaun KWSP

4. Buka akaun cukai (LHDN)

5. Bayar gaji setiap bulan siap tolak KWSP (11%+12%), cukai (kalau nak, tak nak pun ok). Minimum gaji RM2,834 perlu bayar cukai. Kalau tak nak, kurangkan lagi gaji sendiri

6. Buat offer letter dari syarikat sendiri

7. Pastikan bisnes ada duit keluar masuk yang kerap dalam akaun semasa syarikat

8. Konsisten pembayaran gaji selama 6 bulan dan jangan lupa bayaran ke KWSP pun perlu dilakukan

9. Cuba mohon satu kad kredit

10. Pakai kad kredit dan cepat-cepat bayar jadi rekod CCRIS nampak cantik, selepas setahun cuba mohon pembiayaan perumahan

11. Bila sudah bersedia, bank akan minta slip gaji, penyata KWSP, borang BE (kalau ada), slip bayar cukai, atau simpanan di tempat lain seperti deposit tetap, ASB, Tabung Haji, unit amanah dan Saham

Kalau sudah rezeki, InsyaAllah lulus!

Paling penting deposit pun perlu ada juga untuk beli rumah. Dalam 15% juga modal daripada harga rumah untuk beli property subsale. Kalau nak murah, boleh beli rumah baru yang dalam pembinaan. Deposit serendah RM1,000 pun ada.

Jika beli kereta sebenarnya lebih mudah, ada yang boleh buat pinjaman dari kedai tapi hanya tertakluk kepada kereta terpakai sahaja.

Atau paling berani beli guna kad kredit yang menawarkan 0% interest atau kumpul cash back atau point, tetapi dengan syarat kena setel semua outstanding untuk supaya rekod nampak cantik. Bagi umat Islam, pastikan kad kredit patuh syariah ya.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!