3 Fenomena Bubble Yang Pernah Berlaku Dalam Sejarah Manusia

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan khususnya apabila kerajaan meguumumkan moratorium bayaran bank kepada rakyat Malaysia, satu fenomena luar biasa telah berlaku.

Fenomena tersebut adalah kebanjiran pelabur runcit dalam pasaran saham baik dalam atau luar negara, sehingga kemasukan mereka mencecah 40% dalam pasaran. Ditambah lagi dengan pembukaan akaun CDS baru yang mencatatkan rekod pertumbuhan lebih daripada 30% sejak awal PKP.

Kaunter-kaunter saham berkait sektor kesihatan dan teknologi dikejar pelabur rentetan kenaikan mendadak dua sektor ini sejak meletusnya COVID-19. Kelas-kelas saham, eBook saham, sifu-sifu saham tumbuh dengan meluasnya mengajar ‘newbies’ teknik-teknik membuat untung.

Selain daripada itu, skim-skim pelaburan yang sah mahu pun yang tidak sah juga banyak disebarkan di kalangan masyarakat kita.

Banyak pengajaran yang boleh diambil daripada fenomena ini. Dalam tulisan ini, saya ingin berkongsi tentang tiga fenomena spekulasi besar yang pernah direkodkan dalam sejarah.

Semoga ia menjadi pedoman buat kita semua, khususnya pelabur yang ghairah mengejar keuntungan segera tanpa asas ilmu pelaburan yang betul.

1. Tulip and Bulb Craze Bubble

Fenomena Tulip and Bulb Craze ini berlaku daripada tahun 1634 hingga 1637 di Holland. Apa yang berlaku adalah masyarakat di Holland ketika itu telah menjadi ‘gila’ mengumpul kuntuman Tulip untuk dijadikan aset.

Harganya ketika itu paling rendah bersamaan harga seulas bawang dan paling tinggi sekuntum Tulip mampu membeli sebidang tanah.

Ianya bermula pada tahun 1593 apabila sejenis Tulip dibawa dari Turki ketika itu dan Tulip tersebut diserang sejenis virus tidak berbahaya yang dinamakan sebagai ‘mosaic’. Virus tersebut telah menjadikan corak Tulip itu lebih menarik dan cantik.

Maka ketika itu, melihat jenis Tulip yang luar biasa ini, ramai yang berusaha memilikinya. Ia telah menyebabkan permintaan (demand) terhadapnya meningkat mendadak dan hasilnya harganya turut meningkat.

Kenaikan harga itu mendorong lebih ramai orang memilikinya dengan harapan akan ada orang lain yang mahu membelinya.

Perkara ini berterusan termasuklah mereka yang mengambil kesempatan ke atas keinginan orang di luar Holland yang turut menunjukkan minat tetapi tidak tahu akan harga pasaran Tulip ini, dan ia menyebabkan berlakunya spekulasi harga.

Akhirnya pada tahun 1637, beberapa pihak yang mula sedar akan fenomena tidak normal ini bertindak menjual kuntuman Tulip mereka, seterusnya menyebabkan ramai orang panik dan menjual Tulip mereka juga.

Ini telah menyebabkan penawaran (supply) Tulip meningkat dengan begitu pantas dan akhirnya harganya jatuh mendadak dan pada ketika itulah, bubble pun pecah.

2. Dotcom Bubble

Fenomena Dotcom berlaku pada tahun 1990-an. Ia berlaku di saat semua orang menjadi ‘gila’ dengan kemunculan syarikat-syarikat teknologi baru yang terus menawarkan saham mereka di NASDAQ tanpa sebarang bukti pencapaian dan keuntungan.

Ramai berlumba-lumba untuk mendapatkan saham syarikat-syarikat ini yang kebanyakannya menggunakan nama .com di belakang.

Pembelian saham-saham ini disebabkan kemudahan mendapatkan pinjaman dan modal, terlalu yakin dengan masa depan industri teknologi ketika itu dan spekulasi. Semakin hari, harga saham-saham di dalam kaunter teknologi semakin naik.

Lebih ramai tertarik, masuk membeli saham ini dan harga terus naik. Ramai yang melabur tanpa melihat kepada asas kewangan dan prestasi syarikat. Sebaliknya, pelaburan dibuat hanya berdasarkan sentimen baik industri teknologi yang dijangka terus berkembang pada hari esok.

Setelah lima tahun, akhirnya pada tahun 2000 ketika prestasi kaunter saham teknologi berada di tahap tertinggi, beberapa syarikat besar seperti Dell dan Cisco telah menjual saham-saham mereka secara besar-besaran. Tindakan ini telah menimbulkan panik dalam kalangan banyak pihak lantas masing-masing mula menjual saham mereka.

Akhirnya penawaran saham-saham ini meningkat dengan begitu pantas dan akhirnya harganya jatuh mendadak dan pada ketika itulah bubble pun pecah.

3. Beanie Babies Bubble

Kredit Gambar: Amazon

Ini antara fenomena yang pelik tetapi coraknya lebih kurang sama. Berlaku lebih kurang waktu yang sama dengan Dotcom Bubble. Ty Inc, nama syarikat yang menghasilkan patung mainan dengan menggunakan butiran plastik telah diasaskan oleh Ty Warner.

Strategi pemasaran Warner berhasil sehingga menyebabkan rakyat Amerika Syarikat menjadi ‘gila’ dengan produknya yang dikeluarkan secara berperingkat mengikut jenis, dalam kuantiti yang terhad dan hanya dijual kepada beberapa syarikat untuk dijual kembali pada orang ramai. Ia adalah perkara yang baru dan ramai menginginkannya sehingga ada kes saling berbunuhan.

Ty Inc berjaya menjana USD1 bilion dan pernah pada satu ketika, transaksi jual beli Beanie Babies mendominasi 10% daripada pasaran eBay. Ramai mengambil kesempatan ke atas Beanie Babies sehingga harga asalnya sebanyak USD50, boleh mencecah ribuan USD melalui bidaan.

Ia berterusan dan menyebabkan semakin hari semakin ramai yang inginkannya untuk membuat untung di atas jualan kepada pihak lain.

Akhirnya pada penghujung tahun 1990-an, Ty Inc mengumumkan bahawa Beanie Babies tidak lagi akan dikeluarkan. Langkah ini diharapkan akan menyebabkan harga Beanie Babies semakin meningkat disebabkan kurangnya penawaran dan meningkatnya permintaan dalam pasaran tetapi sebaliknya berlaku apabila ramai yang mula menjualnya kembali.

Seperti biasa,  penawaran Beanie Babies meningkat dengan begitu pantas dan akhirnya harganya jatuh mendadak dan pada ketika itulah bubble pun pecah.

Renungan

Satu kertas kajian oleh dua pensyarah ekonomi, David Tuckett dan Richard Taffler membuat kesimpulan bahawa gelembung-gelembung ini mempunyai faktor yang sama iaitu sifat manusia yang cepat teruja dengan fenomena baru.

Mereka akan berasa puas jika menjadi sebahagian daripada fenomena ini apatah lagi mendapat keuntungan di atasnya, sehingga sanggup mengenepikan logik dan asas berfikir.

Maka persoalannya, adakah wujud perbezaan dalam fenomena yang mendominasi psaran saham hari ini?

Kata Imam al-Ghazali yang mafhumnya bermaksud maslahah (kebaikan) dan mafsadah (keburukan) sesuatu perkara boleh diketahui dengan akal dan percubaan orang lain (sejarah).

Renungkan dan jangan sampai kita ‘terciduk’.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Status Saham Patuh Syariah Sering Berubah

Pelaburan merupakan satu tindakan di mana pelabur melaburkan wang atau aset ke dalam pasaran modal dengan menjangkakan pulangan pada masa akan datang dapat meningkat. Seperti yang diketahui ramai, terdapat pelaburan secara Islamik dan juga konvensional. Pelaburan Islamik dapat didefinisikan sebagai pelabur yang menyumbang wang mereka bagi tujuan memperoleh keuntungan yang dibenarkan dalam syariat Islam. Manakala pelaburan konvensional adalah bebas dimana segala aktiviti pelaburan tidak perlu bertepatan dengan syariat Islam.

Terdapat dua pendekatan bagi mewujudkan kebolehan pasaran saham dalam sektor kewangan Islam di Malaysia. Pertama adalah dengan mengenal pasti produk dan perkhidmatan konvensional sedia ada yang secara amnya boleh diterima oleh Islam, dan mengubah suai dan menghapuskan sebarang unsur terlarang yang dapat mematuhi prinsip Syariah. Kedua, dengan melibatkan penggunaan pelbagai prinsip Syariah untuk memudahkan penghasilan dan inovasi produk dan perkhidmatan baharu.

Antara isu yang ingin dihuraikan adalah saham-saham yang patuh syariah kerap berubah statusnya menjadi saham tidak patuh syariah. Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan mengemas kini status saham-saham patuh syariah di Bursa Malaysia pada setiap tahun sebanyak dua kali.  

Antara kriteria yang diukur oleh pihak MPS dalam menentukan sesuatu saham patuh syariah adalah berdasarkan aktiviti utama syarikat. Secara jelasnya, semua aktiviti yang dijalankan oleh syarikat mestilah tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebagai contoh, pihak MPS akan mengeluarkan sesuatu syarikat atau sekuriti daripada senarai sekuriti lulus syariah apabila operasi utama syarikat berteraskan riba, aktiviti perjudian, mengeluar atau memasarkan produk yang haram serta menjalankan kegiatan yang mempunyai unsur gharar iaitu ketidakpastian dalam perniagaan sesebuah syarikat.

Antara saham patuh syariah popular yang bertukar statusnya menjadi saham tidak patuh syariah adalah REDtone Digital Berhad. REDtone Digital Berhad merupakan syarikat komunikasi di Malaysia dan telah disenaraikan sebagai saham patuh syariah pada Mei 2020. Namun, status saham syarikat ini berubah kepada saham tidak patuh syariah pada Mei 2021. Walaubagaimanapun, saham ini bertukar kembali ke dalam senarai saham patuh syariah pada Mei 2022. Secara keseluruhannya, saham REDtone Digital Berhad telah berubah status syariahnya sebanyak tiga kali dalam tempoh dua tahun.

Oleh itu, setiap pelabur yang mengutamakan pelaburan patuh syariah, perlulah berhati-hati dalam pemilihan saham yang sering berubah status patuh syariahnya dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa saham tersebut. Hal ini kerana, apabila saham yang dimiliki dalam tempoh pengumuman untuk bertukar statusnya kepada saham tidak patuh syariah, pelabur perlulah menjual dengan kadar segera saham yang dimiliki itu untuk mendapatkan keuntungan yang halal. Manakala, selepas pengumuman dibuat, saham patuh syariah yang bertukar statusnya akan menjadikan keuntungan yang didapati oleh pelabur tidak halal dan keuntungan tersebut perlulah diderma atau dibuat amal kebajikan. 

Artikel sumbangan:

NUR ZULKIRAH BINTI ZULKIFLI (288890)

BIFS3013 ISLAMIC INVESTMENT,

Universiti Utara Malaysia (UUM)

Baca lagi: Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee