6 Nasihat Martin Tarlie Mengenai Pengurusan Pelaburan

Kalau nak tahu, Martin Tarlie adalah seorang portfolio manager di GMO Asset Management yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Firma pengurusan aset Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO) ini mempunyai $118 bilion USD aset di bawah pengurusan mereka.

Baru-baru ini, beliau telah memberikan respon kepada soalan daripada orang awam mengenai pasaran saham Amerika Syarikat yang dikatakan sedang mengalami market bubble. Beliau berkata bahawa Bubble Model berlaku apabila waktu pasaran yang baik, valuation semakin tinggi dan diharapkan semakin baik selari dengan sentimen yang bagus.

Manakala bubble meletup apabila waktu pasaran, valuation dan sentimen semakin buruk. Disebabkan hal ini, Martin kongsikan 6 perkara asas dalam menguruskan pelaburan peribadi. Menurut beliau, tips ini khas untuk mereka yang ingin bertahan lama dalam pasaran.

#1- Kita Adalah “Saver”, Bukan Seorang Pelabur

Tidak seperti Warren Buffet yang mengambil alih sesebuah syarikat dan boleh memberikan ‘push’ terhadap arah pasaran, pelabur runcit seperti kita sebenarnya membuat spekulasi dengan cara membeli saham hari ini dan mengharapkan kenaikan harga pada masa akan datang.

Ditanya pada sekumpulan pemain poker sama ada mereka sanggup menggunakan wang persaraan untuk diletakkan dalam permainan poker, jawapan yang diberikan sudah pasti tidak sanggup sama sekali.

Walaubagaimanapun, ramai juga yang membeli saham tanpa mengetahui angka-angka, asas sesebuah syarikat dan perkara wajib yang lain, ada pula yang membeli saham sebab mendengar buy call daripada orang ramai.

Walhal perkara paling utama ialah risiko dan seringkali disebut:

Tugas seorang pelabur adalah menguruskan risiko, bukan mencari keuntungan

#2- Jangan Lupakan Fixed Income Asset Sebagai Sumber Keuntungan

Pelaburan hanya mendatangkan 2 output sahaja, sama ada keuntungan atau kerugian. Pada masa yang sama, pasaran dilihat sangat volatile lebih-lebih lagi apabila wujudnya High Frequency Trading dan Monetary Flows Push yang menyebabkan ia bergerak dalam satu arah sahaja. Inilah sebabnya pelabur harus diversify pelaburan mereka dalam fixed income.

Pulangannya boleh mengurangkan portfolio volatility.

#3- Kita Tak Boleh Buy Low Jika Tidak Sell High

Kebanyakan pelabur tahu tentang “Buy Low Sell High” dan selalu mantra ini diulang-ulang. Pada masa yang sama, tahukah anda yang majority kita sangat bagus dalam fasa membeli saham tetapi tidak keruan apabila mahu menjual saham?

Faktor emosi memainkan peranan penting dalam pelaburan terutamanya pada waktu pasaran berdarah dengan teruknya.

#4- Sabar Membawa Keuntungan

Selalu kita bertanya kepada orang di dalam pasaran, mereka ini pelabur jenis apa. Jawapan yang biasa diterima adalah pelabur jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan perkara sebaliknya dan majoriti pelabur didorong oleh emosi.

#5- Tiada Trend Yang Kekal

Pepatah daripada Wall Street mengatakan “Trend is your friend”. Malangnya ramai pelabur yang beranggapan sesebuah trend tersebut berkekalan. Sebagai contoh pada tahun 2007, pasaran berkembang pada kemuncaknya tetapi 2008 telah berlaku crash dalam pasaran dikenali sebagai Subprime Mortgage Crisis.

Jika trend adalah rakan karib kita, pastikan kita tidak tersalah dalam melihat trend itu sendiri.

#6- Sikap Suka Membandingkan Tidak Patut Diamalkan

Membandingkan prestasi dengan orang lain adakalanya mampu menjejaskan pencapaian seseorang pelabur. Sebaliknya, kita harus lihat target yang lebih realistik serta berpadanan dengan matlamat kita dalam pelaburan.

Jika kita tanya seorang pelabur A, dia menceritakan pulangan beliau 16% kemudian anda pun ingin bersaing dengannya. Lantas emosi seperti ini bakal membuatkan kita overtrade, tak cut loss dan bermacam-macam lagi.

Hakikatnya, kita pasti tidak mampu mengawal output tetapi kita boleh menguruskan risiko sebaik yang mungkin. Semoga tips yang diberikan mampu membantu anda menjadi pelabur yang cemerlang. Oh ya, jika anda ingin membaca tips membeli saham oleh Charlie Munger dan Warren Buffet, orang terkaya di dunia boleh terus klik di sini.

Artikel ini ditulis oleh Faiz Azizan– Storyteller di InvestorMY blog kewangan khas untuk rujukan para pelabur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee