6 Nasihat Martin Tarlie Mengenai Pengurusan Pelaburan

Kalau nak tahu, Martin Tarlie adalah seorang portfolio manager di GMO Asset Management yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Firma pengurusan aset Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO) ini mempunyai $118 bilion USD aset di bawah pengurusan mereka.

Baru-baru ini, beliau telah memberikan respon kepada soalan daripada orang awam mengenai pasaran saham Amerika Syarikat yang dikatakan sedang mengalami market bubble. Beliau berkata bahawa Bubble Model berlaku apabila waktu pasaran yang baik, valuation semakin tinggi dan diharapkan semakin baik selari dengan sentimen yang bagus.

Manakala bubble meletup apabila waktu pasaran, valuation dan sentimen semakin buruk. Disebabkan hal ini, Martin kongsikan 6 perkara asas dalam menguruskan pelaburan peribadi. Menurut beliau, tips ini khas untuk mereka yang ingin bertahan lama dalam pasaran.

#1- Kita Adalah “Saver”, Bukan Seorang Pelabur

Tidak seperti Warren Buffet yang mengambil alih sesebuah syarikat dan boleh memberikan ‘push’ terhadap arah pasaran, pelabur runcit seperti kita sebenarnya membuat spekulasi dengan cara membeli saham hari ini dan mengharapkan kenaikan harga pada masa akan datang.

Ditanya pada sekumpulan pemain poker sama ada mereka sanggup menggunakan wang persaraan untuk diletakkan dalam permainan poker, jawapan yang diberikan sudah pasti tidak sanggup sama sekali.

Walaubagaimanapun, ramai juga yang membeli saham tanpa mengetahui angka-angka, asas sesebuah syarikat dan perkara wajib yang lain, ada pula yang membeli saham sebab mendengar buy call daripada orang ramai.

Walhal perkara paling utama ialah risiko dan seringkali disebut:

Tugas seorang pelabur adalah menguruskan risiko, bukan mencari keuntungan

#2- Jangan Lupakan Fixed Income Asset Sebagai Sumber Keuntungan

Pelaburan hanya mendatangkan 2 output sahaja, sama ada keuntungan atau kerugian. Pada masa yang sama, pasaran dilihat sangat volatile lebih-lebih lagi apabila wujudnya High Frequency Trading dan Monetary Flows Push yang menyebabkan ia bergerak dalam satu arah sahaja. Inilah sebabnya pelabur harus diversify pelaburan mereka dalam fixed income.

Pulangannya boleh mengurangkan portfolio volatility.

#3- Kita Tak Boleh Buy Low Jika Tidak Sell High

Kebanyakan pelabur tahu tentang “Buy Low Sell High” dan selalu mantra ini diulang-ulang. Pada masa yang sama, tahukah anda yang majority kita sangat bagus dalam fasa membeli saham tetapi tidak keruan apabila mahu menjual saham?

Faktor emosi memainkan peranan penting dalam pelaburan terutamanya pada waktu pasaran berdarah dengan teruknya.

#4- Sabar Membawa Keuntungan

Selalu kita bertanya kepada orang di dalam pasaran, mereka ini pelabur jenis apa. Jawapan yang biasa diterima adalah pelabur jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan perkara sebaliknya dan majoriti pelabur didorong oleh emosi.

#5- Tiada Trend Yang Kekal

Pepatah daripada Wall Street mengatakan “Trend is your friend”. Malangnya ramai pelabur yang beranggapan sesebuah trend tersebut berkekalan. Sebagai contoh pada tahun 2007, pasaran berkembang pada kemuncaknya tetapi 2008 telah berlaku crash dalam pasaran dikenali sebagai Subprime Mortgage Crisis.

Jika trend adalah rakan karib kita, pastikan kita tidak tersalah dalam melihat trend itu sendiri.

#6- Sikap Suka Membandingkan Tidak Patut Diamalkan

Membandingkan prestasi dengan orang lain adakalanya mampu menjejaskan pencapaian seseorang pelabur. Sebaliknya, kita harus lihat target yang lebih realistik serta berpadanan dengan matlamat kita dalam pelaburan.

Jika kita tanya seorang pelabur A, dia menceritakan pulangan beliau 16% kemudian anda pun ingin bersaing dengannya. Lantas emosi seperti ini bakal membuatkan kita overtrade, tak cut loss dan bermacam-macam lagi.

Hakikatnya, kita pasti tidak mampu mengawal output tetapi kita boleh menguruskan risiko sebaik yang mungkin. Semoga tips yang diberikan mampu membantu anda menjadi pelabur yang cemerlang. Oh ya, jika anda ingin membaca tips membeli saham oleh Charlie Munger dan Warren Buffet, orang terkaya di dunia boleh terus klik di sini.

Artikel ini ditulis oleh Faiz Azizan– Storyteller di InvestorMY blog kewangan khas untuk rujukan para pelabur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!