6 Nasihat Martin Tarlie Mengenai Pengurusan Pelaburan

Kalau nak tahu, Martin Tarlie adalah seorang portfolio manager di GMO Asset Management yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Firma pengurusan aset Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO) ini mempunyai $118 bilion USD aset di bawah pengurusan mereka.

Baru-baru ini, beliau telah memberikan respon kepada soalan daripada orang awam mengenai pasaran saham Amerika Syarikat yang dikatakan sedang mengalami market bubble. Beliau berkata bahawa Bubble Model berlaku apabila waktu pasaran yang baik, valuation semakin tinggi dan diharapkan semakin baik selari dengan sentimen yang bagus.

Manakala bubble meletup apabila waktu pasaran, valuation dan sentimen semakin buruk. Disebabkan hal ini, Martin kongsikan 6 perkara asas dalam menguruskan pelaburan peribadi. Menurut beliau, tips ini khas untuk mereka yang ingin bertahan lama dalam pasaran.

#1- Kita Adalah “Saver”, Bukan Seorang Pelabur

Tidak seperti Warren Buffet yang mengambil alih sesebuah syarikat dan boleh memberikan ‘push’ terhadap arah pasaran, pelabur runcit seperti kita sebenarnya membuat spekulasi dengan cara membeli saham hari ini dan mengharapkan kenaikan harga pada masa akan datang.

Ditanya pada sekumpulan pemain poker sama ada mereka sanggup menggunakan wang persaraan untuk diletakkan dalam permainan poker, jawapan yang diberikan sudah pasti tidak sanggup sama sekali.

Walaubagaimanapun, ramai juga yang membeli saham tanpa mengetahui angka-angka, asas sesebuah syarikat dan perkara wajib yang lain, ada pula yang membeli saham sebab mendengar buy call daripada orang ramai.

Walhal perkara paling utama ialah risiko dan seringkali disebut:

Tugas seorang pelabur adalah menguruskan risiko, bukan mencari keuntungan

#2- Jangan Lupakan Fixed Income Asset Sebagai Sumber Keuntungan

Pelaburan hanya mendatangkan 2 output sahaja, sama ada keuntungan atau kerugian. Pada masa yang sama, pasaran dilihat sangat volatile lebih-lebih lagi apabila wujudnya High Frequency Trading dan Monetary Flows Push yang menyebabkan ia bergerak dalam satu arah sahaja. Inilah sebabnya pelabur harus diversify pelaburan mereka dalam fixed income.

Pulangannya boleh mengurangkan portfolio volatility.

#3- Kita Tak Boleh Buy Low Jika Tidak Sell High

Kebanyakan pelabur tahu tentang “Buy Low Sell High” dan selalu mantra ini diulang-ulang. Pada masa yang sama, tahukah anda yang majority kita sangat bagus dalam fasa membeli saham tetapi tidak keruan apabila mahu menjual saham?

Faktor emosi memainkan peranan penting dalam pelaburan terutamanya pada waktu pasaran berdarah dengan teruknya.

#4- Sabar Membawa Keuntungan

Selalu kita bertanya kepada orang di dalam pasaran, mereka ini pelabur jenis apa. Jawapan yang biasa diterima adalah pelabur jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan perkara sebaliknya dan majoriti pelabur didorong oleh emosi.

#5- Tiada Trend Yang Kekal

Pepatah daripada Wall Street mengatakan “Trend is your friend”. Malangnya ramai pelabur yang beranggapan sesebuah trend tersebut berkekalan. Sebagai contoh pada tahun 2007, pasaran berkembang pada kemuncaknya tetapi 2008 telah berlaku crash dalam pasaran dikenali sebagai Subprime Mortgage Crisis.

Jika trend adalah rakan karib kita, pastikan kita tidak tersalah dalam melihat trend itu sendiri.

#6- Sikap Suka Membandingkan Tidak Patut Diamalkan

Membandingkan prestasi dengan orang lain adakalanya mampu menjejaskan pencapaian seseorang pelabur. Sebaliknya, kita harus lihat target yang lebih realistik serta berpadanan dengan matlamat kita dalam pelaburan.

Jika kita tanya seorang pelabur A, dia menceritakan pulangan beliau 16% kemudian anda pun ingin bersaing dengannya. Lantas emosi seperti ini bakal membuatkan kita overtrade, tak cut loss dan bermacam-macam lagi.

Hakikatnya, kita pasti tidak mampu mengawal output tetapi kita boleh menguruskan risiko sebaik yang mungkin. Semoga tips yang diberikan mampu membantu anda menjadi pelabur yang cemerlang. Oh ya, jika anda ingin membaca tips membeli saham oleh Charlie Munger dan Warren Buffet, orang terkaya di dunia boleh terus klik di sini.

Artikel ini ditulis oleh Faiz Azizan– Storyteller di InvestorMY blog kewangan khas untuk rujukan para pelabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur