Amerika Syarikat Tidak Terlepas Dengan Skandal Insider Trading Di Kalangan Ahli Politik Mereka

Insider trading atau lebih dikenali sebagai penglibatan orang dalam didalam pembelian sesebuah saham adalah perkara yang tidak dapat dielakan didalam dunia pelaburan. Penglibatan orang dalam ini menjadikan pasaran saham dicemari dengan penipuan.

Kebiasaan orang dalam yang melakukan insider trading ini terdiri daripada lembaga pengarah dan kaum kerabat serta sahabat handai yang mana mereka ini mempunyai maklumat penting yang boleh mempengaruhi harga saham pada masa hadapan.

Selain daripada orang dalam syarikat itu sendiri, golongan ahli politik juga tidak terkecuali dalam menjalankan insider trading ini. Amerika Syarikat yang merupakan negara maju pun tidak terlepas daripada melakukan insider trading ini.

Ketika awal tahun ini sebelum Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan Covid-19 sebagai pandemik, seramai 4 orang ahli politik di negara tersebut telah didapati melakukan aktiviti insider trading saham-saham di Wall Street.

Richard Burr, Kredit Gambar: WWAYTV3

Kes yang mendapat perhatian akhbar di negara tersebut melibatkan 4 orang ahli senator iaitu Richard Burr, Kelly Loeffler, Dianne Feinstein dan Jim Inhoffe. Mereka ini telah dituduh melakukan insider trading sebelum berlakunya krisis pandemik pada tahun ini.

Apa yang berlaku adalah mereka telah menjual hampir keseluruhan saham mereka sebelum kerajaan Amerika Syarikat mengisytiharkan krisis pandemik secara rasmi di seluruh negara. Ketika mereka menjual saham tersebut, ekonomi Amerika Syarikat masih belum terjejas sepenuhnya akibat krisis ini.

Tindakan yang dilakukan oleh mereka ini adalah kerana mereka telah mengetahui bahawa Covid-19 ini bakal diisytiharkan sebagai pandemik seperti yang berlaku pada tahun 1818 di Sepanyol yang telah membunuh seramai 20-50 juta orang. Walaubagaimanapun, hanya Senator Richard Burr sahaja yang masih dalam siasatan dan tiga lagi senator didapati tidak bersalah oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Senator Richard Burr dipercayai telah menjual di antara USD628,000 dan USD1.7 juta sahamnya dengan melakukan 33 transaksi dalam tempoh satu hari pada 13 Februari 2020. Hal ini telah menarik minat pihak SEC untuk menyiasat dengan lebih lanjut tindakan yang dibuat oleh senator tersebut.

Beliau dituduh mengetahui maklumat tersebut daripada Dr Anthony Fauci sebelum maklumat tersebut didedahkan oleh media kepada orang ramai. Dengan mengetahui maklumat yang terdedah itu secara sulit, pihak berkuasa Amerika Syarikat telah mengklasifikasikan tindakan yang dilakukan oleh Richard Burr ini sebagai insider trading.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat telah menggubal undang-undang khusus mengenai perkara ini pada tahun 1978 apabila skandal pertama yang melibatkan Richard Nixon yang terjejas disebabkan oleh skandal Watergate yang telah menamatkan karier politik beliau.

Kredit Gambar: NPR

Pada tahun 2012 pula ketika era Presiden Barack Obama, satu undang-undang khas yang dikenali sebagai Stock Act telah diluluskan untuk mengahalang mana-mana ahli kongres melakukan insider trading di dalam  pasaran saham ketika masih bergelar ahli politik. Ini bertujuan untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku.

Kredit Gambar: CNBC

Ketika isu ini dibentangkan di dalam dewan senat, seramai 93 orang menyokong dan 3 ahli politik menentang. Ironinya, Richard Burr merupakan di antara 3 orang yang menentang isu ini.

Kini pihak SEC masih lagi menjalankan siasatan dan pihak FBI telah mengambil telefon pintar Richard Burr bagi membantu mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Penting Dalam Trading Plan

Dalam pelaburan saham, persoalan yang selalu timbul dalam kalangan pelabur adalah saham apa yang boleh dibeli dan bilakah masa terbaik untuk membuat pembelian. Bagi menjawab persoalan itu, sudah pasti para pelabur akan menggunakan ilmu Analisis Fundamental dan juga Analisis Teknikal.

Namun begitu, dua jenis analisis tersebut sememangnya penting dan terbukti membantu para pelabur dan terdapat satu lagi perkara yang sering pelabur alpa, trading plan.

Dengarnya remeh, tapi apa kata jika anda buat dahulu trading plan anda dan lihat kesannya.

Tak tahu apa fungsi trading plan dan tak tahu apa yang perlu ada dalam trading plan anda?

Jom tonton 3 perkara penting dalam trading plan. Semoga bermanfaat.

Trading plan merupakan satu rekod pembelian saham anda. Maklumat-maklumat penting berkenaan pelaburan anda perlu direkodkan. Cuba bayangkan jika dalam tempoh masa 6 bulan, berapa jual beli saham yang berlaku.

Ada yang untung, ada yang rugi. Tapi adakah anda ingat dan yakin teknik belian mana yang membuat keuntungan dan kerugian tanpa melihat semula kepada rekod?

3 perkara ini merupakan perkara asas dan penting perlu ada dalam trading plan anda.

  1. Harga belian
  2. Harga sasaran
  3. Stop loss

Harga belian adalah harga ketika anda membuat pembelian saham tersebut. Untuk membantu anda pada masa hadapan, anda boleh meletakkan juga sebab kenapa anda membeli saham tersebut dan kenapa pada harga tersebut.

Harga sasaran merupakan harga jualan yang anda sasarkan selepas mendapat keuntungan. Harga ini boleh ditentukan melalui beberapa perkara seperti yang ditunjukkan dalam video di atas.

Stop loss pula merupakan satu harga yang ditentukan oleh pelabur untuk meminimumkan kerugian. Ini boleh dilakukan menggunakan kadar peratusan kerugian yang anda sanggup rugi dan juga berdasarkan analisis teknikal.

Itulah 3 perkara penting dalam trading plan yang perlu ada. Seringkali para pelabur alpa akan perkara ini dan betapa pentingnya rekod ini untuk membantu anda menganalisis keuntungan dan kerugian pelaburan saham anda.

Semoga ilmu kali ini bermanfaat dan dapat membantu anda berjaya dalam dunia pelaburan!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.