Amerika Syarikat Tidak Terlepas Dengan Skandal Insider Trading Di Kalangan Ahli Politik Mereka

Insider trading atau lebih dikenali sebagai penglibatan orang dalam didalam pembelian sesebuah saham adalah perkara yang tidak dapat dielakan didalam dunia pelaburan. Penglibatan orang dalam ini menjadikan pasaran saham dicemari dengan penipuan.

Kebiasaan orang dalam yang melakukan insider trading ini terdiri daripada lembaga pengarah dan kaum kerabat serta sahabat handai yang mana mereka ini mempunyai maklumat penting yang boleh mempengaruhi harga saham pada masa hadapan.

Selain daripada orang dalam syarikat itu sendiri, golongan ahli politik juga tidak terkecuali dalam menjalankan insider trading ini. Amerika Syarikat yang merupakan negara maju pun tidak terlepas daripada melakukan insider trading ini.

Ketika awal tahun ini sebelum Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan Covid-19 sebagai pandemik, seramai 4 orang ahli politik di negara tersebut telah didapati melakukan aktiviti insider trading saham-saham di Wall Street.

Richard Burr, Kredit Gambar: WWAYTV3

Kes yang mendapat perhatian akhbar di negara tersebut melibatkan 4 orang ahli senator iaitu Richard Burr, Kelly Loeffler, Dianne Feinstein dan Jim Inhoffe. Mereka ini telah dituduh melakukan insider trading sebelum berlakunya krisis pandemik pada tahun ini.

Apa yang berlaku adalah mereka telah menjual hampir keseluruhan saham mereka sebelum kerajaan Amerika Syarikat mengisytiharkan krisis pandemik secara rasmi di seluruh negara. Ketika mereka menjual saham tersebut, ekonomi Amerika Syarikat masih belum terjejas sepenuhnya akibat krisis ini.

Tindakan yang dilakukan oleh mereka ini adalah kerana mereka telah mengetahui bahawa Covid-19 ini bakal diisytiharkan sebagai pandemik seperti yang berlaku pada tahun 1818 di Sepanyol yang telah membunuh seramai 20-50 juta orang. Walaubagaimanapun, hanya Senator Richard Burr sahaja yang masih dalam siasatan dan tiga lagi senator didapati tidak bersalah oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Senator Richard Burr dipercayai telah menjual di antara USD628,000 dan USD1.7 juta sahamnya dengan melakukan 33 transaksi dalam tempoh satu hari pada 13 Februari 2020. Hal ini telah menarik minat pihak SEC untuk menyiasat dengan lebih lanjut tindakan yang dibuat oleh senator tersebut.

Beliau dituduh mengetahui maklumat tersebut daripada Dr Anthony Fauci sebelum maklumat tersebut didedahkan oleh media kepada orang ramai. Dengan mengetahui maklumat yang terdedah itu secara sulit, pihak berkuasa Amerika Syarikat telah mengklasifikasikan tindakan yang dilakukan oleh Richard Burr ini sebagai insider trading.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat telah menggubal undang-undang khusus mengenai perkara ini pada tahun 1978 apabila skandal pertama yang melibatkan Richard Nixon yang terjejas disebabkan oleh skandal Watergate yang telah menamatkan karier politik beliau.

Kredit Gambar: NPR

Pada tahun 2012 pula ketika era Presiden Barack Obama, satu undang-undang khas yang dikenali sebagai Stock Act telah diluluskan untuk mengahalang mana-mana ahli kongres melakukan insider trading di dalam  pasaran saham ketika masih bergelar ahli politik. Ini bertujuan untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku.

Kredit Gambar: CNBC

Ketika isu ini dibentangkan di dalam dewan senat, seramai 93 orang menyokong dan 3 ahli politik menentang. Ironinya, Richard Burr merupakan di antara 3 orang yang menentang isu ini.

Kini pihak SEC masih lagi menjalankan siasatan dan pihak FBI telah mengambil telefon pintar Richard Burr bagi membantu mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur