Amerika Syarikat Tidak Terlepas Dengan Skandal Insider Trading Di Kalangan Ahli Politik Mereka

Insider trading atau lebih dikenali sebagai penglibatan orang dalam didalam pembelian sesebuah saham adalah perkara yang tidak dapat dielakan didalam dunia pelaburan. Penglibatan orang dalam ini menjadikan pasaran saham dicemari dengan penipuan.

Kebiasaan orang dalam yang melakukan insider trading ini terdiri daripada lembaga pengarah dan kaum kerabat serta sahabat handai yang mana mereka ini mempunyai maklumat penting yang boleh mempengaruhi harga saham pada masa hadapan.

Selain daripada orang dalam syarikat itu sendiri, golongan ahli politik juga tidak terkecuali dalam menjalankan insider trading ini. Amerika Syarikat yang merupakan negara maju pun tidak terlepas daripada melakukan insider trading ini.

Ketika awal tahun ini sebelum Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan Covid-19 sebagai pandemik, seramai 4 orang ahli politik di negara tersebut telah didapati melakukan aktiviti insider trading saham-saham di Wall Street.

Richard Burr, Kredit Gambar: WWAYTV3

Kes yang mendapat perhatian akhbar di negara tersebut melibatkan 4 orang ahli senator iaitu Richard Burr, Kelly Loeffler, Dianne Feinstein dan Jim Inhoffe. Mereka ini telah dituduh melakukan insider trading sebelum berlakunya krisis pandemik pada tahun ini.

Apa yang berlaku adalah mereka telah menjual hampir keseluruhan saham mereka sebelum kerajaan Amerika Syarikat mengisytiharkan krisis pandemik secara rasmi di seluruh negara. Ketika mereka menjual saham tersebut, ekonomi Amerika Syarikat masih belum terjejas sepenuhnya akibat krisis ini.

Tindakan yang dilakukan oleh mereka ini adalah kerana mereka telah mengetahui bahawa Covid-19 ini bakal diisytiharkan sebagai pandemik seperti yang berlaku pada tahun 1818 di Sepanyol yang telah membunuh seramai 20-50 juta orang. Walaubagaimanapun, hanya Senator Richard Burr sahaja yang masih dalam siasatan dan tiga lagi senator didapati tidak bersalah oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Senator Richard Burr dipercayai telah menjual di antara USD628,000 dan USD1.7 juta sahamnya dengan melakukan 33 transaksi dalam tempoh satu hari pada 13 Februari 2020. Hal ini telah menarik minat pihak SEC untuk menyiasat dengan lebih lanjut tindakan yang dibuat oleh senator tersebut.

Beliau dituduh mengetahui maklumat tersebut daripada Dr Anthony Fauci sebelum maklumat tersebut didedahkan oleh media kepada orang ramai. Dengan mengetahui maklumat yang terdedah itu secara sulit, pihak berkuasa Amerika Syarikat telah mengklasifikasikan tindakan yang dilakukan oleh Richard Burr ini sebagai insider trading.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat telah menggubal undang-undang khusus mengenai perkara ini pada tahun 1978 apabila skandal pertama yang melibatkan Richard Nixon yang terjejas disebabkan oleh skandal Watergate yang telah menamatkan karier politik beliau.

Kredit Gambar: NPR

Pada tahun 2012 pula ketika era Presiden Barack Obama, satu undang-undang khas yang dikenali sebagai Stock Act telah diluluskan untuk mengahalang mana-mana ahli kongres melakukan insider trading di dalam  pasaran saham ketika masih bergelar ahli politik. Ini bertujuan untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku.

Kredit Gambar: CNBC

Ketika isu ini dibentangkan di dalam dewan senat, seramai 93 orang menyokong dan 3 ahli politik menentang. Ironinya, Richard Burr merupakan di antara 3 orang yang menentang isu ini.

Kini pihak SEC masih lagi menjalankan siasatan dan pihak FBI telah mengambil telefon pintar Richard Burr bagi membantu mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adidas Bakal Menjual Pemilikan Di Dalam Reebok Bagi Menumpukan Kepada Jenamanya Sendiri

Ketika krisis pandemik Covid-19 yang berlaku sekarang, kita dapat lihat bagaimana perniagaan yang berteraskan e-commerce berjalan dengan rancak. Bagi jenama sukan terkenal dunia, mereka memperolehi pulangan yang sangat lumayan seperti jenama Nike dan Lululemon yang berjaya menggandakan jualan mereka pada tahun lepas.

Baca: Bagaimana Jualan Nike Meningkat Walaupun Berdepan Dengan Covid-19

Walaupun begitu, tidak semua syarikat berasaskan sukan menikmati nasib yang sama terutama jika syarikat itu kurang publisiti di peringkat antarabangsa. Perkara ini terjadi kepada salah sebuah syarikat pakaian sukan yang terkenal pada era 1980-an iaitu Reebok.

Syarikat ini merupakan anak syarikat yang dimiliki oleh gergasi sukan dunia iaitu Adidas.

Permulan Reebok

Kredit Gambar: Envzone

Reebok merupakan sebuah syarikat yang diasakan oleh dua orang adik-beradik Joe dan Jeff Foster yang berasal dari England. Mereka beri nama Reebok yang merupakan sejenis spesis rusa yang terdapat di Afrika.

Pada permulaan syarikat ini, mereka hanya fokus kepada kasut yang digunakan untuk sukan olahraga. Reebok mula memasuki pasaran Amerika Syarikat pada akhir 1970-an yang mana pada era tersebut, banyak syarikat mula bersaing dalam pasaran kasut sukan.

Syarikat ini mula berkembang di Amerika Syarikat apabila Paul Fireman, seorang ahli peniagaan Amerika Syarikat mula menjual kasut tersebut di pasaran Amerika Syarikat. Sambutan yang diterima oleh Reebok sangat menggalakkan.

Paul Fireman melihat potensi tersebut lalu mengambil keputusan untuk membeli Reebok secara keseluruhannya. Beliau berjaya membeli  syarikat tersebut dan mula beroperasi di Boston, Massachusetts. Di era 1980-an, syarikat ini berjaya mengambil tempat di Amerika Syarikat.

Strategi yang digunakan oleh Reebok pada ketika itu adalah dengan memfokuskan kasut kepada kaum wanita yang ingin melakukan senaman aerobik. Ternyata strategi tersebut berjaya dan idea ini berasal dari isteri Paul Fireman sendiri.

Dengan keuntungan yang diperolehi oleh Reebok dalam penjualan kasut senaman aerobik wanita, syarikat itu dapat bersaing dengan Nike dan Adidas yang fokus kepada kasut atlet lelaki terutamanya bola keranjang.

Kemudian di era 1990-an, Reebok turut menghasilkan kasut bola keranjang mereka sendiri yang menggunakan pemain NBA Shaquille O’Neal sebagai duta kasut mereka. Jualan kasut tersebut begitu memberangsangkan dan dalam masa yang singkat sahaja, 10,000 unit kasut berjaya dijual.

Masuk ke era milenium, jualan Reebok semakin berkurangan tetapi masih stabil kerana mereka mempunyai peminat yang tersendiri.

Seterusnya pada tahun 2005, syarikat ini telah dibeli oleh gergasi sukan Jerman iaitu Adidas dengan harga USD3.8 bilion. Bermula dari sini, Reebok mula mengalami penurunan yang mendadak daripada segi jualan walaupun tujuan utama Adidas adalah untuk menyekat kemaraan Nike yang telah mendominasi pasaran Amerika Syarikat.

Kenapa Reebok Gagal?

Kredit Gambar: Complex

Di antara faktor utama yang menyebabkan Reebok gagal bersaing di peringkat antarabangsa adalah disebabkan oleh Adidas itu sendiri. Kekuatan utama yang dimiliki oleh Reebok adalah mereka menjalinkan kerjasama yang baik dengan pemain NBA bagi tujuan pemasaran.

Setelah Adidas memiliki Reebok, Adidas telah memutuskan kerjasama tersebut dengan menggantikan kasut Adidas untuk kegunaan pemain NBA. Ini telah melemahkan jenama Reebok di pasaran.

Selain itu juga, Adidas telah memfokuskan Reebok kepada sukan mixed martial arts (MMA) yang mana suka ini kurang popular jika dibandingkan dengan sukan bola keranjang atau bola sepak.

Dari setahun ke setahun, Reebok tidak mempunyai matlamat yang jelas. Pada tahun lepas, Reebok hanya menyumbang sebanyak 7% jualan kepada Adidas.

Strategi Baru Adidas

Kredit Gambar: CNBC

Oleh yang demikian, Adidas akan menjual Reebok kepada pelabur luar kerana merka sedar sukar untuk fokus kepada dua jenama dalam satu masa. Di antara  pembeli yang dikhabarkan  berminat untuk mendapatkan syarikat tersebut adalah VF Corporation, Authentic Brands Group, Anta Sports, dan juga khabar angin yang mengatakan Shaquille O’Neal juga turut berminat mendapatkan syarikat tersebut.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Adidas disenaraikan di pasaran saham Jerman? Dan saham Nike boleh kita beli di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!