Amerika Syarikat Tidak Terlepas Dengan Skandal Insider Trading Di Kalangan Ahli Politik Mereka

Insider trading atau lebih dikenali sebagai penglibatan orang dalam didalam pembelian sesebuah saham adalah perkara yang tidak dapat dielakan didalam dunia pelaburan. Penglibatan orang dalam ini menjadikan pasaran saham dicemari dengan penipuan.

Kebiasaan orang dalam yang melakukan insider trading ini terdiri daripada lembaga pengarah dan kaum kerabat serta sahabat handai yang mana mereka ini mempunyai maklumat penting yang boleh mempengaruhi harga saham pada masa hadapan.

Selain daripada orang dalam syarikat itu sendiri, golongan ahli politik juga tidak terkecuali dalam menjalankan insider trading ini. Amerika Syarikat yang merupakan negara maju pun tidak terlepas daripada melakukan insider trading ini.

Ketika awal tahun ini sebelum Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan Covid-19 sebagai pandemik, seramai 4 orang ahli politik di negara tersebut telah didapati melakukan aktiviti insider trading saham-saham di Wall Street.

Richard Burr, Kredit Gambar: WWAYTV3

Kes yang mendapat perhatian akhbar di negara tersebut melibatkan 4 orang ahli senator iaitu Richard Burr, Kelly Loeffler, Dianne Feinstein dan Jim Inhoffe. Mereka ini telah dituduh melakukan insider trading sebelum berlakunya krisis pandemik pada tahun ini.

Apa yang berlaku adalah mereka telah menjual hampir keseluruhan saham mereka sebelum kerajaan Amerika Syarikat mengisytiharkan krisis pandemik secara rasmi di seluruh negara. Ketika mereka menjual saham tersebut, ekonomi Amerika Syarikat masih belum terjejas sepenuhnya akibat krisis ini.

Tindakan yang dilakukan oleh mereka ini adalah kerana mereka telah mengetahui bahawa Covid-19 ini bakal diisytiharkan sebagai pandemik seperti yang berlaku pada tahun 1818 di Sepanyol yang telah membunuh seramai 20-50 juta orang. Walaubagaimanapun, hanya Senator Richard Burr sahaja yang masih dalam siasatan dan tiga lagi senator didapati tidak bersalah oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Senator Richard Burr dipercayai telah menjual di antara USD628,000 dan USD1.7 juta sahamnya dengan melakukan 33 transaksi dalam tempoh satu hari pada 13 Februari 2020. Hal ini telah menarik minat pihak SEC untuk menyiasat dengan lebih lanjut tindakan yang dibuat oleh senator tersebut.

Beliau dituduh mengetahui maklumat tersebut daripada Dr Anthony Fauci sebelum maklumat tersebut didedahkan oleh media kepada orang ramai. Dengan mengetahui maklumat yang terdedah itu secara sulit, pihak berkuasa Amerika Syarikat telah mengklasifikasikan tindakan yang dilakukan oleh Richard Burr ini sebagai insider trading.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat telah menggubal undang-undang khusus mengenai perkara ini pada tahun 1978 apabila skandal pertama yang melibatkan Richard Nixon yang terjejas disebabkan oleh skandal Watergate yang telah menamatkan karier politik beliau.

Kredit Gambar: NPR

Pada tahun 2012 pula ketika era Presiden Barack Obama, satu undang-undang khas yang dikenali sebagai Stock Act telah diluluskan untuk mengahalang mana-mana ahli kongres melakukan insider trading di dalam  pasaran saham ketika masih bergelar ahli politik. Ini bertujuan untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku.

Kredit Gambar: CNBC

Ketika isu ini dibentangkan di dalam dewan senat, seramai 93 orang menyokong dan 3 ahli politik menentang. Ironinya, Richard Burr merupakan di antara 3 orang yang menentang isu ini.

Kini pihak SEC masih lagi menjalankan siasatan dan pihak FBI telah mengambil telefon pintar Richard Burr bagi membantu mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee