Asyik Shopping Kat Uniqlo, Jom Tengok Saham Dia

Rakyat Malaysia memang suka sangat shopping ni kan? Di antara tumpuan orang ramai untuk beli pakaian adalah Uniqlo. Uniqlo mendapat jolokan “murah tetapi berkualiti” dan pengasasnya merupakan orang terkaya di Jepun.

Kami pernah berkongsikan berkenaannya di dalam artikel Kisah Uniqlo, Peneraju Pakaian Berkualiti Tinggi Pada Harga Ekonomi. Untuk kali ini, jom dengarkan perkongsian daripada Stallion Brothers berkenaan saham di sebalik jenama Uniqlo ini.

Uniqlo Dah Berusia 70 Tahun

Umur syarikat Uniqlo sudah pun mencecah 70 tahun dan ia adalah antara syarikat terbaik di pasaran saham Jepun dari segi prestasi sebab dalam masa 10 tahun, syarikat Uniqlo telah memberikan keuntungan sebanyak 500% kepada pelabur.

Syarikat ini juga adalah antara syarikat terbesar di Jepun sebaris dengan nama-nama besar seperti Toyota, Softbank dan Mitsubishi.

Kalau korang cuba cari nama Uniqlo dekat platform pasaran global mesti tak jumpa sebab owner kepada jenama Uniqlo adalah syarikat yang bernama FAST RETAILING. Itu adalah saham yang menjadi owner kepada brand pakaian Uniqlo dan saham ni listed di Tokyo Stock Exchange.

Saiz keseluruhan syarikat adalah dalam lingkungan RM250 bilion dan harga saham didagangkan pada RM2500 se-unit.

Fast Retailing melalui jenama Uniqlo mempunyai lebih kurang 2000 outlets di 16 negara di seluruh dunia dengan hasil jualan tahunan mencecah RM80 bilion. Ini telah menjadikan Fast Retailing sebagai syarikat pakaian ketiga terbesar di dunia di belakang Zara (Spain) dan H&M (Sweden).

Saham ini juga adalah di antara saham yang menjadi tunjang kepada prestasi mantap index utama Jepun iaitu Nikkei 225 sejak tahun 2016.

Kat Malaysia sahaja, Uniqlo ada lebih kurang 50 outlets dan jumlah ini mungkin akan bertambah sebab kawasan South East Asia adalah antara penyumbang terbesar utk Uniqlo.

Baru-baru ni viral kat social media, orang Malaysia menyerbu outlet Uniqlo sampai pecah pintu sebab merebutkan T-Shirt yg direka oleh KAWS, salah seorang pereka fashion terkenal dari U.S. Pemegang saham Fast Retailing mesti tersenyum lebar tengok orang berasak-asak sampai bergaduh nak masuk kedai.

Analysts menjangkakan Fast Retailing melalui jenama Uniqlo bakal menjadi jenama pakaian terbesar di dunia pada tahun 2020 dan ini adalah salah satu catalyst terbesar untuk saham Fast Retailing.

Kalau korang peminat jenama Uniqlo, korang semua boleh nilai sendiri tentang quality dan prestasi perniagaan meraka. Kira kat Malaysia ni perlawanan antara H&M and Uniqlo agak fight tapi dari segi quality Stallion rasa Uniqlo menang lagi.

Pada pandangan Stallion, saham Fast Retailing adalah di antara saham yang boleh duduk dalam portfolio anda utk mengisi slot saham pegangan jangka panjang. Saham mcm ni senang korang nak nilai sebab kita sebagai pengguna boleh nilai sendiri sambutan terhadap product yang dijual dan konsep perniagaan agak straight forward dan direct.

Untuk short-term trading, saham ni memang tak sesuai sebab harga se-unit agak mahal so risiko agak besar untuk pegang dalam tempoh yang singkat.

Sumber: Stallion Brothers

Peluang Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Di kala pasaran saham Malaysia suram, ambil peluang untuk belajar pasaran saham global dengan Stallion Brothers. Kini kita boleh menjadi pemegang saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning, Uniqlo dan bermacam-macam lagi.

Jemput Datang Ke Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG) Seluruh Malaysia

JOHOR BAHRU
HOTEL GRAND PARAGON
SABTU, 14 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM, CHERAS
SABTU, 21 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

PULAU PINANG
PEARL VIEW HOTEL, PERAI
SABTU, 28 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
SABTU, 5 OKTOBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

Klik sini untuk maklumat lanjut berkenaan Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG).

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Bollinger Bands merupakan indicator bagi mengukur volatility harga saham yang dicipta oleh John Bollinger. Garisan Bollinger Bands ini dilukis pada atas dan juga bawah garisan 20 Days Simple Moving Average (SMA20).

Dua garisan Bollinger Bands merupakan standard deviation bagi harga saham dan mewakili volatility harga tersebut. Positive standard deviation berada diatas garisan SMA20 dan negative standard deviation di bawah garisan tersebut.

Bollinger Bands digunakan bagi menandakan kedudukan harga yang berada dalam keadaan oversold atau pun overbought. Kedudukan harga yang menyentuh garisan atas Bollinger Bands dianggap overbought manakala harga yang menyentuh garisan bawah pula dianggap oversold.

Berdasarkan gambar diatas, titik A dan B merupakan contoh di mana harga saham menyentuh garisan atas Bollinger Bands yang menandakan situasi overbought.

Situasi ini kemudiannya disusuli dengan penurunan harga. Titik C dan D pula merupakan contoh harga saham yang menyentuh garisan bawah Bollinger Bands yang menandakan situasi oversold dan diikuti dengan kenaikan harga.

Bollinger Bands Contraction

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil menandakan volatility harga saham semakin berkurang. Perlu diingatkan bahawa volatility harga yang semakin berkurang menyukarkan pedagang untuk membuat keuntungan.

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil adalah disebabkan oleh harga saham yang bergerak dalam trend sideways. Para pedagang kebiasaannya akan mengelak daripada membuat keputusan membeli ketika sedang sideways.

Fasa A dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil, menandakan pergerakan harga saham dalam trend sideways dan volatility harga yang semakin berkurang.

Bollinger Bands Expansion

Bollinger Bands kembali mengembang selepas melalui fasa pergerakan yang kecil. Ini menandakan bahawa volatility harga semakin meningkat.

Saiz pengembangan Bollinger Bands bergantung kepada jangka masa yang diambil dalam fasa mengecil. Semakin lama fasa Bollinger Bands bergerak secara kecil, semakin besar saiz pengembangan Bollinger Bands.

Kebanyakan para pedagang mengambil kesempatan membuat keuntungan dengan memilih untuk membeli pada fasa ini. Fasa B dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengembang, menandakan harga saham dalam keadaan uptrend dan volatility harga semangkin meningkat.

Selain daripada itu, Bollinger Bands juga boleh digunakan bagi memilih entry point bagi saham yang sedang dalam keadaan uptrend. Apabila harga menyentuh garisan atas Bollinger Bands, ia akan melakukan price correction dengan kembali ke garisan SMA20 sebelum meruskan kenaikan harga. Pedagang boleh memilih untuk membuat belian ketika harga berada pada garisan ini bagi mengambil kesempatan terhadap kenaikan harga.

Namun begitu, indicator Bollinger Bands tidak sesuai untuk digunakan dengan sendirinya kerana ia hanya menunjukkan perubahan volatility harga. Para pedagang perlulah mengambil kira faktor-faktor lain bagi mengukuhkan keputusan untuk membeli dan menjual saham.

Iklan

Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke?

Di antara kelebihan pelaburan saham di Bursa Malaysia ni, kita boleh buat duit dengan dua cara. Pertama, dengan kenaikan harga saham atau capital gain. Beli harga rendah dan jual pada harga tinggi (Buy low sell high).

Cara kedua adalah berdasarkan dividen yang diberi kepada para pelabur.

Kalau diikutkan, saham-saham Real Estate Investment Trust (REIT) atau Amanah Pelaburan Hartanah memang di antara saham yang paling kerap dan steady bagi dividen kepada pemegang saham.

Bagi mereka yang tak tahu, REIT adalah satu dana yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, peladangan, hotel, pejabat dan kilang.

Pihak pengurusan syarikat untuk REIT dibenarkan menolak dividen yang dibayar kepada pemegang saham daripada pendapatan korporat yang dikenakan cukai. Untuk menikmati status bebas cukai ini, aset dan pendapatan REIT mesti datang daripada aset hartanah dan mengagihkan sekurang-kurangnya 90% daripada jumlah pendapatan kepada pemegang saham setiap tahun.

Persoalannya, adakah dividen REIT tinggi dan adakah ianya berbaloi?

Kadar Dividen REIT Yang Tersenarai Di Bursa Malaysia

Sumber: KLSE Screener

Mengikut filter KLSE Screener, ada 18 saham yang dikategorikan sebagai REIT di Bursa Malaysia seperti di atas.

Namun, hanya empat saham saja yang patuh Syariah dan berikut merupakan perincian kadar dividen dan capital gain sepanjang setahun yang lalu.

1. Al-Salam REIT (ALSREIT)

Sumber: Trading View

Kadar Dividen: 6.46%

Kenaikan Harga Saham Setahun: RM0.10 atau +12.5%

Sejarah Pemberian Dividen:

Sumber: Malaysia Stock Biz

2. Al-’Aqar Healthcare REIT (ALAQAR)

Sumber: Trading View

Kadar Dividen: 5.32%

Kenaikan Harga Saham Setahun: RM0.27 atau +21.95%

Sejarah Pemberian Dividen:

Sumber: Malaysia Stock Biz

3. AXIS REIT (AXREIT)

Sumber: Trading View

Kadar Dividen: 5.25%

Kenaikan Harga Saham Setahun: RM0.29 atau +19.21%

Sejarah Pemberian Dividen:

Sumber: Malaysia Stock Biz

4. KLCC Property Holding (KLCC)

Sumber: Trading View

Kadar Dividen: 4.64%

Kenaikan Harga Saham Setahun: RM0.33 atau +4.30%

Sejarah Pemberian Dividen:

Sumber: Malaysia Stock Biz

Keuntungan Dividen + Kenaikan Harga Saham

Ni yang bestnya pasal pelaburan saham dalam REIT ni, keuntungan dividen pun kita dapat, kenaikan harga saham pun kita dapat. Dividen yang diperolehi pun konsisten sepanjang tahun, di sekitar 5% ke 6% setahun.

Tapi dengan syarat, kena simpan dan peram. Nak memaksimakan keuntungan dalam pelaburan REIT ni, tak boleh guna cara trading, iaitu beli dan jual dalam masa yang singkat.

Amacam, rasa-rasanya berbaloi tak untuk melabur dalam REIT?

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2020

Sepertimana yang kita tahu, kegawatan ekonomi kini telah pun tiba. Pasaran saham telah pun memasuki ‘bear market’, setelah jatuh 20% daripada paras tertinggi yang pernah dicapai.

Kali terakhir ini berlaku adalah pada tahun 1998 yang dikenali sebagai Krisis Kewangan Asia dan tahun 2008 yang dikenali sebagai Krisis Subprime. Kitaran yang berlaku setiap 10-12 tahun ini telah pun tiba.

Jom kita tengok prestasi FBM KLCI bagi bulan Mac 2020:

Indeks FBM KLCI 2 Mac 2020: 1,482.60 Mata

Indeks FBM KLCI 5 Mac 2020 Paras Tertinggi Bulan Mac: 1,497.30 Mata

Indeks FBM KLCI 17 Mac 2020 Paras Terendah Bulan Mac: 1,212.00 Mata

Indeks FBM KLCI 31 Mac 2020: 1,350.90 Mata

Penurunan Sebulan: -131.70 Mata atau -8.88%

Indeks FBM KLCI memang turun dengan banyak sekali, pernah mencecah pasar 1,212 mata. Hampir setiap hari kaunter rugi mengatasi kaunter yang untung.

Namun begitu, tidak dinafikan ada saja saham-saham yang harganya naik sepanjang bulan lepas. Tak percaya?

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mac 2020 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1.Euro Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

2. LKL International  

Sumber: Bursa Marketplace

3. Eurospan Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. SMIS Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

5. MQ Technology

Sumber: Bursa Marketplace

6. Nationwide Express Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Tiger Synergy

Sumber: Bursa Marketplace

8. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

9. Careplus Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sin Heng Chan (Malaya)

Sumber: Bursa Marketplace

Semuanya Adalah Saham Bawah RM1

Memang tidak dinafikan bahawa saham penny stock adalah pilihan kebanyakan pedagang runcit. Cepat naik, tetapi cepat juga turunnya. Pastikan anda tahu risiko berdagang saham-saham sebegini: Trading Plan kena ikut ketat-ketat, Cut Loss bila perlu dan Take Profit apabila dah mencapai sasaran.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Kalau korang beginner dan baru nak belajar pasal macam mana nak buat duit dekat pasaran saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Ilmu Technical Analysis: V Top dan V Bottom

Sejak kebelakangan ini, telah berlakunya kenaikan dan penurunan harga saham yang agak drastik. Kalau kita perasan, kejatuhan harga saham akibat dari tekanan jualan biasanya berterusan untuk beberapa minggu, sebelum harga kembali meningkat apabila minat pelabur dan pedagang mula bertambah pada harga yang rendah.

Pada masa kini, kita dapat melihat pembentukan V bottom, di mana ianya adalah salah satu contoh reversal chart pattern yang terbentuk hampir pada semua saham yang kini aktif didagangkan. Satu lagi bentuk yang bertentangan pula digelar V top.

Reversal pattern ini akan terjadi apabila momentum belian berkurangan dan berubah kepada momentum jualan yang akhirnya menyebabkan berlakunya penurunan harga ataupun sebaliknya.

Contoh V Bottom bagi jangka masa singkat dapat dilihat bermula pada bulan lepas di mana hampir semua saham di Bursa Malaysia mengalami tekanan jualan dan mengakibatkan harga saham menjunam. Harga saham akhirnya akan mencecah satu tahap yang bakal menarik minat pembeli apabila dianggap sebagai terlebih jualan.

Momentum belian semakin bertambah dan harga saham kembali meningkat. Pembentukan ini biasanya ditemani dengan indicator lain yang juga menandakan bakal berlakunya perubahan trend seperti Japanese candlestick reversal pattern.

Gambar di atas menunjukkan contoh pembentukan V bottom. Harga saham berada dalam keadaan uptrend sehingga titik A dimana boleh dilihat tekanan jualan dan kejatuhan harga saham mula berlaku.

Pada titik A juga harga saham kelihatan mula jatuh melepasi paras support terdahulu. Keadaan ini berterusan sehingga titik B di mana harga saham telah berada dalam keadaan terlebih jualan dan paras harga pada titik B mula menarik minat pelabur dan pedagang.

Pada masa yang sama, Japanese candlestick menunjukkan bullish indicator pada titik B menjadi petanda sokongan bahawa perubahan trend harga bakal. Momentum belian mula melebihi jualan dan harga saham mula meningkat. Harga saham akhirnya akan kembali menghampiri titik C yang kini menjadi paras resistance.

V Top dan V Bottom mudah dikenalpasti apabila selesai pembentukannya. Namun, V Top merupakan satu bentuk yang banyak memerangkap pedagang disebabkan kenaikan harga saham yang ibarat tiada henti berjaya mengaburi mata pedagang dan pelabur.

Hal ini akhirnya mengakibatkan mereka mula membuat keputusan menggunakan emosi kerana takut terlepas peluang yang ada, fear of missing out.

Baca juga 13 Chart Pattern Yang Wajib Kita Tahu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!