Bagi Seorang Pelabur, Pentingkah Pulangan Dividen Daripada Pelaburan?

Seperti yang sedia maklum, dividen adalah pemberian sebahagian keuntungan syarikat yang di persetujui oleh lembaga pengarah syarikat kepada pemegang sahamnya. Kebiasaannya dividen ini datangnya dari lebihan tunai yang dibayar secara berkala mengikut suku tahun, dengan kata lain – syarikat mempunyai tahap kewangan yang baik.

Baca lebih lanjut di Apa Itu dividen?

Kebiasaanya pelabur melabur di dalam pasaran saham kerana:

  • Mereka percaya bahawa harganya akan naik dan menjualnya semula untuk mendapatkan keuntungan.
  • Mereka berniat untuk mengumpul dividen sebagai sumber pendapatan dari pelaburannya.

Sebenarnya, kepentingan dividen sebenarnya bergantung kepada strategi pelaburannya. Oleh itu, terdapat 3 jenis golongan dalam pelaburan:

1. Golongan yang sukakan strategi Saham Pertumbuhan (Growth Stock)

Golongan ini lebih melihat kepada potensi keuntungan harga dalam pertumbuhan masa hadapan. Kebiasaanya pertumbuhan syarikat pada masa sekarang sedang berkembang pada kadar yang lebih cepat berbanding kadar pertumbuhan syarikat di dalam industri yang sama.

Setiap sektor pasaran mempunyai saham sebegini, tetapi ianya lebih tertumpu pada sektor seperti teknologi, tenaga alternatif, dan bioteknologi. 

Kebanyakan saham pertumbuhan lebih cenderung menjadi syarikat yang mempunyai produk inovatif dan yang berupaya memberi kesan besar pada pasaran di masa hadapan.

Saham pertumbuhan mampu memberikan pulangan yang besar, tetapi kebanyakan syarikat masih kecil dan kurang stabil, mungkin juga mengalami turun naik harga yang besar.

Jika strategi pelabur adalah terhadap saham pertumbuhan, maka pelabur tidak boleh terlalu berharap kepada dividen. Ini kerana keuntungan syarikat biasanya akan dilaburkan semula untuk mencatatkan pertumbuhan yang lebih tinggi.

2. Golongan yang sukakan strategi Saham Nilai (Value Stock)

Strategi ini lebih sesuai bagi golongan yang suka membuat ‘homework’ dalam mengkaji status kewangan syarikat atau Analisa Fundamental. Mereka ini suka syarikat di bawah nilai semasa yang mampu memberikan keuntungan jangka masa panjang.

Ada yang tengok kepada pemberian dividen yang tinggi atau financial ratio yang rendah seperti : Price-to-Book ratio (P/B) atau Price-Earnings ratio (P/E).

Dengan kata lain, Saham Nilai (Value Stock) dianggap mempunyai risiko yang lebih rendah berbanding Saham Pertumbuhan (Growth Stock).

Harga juga akan ada turun naik bergantung kepada persepsi dan prestasi kewangan syarikat. Sebagai contoh syarikat yang mempunyai Penyata Kewangan yang bagus dan harga saham sedang bergerak dengan baik, tetapi terdapat skandal dengan pihak pengurusan syarikat. Disebabkan ini, harganya turun sedikit kerana ada pelabur yang tak suka terpalit dengan kontroversi.

Pelabur lain pula sedar bahawa ini adalah masa yang tepat untuk membeli saham berkenaan, kerana setelah orang ramai melupakan kejadian tersebut; harganya akan kembali ke paras asal.

Jika strategi pelaburan adalah Saham Nilai, maka pemberian dividen adalah nilai tambah kepada pelaburan.

3. Golongan yang sukakan strategi Saham Pendapatan (Income Stock)

Strategi Saham Pendapatan pula sesuai dengan pelabur yang tidak mahu mengambil risiko yang tinggi. Dengan saham-saham begini, pelabur cenderung untuk memilih saham-saham blue chip yang stabil dan konsisten dalam keuntungan dan juga pemberian dividen setiap tahun.

Ada syarikat yang mempunyai polisi untuk mengisytiharkan dividen setiap 3 bulan sekali, iaitu apabilia Quarter Report syarikat dikeluarkan.

Dividen adalah sebab utama pelabur membeli saham syarikat. Daripada sudut harga saham pula, ianya tidak naik terlalu banyak atau tidak turun terlalu banyak. Maka sebarang Keuntungan Modal (Capital Gain) adalah bonus kepada para pelabur.

Sumber Rujukan : Investopedia

Sekarang dah tahu apa yang dimaksudkan dengan Saham Pertumbuhan (Growth Stock), Saham Nilai (Value Stock) dan Saham Pendapatan (Income Stock), anda pelabur yang mana satu?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee