Bagi Seorang Pelabur, Pentingkah Pulangan Dividen Daripada Pelaburan?

Seperti yang sedia maklum, dividen adalah pemberian sebahagian keuntungan syarikat yang di persetujui oleh lembaga pengarah syarikat kepada pemegang sahamnya. Kebiasaannya dividen ini datangnya dari lebihan tunai yang dibayar secara berkala mengikut suku tahun, dengan kata lain – syarikat mempunyai tahap kewangan yang baik.

Baca lebih lanjut di Apa Itu dividen?

Kebiasaanya pelabur melabur di dalam pasaran saham kerana:

  • Mereka percaya bahawa harganya akan naik dan menjualnya semula untuk mendapatkan keuntungan.
  • Mereka berniat untuk mengumpul dividen sebagai sumber pendapatan dari pelaburannya.

Sebenarnya, kepentingan dividen sebenarnya bergantung kepada strategi pelaburannya. Oleh itu, terdapat 3 jenis golongan dalam pelaburan:

1. Golongan yang sukakan strategi Saham Pertumbuhan (Growth Stock)

Golongan ini lebih melihat kepada potensi keuntungan harga dalam pertumbuhan masa hadapan. Kebiasaanya pertumbuhan syarikat pada masa sekarang sedang berkembang pada kadar yang lebih cepat berbanding kadar pertumbuhan syarikat di dalam industri yang sama.

Setiap sektor pasaran mempunyai saham sebegini, tetapi ianya lebih tertumpu pada sektor seperti teknologi, tenaga alternatif, dan bioteknologi. 

Kebanyakan saham pertumbuhan lebih cenderung menjadi syarikat yang mempunyai produk inovatif dan yang berupaya memberi kesan besar pada pasaran di masa hadapan.

Saham pertumbuhan mampu memberikan pulangan yang besar, tetapi kebanyakan syarikat masih kecil dan kurang stabil, mungkin juga mengalami turun naik harga yang besar.

Jika strategi pelabur adalah terhadap saham pertumbuhan, maka pelabur tidak boleh terlalu berharap kepada dividen. Ini kerana keuntungan syarikat biasanya akan dilaburkan semula untuk mencatatkan pertumbuhan yang lebih tinggi.

2. Golongan yang sukakan strategi Saham Nilai (Value Stock)

Strategi ini lebih sesuai bagi golongan yang suka membuat ‘homework’ dalam mengkaji status kewangan syarikat atau Analisa Fundamental. Mereka ini suka syarikat di bawah nilai semasa yang mampu memberikan keuntungan jangka masa panjang.

Ada yang tengok kepada pemberian dividen yang tinggi atau financial ratio yang rendah seperti : Price-to-Book ratio (P/B) atau Price-Earnings ratio (P/E).

Dengan kata lain, Saham Nilai (Value Stock) dianggap mempunyai risiko yang lebih rendah berbanding Saham Pertumbuhan (Growth Stock).

Harga juga akan ada turun naik bergantung kepada persepsi dan prestasi kewangan syarikat. Sebagai contoh syarikat yang mempunyai Penyata Kewangan yang bagus dan harga saham sedang bergerak dengan baik, tetapi terdapat skandal dengan pihak pengurusan syarikat. Disebabkan ini, harganya turun sedikit kerana ada pelabur yang tak suka terpalit dengan kontroversi.

Pelabur lain pula sedar bahawa ini adalah masa yang tepat untuk membeli saham berkenaan, kerana setelah orang ramai melupakan kejadian tersebut; harganya akan kembali ke paras asal.

Jika strategi pelaburan adalah Saham Nilai, maka pemberian dividen adalah nilai tambah kepada pelaburan.

3. Golongan yang sukakan strategi Saham Pendapatan (Income Stock)

Strategi Saham Pendapatan pula sesuai dengan pelabur yang tidak mahu mengambil risiko yang tinggi. Dengan saham-saham begini, pelabur cenderung untuk memilih saham-saham blue chip yang stabil dan konsisten dalam keuntungan dan juga pemberian dividen setiap tahun.

Ada syarikat yang mempunyai polisi untuk mengisytiharkan dividen setiap 3 bulan sekali, iaitu apabilia Quarter Report syarikat dikeluarkan.

Dividen adalah sebab utama pelabur membeli saham syarikat. Daripada sudut harga saham pula, ianya tidak naik terlalu banyak atau tidak turun terlalu banyak. Maka sebarang Keuntungan Modal (Capital Gain) adalah bonus kepada para pelabur.

Sumber Rujukan : Investopedia

Sekarang dah tahu apa yang dimaksudkan dengan Saham Pertumbuhan (Growth Stock), Saham Nilai (Value Stock) dan Saham Pendapatan (Income Stock), anda pelabur yang mana satu?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee